Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Stempli jeszcze nie mam,

ale ojciec zaoferował sie, że załatwi mi stemple 3-metrowe od swojego znajomego - nie wiem jeszcze ile i po ile (nie wiem też czy tych "załatwionych" wystarczy). Jeśli okaże się, że będzie ich za mało - będę jeszcze szukał.

A Wy w jakiej cenie macie stemple?

Wojtek

okna : my chyba zdecydujemy się na Jocza, w Radości dali dobrą cenę

stemple : Vivaldi i mlk macie już czy planujecie zakup ? co wy na wspólny zakup ? czy takie stemple obsłużyłyby 3 budowy ? zostałoby w kieszeniach po kilka stówek, ja potrzebuje 300 szt. dł. 3,1 lub 3,2

mam transport

M.

ja stemple kupiłem używane na jesieni, za ok. 100szt. dałem 100zł +30zł zatankowałem pożyczony samochód dostawczy :)

co do wieźby to wymysliłem, że z tartaku wezmę jeszcze łaty i kontrłaty, po mają je zaimpregnowane po ok. 600zł, a w wycenach pokrycia dachu to liczą mi je po ok. 900zł - mimo że potrzebuje ich tylko w sumie ciut ponad 3 m3 to jednym telefonem do tartaku zaoszczędze ok. 1000zł :o

ciekawostka:

wczoraj przypadkiem zgadałem się z ekipą, która stawiała dom na końcu mojej ulicy - zrobili to całkiem szybko i sprawnie na jesieni zeszłego roku (codziennie jadąc do pracy mijałem tą budowę)

chwilę z majstrem pogadałem i okazało się że są bardzo tani:

za dom 140m2 + dach 280m2 położona dachówka + położenie kanalizacji na poziomie zero + montaż okien i drzwi wejściowych wzieli .... 20400zł!!!! (słownie dwadzieścia tysięcy czterysta złotych)

facet teraz buduje na ul. Poprawnej i ma do pokazania jako referencję ok. 15 domów w Wawrze!!

przy cząstkowych pracach też jest bardzo konkurencyjny, ale najtaniej wychodzi jak robi cały dom - za pokrycie dachu (czyli folia, dachówka, wszystkie obróbki i montaż rynien) wyliczyłem że wyszłoby mi połowa tego co śpiewają lokalne firmy handlujące dachami!! - chyba wybiorę się obejrzeć te jego 15 okolicznych dachów

ps. mówił że stemple ma własne ;)

Stemple: jutro ekipa zacznie zasypywac fundamenty, jesli wszystko pójdzie dobrze, to w piatek rozciągnie mi kanalizację i w sobote będzie wylewany chudziak na posadzki. Po niedzieli zaczną murować ściany, tak więc jak skończą będa zaczynać układać szalunki pod strop. I wtedy będę potrzebował stempli - według majstrów będzie to przełom kwietnia i maja. Strop będzie monolityczny - w całości wylewany, więc szalunki trochę bedą musiały postać...

Wojtek

BTW czy ktoś ma do polecenia jakąś ekipę do tynków......??

Ekipa od tynków p. Tadeusz Zarzeczny 0604 992 138

u mnie robili tynki wewnętrzne gipsowe z agregatem ( u Dany15 tez)

u moich sąsiadów tynki wewnętrzne i zewnetrzne.

Jeżeli chodzi o tynki gipsowe to nie wiem jakby się starali ale jak pdobrze przeschna to i tak trzeba cekolem przejechac zeby mieć gładziutkie.

Ekipa od wylewek miksokret-SUPER p. Zdzisław 0601291573

Okna brałam z Nowego targu drewniane firma George chyba

http://www.george-okna.pl przdstawiciel p. Kuzak biuro Nowy Sacz( daje najlepsze rabaty)

Vivaldi,

jeżeli chodzi o okna to George był 30% tańszy od Urzędowskiego, a okna ten sam typ i sposób produkcji,te same okucia- Roto. Drewno mahoń meranti klejone warstwowo.

w porównaniu z JOCZ moga być trochę drozsze tylko z tego co się orientowałam , nie wiem czy nadal tak jest to JOCZ ma drewno z całych kawałków lączone w ten sposób /\/\/\/\/\/\

| |

\/\/\/\/\/\/

z tego co wyczywałam tak klejone drewno nierównomiernie pracuje ( bardzo przepraszam jeżeli uraziłam jakiś JOCZOwców :oops: )

Poza tym w Georgu nie ma dopłat za niestandardowe wymiary.

Wyszły w każdym bądz razie 30% taniej i dodatkowo je powiększyłam ( a co jak nie ma dopłaty to zaszalałam :D )

Kurcze miały być dwa zdania :o :oops:

Witam, widzę, że prace ruszyły pełną parą. Fajnie tak czytać jak zaczynacie budować.... aż łezka się w oku kręci :oops:

No, ale każdy etap ma swoje miłe chwile :)

Jeżeli chodzi o okna to mamy PCV z Mazowieckiej FAbryki Okien, profil Veka, 5-komorowe z zewnątrz kolor, na razie sprawują się w porządku, ale jeszcze niemieszkamy. Drewniane niestety nie mieściły się w naszym budżecie 8)

90 to niestety mało. Jeśli masz możliwość - powiększ. Standardem który spotkałem są 100 (tak mi mówili architekci namawiając jednak abym miał mimo to szersze, oraz wykonawca). Niby różnica niewielka a jednak. Ja mam w domu obecnie 90 (w tym co buduję będzie 100) i jakoś chodzę choć jest wąsko a jak masz zakręty to może czekać Ciebie wnoszenie niektórych rzeczy na górę przez okno.