martta 03.01.2006 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 Halo grupo mam pytanko, chyba do tych co pokończyli budowę: Czy ktos juz cos kombinował ze zwrotem Vat? Mam mętlki,: wykorzystuje ulgę remontową od kwietnia br( po oddaniu budynku) od tych faktur tez moge wycofać Vat ale wtedy wg niższego wspólczynnika, a jaki wspolczynnik mi przysluguje od faktur przed oddaniem budynku gdy nie wykorzystywałam ulgi remontowej . Ktoś przerabiał moze temat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 03.01.2006 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 Halo grupo mam pytanko, chyba do tych co pokończyli budowę: Czy ktos juz cos kombinował ze zwrotem Vat? Mam mętlki,: wykorzystuje ulgę remontową od kwietnia br( po oddaniu budynku) od tych faktur tez moge wycofać Vat ale wtedy wg niższego wspólczynnika, a jaki wspolczynnik mi przysluguje od faktur przed oddaniem budynku gdy nie wykorzystywałam ulgi remontowej . Ktoś przerabiał moze temat ? też się przymierzam do złożenia wniosku o zwrot różnicy vatu i także mam mętlik, bo JEDNOCZEŚNIE remontowałem mieszkanie i brałem faktury związane z budową domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martta 03.01.2006 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 Moja ksiegowa mówi,że do faktur dla których była wykorzystana ulga remontowa treba przyjać mniejszy współczynnik a do faktur nie uwzględnionych do ulgi wyższy. To mi tak pasuje, nawet bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 03.01.2006 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 Moja ksiegowa mówi,że do faktur dla których była wykorzystana ulga remontowa treba przyjać mniejszy współczynnik a do faktur nie uwzględnionych do ulgi wyższy. To mi tak pasuje, nawet bardzo a jak to się ma do ulgi remontowej w PITie za 2005? na przykład: kupiłem płytki do remontu łazienki za 100zł netto, czyli zapłaciłem 122zł brutto jakby nie było zwrotu vatu, to odliczyłbym od podatku 122zł*19% czyli 23,18zł ale mam szansę na zwrot vatu, czyli odddzą mi 15zł, czyli realnie wydam nie 122zł tylko 107zł, czyli od podatku mogę odliczyć w ramach ulgi budowlanej 107*19%=20,33zł tyle że oni mają 6miesiący na zwrot vatu, a ja mam 4miesiące na PITa - a jak mi z jakiś powodów nie oddadzą tego vatu to co? korekta PITa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martta 03.01.2006 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 Moja ksiegowa mówi,że do faktur dla których była wykorzystana ulga remontowa treba przyjać mniejszy współczynnik a do faktur nie uwzględnionych do ulgi wyższy. To mi tak pasuje, nawet bardzo a jak to się ma do ulgi remontowej w PITie za 2005? na przykład: kupiłem płytki do remontu łazienki za 100zł netto, czyli zapłaciłem 122zł brutto jakby nie było zwrotu vatu, to odliczyłbym od podatku 122zł*19% czyli 23,18zł ale mam szansę na zwrot vatu, czyli odddzą mi 15zł, czyli realnie wydam nie 122zł tylko 107zł, czyli od podatku mogę odliczyć w ramach ulgi budowlanej 107*19%=20,33zł tyle że oni mają 6miesiący na zwrot vatu, a ja mam 4miesiące na PITa - a jak mi z jakiś powodów nie oddadzą tego vatu to co? korekta PITa? Mlk, tak jak myślisz to by było za dobrze, nie oddadzą Ci pełnej róznicy między Vatem 22 a Vatem 7 Jeżeli korzystasz z ulgi remontowej to ulga obejmuje 19%z całej wartości fv a zwrot Vat przysługuje wg współczynnika mniejszego dla wykorzystujących równolegle ulgę i większego dla nie wykorzystujących. Reasumując: za płytki zapłaciłeś 122zł, ulga wynosi 19% czyli 122*19%=23,18 zwrot Vat wynosi 55,23% kwoty podatku czyli 22zł*55,23%=12,15 de facto: płytki wynoszą Cię=86.67zł w przypadku gdy jest to zakup nie jest rozliczany ulgą remontową jest to 68,18%kwoty podatku i byłoby 22*68,18%=15zł czyli płytki kosztują 107zł. WArunek trzeba złożyć do 6 niesięcy od zakończenia budowy. Dla osób ,które tak jak ja skońzcyly budowę w 2005r termin ostateczny rozliczenia materiałow budowlanych( rozliczanych na podst. pozwolenia na budowę) jest przesuniety do 30.06.2006r Mam nadzieję ,że nie namieszałam i że jest w miarę zrozumiałe, .....uff Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 04.01.2006 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Moja ksiegowa mówi,że do faktur dla których była wykorzystana ulga remontowa treba przyjać mniejszy współczynnik a do faktur nie uwzględnionych do ulgi wyższy. To mi tak pasuje, nawet bardzo a jak to się ma do ulgi remontowej w PITie za 2005? na przykład: kupiłem płytki do remontu łazienki za 100zł netto, czyli zapłaciłem 122zł brutto jakby nie było zwrotu vatu, to odliczyłbym od podatku 122zł*19% czyli 23,18zł ale mam szansę na zwrot vatu, czyli odddzą mi 15zł, czyli realnie wydam nie 122zł tylko 107zł, czyli od podatku mogę odliczyć w ramach ulgi budowlanej 107*19%=20,33zł tyle że oni mają 6miesiący na zwrot vatu, a ja mam 4miesiące na PITa - a jak mi z jakiś powodów nie oddadzą tego vatu to co? korekta PITa? Mlk, tak jak myślisz to by było za dobrze, nie oddadzą Ci pełnej róznicy między Vatem 22 a Vatem 7 Jeżeli korzystasz z ulgi remontowej to ulga obejmuje 19%z całej wartości fv a zwrot Vat przysługuje wg współczynnika mniejszego dla wykorzystujących równolegle ulgę i większego dla nie wykorzystujących. Reasumując: za płytki zapłaciłeś 122zł, ulga wynosi 19% czyli 122*19%=23,18 zwrot Vat wynosi 55,23% kwoty podatku czyli 22zł*55,23%=12,15 de facto: płytki wynoszą Cię=86.67zł Martta! ależ jest "za dobrze"! Twoje wyliczenie to: kwota z vatem 22% (czyli przykładowe 122zł) - ulga remontowa - zwrot vatu (z mniejszym współczynnikiem) = 86.67zł moje wyliczenie: kwota z vat22% - zwrot vatu - ulga czyli 122 -15zł - 20.33zł = ... 86.67zł !!! w przypadku gdy jest to zakup nie jest rozliczany ulgą remontową jest to 68,18%kwoty podatku i byłoby 22*68,18%=15zł czyli płytki kosztują 107zł. WArunek trzeba złożyć do 6 niesięcy od zakończenia budowy. Dla osób ,które tak jak ja skońzcyly budowę w 2005r termin ostateczny rozliczenia materiałow budowlanych( rozliczanych na podst. pozwolenia na budowę) jest przesuniety do 30.06.2006r Mam nadzieję ,że nie namieszałam i że jest w miarę zrozumiałe, .....uff Pozdrawiam pozostaje kwestia interpretowania wszystkiego przez urząd ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fripp 07.01.2006 02:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 Mlk, Martta, dzięki za poruszenie tematu vatu, miałem te samę wątpliwości i kombinowałem jak to rozwiązać, wychodziło mi podobnie, jak Wam, więc teraz się upewniłem, że chyba będzie dobrze. Ufffff No i tu, u Was pochwalę się, że stoen wyraził chęć uruchomienia skrzyneczki elektrycznej stojącej na działce Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vivaldi 08.01.2006 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Fripp, pogratulowac! Sam pamietam ta chwile kiedy skrzynka wyladowala na dzialce i czlowiekowi zrobilo sie milej na sercu... A u mnie dol jak po bombie a w srodku zbiornik na LPG. I w zwiazku z tym mam pytanie do posiadajacych butle z gazem: czy kratke wentylacyjna macie na poziomie podlogi? Wlasnie odkrylem w Muratorze, ze tak to powinno wygladac przy kotlowni z gazem plynnym. Chyba czeka mnie rozpruwanie sciany... Pochwalcie sie, gdzie kupowaliscie drzwi wewnetrzne i milego Nju Roku!Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio 09.01.2006 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Witaj Vivaldi,no wreszcie się odzywasz, u mnie jak wiesz pracowali gazowi projektanci i instalatorzy od znanego dostawcy gazu a kratki nie mam, kotłownię mam na piętrze a kocioł kondensacyjny (zamknieta komora spalania) i może to coś zmienia,drzwi na razie nie kupione poza takimi za 130 PLN żeby się w czynnej łazience zamknać, pozdrawiam,M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martta 09.01.2006 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Witam, drzwi wewnętrze hmm: -parter od Kowalskich - wg nie śliczniaste na górze z Castoramy za 200zł,przebejcowane duluxem i wygladaja lepiej niz sądziłam ,że moga wygladać , muszę do nich dokupić klamki i listwy boczne . z drzwiami to jest taki wybór ,ze głowa boli, od ceny też moi rodzice mają z Drimsu, ładne ale drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiula 09.01.2006 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Będzie nam niezwykle miło uczestniczyć w dyskusjach o budowaniu właśnie z Wami, gdyż będziecie Naszymi SĄSIADAMI. Od czwartku będziemy posiadaczami kawałka lasu w Michalinie i czas ruszać z budową... Na początek szukamy architekta , który za przyzwoite pieniądze zaadaptuje projekt do warunków miejscowych - prosimy o pomoc . Jasiula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 10.01.2006 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Będzie nam niezwykle miło uczestniczyć w dyskusjach o budowaniu właśnie z Wami, gdyż będziecie Naszymi SĄSIADAMI. Od czwartku będziemy posiadaczami kawałka lasu w Michalinie i czas ruszać z budową... Na początek szukamy architekta , który za przyzwoite pieniądze zaadaptuje projekt do warunków miejscowych - prosimy o pomoc . Ula i Piotrek witaj! i gratuluję zakupu! jakie okolice Michalina? gdzieś na końcu Willowej, czy może gdzieś przy Granicznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiula 10.01.2006 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 na końcu Kwiatowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enzo 10.01.2006 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Witam, Mam już ekipe do wykończeniówki i ....... licze kase. Ten rok bedzie bardzo wesoły ale efekt się liczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek63 13.01.2006 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 To i ja się pochwalę u mnie kończą kartongips i ocieplenie poddasza wyszło b. dobrze i co ważne tanio . Zamocowali anemostaty do DGP z turbiną i wreszcie mogłem sprawdzić cały system kominkowy. Tarnava jest de best Przez trzy dni chłopaki palili w kominku (bo jeszcze nie mam kotłowni) i w domku zrobiło się miluśko, pomimo prawie 200 m powierzchni całkowitej. Jestem zadowolony czego i Wam życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trini 15.01.2006 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 Nie nie wierzę!! Jest grupa Otwocka, jak ja mogłam nie zauważyć? Witajcie ja się bedę budować w Wólce Mlądzkiej, 1,5 km od Szosy Lublelskiej Póki co to nawet papiery mam w powijakach - ale cóż poradzić... Trzeba czekać aż biurowa maszyna ruszy, no i pojawi się kasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaJot 16.01.2006 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Witam, Będę budował dom co prawda w Wawrze (Falenicy), ale ze względu na bliskość Otwocka zamierzam zaglądać i tu. Pozdrawiam,Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojwoj 17.01.2006 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Witajcie. Buduję w Józefowie - i nie ukrywam - od dawna podglądam to forum. Niezła ekipka się zebrała. Mój debiut na forum od razu wykorzystam do wystąpienia z apelem. TYNKARZA DOBREGO SZUKAM! Mam już chatę w stanie surowym i szykuję się do wiosennej kampanii. Jesli możecie polecić mi dobrego fachowca - to bardzo prosze o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 17.01.2006 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 ja też uśmiechnąłbym się do grupy w kwestii namiarów na elektryków, tynkarzy i alarmierzy ciągle waham się nad rodzajem tynków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 17.01.2006 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 mlk: oj, znam ten bol. Ja kazdego dnia mam podjeta inna decyzje: raz cementowo-wapienny, raz gipsowy i tak w kolko... i pewnie bedzie tak az do dnia, kiedy zaczną mi chlapać ściany... co sie zdecyduje na cem.-wap. to mysle: no tak, ale gips ladniejszy... jak zmienie na gips to od razu w glowie mi kolacze: ale cem.-wap. twardszy a i tak w mokrych pomieszczeniach taki bedzie trzeba zrobic - wiec po co roznicowac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts