Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie o stropy drewniane w starym domu

qbiak

Recommended Posts

Mam duży dylemat. Remontuję dom z lat 30. Stropy w tym somu są drwniane o rostawie legarów 60, 70 cm. W jednym z pomieszczeń, (które zagospodarowałem do użytku jako pierwsze przeszło rok temu) przymocowałem płyty GK bezpośrednio do sufitu (seskowanie sufitu było pokryte tynkiem z czciną - nie zrywałem go) do tej pory wszystko jest ok, ale to pomieszczenie jest małe. Teraz robię pozostałe pomieszczenia i mam dużo czasu na jego wykończenie więc zabrałem się do roboty kompleksowo. Skułem wszystkie tynki ze ścian i sufitów. Deski na suficie są zdrowe i wszystko wygląda ok. Mam w związku z tym pytanie czy mogę tak jak we wcześniejszym pomieszczeniu przykręcić płyty bezpośrednio do legarów i deskowania czy zrzucić deski, a może lepiej jest zrobić ruszt drewniany lub z profili. Oczywiście chciałbym wyciszyć te stropy.

hmm strop drewniany tak czy siak jest dość akustyczny

i będzie pomimo "wyciszenia" i jednocześnie ocieplenia /a co jest u góry/ którym raczej będzie jakaś wełna mineralna włożona między legary....

http://www.rockwool.pl/sw49582.asp

najłatwiej byłoby to zrobić z góry

z piętra wyżej ??? po rozebraniu podłogi :wink:

od spodu też pewnie jakoś można tę wełnę powciskać między legary...

o ile ociepleniem to będzie bardzo dobrym,

to nie oczekuj cudów z wyciszeniem po prostu drewniany strop jest akustyczny dość

Dziwne rzeczy mówicie..

My mamy 200-letni dom i całkiem niepotrzebnie usunęliśmy w jednym pomieszczeniu (60m2) wypełnienie stropu, czyli oplewy z wapnem i popiołem. Daliśmy folię, na to 30 cm wełny, przekładki gumowe i dechy.

Nic nie słuchac na dole, nawet gdy na górze się chodzi w obcasach !!!!

Więc cała wymiana była poprostu - BEZ SENSU.

Wapno i popiół odstraszały robale, a masa - stabilizowała zawieszenie stropu. 200-letnie belki stropowe o przekrojach 20x15cm mniej pracują niż kratownica z listew!

Jeśli koniecznie chcesz wydawać pieniądze, to zrób podwieszenie z metalowych elementów.

mam dom tak samo jak kolega wyżej 200 letni, wypełnienie było i większości zostało szlaką a nie uważam by było głosniej niż w budynkach z wielkiej płyty.

Wzmicnienie bardzo prosto wykonuje się od góry za pomocą kontowników stalowych, a od spodu nie ma potrzeby nawet zbijac tynku i słomy wkręty 50..70mm bez problemu łapią regipsy i do tego pozostaje bardzo fajna warstwa oddychająca i tłumiąca.

http://demol.pl/strop.gif

tak sobie nakresliłem, warstwa deskowania od góry może być wykonana z płyty OSB lub 2 warstwy desek, będzie stabilniejsza podłoga.

• 7 years później...
Na belkach stropowych poukładaj na pióro i wpust ślepą podłogę - płyty stropowe OSB, lub deski minimum 33 mm, następnie przymocuj podłogę do belek stropowych z podkładkami filcowymi, a na ślepą podłogę poukładaj docelową posadzkę. Pustą przestrzeń między belkami wypełnij wełną mineralną, a pod nimi zrób sufit podwieszany z płyt gipsowo-kartonowych. Tu znajdziesz więcej na temat rodzajów wypełnienia i wykończenia stropów oraz typów podłóg stropu drewnianego : www.mgprojekt.com.pl/blog/zalety-i-wady-stropow-drewnianych