Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co pierwsze??

Recommended Posts

Jak byc powinno - nie wiem ;)

Ale będzie tak:

okna (plastiki) - zabezpieczone folia i taśmą

elektryk

tynki

podłogówka

wylewki

Okna jako nr 1 z uwagi na ryzyko wyrwania przez meneli elektryki - bo to towar chodliwy :evil:

Tynki przed wylewkami - z uwagi na ogrzewania podogowe i zalecenia speca od co 8)

Idelanie byłoby tak

1. elektryka

2. tynki - bez glifów

3. instalacje podwylewkowe

4. wylewki

5. okna

6. tynki - glify

...ale czasami niepilnowana elektryka i inne inst wew. potrafią w nocy zniknąć.

Ot i wszystko.

Ja miałem drewniane okna, przeżyły i tynkowanie i wylewki i mają się bardzo dobrze. Kwestia odpowiedniej ochrony, która zabiera niestety dużo czasu.

Pozdrawiam

okna czy tynki i posadzki

1 okna

2 tynki , bo przy okazji "obrobia" ci okna na gotowo....mozesz nawet zalozyć parapety

3 posadzki

ogolnie tynkarze chca byc pierwsi zeby pozniej mniej sprzatac po sobie ..... :lol:

jeśli pierwsze okna - co z zasyfieniem ich przy tynkowaniu

istnieje cos talkiego jak folia i tasma :lol:

zależy od okien, jak plastikowe , to bez znaczenia ale lepiej przed tynkami jak drewniane to po tynkach ( wiekszośc producentów grozi utratą gwarancji na okna drewniane jak sie później tynkuje )

Mam plastikowe wstawione przed tynkami i nie były zabrudzone , wszystko zalezy od ekipy, moi tynkarze najpierw poosłaniali wszystkie okna, wszystkie puszki, i przewody wiszące ze ścian i dopiero tynkowali , miałem czyste okna, obrobione glify , nawet kostek przy oświetleniu nie ubrudzili.... jak Ci pobrudzą to mają wyczyścić i tyle.

Najpierw okna !! tynkarze na pewno ich nie ubrudzą bo będą sie bać ,jesli bedziesz miał dobrą ekipe od tynków ,na pewno ich nie zniszcza !!! okleja je bardzo dokładnie :D

Jeśli cokolwiek ubrudza ,wyczyszczą zanim uda Ci się to zauważyć.

Na końcu posadzki

A tak na marginesie to okna po "wtynkowaniu"sa juz nie do ruszenia ,więc nikt Ci ich nie wyciągnie :)

pozdrawiam