galezow 01.09.2006 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Sznowni Forumowicze Witam wszytkich, od niedawna jestem stalym przegladaczem forum dyskusyjnego i zdazylem zauwazyc, ze jest to bardzo bogate zrodlo wiedzy. Ze wzgledu na fakt, iz planuje budowe domu mam kilka pytan i jezeli byloby to mozliwe to bardzo prosze i jakies rady. A teraz do rzeczy. Podoba mi sie projekt "C113 - Drobny" http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=329&IdKolekcji=26 Moje pytania: - zamierzam ten dom zblizniaczyc , w jaki sposob ? garazem ? - szacunkowe koszty budowy (zdaje sobie sprawe ze sa to tylko szacunki orientacyjne) rownaja sie okolo 155 000 . Osoba z biura projektow powiedziala mi , ze jezeli chcialbym ten domek zbliznaiczyc to zakladajac, ze sa to szacukowe koszta nalezaloby przyjac ze kosz calego blizniaka to w przyblizeniu 155 000 X2 pomimo tego ze domy sa polaczone i teoretycznie powinno byc taniej. jakie sa Wasze opinie na ten temat? - czy Waszym zdaniem istnieje wogole taka mozliwosc ,zeby jeden domek byl troszke mniejszy od swojego polaczonego "sasiada" np . kosztem garazu ? czy macie na ten temat jakies pomysly? - zupelnie nie orientuje sie jaka wielkosc dzialki jest potrzebna na zbudowanie takiego blizniaka . czy trzeba to liczyc zawsze X2 ? Mysle , ze raczej nie bo jakby nie bylo jest to w pewnym sensie jakas jedna bryla i sa jakies osczednosci w powierzchni dzialki Bede na prawde bardzo wdzieczy za wszytkie rady i opinie Z gory dziekuje Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucyna 01.09.2006 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Witam! Wejdź na stronke autora tego projektu, tam jest on szczegółowo opisany. Ponadto mozesz zapytać bezposrednio autora o potrzebne Ci dane i ewentualne zmiany. http://www.birylo.pl/index.php?link=C113 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galezow 03.09.2006 00:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2006 dzięki wielkie i mysle ze skorzystam na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agniha 01.12.2006 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Witajcie , Szukam osób które zbudowały bądź też są w trakcie budowy C113 Drobny Muratora, ponieważ dobrze jest wymieniać się doświadczeniami http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=329&IdKolekcji= Czekam na odzew, Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof11 01.12.2006 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Ciekawy domek!podoba mi się! ma fajny układ pomieszczeń i mimo iż jest mały to funkcjonalny! idealny dla rodziny 2+2! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agniha 12.01.2007 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Hej, hej.....Naprawdę NIKT nie buduje mojego Drobniaka? Mam kosztorys i chciałabym porównać ceny za wybudowanie "pod klucz".... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 12.01.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Witajcie , Szukam osób które zbudowały bądź też są w trakcie budowy C113 Drobny Muratora, ponieważ dobrze jest wymieniać się doświadczeniami http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=329&IdKolekcji= Czekam na odzew, Aga Cześć Agnieszka! Masz rację dobrze jest wymienić się doświadczeniami z pola bitwy. Obawiam się, że jeszcze nikt nie wybudował tego domku bo to chyba jest nowość Ale ja buduję bardzo podobny dom tego samego autora - SKRZATA. Jest o metr mniejszy od Twojego i ma podstawę kwadratu. Ruszamy z budową, jak tylko dokończę załatwianie formalności Ja będę mieć kosztorys w przyszłym tygodniu to chętnie się nim z Tobą podzielę. Pozdrawiam kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agniha 15.01.2007 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Witaj Kasiu, Dzięki za odzew... Wyobraż sobie, że my także tak naprawde chcieliśmy Barwnego, ale w ostateczności stwierdziliśmy, że przy tak ograniczonych kosztach jakie założyliśmy wystarczy nam Drobny. Co do kosztorysu, to dostaliśmy wycenę od firmy, z która podpiszemy umowę "pod klucz". Będziemy budowali ze ściany jednowarstowej Ytong (36,5) ponieważ ta ekipa to fachowcy od Ytonga. Za dom w stanie "wprowadż się i mieszkaj" (tyle tylko, że bez instalacji elektrycznej bo to zrobi nam znajomy) zapłacimy 282 000 zł. Zdecydowaliśmy się na jedną firmę, ponieważ w naszym regionie wybudowali i poprawiali po innych pseudo-fachowcach nie jeden dom. A jak tam koszty Barwniaka?Pozdrawiam,Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agniha 15.01.2007 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 No nie...pewnie, że nie barwniaka tylko Skrzata (jakoś nie mogę się dobudzić w ten poniedziałek...). Skrzata też braliśmy pod uwagę, tyle tylko, że koniecznie chcieliśmy mieć swoja sypialnie na dole. Mamy dwoje dzieci i postawiliśmy sobie warunek, że starzy na dole a u góry będzie ich RAJ! Oj już nie moge się doczekać, kiedy zacznie się ta budowa. Na razie żyje w świecie Muratora Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 15.01.2007 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Cześć Aga! Chyba muszę zmienić nazwę dziennika A jeśli chodzi o podejście do sprawy to widzę, że mamy bardzo podobne zdania. My też zrezygnowaliśmy z Barwnego ze względu na koszty. Poza tym taki metraż jaki ma Skrzat (125 pow. całkowitej) spokojnie nam wystarczy. Jeśli chodzi o budowlańców to też czekamy na wycenę jednej firmy, która zbudowałaby nam dom szybko, sprawnie, porządnie, bez fuszeki i poprawek. Jedna firma od początku do końca...Zobaczymy. A ten Wasz Drobny bardzo mi się podoba, w ogóle projekty pana Biryły są według mnie bardzo urocze takie proste, bez zbędnych udziwnień, których ja osobiście nie trawię. Ja też nie mogę doczekać się rozpoczęcia budowy Trzymam kciuki za wasz domek i pozdrawiam kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma-eu 17.02.2007 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Jestem nowym (właśnie śię zarejestrowałem) "forumowiczem" szukam kontaktu z ludźmi którzy są zainteresowani budową lub już wybudowali DROBNEGO C113 z kolekcji Muratora . Interesują mnie realne koszty budowy i jakich przeróbek dokonaliście bądź planujecie dokonać w tym projekcie. Ja z żoną planuje kosztem tarasu powiększyć sypialnię na parterze, wysunąć kuchnię do przodu i poszerzyć garaż na dwu stanowiskowy. Czekam odezwijcie się !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ps. Czy YTONG wymaga docieplenia ? http://projekty.muratordom.pl/pliki/dom_329_8.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacky1.9 03.03.2007 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 Witam My z żoną również budujemy drobniaka. Zmieniamy tylko garaż na dwustanowiskowy i nad garażem robimy strop lekki. Góre oczywiscie zmienimy w/g własnego uznania po wybudowaniu. Wszystkie ściany na górze są ścianami lekkimi więc zmiany są możliwe i nawet wskazane. Co do zmian na dole to wątpie aby możliwe było powiększenie kuchni ponieważ są to ściany nośne i na nich opiera się cała konstrukcja dachu. Co do Ytonga to oczywiście że można go docieplić, ale jak to mówią w firmie ytong "po co??". My jednak zdecydowaliśmy się na solbet z dociepleniem. Pozdrawiam A gdzie zamierzacie budować wasz domek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma-eu 04.03.2007 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 Witaj jacky 1.9 Pomału traciłem nadzieję że ktoś podejmie mój temat ale oto jesteś dzięki za odzew . Na powiększenie kuchni , sypialni na parterze i powiększenie garażu otrzymałem zgodę z Muratora przy zakupie projektu.Obecnie projekt jest u gościa który ma uprawnienia do nanoszenia zmian na projekcie - powiedział nam że te zmiany są możliwe. Za tą usługę plus naniesienie projektu na mapkę i załatwienie wszelkich innych formalności potrzebnych do rozpoczęcia budowy zawołał 1400 zł. Dlaczego wybraliście solbet - to drogi materiał a i tak trzeba go docieplać.Beton komórkowy jest chyba tańszy ? Budujemy(będziemy budować) w Świdwinie woj. zachodniopomorskie,a gdzie stanie Wasz domek ? Pozdrawiam ma-eu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agniha 21.03.2007 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Hej, W moim projekcie Drobny C113 projektant żle przeliczył długości belek Szok Uważajcie przy zamawianiu drewna...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beix 29.03.2007 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Witam ma-eu i jacky1.9 My tez zdecydowalismy sie na C113. Ba, rozpoczelismy budowe !! Nie ujawnialem się wczesniej bo nie bylo tematu na forum dotyczacego C113 - juz myslelismy ,ze jestesmy rodzynkami Mamy juz fundamenty, za pare dni zaczna rosnac sciany . Zdecydowalismy sie na powiekszenie kuchni. Budujemy w Malopolsce - Wieliczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma-eu 29.03.2007 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Witaj Beix ! Chyba nasz Drobny nie jest zbyt popularnym projektem , bo mało się o nim pisze na forum , ale my nie żałujemy wyboru - klamka zapadła ruszamy w maju. Wynajeliśmy ekipę - stan surowy zamknięty za 38000 pln wydawało mi się że to kosmiczna suma , ale później dowiedziałem się , że za taką powierzchnię fachowcy wołają nawet 50 tyś. Ciekaw jestem czy coś zmienialiście w projekcie i z czego budujecie , my zamówiliśmy już bloczki z betonu komórkowego. Czy podpisywaliście umowę z wykonawcą , jeżeli tak to na co warto zwrócić uwagę ? Pozdrawiam i nich się Wasze mury pną do góry ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beix 03.04.2007 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Czy Drobny jest popularny ... na pewno, ale nie wszyscy sie "ujawniaja" . My budujemy z Thermopor`u gr 30cm. Potem ocieplenie 8cm. Zmiany ... to przede wszystkim kuchnia, powiekszylismy ja o taras. Automatycznie spizarka nam sie tam przesunela, a w miejscu spizarki bedzie wiekszy wiatrolap (na jakas szafe).Powiekszamy rowniez taras przy salonie. Na poddaszu .... i tu mamy dylemat, zamierzamy upchac nie 2 a 3 pokoje. Zamierzamy podniesc sciane kolanowa na pewno o jedna warstwe, a byc moze 2. Nie wiem jak to wyjdzie, ale jestesmy zdecydowani na ten podzial. Automatycznie uklad pomieszcen na gorze sie troszke poprzestawia. AHA! Kominek-dalismy go do rogu przy tarasie pomiedzy salonem a sypialnia. Nie wiem jak sie wkleja fotki bo pokazalbym ci jak to wyglada w symulacji ArCon`a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma-eu 12.04.2007 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Cześć ! Też myślałem o przeniesieniu kominka , ale po rozważeniu wszystkich za i przeciw uznaliśmy że nigdzie go nie będziemy przenosić bo w tym miejscu wytycza on naturalną granicę pomiędzy kuchnią , a pokojem dziennym . Uważaj z podnoszeniem ściany kolanowej !!! Widziałem podobny dom do naszego "Drobniaka" ze znacznie podniesioną ścianą kolanową - wewnątrz napewno było wygodniej , ale na zewnątrz wyglądał strasznie pokracznie Chętnie bym popatrzył na Waszą zmienioną górę-spróbuj wkleić tą symulację . Czy w waszym regionie terz są takie problemy z kupnem materiałów budowlanych ?[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beix 16.04.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Podniesienie sciany kolanowej jest przesadzone. Pozostaje kwstia o 1 czy 2 pustaki. Zachwianie proporcji powoduje wlasnie, ze zastanawiam sie na ile sobie pozwolic przy tym "manewrze". Podaj mi adres @ na priv, to ci przesle zdjecia z symulacji (nie jest jednak ona na tyle dokladna, aby odzwierciedlila proporcje podniesienia domu). Wklejac zdjec jeszcze nie umie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma-eu 17.04.2007 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Cześć Beix ! Mój adres na priv ( [email protected] ) Często przeglądam te forum , ale jeszcze nie natknąłem się na zdjęcia z budowy naszego "DROBNIAKA" chyba jednak jest nas mało jacky1.9 dlaczego się nie odzywasz ? Jeśli nadal śledzisz temat napisz co u Ciebie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts