Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KREDYT PRAWO POMOGE WYJAŚNIE

krys77

Recommended Posts

Może na początek powiedz jaką mapę działki (chodzi mi o nazwę) trzeba dołączyc do wniosku o kredyt. Jestem na etapie podziału działki, który właściwie jest już dokonany i czekam na podpis burmistrza. geodeta ma mi dostarczyć jakieś mapki ale nie wiem czy to będą takie jakie wymaga bank. Być moze będę musiał znowu występować do składnicy map z wnisokiem o wyciągnięcie odpowiednich mapek a to kolejny stracony czas.

witam

A mi w Expanderze powiedziano, że majac kredyt walutowy nie moge korzystać z ulgi odsetkowej. Coś mi tu nie gra więc pytam czy to prawda?

Odpowiedz jest dla mnie kluczowa ponieważ budowę rozpocznę na wiosnę a obecnie zastanawiam się nad kredytem. Jeżeli ulga odsetkowa ma zostać zniesiona to trzeba będzie kredyt wziąć jeszcze w tym roku.

Skoro pomagasz to może i ja skorzystam.

mamy już komplet dokumentów ale Pani w Ekspanderze oznajmiła nam ,że nie mamy zdolności kredytowej poniewaz ,żona ma karty kredytowe(nie uzywane) i to ma duzy wpływ na zdolnosć.Powiedziała taż ,że musimy wysłać do BIK-u zapytanko a potem przyjść jeszcze raz do niej.

Powiedziała tez ,ze mozemy zrobić taki myk:spłacić wszyskie zadłuzenia i potem starać sie o kredycik.Wspomniała tu o kredycie konsolidacyjnym, który może pomóc.

I mamy ból ,komletnie nie wiemy co zrobić.Myślami już chcemy zacząc budowe a fizycznie widzimy coraz wiekszy problem.

Jest chyba jakiś "x" co udzieli nam kredytu?

pozdrawiamy GiD

mamy już komplet dokumentów ale Pani w Ekspanderze oznajmiła nam ,że nie mamy zdolności kredytowej poniewaz ,żona ma karty kredytowe(nie uzywane) i to ma duzy wpływ na zdolnosć.Powiedziała taż ,że musimy wysłać do BIK-u zapytanko a potem przyjść jeszcze raz do niej.

Powiedziała tez ,ze mozemy zrobić taki myk:spłacić wszyskie zadłuzenia i potem starać sie o kredycik.Wspomniała tu o kredycie konsolidacyjnym, który może pomóc.

I mamy ból ,komletnie nie wiemy co zrobić.Myślami już chcemy zacząc budowe a fizycznie widzimy coraz wiekszy problem.

pozdrawiamy GiD

Widze że krys77 nie pali się do odpowiedzi, ja na twoje pytanie znam odpowiedź, chociaz nie wiem czy cię zadowoli

mianowicie to czy karta kredytowa obciąża zdolność kredytową zależy od banku, znam bank (np. ing) który niezależnie od tego czy korzystasz czy nie z przyznanego limitu (przecież w każdej chwili możesz to zrobić skoro taki limit masz) jako miesięczne obciążenie uznaje 5% przyznanego limitu, ale znam również bank (np. millenium) który do twoich comiesięcznych wydatków dodaje średnie saldo pozostałe do spłaty (po okresie bezodsetkowym) z ostatnich 3 miesięcy, czyli jeżeli korzystasz nawet z całego limitu ale spłacasz go w całości w terminie, a nie rozbijasz na raty to w ogóle cię nie obciąża.

pozdrawiamy GiD

Widze że krys77 nie pali się do odpowiedzi, ja na twoje pytanie znam odpowiedź, chociaz nie wiem czy cię zadowoli

mianowicie to czy karta kredytowa obciąża zdolność kredytową zależy od banku, znam bank (np. ing) który niezależnie od tego czy korzystasz czy nie z przyznanego limitu (przecież w każdej chwili możesz to zrobić skoro taki limit masz) jako miesięczne obciążenie uznaje 5% przyznanego limitu, ale znam również bank (np. millenium) który do twoich comiesięcznych wydatków dodaje średnie saldo pozostałe do spłaty (po okresie bezodsetkowym) z ostatnich 3 miesięcy, czyli jeżeli korzystasz nawet z całego limitu ale spłacasz go w całości w terminie, a nie rozbijasz na raty to w ogóle cię nie obciąża.

moja dżona zrozumiała i zaczyna intensywniej mysleć .Dziękuje w jej imieniu za odp.

pozdro :D

miglochcąc skorzystac z kredytu preferencynego nie mozesz zaciągnąc kredytu w innej walucie niż polskiej...natomiast obecna ulga odsetkowa nie wyklucza takiej możliwości...ale nie ma pewności czy zaciągając kredyt jeszcze tego roku nabywasz prawo do ulgi, która od przyszłego nie będzie obowiązywała... :-? Mam takie same dylematy... :-?

AAgnieszk@ no wlasnie nie wiem... pisali, że ulgę zabiorą ale jak do końca roku weźmiesz kredyt to się można załapać

No więc właśnie tu jest pytanie - czy brać w tym roku czy czekać na wiosnę (na preferencyjny się i tak pewnie nie załapię)

Jak widać 'szpece' z Expandera jakoś nie potrafią doradzić...

Jak wyglšdajš formalnoœci zwišzane ze zwiekszeniem kwoty kredytu (o 40.000) - zdolnoœc kredytowa jest. Kredyt mam w Millenium, czy wystarczš nowe zaœwiadczenia o zarobkach czy coœ więcej ?

Jak to będzie w przypadku ulgi odsetkowej, czy nie potraktujš tego jako nowego kredytu ?

• 3 weeks później...
można by w tym roku wziąć, ale wypłata pierwszej transzy nastapiłaby dopiero w kwietniu...nie wiem czy to możliwe ze strony banku... :wink:

Podobno większość banków nie pozwala na takie ruchy.

Po podpisaniu umowy pierwszą transzę trzeba wziąć zazwyczaj w ciągu 1-2 miesięcy. Później między każdą kolejną nie może być dłuższych przerw niż pół roku. I w ciągu 2 lub 3 lat trzeba wykorzystać wszystkie transze.

Tyle dowiedziałem się w MoneyExpercie w ostatnich dniach.

• 2 weeks później...

Też chciałem zapytać o ulgę odsetkową, ale widzę że kolega krys77 wszystko już wyjaśnił :) buhahahaha

A tak poważnie, to żeby załapać się na ulgę odsetkową to rozumiem, że trzeba mieć zaciągnięty kredyt budowlany.

A jak wygląda sprawa odliczeń przy poszczególnych transzach. Jak rozumiem w PIT wpisujemy sumę odsetek jakie zapłaciliśmy w danym roku podatkowym ??

Też chciałem zapytać o ulgę odsetkową, ale widzę że kolega krys77 wszystko już wyjaśnił :) buhahahaha

A tak poważnie, to żeby załapać się na ulgę odsetkową to rozumiem, że trzeba mieć zaciągnięty kredyt budowlany.

A jak wygląda sprawa odliczeń przy poszczególnych transzach. Jak rozumiem w PIT wpisujemy sumę odsetek jakie zapłaciliśmy w danym roku podatkowym ??

Do kredytu w transzach (czyli 99% kredytów budowlanych) ma sie nijak, bo pierwszych odliczeń można dokonywac po oddaniu budynku

Mam problem z wypłata ostatniej transzy kredytu w jednym z banków. Transza ni jest wysoka bo 10.000 ale opóźniają sie już tydzień. Problem polega na tym, że złozyłam wniosek o wypłate transzy oraz zmianę nr telefonu. Niestety nie zmienili mi nr i rzeczoznawca nie mógł się ze mną skontaktować. Wyjasniam tę sprawę już ponad tydzień (przyznali sie do błędu - ale dopiero jak im go udowodniłam, mam dokument zmiany danych!!!!). Dzis mija tydzień a wykonawca wciąż czeka na pieniądze (rzeczoznawcy jeszcze nie było) nie wspomnę też, że spada kurs franka.

Na pewno napiszę reklamację (wszystkie rozmowy z praco9wnikam,i Millenium mam nagrane) ale czego mogę w niej żądać ??? Poradźcie mi..

Pzdr

Czy ktoś zmieniał specyfikację kredytu. chcemy przełożyć pieniądze z jednej części do drugiej-do dachówki, ponieważ przy takim wzroście cen nie starczy nam na nią.Przeczytałam w umowie, że można, tylko, nie może się zwiekszyć kwota kredytu. Wzięliśmy już trzy transze, niedługo bedziemy kłaść dachówkę, ale żeby dostać transzę trzeba się wyrobić w procentach. Tylko, że jak zliczę te procenty, to potrzeba mi 40 000 a nie 28 000 jakie dostaje w transzy. Jeśli ktoś też się boryka z tymi transzami to proszę o odpowiedź