pedzelito 31.08.2006 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Witam Was! Mam duży problem ze sformułowaniem w wypisie z księgi wieczystej określającym zgodę sąsiada na przejazd (przechód, przegon) przez jego działkę do mojej. Zapis ten ma brzmienie: "Stawający oświadczają że przy zawarciu umowy przedłożone zostały m.in. dokumenty stwierdzające że w dziale (...) wpisane są: służebność przejazdu, przechodu i przegonu przez działkę nr 202/5 poczynając od granicy działek nr 197/3 i 197/2 pasem o szerokości sześciu metrów od północnej granicy działek 202/7 i 202/8 na rzecz każdoczesnych właścicieli i posiadaczy działek 202/7 i 202/8." Kompletnie nie wiem jak zinterpretować ten zapis tzn. czy w tym zapisie jest zawarte pole A i B działki 202/5 (wg rysunku) - konieczne do przejazdu na moją działkę. Graficznie przedstawia sie to tak:http://img452.imageshack.us/img452/2944/dojazdqx0.jpg Liczę na Waszą pomoc.Pozdrawiam - M.P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarek 01.09.2006 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Chyba będę miała ten sam problem. Ja dopiero jestem na etapie kupna działki ale też bedzie ustanawiana słuzebność drogi i mediów. Wiem tylko, ze donotariusza potrzebne są wypisy z ksiąg wieczystych sąsiadów i wtedy tam spiszemy odpowiednią umowe. Moze wiesz dokładniej jak to się odbywa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 01.09.2006 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Czy A i B posiada jakąś inną numerację ( i skąd takie wydzielenie ?) ?Wg mnie zapis o działce 202/5 jednoznacznie zezwala na przejazd !A co z prowadzeniem mediów, czy też ma odpowiedni zapis ?J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 01.09.2006 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Czy A i B posiada jakąś inną numerację ( i skąd takie wydzielenie ?) ? Wg mnie zapis o działce 202/5 jednoznacznie zezwala na przejazd ! A co z prowadzeniem mediów, czy też ma odpowiedni zapis ? J A i B nie mają oddzielnej numeracji - to działka 202/5 - zrobiłem te pola tylko po to, aby łatwiej nam było rozmawiać o tej służebności. Pola te są konieczne do przejazdu do mojej działki. Prowadzenie mediów jest poprawnie zapisane w innym punkcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 03.09.2006 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2006 ... no to wszystko wskazuje na to, że możesz spać spokojnie J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cisza1 03.09.2006 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2006 zwracam uwage na 2 rzeczy. rzecz każdoczesnych właścicieli i posiadaczy działek 202/7 i 202/8 to oznacza ze innym to prawo nie przysluguje! nie widze klauzuli "NIEODPLATNE"! sasiad moze tez pobierac oplaty za przejazd. jezeli to co cytujesz to faktyczny wpis... proponuje zyc w zgodzie z sasiadem. w skrajnym przypadku moze postawic brame i nie wpuszczac aut osob trzecich. ma do tego prawo. w sluzebnosci wlasciciel sluzebnosci wladnacej ma obowiazek utrzymywac sluzebnosc w stanie niepogorszonym. dla ciebie... zdecydowanie lepiej byc wspolwlascicielem... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 04.09.2006 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 zwracam uwage na 2 rzeczy. rzecz każdoczesnych właścicieli i posiadaczy działek 202/7 i 202/8 nie widze klauzuli "NIEODPLATNE"! sasiad moze tez pobierac oplaty za przejazd. To jest bardzo ważna uwaga!!! Chyba będę musiał coś z tym zrobić. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts