michcio 28.10.2004 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2004 Witaj Marto,mieszkam w Radosci a buduję również w Świdrze. Dojazd na Mokotów z Radosci był dziś krótszy o jakiś kwadrans (o jaka krótka kolejeczka na Lucerny). Nie mogę niestety polecić nikogo do tynków bo nie jestem tak zaawansowany w budowaniu. Sam powinienem zacząć temat okien od kogo kupujesz i jakie ? Czy drzewo cięte w styczniu nie może naprawdę być użyte na więźbę w maju ?PozdrawiamMichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundzia 28.10.2004 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2004 Przeczytałam posty, widzę ,że mam dużo sąsiadów mieszkam w Michalinie a buduję się w Świdze przy Wiązowskiej. domek DM 6079 z KB projekt z Krakowa. skończyłam ocieplenie zewnetrzne, szukam pilnie ekipy od tynków wewnetrznych moze mi ktos polecic sprawdzona ekipę. załatwiam własnie przyłacza gazowe i czekam na okna które pojawia sie za jakieś 2-3 tygodnie. Pozdrawiam p.s. wypróbuje Wal po południu Martta, my rowniez budujemy DM-6079. Właśnie wylewamy fundamenty i chętnie sie podzielimy jakimis uwagami, itd... chetnie tez skorzystamy z Twoich doswiadczen... pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martta 28.10.2004 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2004 witaj Michale jezeli chodzi o okna to sciagam je z Nowego Sacza, wybrałam drewniane mahoniowe, wielowarstwowe, robione jak Urzedowski tylko cenę maja niższš, namiary mam przez majstra który pochodzi z tamtych okolic i wstawial okna u siebie, istneje możliwosc rabatow, w sumie wyszly mnie jakies 25% taniej. Mam jeszcze dobre namiary na plastiki jezeli takie Cie interesujš.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martta 28.10.2004 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2004 Przeczytałam posty, widzę ,że mam dużo sąsiadów mieszkam w Michalinie a buduję się w Świdze przy Wiązowskiej. domek DM 6079 z KB projekt z Krakowa. skończyłam ocieplenie zewnetrzne, szukam pilnie ekipy od tynków wewnetrznych moze mi ktos polecic sprawdzona ekipę. załatwiam własnie przyłacza gazowe i czekam na okna które pojawia sie za jakieś 2-3 tygodnie. Pozdrawiam p.s. wypróbuje Wal po południu Martta, my rowniez budujemy DM-6079. Właśnie wylewamy fundamenty i chętnie sie podzielimy jakimis uwagami, itd... chetnie tez skorzystamy z Twoich doswiadczen... pozdrawiam... Jezeli chodzi o mnie to moje doświadczenia zaczeły sie od stanu surowego, bo w takim stadium kupiłam dom. Projekt jest bardzo przebudowany : jest przedewszystkim poddasze nawet nie spodziewałam sie ,że wyjdzie tak duze bo była to pusta przestrzeń, podniesiono pietro o jeden metr, na parterze doszły schody w czesci kuchni z projektu, z pozostałej "czesci" kuchni zrobiłanm gabinet ok 7m, wejscie do garazu przy gabinecie pod schodami i oczywiscie przejscie do pomieszczenia gospodarczego z garażu, kuchnia została z największej sypialni wybiłam okno tarasowe i zrobiłam mały taras, na górze mam jedno okno zamiast szesciokata duze z łukiem wyszła nam super sypialnia, reszta to niestety okna dachowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana15 28.10.2004 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2004 Jak długo się czeka na pozwolenie na budowę w starostwie w Otwocku? bez wydeptania ścieżek? Muszę jeszcze postawić garaż i nie wiem, czy w tym roku jeszcze zdążymy zrobić chociaż fundamenty? Pani w Starostwie uprzejmie informuje, że ma na wydanie decyzji 62 dni. Złozyłam papiery 25 czerwca, a pozwolenie mam z data 3 września, ale trochę przedłuzyło nam się z powodu usuwania braków - sąsiad postawił sobie na naszej działce tymczasowe przyłącze elektryczne, a geodeta je zainwentaryzował i musielismy pisać pismo, że to tylko tymczasowa sprawa. Raczej nie liczyłabym na skrócenie terminów, bo maja dużo spraw, a i bardzo skrupulatnie weryfikuja dokumentację projektową. Dzięki Chatte, trochę mnie ostudziły te terminy, ale cóż zrobić. Powiedz, co to znaczy że skrupulatnie weryfikują dokumentację projektową? Czy na coś szczególnie powinnam zwrócić uwagę? Dzięki i pozdrufffka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana15 28.10.2004 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2004 skończyłam ocieplenie zewnetrzne, szukam pilnie ekipy od tynków wewnetrznych moze mi ktos polecic sprawdzona ekipę. A jakie tynki chcesz kłaść? U nas były kładzione gipsowe z agregatu. Jeżeli interesowałoby Cię to, to mogę dać tel. na priva. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek63 28.10.2004 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2004 U nas były kładzione gipsowe z agregatu. Jeżeli interesowałoby Cię to, to mogę dać tel. na priva. Na wiosnę będę kładł bardzo proszę. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek63 28.10.2004 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2004 U nas były kładzione gipsowe z agregatu. Jeżeli interesowałoby Cię to, to mogę dać tel. na priva. Na wiosnę będę kładł bardzo proszę. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chatte 29.10.2004 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2004 Dzięki Chatte, trochę mnie ostudziły te terminy, ale cóż zrobić. Powiedz, co to znaczy że skrupulatnie weryfikują dokumentację projektową? Czy na coś szczególnie powinnam zwrócić uwagę? Dzięki i pozdrufffka W naszym przypadku było tak: po pierwsze - tymczasowe zasilanie które postawił sobie sąsiad i słup wylądował na naszej działce, a geodeta skrupulatnie go zainwentaryzował, o co nie mam pretensji bo i skąd miał wiedziec że to tylko prowizorka. Pisalismy wyjasnienie, że będzie to usunięte, zresztą urząd nałożył na nas taki obowiązek w pozwoleniu na budowę. po drugie - "wyskoczyła" nam na działce linia rozgraniczająca, przez którą musielismy zmienić odległości od granicy z 5 do 6m. Projektant poprawił rysunki ale zapomniał o opisie i to zostało wyłapane przez urząd, a więc jednak czytają te projekty. Wyznaczyli nam termin na usunięcie braków, ale było to w sierpniu, projektant na wakacjach, więc przeciągnęło się do początku września. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enzo 29.10.2004 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2004 Czy ktoś z Was jest w stanie udzielić mi odpowiedzi? Czy ktoś z Was może mi polecić faceta który: - wytnie drzewa - pozbędzie się koron i karp - potnie drzewo na deski i nne mat. wykorzystywane do budowy. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martta 02.11.2004 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2004 skończyłam ocieplenie zewnetrzne, szukam pilnie ekipy od tynków wewnetrznych moze mi ktos polecic sprawdzona ekipę. A jakie tynki chcesz kłaść? U nas były kładzione gipsowe z agregatu. Jeżeli interesowałoby Cię to, to mogę dać tel. na priva. Pozdrawiam Szukam właśnie ekipy od tynków gipsowych , jeśli można to poproszę telefon. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 02.11.2004 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2004 Witam Ja też mam gipsowe z agregatu i jestem bardzo zadowolony. Niestety nie mam namiarów przy sobie - podam przy okazji. ps. Witam nowych Świdrowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vivaldi 02.11.2004 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2004 Arzesz, rozwin - prosze - ten watek z oddaniem drewna do tartaku. Czy to sie naprawde mija z celem? Po co na budowie swieze drewno? Czy jednak nie jest lepiej "wymienic" w tartaku na odpowiednio sezonowane? Mnie wykonawca tez radzi wymienic sie z tartakiem.Pozdro grupoVivaldi w podróży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 02.11.2004 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2004 Arzesz, rozwin - prosze - ten watek z oddaniem drewna do tartaku. Czy to sie naprawde mija z celem? Po co na budowie swieze drewno? Czy jednak nie jest lepiej "wymienic" w tartaku na odpowiednio sezonowane? Mnie wykonawca tez radzi wymienic sie z tartakiem. Pozdro grupo Vivaldi w podróży Wymienić - zgadza się, ale musisz mieć pewność, że dostaniesz faktycznie wysesonowane. Mnie facet z tartaku wysiudał - długo nie oddawał drzewa, a potem przysłał jakieś z sinicą. Dlatego też uważam, że jak weźmiesz tartak "ruchomy" (przyjadą panowie i potną na Twoim terenie) to: - masz pewność, że to Twoje drzewo - masz wszystkie odpadki, które możesz wykorzystać do prowizorek, palenia itp. - możesz sobie sam wysezonować (tu potrzeba trochę czasu) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vivaldi 02.11.2004 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2004 No niby tak, ale jak dlugo trzeba sezonowac drewno na np. wiezbe? Jakie warunki musza byc spelnione? Czy da sie to zrobic na placu budowy czy raczej trzeba gdzies to drewno oddac. Przy okazji napisz co to za brzydki tartak - bede go omijal z daleka...Podr Vivaldi w podróży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 02.11.2004 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2004 No niby tak, ale jak dlugo trzeba sezonowac drewno na np. wiezbe? Jakie warunki musza byc spelnione? Czy da sie to zrobic na placu budowy czy raczej trzeba gdzies to drewno oddac. Przy okazji napisz co to za brzydki tartak - bede go omijal z daleka... Podr Vivaldi w podróży dołaczam się to pytania ja w projekcie mam drewno klasy C27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 03.11.2004 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 Nie wiem dokładnie jak powinno wyglądać wysezonowanie, ale z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że drzewo, które mi przywieźli na więźbę z całą pewnością nie było wysezonowane. Przez cały rok schło już pod dachem (czytaj jako więźba.Z drugiej strony ojciec kiedys kupował drewno na domek letniskowy i odbierał świeże z tartaku. Potem coś plany się opóźniły i drewno leżało przez dwa lata poukładane u sąsiada w stodole - potem okazało się, że było super wysezonowane.Moim zdaniem wystarczy dobrze ułożyć takie drewno czyli poziomo. Pomiędzy poszczególnymi kawałkami powinna być zachowana kilku centymetrowa przerwa. Kolejne poziomy powinny być oddzielone podkładkami jednakowej grubości ułożone w jednakowych odstępach. To wszystko po to by było dobrze wentylowane. Jeśli chodzi o tartak, którego nie polecam to ten z Woli Karczewskiej. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 03.11.2004 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 Powinienem jeszcze dodać, że powinno to być składowane pod jakimś dachem, żeby nie padał na to deszcz ani śnieg. Może być przykryte jakimiś płytami, blachami.Czas - sądzę, że około 1 roku. Ale nawet jeśli to będzie pół roku to i tak w moim odczuciu będzie lepiej wysezonowane niż jak kupisz w tartaku, gdzie mają duży przerób, a więc ścinają drzewo, tną, impregnują zanurzeniowo (niestety jak jest mokre drzewo to ta impregnacja to tylko proforma, bo mokre drzewo nic nie "wypije" impregnatu) i przywożą inwestorowi. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rena-B 04.11.2004 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Pozdrawiam Wszystkich cieplutko. Dawno tu nie zaglądałam. U wszystkich prace idą do przodu, a ja nadal rozmyślam nad kupnem działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 10.11.2004 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 Heja Emil byłem u Ciebie. Działka nie do poznania. Bardzo, bardzo ładnie wygląda ten dom. Gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts