Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hey MLK !!!

A w Józefowie na 3 Maja kupię :D . Tak naprawdę to potrzebują niewiele - jakieś 30m. W zeszłym roku mieli tam promocję i sprzedawali po 7 złotych za metr, teraz na pewno drożej. Oczywiście mówię o tej najtańszej , najcieńszej na ogrodzenie budowlane. Oszczędzam na słupkach; wkopię słupki "z wycinki" i bramie - z desek muszą wytrzymać tylko do końca stanu surowego- potem będziemy stawiali kawałek ogrodzenia docelowego. Wymyśliliśmy płot na podmurówce. Czasami przed sezonem ogródkowym można trafić tanią siatkę powlekaną pcv w marketach budowlanych typu OBI,ale uwaga: bywa bardzo miękka i nadaje się na ogrodzenia "międzysąsiedzkie".

Jak tam Wasze sprawy -coś drgło?

Pozdrowenia

galeonik

ps. a stal faktycznie drożeje dwa tygodnie temu kupowałem stal budowlaną w Bodexie w Falenicy, dzisiaj rozmawiałem z Emilem- dostał znacznie wyższe ceny niż ja. Sprzedawca mówił mi że chodzi o wyrównanie cen z unią, ale jak zaczną tak wszędzie wyrównywać ceny to my tego możemy nie przeżyć :evil:

czesc

stal drożeje szaleńczo, ale jest to tendencja światowa, bo Chiny b. dużo kupują (pod kątem olimpiady) tu są szczegóły: http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33203,1949853.html

my potrzebujemy siatki koło 130m więc będzie to trochę kosztować :( ale przynajmniej działka nabierze kształtu :)

poza tym bawimy się z projektem - pochwaliłbym się, ale chyba nie można tu załączać plików

pogoda się robi superowa - chyba w weekend rowerami zwiedzimy place budów grupy :)

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

dana

ja chyba jutro podpiszę umowę z firmą Linda - okna 5-kom. Veka, okucia Winkhaus autopilot.

Jakość do ceny dla mnie ok. Siedzibę mają w Łodzi, a na Bartyckiej przedstawiciela.

W przyszłym tygodniu mam zamiar podpisać także umowę kupna armatury grzewczej (kocioł z zasonikiem Viessman oraz grzejniki). Niestety wszystko drożeje i trzeba się spieszyć. Już firmy grzewcze zapowiedziały podwyżki od 1 kwietnia, więc został mi tydzień.

pozdrawiam grupę otwocką :)

choć zauważyłem, że więcej tu ludzi z Józefowa he he :D

Byłem dzisiaj na działce rozmawiałem z sąsiadem na temat przyłącza gazu. Obowiązuje prawo, które obliguje ich do wykonania wszystkiego począwszy od projektu (mówił, że zakład zawsze pragnie się z tego wymigać) ale stanowcze postawienie sprawy odnosi skutek. Pozdrawiam

Zakład gazowniczy w Józefowie jest na ul. Okrzei 7 (po przeciwnej stronie torów jak Urząd Miasta) Nie ma ograniczeń ilościowych. Najpierw trzeba wystąpić o ,,Warunki techniczne przyłączenia do sieci gazowej". A w

nich ZG stwierdzi możliwości przyłączenia do sieci gazowej. Pozdrawiam.

To zalezy gdzie i w jakiej odległości znajduje się gazociąg rozdzielczy.

Własnie to przerabiamy i w przypadku, kiedy potrzebna jest rozbudowa sieci tzn. podciągnięcie gazociągu zasilającego do posesji - trzeba jechać niestety do Warszawy na Kasprzaka. ZG w Józefowie wydaje decyzje tylko dla przyłączy. My mamy jakies 40m od końcówki sieci rozdzielczej i odesłali nas do Warszawy.

Japan

Ja wczoraj też byłem w gazowni w Józefowie. Pani powiedziała, że potrzebna jest aktualna mapa do celów projektowych. W zeszłym roku robiłem takie mapki i kosztowały mnie 500 PLN. Są podobno ważne tylko 3 miesiące, więc musiałbym robić jeszcze raz. Poza tym pani w gazowni powiedziała, że skoro już stoi budynek to na tej mapie do celów projektowych musi być on naniesiony. Czy to prawda, czy nie?

Czy gazownia ma obowiązek starać się o mapę do celów projektowych sama (o ile w ogóle jest jej ona potrzebna)?

A co z projektem instalacji gazowej wewnętrznej? Czy to też zrobi za mnie gazownia, czy to już muszę sam? I czy w ogóle muszę?

Poza tym w sobotę zrobiłem z ojcem i teżciem wylewki na gruncie w kuchni i częściowo w salonie. Mam nadzieję, że w tą sobotę dokończymy salon i zostanie już tylko garaż :)

Najgorsze jest to, że zapowiadają powrót zimy :(

pozdrawiam

wszystkich

:)

czesc,

w zwiazku z pzrygotowaniem placu budowy szukam namiaru na kogos kto zdejmie humus/wyrwie karpy i wywiezie toto z dzialki,

znalazlem pana z Otwocka, ceny:

za godzine katepilara - 80pln

za wywoz wywrotki ziemi - 60-80 pln

powiedzcie czy te ceny sa w miare normalne, macie moze jakis namiar

emil

Czesc Arzesz, mysle o tym zeby troche zostawic ( jakas gorka, wyrownanie terenu) ale chyba calosci nie ma gdzie skladoewac, jest to jakies 200m2 x 30 cm, czyli jakies 60-70 metrow szesciennych

Poza tym ten humus to bardzo kwasna gleba glownie zawierajaca igly sosnowe i drobne patyczki

Emil

Ja pryzmowałem tylko , że mam spadzistą działkę i wszystko sie przydało. Co do robót ziemnych to mój namiar 7886121 Henryk Korzeń lub kom 602503671 Otwock Zeromskiego 147. Mam jeszcze pytanko jak myślicie 38 zł za punkt elektryki z materiałem dobra cena?

Ja kładę tradycyjnie podtynkowo. Nie widzę specjalnie uzasadnienia do kładzenia w rurkach. Przewody oświetleniowe sporadycznie się przepalają a to i tak najczęściej na łączeniach a więc w puszkach lub przy oprawkach. A ewentualnie bez jednego gniazda zasilającego jak się kabel przepali na ( na co jest małe prawdopodobieństwo) da się przeżyć. Postępuję zgodnie z zasadą , gdzie można tam oszczędzaj. Pozdrawiam