qbiak 31.08.2006 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Mam duży dylemat. Remontuję dom z lat 30. Stropy w tym somu są drwniane o rostawie legarów 60, 70 cm. W jednym z pomieszczeń, (które zagospodarowałem do użytku jako pierwsze przeszło rok temu) przymocowałem płyty GK bezpośrednio do sufitu (seskowanie sufitu było pokryte tynkiem z czciną - nie zrywałem go) do tej pory wszystko jest ok, ale to pomieszczenie jest małe. Teraz robię pozostałe pomieszczenia i mam dużo czasu na jego wykończenie więc zabrałem się do roboty kompleksowo. Skułem wszystkie tynki ze ścian i sufitów. Deski na suficie są zdrowe i wszystko wygląda ok. Mam w związku z tym pytanie czy mogę tak jak we wcześniejszym pomieszczeniu przykręcić płyty bezpośrednio do legarów i deskowania czy zrzucić deski, a może lepiej jest zrobić ruszt drewniany lub z profili. Oczywiście chciałbym wyciszyć te stropy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 01.09.2006 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 hmm strop drewniany tak czy siak jest dość akustyczny i będzie pomimo "wyciszenia" i jednocześnie ocieplenia /a co jest u góry/ którym raczej będzie jakaś wełna mineralna włożona między legary.... http://www.rockwool.pl/sw49582.asp najłatwiej byłoby to zrobić z góry z piętra wyżej ??? po rozebraniu podłogi od spodu też pewnie jakoś można tę wełnę powciskać między legary... o ile ociepleniem to będzie bardzo dobrym, to nie oczekuj cudów z wyciszeniem po prostu drewniany strop jest akustyczny dość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbiak 02.09.2006 04:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2006 Bardziej zależy mi na dobrym wykonaniu sufitu żeby mi nie pękał. Niewiem czy robić ruszt drewniany przymocowany do legarów, czy w tym wypadku pakować płyty na deskowanie, a może stelaż metalowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roobertt 02.09.2006 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2006 Stelaż metalowy podwójny bo drewno pracuje i wełne w środek ale i tak będzie słychać kroki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 02.09.2006 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2006 Dziwne rzeczy mówicie.. My mamy 200-letni dom i całkiem niepotrzebnie usunęliśmy w jednym pomieszczeniu (60m2) wypełnienie stropu, czyli oplewy z wapnem i popiołem. Daliśmy folię, na to 30 cm wełny, przekładki gumowe i dechy. Nic nie słuchac na dole, nawet gdy na górze się chodzi w obcasach !!!! Więc cała wymiana była poprostu - BEZ SENSU. Wapno i popiół odstraszały robale, a masa - stabilizowała zawieszenie stropu. 200-letnie belki stropowe o przekrojach 20x15cm mniej pracują niż kratownica z listew! Jeśli koniecznie chcesz wydawać pieniądze, to zrób podwieszenie z metalowych elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demol 08.09.2006 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 mam dom tak samo jak kolega wyżej 200 letni, wypełnienie było i większości zostało szlaką a nie uważam by było głosniej niż w budynkach z wielkiej płyty.Wzmicnienie bardzo prosto wykonuje się od góry za pomocą kontowników stalowych, a od spodu nie ma potrzeby nawet zbijac tynku i słomy wkręty 50..70mm bez problemu łapią regipsy i do tego pozostaje bardzo fajna warstwa oddychająca i tłumiąca. http://demol.pl/strop.gif tak sobie nakresliłem, warstwa deskowania od góry może być wykonana z płyty OSB lub 2 warstwy desek, będzie stabilniejsza podłoga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marian232 12.10.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Na belkach stropowych poukładaj na pióro i wpust ślepą podłogę - płyty stropowe OSB, lub deski minimum 33 mm, następnie przymocuj podłogę do belek stropowych z podkładkami filcowymi, a na ślepą podłogę poukładaj docelową posadzkę. Pustą przestrzeń między belkami wypełnij wełną mineralną, a pod nimi zrób sufit podwieszany z płyt gipsowo-kartonowych. Tu znajdziesz więcej na temat rodzajów wypełnienia i wykończenia stropów oraz typów podłóg stropu drewnianego : www.mgprojekt.com.pl/blog/zalety-i-wady-stropow-drewnianych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts