Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Żono Jacka. Oglądałem projekt, który cię zauroczył. Extra domek.

Jest to naprawdę okazały budynek, dachu też nie brakuje. Nie chcę Cię straszyć ale z wykończeniem będzie to około 370-400 tysięcy.

Odpisuję Ci dlatego, że sam od stycznia borykałem się z wyborem projektu.

Pierwszy wybór padł na Emanuelę (piękny domek, oglądałem kilka wybudowanych). Stwierdziliśmy jednak, że na starość nie będziemy chodzić za każdą potrzebą po schodach na górę ( mam 51 lat ) i zacząłem szukać domu parterowego. Padło na Jarząba G. Miałem już w paluszku wszelkie kosztorysy, sposoby budowania i ceny wykonania obu projektów. Zupełnym przypadkiem trafiłem na stronę HG Atelier. I tu doznałem olśnienia. Zobaczyłem projekt HG-H5G. Znalazłem w nim wszystko co chciałem mieć w domu ( Jarząb mi tego nie gwarantował).

Załatwiłem wszystkie sprawy z działką( trwało to rok) Kupiłem projekt. Dostałem warunki zabudowy i pozwolenia na podłączenie gazu wody i prądu. Czekam na pozwolenie na budowę. Chcę jeszcze w tym roku zrobić stan O czyli fundament. Obecnie jestem na etapie uzgadniania cen na materiały i robociznę. Ten domek w stanie surowym zamkniętym ponoć ma kosztować 240 tys. A gdzie instalacje, kafelki podłoga itd.

Próbowałem znaleźć kogoś kto budował dom z tej pracowni ale mi się nie udało. Życzę Wam dużo wytrwałości w dążeniu do realizacji swoich marzeń. Zastanówcie się jednak czy potrzebujecie tak dużego domu?

Śliczny ten H5G, rzeczwiście. My chyba chcemy trochę pobiegać jednak po schodach ;). Może chcemy się poczuć jak w "domku" a zawsze taki domek kojarzył nam się ze schodami. Mówisz duży dom... Niby tak.

Mamy po 30 lat, jedno dziecko, gdzieś w planach drugie, mam marzenie takie: gabinet logopedyczny, mój mąż swoje: zbudować motocykl (no więc garaż koniecznie podwójny;))mamy znajomych, rodzinę... chcemy przyjmować gości... Trochę mnie zbiłeś z tropu, bałam się, że to jeszcze mało te 160m2. Ehhh, no i koszta... Myślimy intensywnie.

Dziękuję za rady :)

A ja powiem tak - dla mnie strraaasznie wydumany projekt :-? :-? :-?

Duza przestrzen - a zaprojektowana tak ...po lłbkach :-? - a przeciez to tyle pieknych mozliwosci stwarza taka ilosc metrow kwadratowych do zagospodarowania....

Nie mowie ze jest zly czy ma ewidentne błedy - bo tak nie jest - mowie ze ktos potraktowal sprawe bardzo olewczo i zmarnowal swietny potencjał.

Projekt jest zaledwie poprawny a moglby byc... rewelacyjny

szkoda :( :( :(

Tak na szybko :

- niewygodny wjazd do garazu - ostry kat, przeciecie 2ch szlakow komunikacyjnych pieszego i jezdnego :-? no ale jak ktos sprytny da rade....

- pseudosilownia ...w garazu?!?!?! :o no sorry smiech na sali (jakby projektant pokombinowal wykroil by spokojnie zgrabnie oddzielne pomieszczenie a nie silil sie na cos pseudo.... :-?

- po co az 3 stoly jadalne - blat w kuchni, stol w "jadalni" i stol w salonie?!?!?!?1 :o wiem ze aranjzacja wnetrza to sprawa umowna i kazdy robi po swojemu ale wyglada to ciut smiesznie :-? Zawalanie miejsca w salonie zeby odzielic posilki "zwyczajne" od sporadycznych "wystawnych" w salonie? :-? moim zdaniem przerost formy nad trescia.... :-? - ale ok gustibus itd.

-waska brzydka lazienka na parterze urzadzona a'la wagon kolejowy czyli "jedno za drugim"

-bez sensu ustawione pomieszczenie nr 5 (spizarnia najprawdopodobiej ) tylko zagraca przestrzen i sprawia ze jadalnia jest niewygodna i troche niefunkcjonalna :-?

- beznadziejny slup pomiedzy jadalnia a salonem :-? zaciesniajacy i tak juz ciasnawe przejscie (po co?! ) przeciez obok jest sciana!!!! wiec nie wiem co to musialaby byc za konstrukcja zeby jeszcze slup wtryniac.... :-?

reszta moim zdaniem - ok.

Na gorze - lazienka - kibelki widoczne po otwarciu drzwi i tuz obok "komunikacji" do dalszych pomieszczen - no coz...

- przy tak duzej przestrzeni nie wydzielono zadnej (!!! sic :o !) garderoby, pom gosp , schowka , składzika na klamoty codziennego uzytku - wstyd !!!! :o :-?

- totalnie martwa przestrzen pomiedzy schodami a pustka (wstyd!)

- szkolny blad w rozmieszczeniu dzrwi w pokojach na gorze (otwierajac sie sa tuz przy scianie - tworzy znow "martwa" przestrzen nie do zagospodarowania ) na moich studiach za cos takiego mozna bylo oberwac niezaliczenie z projektu.... :-? :wink: i dostawalo sie po lapach od prowadzacego.... widocznie...czasy sie zmienily :lol:

- schody - wielkie jak "landara" a zabiegowe?!?!??! :o jezzzu jak juz zajmuja tyle miejsca to chociaz zrobmy je ze spocznikiem !!!! (co jest o wiele praktyczniejsze i wygodniejsze w uzytkowaniu)!

Ogolnie jest tu jeszcze pare rzeczy (niby drobiazgi a wkurzajace) ktore mi sie nie podobaja :-?

Wg mnie troszke zmarnowany projekt :-? - potencjal rewelacyjny a zrobiono z niego zwykly, mocno przecietny i ... chyba troszke nijaki :-?

ps. oczywiscie to tylko moje zdanie

ps2. sorry ze moze ostro ale ja wole tak niz uprawiać..."wazelinke"

ps3. oczywiscie - dosyc latwo mozna zrobic zniego cos... naparwde fajnego , bo potencjal ma ogromny :wink:

ps4.ma tez oczywiscie plusy - ladnie rozwiazane wejscie , ladnie rozwiazany ogolny uklad pokoi i komunikacji na gorze , ladny taras, ustawny salon, odzdzielona kuchnie , bardzo atrakcyjna bryle z zewnatrz.... itp.

Tak wiec - ocenilabym go jako gorne stany srednie :wink: ale do "doskonalosci" to mu ho ho i daleko :wink:

Widzę, że same wady... cóż. Dziękuję za opinię. Przypuszczam, że lepiej znasz się ode mnie na projektach, ale jeśli chodzi o wnętrze, to przecież niemal wszystko jest do dopasowania. Myślałam, że bryła i ściany nośne są nie do ruszenia, a reszta... hulaj dusza. I hmmm... nie sugruję się pseudo siłownią ;). Ja tam widzę rowery i motocykl :). No i troszkę obronię projekt (okiem laika oczywiście). Na górze jest suszarnia/pralnia i strych, więc klamoty jest gdzie wepchnąć :)

Dlaczego myślę o tym projekcie? Mam kilka wymagań co do funkcjonalności. A ogranicza nas szerokość działki: 22m. Musi być garaż dwustanowiskowy, pokój na dole z możliwością zaprojektowania dodatkowych drzwi od zewnątrz, 3 sypialnie na górze, dość duża łazienka. Reszta to wymagania co do bryły, które ten akurat projekt spełnia w 100%.

Chętnie posłucham/przeczytam każdego zdania. Ja lajkonik :)

Pozdrawiam ciepło

Widzę, że same wady... cóż.

Zono Jacka... :o

przeczytaj moj post ponownie - naprawde wymienilam tylko wady? :o :wink:

Napisalam - jest poprawny! :wink:

Boli mnie tylko to ze mowglby byc... extra...a nie "tylko" poprawny. :wink:

znajdz dobrego architekta adaptujacego i naprawde moze byc z tego cos fajnego a nie tylko "ok" :wink:

To jest dobra baza - dobry punk wyjscia -a to juz duzo - co powstanie na koncu... zalezy od Was :wink:

Inna rzecz - moim zdaniem zbytnio sie nie przejmuj - mam tendencje do krytykanctwa :wink:

zycze powodzenia :)

Witam ponownie.

Żono Jacka, może masz jakieś imię (napewno ładne ). Takie oficjalne zwracanie się" Żono Jacka" do młodej kobiety trochę mi nie pasuje. Wolałbym po imieniu. Co Ty na to? Mam na imię Janusz.

Nie wiem ile projektów już przejrzeliście ?

Proszę nie zrażajcie się trudnościami w wyborze. Za nim zostanie wybrany ten do budowy, wiele razy jeszcze siądziecie i będziecie zastanawiać się, który wybrać. A za takie uwagi do projektu trzeba być wdzięczną. Forumowicze zazwyczaj piszą o swoich odczuciach bo budują, lub już wybudowali i na bazie swoich doświadczeń próbują podzielić się swoją wiedzą z takimi jak my. Zawsze jednak musisz zachować dystans. To ty będziesz budować i to ty zdecydujesz jak masz mieszkać.

Pamiętaj jednak o starym przysłowiu" nie wyważa się otwartych drzwi"

Ciesz się że na twoje pytania znajdujesz odpowiedzi. Zadawaj jak najwięcej pytań na forum a zobaczysz ilu forumowiczów chętnie Ci doradzi.

Forumowicze jest to specyficzna rodzina doskonale się rozumiejąca i na wzajem się wspierająca.

Przejrzyj dokładnie stronę główną. W poszczególnych blokach możesz zadawać wszystkie pytania na które nie znasz odpowiedzi.

Miło mi, Agata mam na imię :D

Ehhh rzeczywiście, szukam, szukam i znajduję co chwila jakieś nowe pomysły... Podoba mi się też Piasek pustyni. Lecę szperać po forum coś na jego temat :) Już wiem, że bez przeróbek wewnątrz ciężko jest trafić na idealny projekt.

Będę wdzięczna za słowa krytyki nt Piasku pustyni ;) http://nowydom.onet.pl/4073,0,projekt.html

Acha, Januszu, trafiłeś w dziesiątkę co do ceny HG-I3: 399tys. No, narazie szukam, ale HGI3 jest ciągle na liście.

Pozdrawiam :)

Agata

• 2 weeks później...

Witam. Bardzo mi miło Agatko.

Z doświadczenia wiem, że zanim wybrałem projekt do budowy przeglądałem godzinami różne. Siedziałem na forum nocami i dniami. A tu nagle "plum" i jest to o czym myślałem. Myślę, że już niedługo dostanę pozwolenie na budowę. Chciałbym przed zimą zrobić stan" 0 "

Co do ceny to sami wiecie na ile Was stać tak aby nie zarzynać się na całe życie. Na przyjemności też trzeba coś mieć.

Pisz o swoich poszukiwaniach a zawsze ktoś Ci coś podpowie.

Witaj Agato!

Buduję dom HG I3 którego projekt spodobał się Tobie.

Czytałem niektóre opinie na temat tego projektu ale nie ze wszystkimi się zgadzam. Oczywiœcie jestem dopiero w poczštkowej fazie budowy ale myœlę, że jest to œwietny projekt i będzie z tego niezły domek. Tak naprawdę jest w tym projekcie masę ciekawych rozwišzań a jeżeli komuœ coœ przeszkadza to przecież można na etapie adaptacji projektu troszkę go poprawić lub dostosować do własnych potrzeb. My również długo szukaliœmy "idealnego" projektu. No cóż okazało się po paru miesišcach poszukiwań oraz zakupieniu kilku ton czasopism, że niestety idealny projekt występuje tylko w naszej wyobraŸni. Z gotowych można wybrać tylko przybliżony do naszych oczekiwań. I tak jeżeli mógłbym Tobie doradzić to nieprzejmuj się różnymi opiniami. Kieruj się swojš intuicjš. HG I3 nie jest najtańszy ale przecież nie jest także najmniejszy. Ja buduję w systemie gospodarczym. Oceniam, że zakończę budowę i będę biedniejszy o jakieœ 300 000zł przy założeniu, że staram się nie szczędzić pienišżków na izolacji tego budynku. (w przyszłoœci chciałbym nie płaćić zbyt dużo za ogrzanie przeszło 1000m3 kubatury) Zapewniam Cię, że jest to możliwe.

Pozdrawiam serdecznie

• 5 months później...

Witam,

jestem zainteresowany zakupem tego porjektu http://www.hgatelier.com.pl/i3/index.html . Mioże ktoś ma jakies doświadczenie z tym projektem, buduje itp. Poszukuję zdjęć z realizacji, ewentualnych modysfikacji itp.

PS.

Interesujące również będą opinie osób, które przymierzały się do tego projektu, ale zrezygnowały.

• 2 weeks później...
Witaj, nie jest łatwo znależć kogoś kto buduje wg. tego projektu bo to nowy projekt niedawno w sprzedaży. Prubowałem dowiedizeć się w biurze projektowym czy sprzedali komuś ten projekt i czy jest jakaś realizacjia, ale niestety mówią, że takich informacji nie mogą udzielać. Dlatego przemyślałem sprawę i zdecydowałem sie na zakup. Teraz podchodzę z budową do stropu. W ogóle to fundamenty przygotowałem w jesieni teraz ide w górę.Pewne zmiany wprowadziłem ale nie wiele, a przynajmniej nie tyle ile miałem pomysłów. Okazało się, że jadnak projektant przemyślał sprawę i niektóre moje pomysły burzyły ogólną koncepcję, dlatego starałem się wprowadzić jak najmniej zmian.

• 2 weeks później...
  • 5 months później...
  • 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 3 weeks później...