Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wstawiać okna czy nie

Recommended Posts

Mówia, ze jak sie buduje, to dom w sensie ściany powinny sie odstać cos koło roku, by budynek osiadł. Czy od razu można wstawiać okna i drzwi, czy trzeba ten czas "osiąścia" odczekać z zamykaniem otworów.Dodam, ze bede chciał budować z Ytonga

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Darth_Maul dnia 2003-04-02 08:12 ]

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Darth_Maul dnia 2003-04-02 11:47 ]

Osiadanie budynku to milimetry (więcej to już katastrofa budowlana :smile:) - tyle wytrzymaja każde okna, bez skutków ubocznych.

Gorsze są dwa wcześniej wymienione aspekty:

1. Kradzieże okien - w zeszłym miesiącu znajomym "wcięło" z dachu 10 Veluxów :smile:

2. Duża ilośc wilgoci do odparowania z tynków wewnętrznych i posadzek. Zamontowane okna (osobliwie drewniane):

a) utrudniają ten proces

b) są narażone na zawilgocenie - wszystko zależy od jakości wykończenia, ale wiadomo...

Jeśli masz zamiar sezonowac budynek to radzę, zabić otwory okienne dechami, brame garazową byle jak zamuruj, a drzwi wstaw "budowlane" - w przyszłym roku napewno kupisz coś lepszego, taniej :smile:

On 2003-04-01 19:02, Darth_Maul wrote:

Mówia, ze jak sie buduje, to dom w sensie ściany powinny sie odstać cos koło roku, by budynek osiadł. Czy od razu można wstawiać okna i drzwi, czy trzeba ten czas "osiąścia" odczekać z zamykaniem otworów.Dodam, ze bede chciał budować z Ytonga

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Darth_Maul dnia 2003-04-02 08:12 ]

Ludzie dajcie sobie luz z tym wstawianiem.Ja dalem swojemu domowi odpoczac okolo dwa lata od wybudowaniw(beton komorkowy na piasku)Co mialo osiasc osiadlo.Potem wstawilem wszystkie okna i jest gucio.Nie wierzycie?Zapraszam na budowe

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Darth_Maul dnia 2003-04-02 11:47 ]

Mój też tak radził. Miotałam sie we wrześniu ub.roku (także i tu po forum) czy zakładać okna drewniane jesienią przed tynkowaniem, czy zostawiać montaż okien do wiosny.

Ostaecznie posłuchałam rady kierownika i mogę się dzisiaj podzielić następującymi doświadczeniami.

1. Trzeba wietrzyć na ile tylko pozwalają warunki (czas inwestora i pogoda).

2. Dach w czasie tynkowania ( i teraz też )jeszcze nieocieplony - tą drogą wychodzi z domu sporo wilgoci.

3. W najgorszym okresie tj. grudzień - kiedy były znaczne skoki temperatur przy sporej wilgotności (także tej na zewnątrz) miałam trochę sroplin na wewnętrznej stronie niektórych okien - tych od północy i zachodu, których słońce nie zdąrzyło ogrzać.

Ale to i tak NIC w porównaniu z tym co przeżywają okna od strony zewnętrznej - a przecież nie chowamy ich w deszczowe dni "pod pierzynę".

4. Do tynkowania okna zabezpieczone były folią, tak że nie ucierpiały wcale z powodu tynkowania. Myślę że po zimie zakurzone są bardziej niż były po tynkowaniu.

5. Na złodziei - rady nie ma. Więc do czasu przykrycia tynkami - pilnowanie. Potem zdecydowaliśmy się na alarm - myślę, że skutecznie zniechęca tych co chcieliby sprawdzić czy nie ma coś do "podprowadzenia" - a nie ma, więc złodziej mam nadzieję nie przyjdzie.

6. Trudno mi powiedzieć jaki klimat panowałby w domu po zimie z tynkami i bez okien - ale nasz sprawia wrażenie suchego.

7. Montażyści od okien chcieli mi "smarować" okucia, ale im nie pozwoliłam. I potwierdzam zasłyszaną gdzieś tezę, że "smarowanie" okuć trzeba zostawić na okres po gładziach/malowaniu. Kurz po tynkowaniu z niedostepnych miejsc w okuciach można było po prostu wydmuchać. Gdyby połączył się ze smarem - nie wiem jakby to wyglądało.