Mg 31.08.2006 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Powiedzcie mi prosze jak to jest...Mam dzialke budowlana (wg planu zagospodarowania). W ewidencji gruntow widnieje jako dzialka rolna klasy IIIb. Zeby dostac pozwolenie potrzebne jest "wylaczenie gruntu z produkcji rolnej" - jak poczytalam do 500m2 bez oplat.No i pytanie - jak to sie robi? Czy jest potrzebny geodeta ktory na podstawie projektu zagospodarowania dzialki wymierzy powierzchnie jaka rzeczywiscie zajmuje dom + podjazd + ... i na tej podstawie przygotuje operat jakistam? (ktory zapewne bedzie musial pozniej uzgodnic...) Czy tez moze to zrobic architekt wymierzajac linijka na mapie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izzarider 01.09.2006 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Witam,Do wyłączenia gruntu spod produkcji rolnej potrzebna jest przedewszystkimmapka sytuacyjno-wysokościowa (1:500) z naniesionym rzutem budynku,tarasami, drogami oraz bilansem terenu (tabelka z wilkościami powirzchnidziałki, zabudowy, tarasów itp).Mapkę sytuacyjno-wysokościową wykonuje geodeta. Natomiast pozostałerzeczy na mapkę powinien nanieść architekt projektujący lub adoptujący projekt. Do wyłączenia spod produkcji rolnej są potrzebne:1. podanie (wg. formularza)2. rzeczoną mapę3. wypis z rejestru gruntów4. wyrys z mapy ewidencyjej5. wypis i wyrys z MPZP6. dokument świadczący o własności (akt notarialny, wypis z księgi wieczystej lub dokument o wpisie do księgi wieczystej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.09.2006 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Hello, pisaliśmy już o tym dużo... poszukaj... Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mg 01.09.2006 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Hello, pisaliśmy już o tym dużo... poszukaj... Pozdrawiam, No wlasnie szukalam i szukalam i odpowiedzi na to akurat pytanie nie znalazlam... Ale po kilku telefonach w rozne miejsca juz wiem: - gdybym probowala budowac dom w Krakowie, to wydzial Architektury wymagalby operatu geodezyjnego wylaczenia gruntu z produkcji rolnej - ale mam szczescie i buduje dom kilka km od granicy Krakowa - a starostwo powiatowe juz tego nie wymaga, bo faktyczna powierzchnie wylaczona potrafi sobie policzyc po inwentaryzacji powykonawczej Dziekuje Wam za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts