mlk 02.06.2006 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 A przede mną ważna decyzja o wyborze kierownika budowy. Zastanawiam się, czy wybrać architekta z uprawnieniami kierownika budowy, który projektował mi dom, czy też kogoś zupełnie innego, kto obiektywnym wzrokiem spojrzy na projekt i być może zaproponuje inne rozwiązania niż podane w projekcie. Myślę, że nasz architekt będzie chciał przeprowadzić wszystko dokładnie tak, jak w jego projekcie i może podpowiedzieć ekipe, co i jak ma być, gdyby mieli wątpliwości. Ale może jednak inny kierownik byłby lepszy, bo bardziej obiektywny. Czy ktoś miał jakieś doświadczenia w tym temacie? Pozdrawiam. w temacie: niniejszym przestaję polecać moich murarzy i kierownika - przy tynkach wychodzi że ściany mam krzywe jak diabli!! na wyrównywanie tego poszło zaprawy tak jakbym miał 20% ścian więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaJot 02.06.2006 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 A przede mną ważna decyzja o wyborze kierownika budowy. Zastanawiam się, czy wybrać architekta z uprawnieniami kierownika budowy, który projektował mi dom, czy też kogoś zupełnie innego, kto obiektywnym wzrokiem spojrzy na projekt i być może zaproponuje inne rozwiązania niż podane w projekcie. Myślę, że nasz architekt będzie chciał przeprowadzić wszystko dokładnie tak, jak w jego projekcie i może podpowiedzieć ekipe, co i jak ma być, gdyby mieli wątpliwości. Ale może jednak inny kierownik byłby lepszy, bo bardziej obiektywny. Czy ktoś miał jakieś doświadczenia w tym temacie? Pozdrawiam. w temacie: niniejszym przestaję polecać moich murarzy i kierownika - przy tynkach wychodzi że ściany mam krzywe jak diabli!! na wyrównywanie tego poszło zaprawy tak jakbym miał 20% ścian więcej Rozmwiałem z Twoim murarzem. Na szczęście ma zajęte do połowy przysłego roku. Pozdrawiam, Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 02.06.2006 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 A przede mną ważna decyzja o wyborze kierownika budowy. Zastanawiam się, czy wybrać architekta z uprawnieniami kierownika budowy, który projektował mi dom, czy też kogoś zupełnie innego, kto obiektywnym wzrokiem spojrzy na projekt i być może zaproponuje inne rozwiązania niż podane w projekcie. Myślę, że nasz architekt będzie chciał przeprowadzić wszystko dokładnie tak, jak w jego projekcie i może podpowiedzieć ekipe, co i jak ma być, gdyby mieli wątpliwości. Ale może jednak inny kierownik byłby lepszy, bo bardziej obiektywny. Czy ktoś miał jakieś doświadczenia w tym temacie? Pozdrawiam. w temacie: niniejszym przestaję polecać moich murarzy i kierownika - przy tynkach wychodzi że ściany mam krzywe jak diabli!! na wyrównywanie tego poszło zaprawy tak jakbym miał 20% ścian więcej Rozmwiałem z Twoim murarzem. Na szczęście ma zajęte do połowy przysłego roku. Pozdrawiam, Konrad Tynkarze chwalili za to 'równość' ścian u Bess, więc może zagadaj z nią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pciółka 02.06.2006 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 niniejszym przestaję polecać moich murarzy i kierownika - przy tynkach wychodzi że ściany mam krzywe jak diabli!! na wyrównywanie tego poszło zaprawy tak jakbym miał 20% ścian więcej O kurcze, i jak tu ufać murarzom Strasznie mi przykro mlk. Chciałabym się ustrzec takiej sytuacji, jaka cię spotkała z tymi ścianami, ale czy to można przewidzieć?... Też chciałam się z nimi umówić, ale są zajęci na cały przyszły rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ask 02.06.2006 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Hej! Pilna sprawa - kogo (poza oczywiście Eimundem z forum, bo ma bardzo długie terminy realizacji) polecacie do wylewek miksokretem? jak cenowo? Z góry dzięki goście z Minska 501502332 - wylewki zacierne mechanicznie - jestem bardzo zadowolony pozdrawiam, arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaJot 03.06.2006 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 A przede mną ważna decyzja o wyborze kierownika budowy. Zastanawiam się, czy wybrać architekta z uprawnieniami kierownika budowy, który projektował mi dom, czy też kogoś zupełnie innego, kto obiektywnym wzrokiem spojrzy na projekt i być może zaproponuje inne rozwiązania niż podane w projekcie. Myślę, że nasz architekt będzie chciał przeprowadzić wszystko dokładnie tak, jak w jego projekcie i może podpowiedzieć ekipe, co i jak ma być, gdyby mieli wątpliwości. Ale może jednak inny kierownik byłby lepszy, bo bardziej obiektywny. Czy ktoś miał jakieś doświadczenia w tym temacie? Pozdrawiam. w temacie: niniejszym przestaję polecać moich murarzy i kierownika - przy tynkach wychodzi że ściany mam krzywe jak diabli!! na wyrównywanie tego poszło zaprawy tak jakbym miał 20% ścian więcej Rozmwiałem z Twoim murarzem. Na szczęście ma zajęte do połowy przysłego roku. Pozdrawiam, Konrad Tynkarze chwalili za to 'równość' ścian u Bess, więc może zagadaj z nią. Bess, prosze o namiar Pozdrawiam, Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bess 03.06.2006 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 A przede mną ważna decyzja o wyborze kierownika budowy. Zastanawiam się, czy wybrać architekta z uprawnieniami kierownika budowy, który projektował mi dom, czy też kogoś zupełnie innego, kto obiektywnym wzrokiem spojrzy na projekt i być może zaproponuje inne rozwiązania niż podane w projekcie. Myślę, że nasz architekt będzie chciał przeprowadzić wszystko dokładnie tak, jak w jego projekcie i może podpowiedzieć ekipe, co i jak ma być, gdyby mieli wątpliwości. Ale może jednak inny kierownik byłby lepszy, bo bardziej obiektywny. Czy ktoś miał jakieś doświadczenia w tym temacie? Pozdrawiam. w temacie: niniejszym przestaję polecać moich murarzy i kierownika - przy tynkach wychodzi że ściany mam krzywe jak diabli!! na wyrównywanie tego poszło zaprawy tak jakbym miał 20% ścian więcej Rozmwiałem z Twoim murarzem. Na szczęście ma zajęte do połowy przysłego roku. Pozdrawiam, Konrad Tynkarze chwalili za to 'równość' ścian u Bess, więc może zagadaj z nią. Bess, prosze o namiar Pozdrawiam, Konrad Wysłane na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucky Mike 04.06.2006 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 Witam, Czy ktoś mógłby mi polecić hydraulika Jeśli tak, to dajcie proszę znać ile bierze za punkt (z materiałem / czy bez, z rachunkiem czy bez), jak definiuje te punkty (Np. umywalka z odpływem to 1 czy 3 pkt.? Czy cena za pkt. c.o.=c.w.=z.w.?), oraz jak wycenia "podłogówkę" i instalacje odkurzacza centralnego? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_G 04.06.2006 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 Witam, Buduję dom w Otwocku. Czy ktoś z Państwa ma stemple budowlane na sprzedaż?Potrzebuję 150 sztuk długości minimum 3.20m.Telefon kontaktowy: 698 732 799 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaJot 05.06.2006 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 A przede mną ważna decyzja o wyborze kierownika budowy. Zastanawiam się, czy wybrać architekta z uprawnieniami kierownika budowy, który projektował mi dom, czy też kogoś zupełnie innego, kto obiektywnym wzrokiem spojrzy na projekt i być może zaproponuje inne rozwiązania niż podane w projekcie. Myślę, że nasz architekt będzie chciał przeprowadzić wszystko dokładnie tak, jak w jego projekcie i może podpowiedzieć ekipe, co i jak ma być, gdyby mieli wątpliwości. Ale może jednak inny kierownik byłby lepszy, bo bardziej obiektywny. Czy ktoś miał jakieś doświadczenia w tym temacie? Pozdrawiam. w temacie: niniejszym przestaję polecać moich murarzy i kierownika - przy tynkach wychodzi że ściany mam krzywe jak diabli!! na wyrównywanie tego poszło zaprawy tak jakbym miał 20% ścian więcej Rozmwiałem z Twoim murarzem. Na szczęście ma zajęte do połowy przysłego roku. Pozdrawiam, Konrad Tynkarze chwalili za to 'równość' ścian u Bess, więc może zagadaj z nią. Bess, prosze o namiar Pozdrawiam, Konrad Wysłane na priva. Dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pciółka 05.06.2006 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 A przede mną ważna decyzja o wyborze kierownika budowy. Zastanawiam się, czy wybrać architekta z uprawnieniami kierownika budowy, który projektował mi dom, czy też kogoś zupełnie innego, kto obiektywnym wzrokiem spojrzy na projekt i być może zaproponuje inne rozwiązania niż podane w projekcie. Myślę, że nasz architekt będzie chciał przeprowadzić wszystko dokładnie tak, jak w jego projekcie i może podpowiedzieć ekipe, co i jak ma być, gdyby mieli wątpliwości. Ale może jednak inny kierownik byłby lepszy, bo bardziej obiektywny. Czy ktoś miał jakieś doświadczenia w tym temacie? Pozdrawiam. Chyba nikt nie miał do czynienia z kierownikiem budowy, który jednocześnie projektował mu dom, a szkoda Rozmawiałam z jednym murarzem o fundamentach, stwierdził, że u nas to takie piaski, że nie radzi kopać ręcznie, bo się bedzie obsypywać. Koparką też nie radził robić wykopu liniowego, tylko zrobić pod fundamenty wykop na całej powierzchni budynku, i dopiero w tym dole zrobić szalunek pod ławy. Czy to dużo droższe rozwiązanie niż wykop liniowy? Będę wdzięczna za jakieś wskazówki od osób, które stawiały dom "na piaskach". Napiszcie, jak robiliście fundamenty i ile was to kosztowało. Ja będę robić z bloczków. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaJot 05.06.2006 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 A przede mną ważna decyzja o wyborze kierownika budowy. Zastanawiam się, czy wybrać architekta z uprawnieniami kierownika budowy, który projektował mi dom, czy też kogoś zupełnie innego, kto obiektywnym wzrokiem spojrzy na projekt i być może zaproponuje inne rozwiązania niż podane w projekcie. Myślę, że nasz architekt będzie chciał przeprowadzić wszystko dokładnie tak, jak w jego projekcie i może podpowiedzieć ekipe, co i jak ma być, gdyby mieli wątpliwości. Ale może jednak inny kierownik byłby lepszy, bo bardziej obiektywny. Czy ktoś miał jakieś doświadczenia w tym temacie? Pozdrawiam. Chyba nikt nie miał do czynienia z kierownikiem budowy, który jednocześnie projektował mu dom, a szkoda Rozmawiałam z jednym murarzem o fundamentach, stwierdził, że u nas to takie piaski, że nie radzi kopać ręcznie, bo się bedzie obsypywać. Koparką też nie radził robić wykopu liniowego, tylko zrobić pod fundamenty wykop na całej powierzchni budynku, i dopiero w tym dole zrobić szalunek pod ławy. Czy to dużo droższe rozwiązanie niż wykop liniowy? Będę wdzięczna za jakieś wskazówki od osób, które stawiały dom "na piaskach". Napiszcie, jak robiliście fundamenty i ile was to kosztowało. Ja będę robić z bloczków. Pozdrawiam! Co to za murarz ? Bo ja też rozmawiałem z takim co tak robi. Pozdrawiam Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pciółka 05.06.2006 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 To ekipa nie znana w tej okolicy, jeszcze nikt jej tu nie polecał, ale dostałam namiar od znajomego znajomych, u którego budowali. Acha, dodam jeszcze, że mam budować dom niepodpiwniczony, z użytkowym poddaszem. Czy na pewno taki wykop pod całym budynkiem jest najlepszym rozwiązaniem? Chyba dla ekipy, bo może łatwiej im ustawić szalunki Nie mam pojęcia, dlatego bardzo liczę na wsparcie grupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio 05.06.2006 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Pciołka : odradzam wykop pod cały dom, niepotrzebny koszt, najbardziej mnie złości jak koparkowi dobrze nam tu wszystkim znani przyjeżdżają, kopią pod cały budynek, a potem ci sami koparkowi biorą za wrzucenie tej samej ziemi do środka wykopu a mogliby doradzić by inwestor nie płacił (czasem chętnie i wywiozą by potem wziąć za przywiezienie), u mnie wykop był liniowy koparką po zebraniu i wywiezieniu humusu, drugi raz zrobiłbym tak samo, budowa na piachach świderskichM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pciółka 05.06.2006 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Dzięki za radę, michcio. Mam pytanie: kto u ciebie robił wykopy? Jeśli możesz, to daj namiar na priva. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaJot 05.06.2006 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Dzięki za radę, michcio. Mam pytanie: kto u ciebie robił wykopy? Jeśli możesz, to daj namiar na priva. Dzięki. i ja też poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 05.06.2006 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Pciołka : odradzam wykop pod cały dom, niepotrzebny koszt, najbardziej mnie złości jak koparkowi dobrze nam tu wszystkim znani przyjeżdżają, kopią pod cały budynek, a potem ci sami koparkowi biorą za wrzucenie tej samej ziemi do środka wykopu a mogliby doradzić by inwestor nie płacił (czasem chętnie i wywiozą by potem wziąć za przywiezienie), u mnie wykop był liniowy koparką po zebraniu i wywiezieniu humusu, drugi raz zrobiłbym tak samo, budowa na piachach świderskich M. to może w ramach oszczędności nie zdejmować humusu? ja też budowałem na piachach (dodatkowo wcześniej zrobiłem badania/odwierty gruntu aby mieć funtament dostosowany do mojej działki a nie uniwersalny) - koparka zdjęła humus i jeszcze trochę ziemi, potem ekipa wykopała ręcznie (tzn. nożnie) liniowo pod ławy, szalunek jak Bóg przykazał (proponuję rozejrzeć się i kupić używane deski po budowie od kogoś [np. ode mnie ]), więc ławy wyszły pikne, potem ścianki fundamentowe z bloczków (chyba prawie wszyscy z nich robią) Pciółka - cena zależy od danej ekipy, jedni liczą fundamenty tak samo niezależnie od technologii, inni różnicują sporo zależy też od tego jak głębokie lub jak wysoko chcesz podnieść dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pciółka 06.06.2006 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Dzięki mlk. To już wiem, skąd brać deski Ale z tym jeszcze trochę się wstrzymamy, bo jakieś dechy zostały u moich rodziców (ale niedużo i na pewno na szalunek nie wystarczy). Dzięki też za radę odnośnie fundamentów. To nam ułatwi rozmowę z murarzami, jak już będziemy wiedzieli, czego się trzymać. Wygląda na to, że całkowity wykop pod budynek jest nieekonomiczny i nie warto się na to godzić, tylko kopać liniowo. Jeszcze raz serdeczne dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiula 11.06.2006 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2006 Hej Weterani, czytam,że sprzątacie, a nie potykacie się na podwórku o stemple ??? 160 sztuk po 3 metry pilnie kupię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Richardo 12.06.2006 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 WitamSłuchajcie małe ogłoszenie parafialne:mam do sprzedania (tanio) stemple budowlane. chętnych zapraszam na priv.PozdrawiamR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts