Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Służebność a problem z dojazdem

pedzelito

Recommended Posts

Witam Was!

Mam duży problem ze sformułowaniem w wypisie z księgi wieczystej określającym zgodę sąsiada na przejazd (przechód, przegon) przez jego działkę do mojej. Zapis ten ma brzmienie:

"Stawający oświadczają że przy zawarciu umowy przedłożone zostały m.in. dokumenty stwierdzające że w dziale (...) wpisane są: służebność przejazdu, przechodu i przegonu przez działkę nr 202/5 poczynając od granicy działek nr 197/3 i 197/2 pasem o szerokości sześciu metrów od północnej granicy działek 202/7 i 202/8 na rzecz każdoczesnych właścicieli i posiadaczy działek 202/7 i 202/8."

Kompletnie nie wiem jak zinterpretować ten zapis tzn. czy w tym zapisie jest zawarte pole A i B działki 202/5 (wg rysunku) - konieczne do przejazdu na moją działkę.

Graficznie przedstawia sie to tak:

http://img452.imageshack.us/img452/2944/dojazdqx0.jpg

Liczę na Waszą pomoc.

Pozdrawiam - M.P.

Chyba będę miała ten sam problem. Ja dopiero jestem na etapie kupna działki ale też bedzie ustanawiana słuzebność drogi i mediów. Wiem tylko, ze donotariusza potrzebne są wypisy z ksiąg wieczystych sąsiadów i wtedy tam spiszemy odpowiednią umowe. Moze wiesz dokładniej jak to się odbywa?

Czy A i B posiada jakąś inną numerację ( i skąd takie wydzielenie ?) ?

Wg mnie zapis o działce 202/5 jednoznacznie zezwala na przejazd !

A co z prowadzeniem mediów, czy też ma odpowiedni zapis ?

J

A i B nie mają oddzielnej numeracji - to działka 202/5 - zrobiłem te pola tylko po to, aby łatwiej nam było rozmawiać o tej służebności. Pola te są konieczne do przejazdu do mojej działki.

Prowadzenie mediów jest poprawnie zapisane w innym punkcie.

zwracam uwage na 2 rzeczy.

rzecz każdoczesnych właścicieli i posiadaczy działek 202/7 i 202/8

to oznacza ze innym to prawo nie przysluguje!

nie widze klauzuli "NIEODPLATNE"! sasiad moze tez pobierac oplaty za przejazd.

jezeli to co cytujesz to faktyczny wpis... proponuje zyc w zgodzie z sasiadem. w skrajnym przypadku moze postawic brame i nie wpuszczac aut osob trzecich. ma do tego prawo.

w sluzebnosci wlasciciel sluzebnosci wladnacej ma obowiazek utrzymywac sluzebnosc w stanie niepogorszonym.

dla ciebie... zdecydowanie lepiej byc wspolwlascicielem...

pozdrawiam