Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyłączenie gruntu z produkcji rolnej - geodeta potrzebny?

Recommended Posts

Powiedzcie mi prosze jak to jest...

Mam dzialke budowlana (wg planu zagospodarowania). W ewidencji gruntow widnieje jako dzialka rolna klasy IIIb. Zeby dostac pozwolenie potrzebne jest "wylaczenie gruntu z produkcji rolnej" - jak poczytalam do 500m2 bez oplat.

No i pytanie - jak to sie robi? Czy jest potrzebny geodeta ktory na podstawie projektu zagospodarowania dzialki wymierzy powierzchnie jaka rzeczywiscie zajmuje dom + podjazd + ... i na tej podstawie przygotuje operat jakistam? (ktory zapewne bedzie musial pozniej uzgodnic...) Czy tez moze to zrobic architekt wymierzajac linijka na mapie?

https://forum.murator.pl/topic/60711-wy%C5%82%C4%85czenie-gruntu-z-produkcji-rolnej-geodeta-potrzebny/

Witam,

Do wyłączenia gruntu spod produkcji rolnej potrzebna jest przedewszystkim

mapka sytuacyjno-wysokościowa (1:500) z naniesionym rzutem budynku,

tarasami, drogami oraz bilansem terenu (tabelka z wilkościami powirzchni

działki, zabudowy, tarasów itp).

Mapkę sytuacyjno-wysokościową wykonuje geodeta. Natomiast pozostałe

rzeczy na mapkę powinien nanieść architekt projektujący lub adoptujący projekt.

Do wyłączenia spod produkcji rolnej są potrzebne:

1. podanie (wg. formularza)

2. rzeczoną mapę

3. wypis z rejestru gruntów

4. wyrys z mapy ewidencyjej

5. wypis i wyrys z MPZP

6. dokument świadczący o własności (akt notarialny, wypis z księgi wieczystej lub dokument o wpisie do księgi wieczystej)

Hello,

pisaliśmy już o tym dużo... poszukaj... :D

Pozdrawiam,

No wlasnie szukalam i szukalam i odpowiedzi na to akurat pytanie nie znalazlam...

Ale po kilku telefonach w rozne miejsca juz wiem:

- gdybym probowala budowac dom w Krakowie, to wydzial Architektury wymagalby operatu geodezyjnego wylaczenia gruntu z produkcji rolnej

- ale mam szczescie i buduje dom kilka km od granicy Krakowa - a starostwo powiatowe juz tego nie wymaga, bo faktyczna powierzchnie wylaczona potrafi sobie policzyc po inwentaryzacji powykonawczej

Dziekuje Wam za pomoc :)