wojteks69 05.05.2006 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Ja mam pytanie innego typu - poszukuję człowieka, który obudowałby mi wkład kominkowy (planuję kominek z płaszczem wodnym). Ktoś polecany, dobrze, żeby nie był za drogi. Macie kogoś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martta 05.05.2006 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Ja mam pytanie innego typu - poszukuję człowieka, który obudowałby mi wkład kominkowy (planuję kominek z płaszczem wodnym). Ktoś polecany, dobrze, żeby nie był za drogi. Macie kogoś takiego? ZOBACZ PRIV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 05.05.2006 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Ja mam pytanie innego typu - poszukuję człowieka, który obudowałby mi wkład kominkowy (planuję kominek z płaszczem wodnym). Ktoś polecany, dobrze, żeby nie był za drogi. Macie kogoś takiego? ZOBACZ PRIV O, to ja też poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiula 05.05.2006 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Hej, tu Jasiula z Michalina. Jesteś Grupo Otwocka - sterem i okrętem dla raczkującyh budowlańców. Korzystając z okazji pragnę podziękować Tobie Martta, Richardo, avzi,Emilowi, arzesz,Vivaldi w podróży, Zuzza,Japan,Mlk,Galeonik,Michcio za niezliczone wskazówki, normalną , ludzką życzliwość i może kiedyś "Pod Kotem" osobiście Wam podziękuję. I tak po kolei:Dzięki za elektryka, przewoźny tartak,pana od studni, od koparki, sklep Leona Zawodowca, solidny przegląd hurtowni z okolic itd.(żeby nie być gołosłownym mam zestawienie adresów i kontaktów , które powstały w oparciu o wymianę poglądów ww Weteranów GO), zapraszam nowicjuszy na priva. Dzięki Vivaldi za harmonogram prac...Polecam wszystkim początkującym.A co u mnie ? Wycięte drzewa, prowizoryczne ogrodzenie, kręci się woda, czekamy na prąd i zwiedzamy całą rodzinką okolice na rowerach. OCH, PIKNIE TU JAK PIKNIE (chociaz w lasach mogłoby być trochę mniej śmieci...) .Buziaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 05.05.2006 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Hej, tu Jasiula z Michalina. Jesteś Grupo Otwocka - sterem i okrętem dla raczkującyh budowlańców. Korzystając z okazji pragnę podziękować Tobie Martta, Richardo, avzi,Emilowi, arzesz,Vivaldi w podróży, Zuzza,Japan,Mlk,Galeonik,Michcio za niezliczone wskazówki, normalną , ludzką życzliwość i może kiedyś "Pod Kotem" osobiście Wam podziękuję. I tak po kolei: Dzięki za elektryka, przewoźny tartak,pana od studni, od koparki, sklep Leona Zawodowca, solidny przegląd hurtowni z okolic itd.(żeby nie być gołosłownym mam zestawienie adresów i kontaktów , które powstały w oparciu o wymianę poglądów ww Weteranów GO), zapraszam nowicjuszy na priva. Dzięki Vivaldi za harmonogram prac...Polecam wszystkim początkującym. A co u mnie ? Wycięte drzewa, prowizoryczne ogrodzenie, kręci się woda, czekamy na prąd i zwiedzamy całą rodzinką okolice na rowerach. OCH, PIKNIE TU JAK PIKNIE (chociaz w lasach mogłoby być trochę mniej śmieci...) .Buziaki Witaj! przemierzam Michalin na rowerze (jadąc domu-budowa-dom) - gdzie się budujesz? powodzenia życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiula 07.05.2006 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 Łał - uzyskałam status sympatyka Forum, powinien być jeszcze status "cichy wielbiciel". MLK - okolice Kwiatowej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateush 07.05.2006 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 Mateuszu większość z nas korzystała z usług niejakiego Pana Flisińskiego - studniarza , który to buszuje w naszym rejonie. tel. 0601 717 254 Dzięki za ten namiar - dzwoniłem do pana Flisińskiego - niestety stwierdził że słabo zna Wólkę Mlądzką - zasugerował znalezienie studniarza posiadającego wiertnicę (glina). Czy ktoś z Was słyszał może o jakimś studniarzu posiadającym taki sprzęt ? Pozdrawiam Mateush Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio 07.05.2006 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 Kilka osób korzystało także z usług Pana Leona ze sklepu hydraulicznego na drodze do Wiązownej - z ronda w Świdrze po 2,3 km sklep po prawej stronie. Namiar był na grupie powyżej. Nie wiem czy ma ten sprzęt ale zna okolicę Otwocka i powinien znać warunki także w Wólce Mlądzkiej. Jest zwolennikiem studni głębinowych (rura 4 cale pompa zanurzeniowa na okres budowy potem głębinowa w rurze na głebokości poboru). A tak zaczynając nowy temat, do już mieszkających :czy wiecie juz co Was w nowym domu nie zadowala i co zmienilibyście ?M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 07.05.2006 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 A tak zaczynając nowy temat, do już mieszkających : czy wiecie juz co Was w nowym domu nie zadowala i co zmienilibyście ? M. chętnie poczytam (jako przestrogę), ale jest już o tym wątek: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1169364#1169364 mi już powoli chodzi po głowie aby stawiać drugi dom - słyszałem że Tobie tyź zmieniając temat: jakie i skąd macie parapety wewnętrzne?? ile kosztowały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio 07.05.2006 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 Wiem że taki watek może już i był ale interesuje mnie opinia tej grupy szczegolnie że znam kilka osób osobiście,ja dla siebie następny dom to już ew. tylko b. daleko od W-wy,mamy parapety jesionowe i kamienne, firma Kamyk z Modlińskiej, syntetyczny kamień czy coś takiego,M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rg2005 08.05.2006 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Witajcie, czy ktoś ma może do polecenia specjalistę znającego się na systemach Dystrybucji Gorącego Powietrza. Chodzi mi o odpowiedni projekt całego rozwiązania, do ogrzania konkterntej kubatury (a jest tego 460m3 części mieszkalnej i ze 100m3 garażu, w którym w zimę może być i 10stopni). Kiedy rozmawiam ze spechalistami od kominków , mam wrażenie że nie słyszą tego o co pytam. Najważniejsza jest dla nich obudowa całości (na której zapewne najlepiej zarabiają), albo ewentualnie sprzedaż jakichś tam wkładów. Cóż z tego, że jakiś wkład mi się podoba, skoro nie mam żadnych gwarancji, że ogrzeje mi dom. Pomocy! Robert[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 08.05.2006 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Parapety brałem z Karczewa - tzw. konglomerat czy coś.. Co bym zmienił?Na pewno zrobiłbym włączniki schodowe w salonie, przy wejściu salonu wejściem głównym oraz przy wejściu z tarasu.Otwór w kominie na kominek umieściłbym wyżej w ścianie - więcej ciepła oddawane do pomieszczenia.Zrobiłbym punktowe światła w suficie w kuchni - jedno na środku sufitu to za mało.To samo w łazience.Dzwonek w korytarzu, a nie w sieni, bo słabo słychać.Dodatkowa słuchawaka domofonowa w sieni, żeby widzieć komu się otwiera. To tak na szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio 09.05.2006 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 -nie wprowadziłbym się w środku zimy po zaledwie 4 mieś. ogrzewania, dzieci b. chorowały a mnie kości przestały boleć dopiero przed tygodniem,- rozważylibyśmy schody z sosny a nie z drogiego jesionu, mieszka się głównie na dole a góra to przyszłość,- jeszcze raz b.powaznie bym rozważył kominek z płaszczem, teraz nie mam, - dopracowania wymaga oświetlenie domu na zewnątrz i działki - wierzę że da się cos z tym jeszcze zrobić,M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateush 09.05.2006 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 - jeszcze raz b.powaznie bym rozważył kominek z płaszczem, teraz nie mam, -. a jeśli nie jest tajemnicą - jakie ogrzewanie masz w tej chwili ? ja właśnie kombinuję nad ewentualnymi sposobami ogrzewania. Jako główne - chciałbym dwufunkcyjny kocioł gazowy i dodatkowo właśnie kominek z płaszczem wodnym (z wymiennikiem ciepła). A może inni mogą zdradzić/polecić swoje metody na grzanie (choć wiem że ten temat to klasyk na każdym forum). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojteks69 09.05.2006 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 - jeszcze raz b.powaznie bym rozważył kominek z płaszczem, teraz nie mam, Michciu dlaczego teraz chciałbyś mieć taki kominek? Ja planuję zakup i instalację takiego kominka jako uzupełniającego źródła ciepła (podstawowym źródłem ciepła ma być piec gazowy jednofunkcyjny) i chciałbym poznać opinie. Może ktoś jeszcze ma (albo planuje mieć) i mógłby przedstawić swoją opinię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateush 09.05.2006 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 A tak jeszcze w temacie ogrzewania - znacie jakiegoś speca od spraw instalacyjnych w naszej okolicy ? - zanim zacznę działać zbieram już informacje na wszelkie możliwe tematy Temat studni już opanowałem, także teraz instalacje - trodzaj kotła, rodzaj ogrzewania, ogrzewanie alternatywne itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 10.05.2006 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 A tak jeszcze w temacie ogrzewania - znacie jakiegoś speca od spraw instalacyjnych w naszej okolicy ? - zanim zacznę działać zbieram już informacje na wszelkie możliwe tematy Temat studni już opanowałem, także teraz instalacje - trodzaj kotła, rodzaj ogrzewania, ogrzewanie alternatywne itp. mam znajomego, który ma dojścia w wielu hurtowniach na artykuły związane z centralnym ogrzewaniem - kupiłem (oraz kilka osób z grupy wawerskiej) od niego kocioł, cały osprzęt kotłowni, grzejniki itp. Ma on też kilku instalatorów z którymi współpracuje jak chcesz namiary to na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikol 10.05.2006 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 mam znajomego, który ma dojścia w wielu hurtowniach na artykuły związane z centralnym ogrzewaniem - kupiłem (oraz kilka osób z grupy wawerskiej) od niego kocioł, cały osprzęt kotłowni, grzejniki itp. Ma on też kilku instalatorów z którymi współpracuje jak chcesz namiary to na priv To ja bym też poprosił Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek63 10.05.2006 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Co bym zmienił? Mam 200 m a 150 m powierzchni domu by wystarczyło. MLK proszę o namiar na piece. Co do systemu DGP to jest problem, który przerabiałem w zeszłym roku. Wszyscy są fachowcami ale nie do końca. Testowałem paru ale w końcu sam zaprojektowałem swój DGP i oczywiście wszystko do końca się nie udało perfekcyjnie. Ale ogólnie jestem zadowolony. Jako że mam wąski a długi dom to od kominka do najbardziej odległego punktu mam ponad 12 m. I niestety tam już ciepłe powietrze nie dochodzi (układ z turbiną). I mam jeszcze pytanko. Jestem na etapie wyboru hydroforu. Gdzie w okolicy i jakiej firmy i pojemności? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 10.05.2006 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Co bym zmienił? Mam 200 m a 150 m powierzchni domu by wystarczyło. MLK proszę o namiar na piece. Co do systemu DGP to jest problem, który przerabiałem w zeszłym roku. Wszyscy są fachowcami ale nie do końca. Testowałem paru ale w końcu sam zaprojektowałem swój DGP i oczywiście wszystko do końca się nie udało perfekcyjnie. Ale ogólnie jestem zadowolony. Jako że mam wąski a długi dom to od kominka do najbardziej odległego punktu mam ponad 12 m. I niestety tam już ciepłe powietrze nie dochodzi (układ z turbiną). I mam jeszcze pytanko. Jestem na etapie wyboru hydroforu. Gdzie w okolicy i jakiej firmy i pojemności? Pozdrawiam podeślę na priva hydrofory- ja kupiłem (ale najpierw zrobiłem badania wody!) w Otwocku (Centrum Pomp, Otwock ul. Mieszka 1 tel. 779-22-65), ale jest też sklep w Józefowie na ulicy Piaskowej, no i chyba hydrofory oferuje Leon zawodowiec (sklep na ul. Wiązowskiej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts