NorbertZ 31.08.2006 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Witam wszystkich forumowiczów - za kilka dni startuje z budową zamawiam materiały a TU TAKI PASZTET... przeglądając zestawienie konstrukcyjne el. drewnianych (jest to projekt "na kilka sposobow" z muratora) widnieje zapis cyt. ..."Niniejsze zestawienie ma charakter zacunkowy i nie może stanowić podstawy do zamawiania materiałów"... ZDĘBIAŁEM PROSZĘ O POMOC.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NorbertZ 31.08.2006 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 znam dwa przypadki gdzie drewno zamówione na więźbę było niewymiarowe do rzeczywistych potrzeb a przekroje krokwi... jak na budowę mostu, nie wiem co z tym teraz zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzyraf 31.08.2006 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 kierownik budowy powinien okreslic ilości i wymairy potrzebnego drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisga 31.08.2006 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 kierownik budowy powinien okreslic ilości i wymairy potrzebnego drewna no mogłby ...ale raczej bym sie ciesli o to zapytal ......bedziesz mial dokladniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkadiod 31.08.2006 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Witaj ,skonsultuj sie z kierownikiem budowy (przeciez on po to jest ) badź z wykonawca dachu,twoje watpliwości zostaną szybko rozwiane. pozdrawiam i zyczę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.09.2006 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 a wg mnie nie ma najmniejszego powodu dla jakiego ciesla czy kierownik budowy mieli by za friko odwalac czarna robotekase za projekt wzioł projektant więc wal jak w dym - do projektanta ! pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 01.09.2006 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Mój projekt KLEO z Archupelagu miał podobnie... Cieśla + dekarz w jednym który wykonywał ( dzisiaj kończy) dla mnie dach podjął się roboty wraz z dostarczenem drzewa na budowę. Wszystko sobi sam poobliczał, przekalkulował itd W efekcie została mi jedna beleczka 7 metrowa - mała zmiana podczas budowy i raptem kilka ścinków. Sam byłem w szoku e można sobie tak dokładnie wszystko pozamawiać na wymiar. Gdy oddzielnie chciałem cieślę, a o drzewo pytałem sam w tartakach to wychodziło mi sporo więcej PLNów i zapewne ścinków, spadów i pozostałości byłoby ze 3 razy tyle... Polecam rozważyć takie rozwiązanie cieśla + drzewo w jednym a przynajmniej przekalkulować. Cieśle w tartakach mają lepszę układy i rabaty niż pierwszy lepszy klient. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pencil 01.09.2006 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Witam wszystkich forumowiczów - za kilka dni startuje z budową zamawiam materiały a TU TAKI PASZTET... przeglądając zestawienie konstrukcyjne el. drewnianych (jest to projekt "na kilka sposobow" z muratora) widnieje zapis cyt. ..."Niniejsze zestawienie ma charakter zacunkowy i nie może stanowić podstawy do zamawiania materiałów"... ZDĘBIAŁEM PROSZĘ O POMOC.... Porządnie wykonane zestawienie drewna (inaczej specyfikacja) powinna zawierać wyszczególnienie wszystkich PONUMEROWANYCH elementów więźby z podaniem rodzaju elementu, powierzchni przekroju, długości i objętości jednostkowej oraz łączne zestawienia wszystkich elementów o tym samym przekroju i ilość drewna w metrach sześciennych. Pozwoli to najpierw łatwo zorientować się w cenach drewna w wybranych tartakach a potem zamówić drewno już pocięte na odpowiednie elementy i w ten sposób przygotowane do złożenia na miejscu budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yama 04.09.2006 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 moze dla Ciebie jest to niejasne , ale jak pokarzesz rysunek więżby ( bo chyba taki jest ? ) cieśli to wszystko będzie jasne a kierownik to powinien tylko kontrolować jego prace mój wykonawca w kilka minut rozpracował tą pajęczyne belek i tylko porównał ze specyfikacją oczywiscie przekroje poszczególnych elementów muszą być podane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NorbertZ 04.09.2006 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 Wszyscy pewnie macie racje i dzięki za pomoc, jednak powodowany ciekawością zadzwoniłem do muratora dział projektów gotowych i zapytałem odpowiedź była następująca: "taki zapis jest niezbędny gdyż jest to wyliczenie przy pomocy komputera, matematyka - matematyką, a życie - życiem i może być jakieś niewielkie różnice w centymetrach mogą występować, natomiast przekroje drewna obliczane są z zapasem ale nie jest to zbyt duży zapas i nie radzi żeby zmianiać - w sumie rozsądnie mówiła i chyba zostawię tak jak, tylko zamówie z jakimś troche większym zapasem i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yama 05.09.2006 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 tylko uwarzaj na zapas bo tartaki dodają po 20- 30 cm ja tez dodałem i w efekcie cieśla miał całą bryke opału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fumfol 05.09.2006 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 W projekcie (Atrium) miałem dokładną rozpiskę drewna. Skonsultowałem to z cieslą, bo zamieniłem 2 lukarny na połaciówki, czego ta rozpiska nie uwzgledniała. Drewno dojechało, dach zrobili ale i tak zostało jakieś 1-1,5 kubika.Co do konsultacji z kierownikiem... skonsultowałem z nim ilość siporeksu na ściany poddasza. Wyliczył wg jakiś nor polskich i musiałem 10 palet budulca zwrócic do hurtowni, bo tyle zostało po wymurowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts