Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Belki terivy novej są dłuższe niż w zwykłej terivie, a pustaki są szersze. Ja mam w projekcie długie belki (powyżej 6m) dlatego usilnie szukam producentów terivy novej w naszej okolicy. Będę wdzięczna za każdy namiar.

Pozdrawiam

Ja brałem z Pęclina.Czy maja terivę novą - nie wiem.W każdym razie bloczki keramzytowe,bardzo dobrej jakości.Tel 022 789-06-77.Życzę powodzenia

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Halo,halo

jak dawno tu nie zaglądałem, zaskakuje zima prawda ?

robić już ogrodzenie czy poczekać bo przymrozi co myślicie ?

jak dzisiejszy wiaterek ? u mnie ogrodzenie przewróciło,

miło widzieć nowe osoby z Otwocka : Pingala,maewcia,mateusch ciekawe czy ktoś z Was nie buduje gdzieś w mojej okolicy (ul.Słowackiego),

do zbudowanych i mieszkajacych : też mieliście jesienną deprechę ? na szczęście już dnia przybywa, już mi się nie chce budowac chyba że całkiem na nowo...

M.

ja tam ciesze sie z takiej zimy, bo mniej idzie na gaz no i odśnieżać nie trzeba :D

ja nie miałem czasu na jesienną depresję, czas za szybko leciał - teraz płynie ani trochę wolniej, nawet się nie zorientowałem a już prawie 5 tygodni mi minęło od przeprowadzki! :o

dawno nie było spotkania naszej grupy - możeby się spotkać, np. 3-4 lutego?

Witam,

Buduję dom w Józefowie według projektu Amanda Archipelagu. Zakończyłem stan surowy. Dom z dachem pokrytym deskami i papą wysycha przez "zimę". Na marzec zaplanowałem montaż okien oraz rozpoczęcie prac tynkarskich. Do tej pory powinienem załatwić ułożenie instalacji elektrycznej. Niestety dzisiaj okazało się że specjalista, który miał mi robić elektrykę wycofał się i zostałem na lodzie. Jeśli ktoś z mógłby polecić jakiegoś sprawdzonego specjalistę to byłbym bardzo wdzięczny. Przy okazji poszukuję również specjalistów od budowy kominków więc namiary na takowych również bym prosił.

Pozdrawiam

PKS

tu pisałem o elektrykach kilka minut temu:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1595646#1595646

Witam,

Buduję dom w Józefowie według projektu Amanda Archipelagu. Zakończyłem stan surowy. Dom z dachem pokrytym deskami i papą wysycha przez "zimę". Na marzec zaplanowałem montaż okien oraz rozpoczęcie prac tynkarskich. Do tej pory powinienem załatwić ułożenie instalacji elektrycznej. Niestety dzisiaj okazało się że specjalista, który miał mi robić elektrykę wycofał się i zostałem na lodzie. Jeśli ktoś z mógłby polecić jakiegoś sprawdzonego specjalistę to byłbym bardzo wdzięczny. Przy okazji poszukuję również specjalistów od budowy kominków więc namiary na takowych również bym prosił.

Pozdrawiam

PKS

tu pisałem o elektrykach kilka minut temu:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1595646#1595646

Dzięki Wielkie - jutro będę dzwonił.

Pozdrawiam

Jeśli macie namiary na fajne działki w cichej lokalizacji, ale w zabudowanej okolicy, a nie w środku lasu (wiem wiem mam wymagania:)) to chętnie zapłacę za informacje (oczywiście jeśli kupię). Tel 609 849 351 lub [email protected]. Najchętniej kupię 3000 z hakiem, może być też większa (albo mniejsza ale cudna) do podziału lub dwie obok siebie. Ideałem jest kwartał Borsucza 3 Maja Graniczna Werbeny

Witajcie,

Przymierzam sie do budowy domku w Dziechcincu jak tylko stopnieje snieg, i poszukuje namiarow na sprawdzonego kierownika budowy gdzies z okolic Wiazownej/ Otwocka itd.

Czy ktos posiada namiary na kierownika godnego polecenia?

bede wdzieczny za info,

Piotr.

Mam info dla osób posiadających działki w Józefowie (okolice Al. Nadwiślańskiej). W środę 31.01 o godz. 17.00 wszyscy zainteresowani są zaproszeni na obrady Komisji Ładu Przestrzennego i Ochrony Środowiska do siedziby Rady Miejskiej w Józefowie.

Omawiane będą plany zagospodarowania przestrzennego rejonu od Błot do Świdrów Małych.

Pozdrawiam

Czy miał ktoś z Was "przyjemność" współpracować z Panami architektem i geodetą z "TelePizzy" w Otwocku (w tym samym budynku co TelePizza mają swoją siedzibę)?

Pan arch. za samą rozmowę życzy sobie 100 PLN (jeżeli dojdzie do podpisania umowy zwraca tą kwotę).

/chrs

Mi geodeta robił mapki i tyczył budynek - nie narzekam.

Pzdr. BBJ

Ponieważ niektórzy już zaczynają wypełniać PITy zachęcam do przekazania 1% na walkę z przemocą w szkole organizacji pozarządowej zamiast Romanowi G.

1% dla Stowarzyszenia "Bliżej dziecka" http://www.przemocwszkole.org.pl

Od 10 lat zajmujemy się problemem przemocy rówieśniczej w szkole.

Organizujemy Treningi Pewności Siebie dla dzieci-ofiar przemocy.

Pracujemy z agresywną młodzieżą. Pomagamy tworzyć "bezpieczne szkoły".

W tym roku znów uczestniczymy w Akcji "1% dla mojej organizacji" organizowanej przez Stowarzyszenie "Przyjazna Szkoła".

W ramach Akcji mogą Państwo przeznaczyć 1% swojego podatku na dofinansowanie naszej działalności.

Pomóż nam wspierać innych!

Zasady dokonywania wpłat:

Po wyliczeniu całego podatku, jaki za 2006 rok powinniśmy zapłacić do Urzędu Skarbowego, obliczamy 1% tej kwoty.

Odliczenia możemy dokonać nawet wtedy, gdy spodziewamy się zwrotu "nadpłaty". Chodzi o cały podatek należny, zawierający zaliczki, które już zapłaciliśmy lub zrobił to nasz pracodawca.

KROK 1: w formularzu PIT (PIT -36 lub PIT-37) w części zatytułowanej "Obliczenia zobowiązania podatkowego" znajdujemy rubrykę "Kwota zmniejszenia z tytułu wpłaty na rzecz organizacji pożytku publicznego" (dla PIT-36 jest to pozycja nr 179, dla PIT-37 jest to pozycja 111). Tutaj wpisuje się kwotę obliczonego 1%.

KROK 2: podatnik wpłaca wysokość obliczonego i wpisanego w PIT "1%", na konto Stowarzyszenia "Przyjazna Szkoła".

Na dowodzie wpłaty należy wpisać:

Stowarzyszenie Rodziców na Rzecz Pomocy Szkołom "Przyjazna Szkoła", ul. Chopina 2c, 41-400 Mysłowice.

Wpłata na rzecz organizacji pożytku publicznego na podst. art.27 ustawy o działalności pożytku publicznego i wolontariacie.

Numer konta 59 1320 0022 0112 2224 2000 0085 Imię i nazwisko oraz adres wpłacającego podatnika Kwotę dokonanej wpłaty Przypominamy, że rozliczenia podatku za 2006 rok oraz wpłaty 1% należy dokonać do 30 kwietnia 2007 roku.

Należy zachować dowód wpłaty.

KROK 3: podatnik wysyła formularz PIT do Urzędu Skarbowego i ewentualnie, (jeżeli ma "nadpłatę") oczekuje na zwrot pieniędzy.

Pieniądze zostaną przekazane Stowarzyszeniu "Bliżej Dziecka", które posiada indywidualne konto w Organizacji Pożytku Publicznego "Przyjazna Szkoła".

Pieniądze zostaną wykorzystane na pomoc dzieciom-ofiarom przemocy rówieśniczej.

Serdecznie dziękujemy!

Ponieważ niektórzy już zaczynają wypełniać PITy zachęcam do przekazania 1% na walkę z przemocą w szkole organizacji pozarządowej zamiast Romanowi G.

1% dla Stowarzyszenia "Bliżej dziecka" http://www.przemocwszkole.org.pl

Od 10 lat zajmujemy się problemem przemocy rówieśniczej w szkole.

Organizujemy Treningi Pewności Siebie dla dzieci-ofiar przemocy.

Pracujemy z agresywną młodzieżą. Pomagamy tworzyć "bezpieczne szkoły".

W tym roku znów uczestniczymy w Akcji "1% dla mojej organizacji" organizowanej przez Stowarzyszenie "Przyjazna Szkoła".

W ramach Akcji mogą Państwo przeznaczyć 1% swojego podatku na dofinansowanie naszej działalności.

Pomóż nam wspierać innych!

Zasady dokonywania wpłat:

Po wyliczeniu całego podatku, jaki za 2006 rok powinniśmy zapłacić do Urzędu Skarbowego, obliczamy 1% tej kwoty.

Odliczenia możemy dokonać nawet wtedy, gdy spodziewamy się zwrotu "nadpłaty". Chodzi o cały podatek należny, zawierający zaliczki, które już zapłaciliśmy lub zrobił to nasz pracodawca.

KROK 1: w formularzu PIT (PIT -36 lub PIT-37) w części zatytułowanej "Obliczenia zobowiązania podatkowego" znajdujemy rubrykę "Kwota zmniejszenia z tytułu wpłaty na rzecz organizacji pożytku publicznego" (dla PIT-36 jest to pozycja nr 179, dla PIT-37 jest to pozycja 111). Tutaj wpisuje się kwotę obliczonego 1%.

KROK 2: podatnik wpłaca wysokość obliczonego i wpisanego w PIT "1%", na konto Stowarzyszenia "Przyjazna Szkoła".

Na dowodzie wpłaty należy wpisać:

Stowarzyszenie Rodziców na Rzecz Pomocy Szkołom "Przyjazna Szkoła", ul. Chopina 2c, 41-400 Mysłowice.

Wpłata na rzecz organizacji pożytku publicznego na podst. art.27 ustawy o działalności pożytku publicznego i wolontariacie.

Numer konta 59 1320 0022 0112 2224 2000 0085 Imię i nazwisko oraz adres wpłacającego podatnika Kwotę dokonanej wpłaty Przypominamy, że rozliczenia podatku za 2006 rok oraz wpłaty 1% należy dokonać do 30 kwietnia 2007 roku.

Należy zachować dowód wpłaty.

KROK 3: podatnik wysyła formularz PIT do Urzędu Skarbowego i ewentualnie, (jeżeli ma "nadpłatę") oczekuje na zwrot pieniędzy.

Pieniądze zostaną przekazane Stowarzyszeniu "Bliżej Dziecka", które posiada indywidualne konto w Organizacji Pożytku Publicznego "Przyjazna Szkoła".

Pieniądze zostaną wykorzystane na pomoc dzieciom-ofiarom przemocy rówieśniczej.

Serdecznie dziękujemy!

Podciągnę też Otwocką

Mam problem ( albo jak mawia mój szef: wyzwanie :-) )

Mam wycenę przyłącza gazowego od ogrodzenia do kotłowni ( w kuchni gazu nie będę miał ). Nie mam jeszcze mapy z wrysowanym budynkiem stąd pewne pozycje są dodatkowe ( no ale żeby aż tyle :-) ). Jest to wycena wykonawcy, który wygrał przetarg na wykonanie przyłącza do ogrodzenia. Wycena przedtawia się następująco:

1.Wykonanie map do celów projekt. z naniesieniem budynku + ZUD 1200,00

2.Wykonanie projektu wewnętrznej instalacji gazu z uzgodnieniami 800,00

3.Wykonanie instalacji wewnętrznej gazu ( od przejścia PE/stal przy budynku do kotła C.O i C.W.U) wraz z materiałami i odbiorami 950,00

4.Wykonanie instalacji wewnętrznej gazu od szafki Z-4 do budynku wraz z materiałami 45 m x 35 zł ( wykop + montaż ) i odbiorami 1 575,00

5.Zakup i montaż szafki Z-4 650,00

6.Inwentaryzacja geodezyjna powykonawcza instalacji wewnętrznej 400,00

Razem 5 575,00 :o

UWAGA :Podane ceny nie zawierają opinii kominiarskiej niezbędnej do odbioru ( ok.. 150 zł ) . Inwestor dostarczy aktualne warunki techniczne dostawy gazu, uzyska pozwolenie na budowę instalacji wewnętrznej gazu, dostarczy dziennik budowy oraz zgłosi rozpoczęcie i zakonczenie robót w PINB .

Całkowita wartość oferty 5575 zł +VAT

A teraz pytania:

1. Czy tylko mi wydaje się dużo :-)

2. Czy przypominacie sobie, jak to u Was wyglądało

3. Jak wyglądało lepiej, to czy macie namiary na firmy wykonawcze

4. Jak jest z tą inwentaryzacją geodezyjną - czy po każdym przyłączu będę musiał robić nową mapę, czy można raz przed oddaniem budynku do uzytkowania.

Pozdrawiam

Paweł

Podciągnę też Otwocką

Mam problem ( albo jak mawia mój szef: wyzwanie :-) )

Mam wycenę przyłącza gazowego od ogrodzenia do kotłowni ( w kuchni gazu nie będę miał ). Nie mam jeszcze mapy z wrysowanym budynkiem stąd pewne pozycje są dodatkowe ( no ale żeby aż tyle :-) ). Jest to wycena wykonawcy, który wygrał przetarg na wykonanie przyłącza do ogrodzenia. Wycena przedtawia się następująco:

1.Wykonanie map do celów projekt. z naniesieniem budynku + ZUD 1200,00

2.Wykonanie projektu wewnętrznej instalacji gazu z uzgodnieniami 800,00

3.Wykonanie instalacji wewnętrznej gazu ( od przejścia PE/stal przy budynku do kotła C.O i C.W.U) wraz z materiałami i odbiorami 950,00

4.Wykonanie instalacji wewnętrznej gazu od szafki Z-4 do budynku wraz z materiałami 45 m x 35 zł ( wykop + montaż ) i odbiorami 1 575,00

5.Zakup i montaż szafki Z-4 650,00

6.Inwentaryzacja geodezyjna powykonawcza instalacji wewnętrznej 400,00

Razem 5 575,00 :o

UWAGA :Podane ceny nie zawierają opinii kominiarskiej niezbędnej do odbioru ( ok.. 150 zł ) . Inwestor dostarczy aktualne warunki techniczne dostawy gazu, uzyska pozwolenie na budowę instalacji wewnętrznej gazu, dostarczy dziennik budowy oraz zgłosi rozpoczęcie i zakonczenie robót w PINB .

Całkowita wartość oferty 5575 zł +VAT

A teraz pytania:

1. Czy tylko mi wydaje się dużo :-)

2. Czy przypominacie sobie, jak to u Was wyglądało

3. Jak wyglądało lepiej, to czy macie namiary na firmy wykonawcze

4. Jak jest z tą inwentaryzacją geodezyjną - czy po każdym przyłączu będę musiał robić nową mapę, czy można raz przed oddaniem budynku do uzytkowania.

Pozdrawiam

Paweł

U mnie wygląda to tak:

A.Wykonanie map inwetaryzacyjnych ze wszystkimi przyłączami (woda i gaz) 1000,00

B.Wykonanie projektu wewnętrznej instalacji i przyłącza zewnętrznego gazu z uzgodnieniami 800,00

C.Wykonanie instalacji wewnętrznej gazu (wcinka do głownej rury, instalacja wewnętrzna. Skrzynka, i położenie rur w ziemi wykonała inna ekipa i na razie nie znam kosztu :() wraz z materiałami i odbiorami i przygpotowaniem papierologii 1400,00

D.Opinii kominiarska: przewód dymowy i spalinowy oraz kanały wentylacyjne - 300 zł.

Co do inwentaryzacji - udało mi sie tak sparwy poukłądać żeby geodeta jednym cięgiem pomierzył wszytsko. Jeśli robisz każdy pomiar osobno (woda prąd, gaz i budynek) to cena będzie wyższa. Wynika to ponoć z tego, że geodeta za każdym razem musi udać się do składnicy.

Hej, wkrótce dołączę do grona mieszkańców Józefowa - tzn za jakiś rok albo półtora, bo zaczynamy budowę na wiosnę :D

Czy ktoś ma może aktualny numer do Leona Felińskiego (studniarz). Polecany jest w innym wątku ale nr telefonu jest nieaktualny.

A może macie namiary na jakiegoś innego studniarza?