yemiołka 31.08.2006 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 hej Słoneczka! i znów o rady nie od parady pukam, bo co głów kilka, to nie moja jedna /a może i mojej pół... / sprawa jezd takowa, pokrótce: ja - wolny strzelec, jak na znak zodiaku przystało, dotychczas działalność gospodarcza, lecz od początku 2006 firma won i robię fuchy na umowę o dzieło; do tej pory /2006/ ubezpieczona przy mężu, /emerytura won/ mężuś - właśnie mu się kończy wychowawczy, do pracy nie wraca, bo w międzyczasie wypracował sobie nowy zawód: ilustrator /umowy o dzieło, koszty 50%/ no i tak - właściwie od zaraz zostajemy bez ubezpieczenia i co robić? firmę mężuś mógłby założyć, ale to póki co pic na wodę - musiałaby być o innym profilu niż faktycznie prowadzona działalność na umowy /żeby nie stracić tych 50% kosztów z tyt. przeniesienia praw autorskich/; plus: niski ZUS, bo nowy przedsiębiorca. wada główna: póki co VAT nie obejmuje artystów, a firmy tak działać dalej ino na umowy i zgłosić się do dobrowolnych ubezpieczeń? ale to wtedy chyba pełna stawka - 700 z hakiem. olać ZUS i ubezpieczyć na życie czy jakoś tak /nie mam o tym pojęcia - no tak, co by za szpital nie bulić, jakby co, tfu tfu/?? i w ogóle jak to jest z tym zakładaniem DG w przypadku, gdy umowy są regularnie - czasem 1 lub kilka w miesiącu, czasem co 2 mies., z różnymi wydawnictwami - czy to już podchodzi pod jakąś tam ustawkę zobowiązującą do prowadzenia DG??? ech, help, help, czuję się jak u Kafki!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.09.2006 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 ech, help, help, czuję się jak u Kafki!!!!!!!!! schizo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 01.09.2006 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 No, dobra, żeby jednak było konstruktywnie , choć mam nadzieję, że inni mają więcej do powiedzenia niż ja. Absolutnym minimum wydaje mi się opłacanie sobie tzw. dobrowolnego ubezpiecznia zdrowotnego. Trzeba zawrzeć umowę w NFZ http://www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=2&dzialnr=1&artnr=1443 a potem co miesiąc lub co trzy składać formularz w ZUS i płacić niecałe 230,zl/miesiąc. TO oczywiście nie zabezpiecza spraw emerytury. Jest tylko zapewnieniem opieki zdrowotnej. I też Kafka. Ale co tu nie jest kafkowskie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 01.09.2006 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Kup sobie hektar ziemi (przeliczeniowy!). Zostaniesz rolnikiem i będziesz płacić 250 zł na kwartał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yemiołka 01.09.2006 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Kup sobie hektar ziemi (przeliczeniowy!). Zostaniesz rolnikiem i będziesz płacić 250 zł na kwartał. z tego co wim, artysty być rolnikiem ni mogą /a czemuż? kto wie? że niby trzeźwości umysła im brak - do orki niezbędnego? / /widziałam się w weekend z ceramikami, którzy w realu są blisko rolniczej doli - kozy mają, mieszkają w górach pośród łąk i działają na polu - a prawnie rolnikami być nie mogą / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yemiołka 01.09.2006 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 No, dobra, żeby jednak było konstruktywnie , choć mam nadzieję, że inni mają więcej do powiedzenia niż ja. Absolutnym minimum wydaje mi się opłacanie sobie tzw. dobrowolnego ubezpiecznia zdrowotnego. Trzeba zawrzeć umowę w NFZ http://www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=2&dzialnr=1&artnr=1443 a potem co miesiąc lub co trzy składać formularz w ZUS i płacić niecałe 230,zl/miesiąc. TO oczywiście nie zabezpiecza spraw emerytury. Jest tylko zapewnieniem opieki zdrowotnej. I też Kafka. Ale co tu nie jest kafkowskie... hmmm, w takim przypadku firmę bardziej się opłaca, bo dla początkujących w dziedzinie DG /= mężusia/ ZUS zmniejszony, wraz z emeryturalnym... może więc firma, o profilu, powiedzmy, architektonicznym + tworzenie str. WWW np., a do tego łapanie umów ilustracyjnych? czy wtedy rozliczało by się je niezależnie od firmy, w PIT rocznym?? i zachowane byłoby 50% kosztów? pomocy! czas goni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yemiołka 01.09.2006 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 ech, help, help, czuję się jak u Kafki!!!!!!!!! schizo ? jeszcze nie... póki co błądzę w papierowych labiryntach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 01.09.2006 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Kup sobie hektar ziemi (przeliczeniowy!). Zostaniesz rolnikiem i będziesz płacić 250 zł na kwartał. z tego co wim, artysty być rolnikiem ni mogą /a czemuż? kto wie? że niby trzeźwości umysła im brak - do orki niezbędnego? / /widziałam się w weekend z ceramikami, którzy w realu są blisko rolniczej doli - kozy mają, mieszkają w górach pośród łąk i działają na polu - a prawnie rolnikami być nie mogą / Ło matko . Na to bym nie wpadł. Ale kto wie u nas wszystko możliwe Z tego wynika, że Janko Muzykant dalej ma przesr..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anam 01.09.2006 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Witaj, prowadzę działalność gospodarczą a oprócz tego pracuję na umowe o dzieło w innej firmie. Z działalności rozliczam sie oddzielnie(podatek liniowy) z umowy o dzieło oddzielnie.Na koniec roku wypełniam 2 PITY. Myślę że w Twoim porzypadku to jest pomysł bo jeżeli zechcecie płacic tylko zdrowtne to 2x250 to 500. A tak przy DG to te same koszty a jeszcze jedna emeryturka w przyszłości wpadnie. Pozdrawiam Ania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 01.09.2006 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Dla ścisłości: małżeństwo płaci raz 250zl. Jeden zawiera umowę z NFZ a drugi jest "przy mężu/żonie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anam 01.09.2006 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Bratki,masz rację z ubezpieczeniem zdrowotnym. Za prowadzeniem działalności przemawia równiez to, że możesz wykazac dochody np. przy staraniu się o kredyt. Umowa o dzieło raczej banku nie interesuje jako podstawowe źródło dochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yemiołka 07.09.2006 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 dzięki za sugestie ku radości naszej okazało się, że mężuś ma wychowawczy jeszcze przez miesiąc, więc chwila spokoju i czas na dumanie o przyszłości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 16.09.2006 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2006 nie tylko artyscia ale i wszyscy co nie maja szkoly rolniczej lub przyuczenia do bycia rolnikami wiec wszyscy mamy przesrane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts