Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyłączenie gruntu z produkcji rolnej - geodeta potrzebny?

Mg

Recommended Posts

Powiedzcie mi prosze jak to jest...

Mam dzialke budowlana (wg planu zagospodarowania). W ewidencji gruntow widnieje jako dzialka rolna klasy IIIb. Zeby dostac pozwolenie potrzebne jest "wylaczenie gruntu z produkcji rolnej" - jak poczytalam do 500m2 bez oplat.

No i pytanie - jak to sie robi? Czy jest potrzebny geodeta ktory na podstawie projektu zagospodarowania dzialki wymierzy powierzchnie jaka rzeczywiscie zajmuje dom + podjazd + ... i na tej podstawie przygotuje operat jakistam? (ktory zapewne bedzie musial pozniej uzgodnic...) Czy tez moze to zrobic architekt wymierzajac linijka na mapie?

Witam,

Do wyłączenia gruntu spod produkcji rolnej potrzebna jest przedewszystkim

mapka sytuacyjno-wysokościowa (1:500) z naniesionym rzutem budynku,

tarasami, drogami oraz bilansem terenu (tabelka z wilkościami powirzchni

działki, zabudowy, tarasów itp).

Mapkę sytuacyjno-wysokościową wykonuje geodeta. Natomiast pozostałe

rzeczy na mapkę powinien nanieść architekt projektujący lub adoptujący projekt.

Do wyłączenia spod produkcji rolnej są potrzebne:

1. podanie (wg. formularza)

2. rzeczoną mapę

3. wypis z rejestru gruntów

4. wyrys z mapy ewidencyjej

5. wypis i wyrys z MPZP

6. dokument świadczący o własności (akt notarialny, wypis z księgi wieczystej lub dokument o wpisie do księgi wieczystej)

Hello,

pisaliśmy już o tym dużo... poszukaj... :D

Pozdrawiam,

No wlasnie szukalam i szukalam i odpowiedzi na to akurat pytanie nie znalazlam...

Ale po kilku telefonach w rozne miejsca juz wiem:

- gdybym probowala budowac dom w Krakowie, to wydzial Architektury wymagalby operatu geodezyjnego wylaczenia gruntu z produkcji rolnej

- ale mam szczescie i buduje dom kilka km od granicy Krakowa - a starostwo powiatowe juz tego nie wymaga, bo faktyczna powierzchnie wylaczona potrafi sobie policzyc po inwentaryzacji powykonawczej

Dziekuje Wam za pomoc :)