Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

AlarmAlarmAlarmAlarm

W nocy z soboty na niedzielę (11-12 września) mieliśmy włamanie do naszego nowo budowanego domku. Skradziono nam wszystko co możliwe:

grzejniki BUDERUS typu V 22 - białe

600x1000 - 2 szt.

600x800 - 1 szt.

600x600 - 2 szt.

400x400 - 2 szt.

300x400 - 2 szt.

ponadto

kominek z płaszczem wodnym firmy LECHMA bez drzwiczek (drzwiczki wcześniej wyjąłem, żeby się nie stłukły) - czarny

zawór termostatyczny do komnika z kapilarą

pompę od hydrofora typ MULTI HWA 3000 - czerwona

rozdzielacze do grzejników na 8 wejść - mosiężne - 2 szt.

i inne mniej wartościowe rzeczy (nożyczki do cięcia rur - czerwone, szlifierkę kątową małą - zielona, przedłużacze na 220 i 380 V,......)

Ręce opadają, ale trzeba żyć dalej. Oczywiście policję zawiadomiłem, ale zamieszczam również tu taką informację ku przestrodze oraz może gdybyście słyszeli, że ktoś coś chce sprzedać z tych rzeczy to bardzo proszę o sygnał.

Dziękuję i pozdrawiam z promyczkiem nadziei

arzesz :(

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Co robic by uniknac takich sytuacji? Jest na to jakas matoda? Czy konieczne jest koczowanie w domu jeszcze niezamieszkanym? Znam taki przypadek. Jeszcze raz wyrazy wspolczucia. Mam nadzieje, ze zlodziejom rece uschna.

Janusz

PS. Przy okazji prosze jeszcze raz o namiary na ekipy wykonawcow stanu surowego i dziekuje za takowy arzesz - owi.

Arzesz, współczuję- ręce i nogi opadają- i człowiek zaczyna sie zastanawiać nad sensem inwestowania w cokolwiek....

Czy jest jakaś metoda- wydaje się,że w naszej rzeczywistości naprawdę nie ma....Od czasu gdy usłyszałem( od okradzionego) o kradzieży zakopanej pod ziemią pompy z działki na której był strażnik - wszystko jest możliwe. Jedyna rada- o ile to mozliwe zabierajmy z budowy wszystko co cenne. No tak, ale jak zabrać okna i kominek. Chyba naprawdę tak zorganizować proces inwestycyjnyaby te elementy montować w krótkim okresie i rzeczywiście- koczować....

Arzesz ... brak słów :(

wyrazy współczucia!!

i pomyśleć że Twoja budowa była (potencjalnie) tak dobrze zabezpieczona przed włamaniem...

kurcze, ja będę budował w szczerym polu!!

ps.

nadeszła dziś dla nas "wiekopomna" chwila i już po ponad 9 miesiącach odebraliśmy z urzędu WARUNKI ZABUDOWY!!!!!!!!!!!!!!

więc budujemy się!! :lol:

arzesz napisał:
mlk

gratulacje

Teraz jeszcze tylko pozwolenie na budowę.

Myślisz, że zaczniecie w tym roku?

raczej nie - warunki muszą sie uprawomocnić, na pozwolenie trzeba czekać koło miesiąca, ono tez sie uprawomocnia -> ma sens na siłę budować w listopadzie?? na razie nie kapie mi na głowę więc będziemy celować aby ruszyć na wiosnę

wysłałem Ci maila wczoraj na firmowy adres - dostałeś?

[quote name=ma sens na siłę budować w listopadzie?? na razie nie kapie mi na głowę więc będziemy celować aby ruszyć na wiosnę

wysłałem Ci maila wczoraj na firmowy adres - dostałeś?

Ja na Twoim miejscu fundamenty bym zrobił (jeśli bym zdążył) - akurat osiądą przez zimę.

Nic nie dostałem.

No wlasnie. Warto zaczynac w listopadzie? Ja niedlugo tez wystepuje o pozwolenie i tak sie zastanawiam na sensem rozbabrania terenu przed zima. Jakie sa wasze doswiadczenia w tym temacie? Czy fundamenty trzeba zabezpieczac przed zima?

Pozdrowienia dla grupy

Vivaldi

PS. Nadal chetnie przyjme namiary na sprawdzone ekipy a osobom, ktore mi takowe daly - dziekuje.

galeonik napisał:
Jeślim wyrobicie si ę przed mrozami - to warto z pewnością zrobić fundament i zostawić na zimę. Zabezpieczać nie trzeba. Rozpatrywałem taką możliwośc, ale w zeszłym roku nie wyrobiłem się z papierami

nie, w tym roku nic na działce nie będziemy robić

natomiast musze mieć mapę do celów projektowych - ktoś może mi polecić jakiegoś geodetę? ile za taką przyjemność płaciliście?

muszę też odrolnić działkę pod dom - jak się to robi?

Vivaldi: cieżko powiedzieć osobiście interesowałem się hurtowniami na "linii kolejki". Każda miała wady i zalety: np.osławiony Marsel przy rondzie w Józefowie ma niewątpliwie najlepsze zaopatrzenie i największy asortyment, ale przy stosunkowo niewielkich zakupach zapomnieć można o jakichkolwiek upustach i bezpłatnym transporcie, jeśli czegoś szukałem-miałem też wrażenie ze przeszkadzam panom...[uwaga: nie mają drewna]

W Miedzeszynie przy stacji (chyba R-pol) zdecydowanie tańszy, ale i jak się o coś konkretnego zapytałeś to nie mieli.

Zdegustowała mnie natomiast hurtownia w Falenicy przy stacji,ale może to subiektywne odczucie.

Oczywiście kupowałem po trochu tu i tu, Jednak wybrałem Mur-bet w Józefowie z uwagi na transport, cenowo-cieżko coś było utargować. Niemniej byłem zadowolony. Na temat tej hurtowni były jednak także inne opinie popatrz w poprzednich postach- tak wiec musisz zdecydować sam.... Zasadniczo, o ile ktoś sie ostro nie naciął, to każdy bedzie chwalił hurtownię z którą współpracował...

Wiele dobrego słyszałem o hurtowniach w Otwocku- ale tak daleko nie dotarłem....

Natomiast dla wyposażenia hydraulicznego mogę z całą odpowiedzialnością polecić sklep w Józefowie, przu drodze na Wiązownę

pzdrw

Praktycznie cały materiał kupowałam w hurtowni w Wiązownej (przy światłach). W ubiegłym roku ceny mieli bardzo przyzwoite, szczególnie dla tych, co rozpoczynali budowę. Wszystko można było załatwić telefonicznie. Z transportem także nie było kłopotów (ale do mnie mieli ok 500 metrów) :D . Ponieważ od ubiegłego roku "powiększyli" się kilkakrotnie, nie ucierpiała na tym fachowość. Polecam rozmowę z właścicielem - facet naprawdę wie co mówi, może sporo doradzić.