Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samowola? koniec z budowa?

Dorotka Wroclaw

Recommended Posts

Witam wszystkich baaardzo. Jestem nowa na waszym forum. A juz chce pogadac o klopotach. Mamy sobie dzialeczke, niby jest pozwolenie, fundamenty wylane ale juz ponad dwa lata temu. Mysle ze pozwolenie stracilo waznosc. Przylacza wykonane, ale ostatnio dowiedzialam sie ze wodociagowe jest nielegalne. Tzn., pamietam ze kazano nam zrobic projekty(zrobilismy), zawiezc do wodociagow, oni przybija, mamy wykonac, wezwac ich na odbior techniczny przed zasypaniem. I tak bylo, odbior podpisali panowie w wodociagow gminnych. A teraz mowia ze trzeba bylo miec zezwolenie na budowe tego przylacza!!i to samowola! A przeciez ten ich odbior podlaczalismy do papierow starajac sie o pozwolenie budowlane na dom. Mam dosc tej dzialki, budowy i wogole. A moze ja sprzedac? tylko jesli komus mam klopoty zwalic na glowe...jakies kolo ratunkowe poprosze... :cry:

Z tym pozwoleniem na budowę przyłącza wodnego to coś im się chyba pomyliło, bo od paru lat nie trzeba na to pozwolenia. Kłopot może być jeśli przyłącze wykonywano ponad rok temu, bo wtedy zdaniem niektórych pozwolenia nie wymagało tylko przyłącze do istniejącego budynku, co według mnie jest intepretacją kompletnie bez sensu.

Witam wszystkich baaardzo. Jestem nowa na waszym forum. A juz chce pogadac o klopotach. Mamy sobie dzialeczke, niby jest pozwolenie, fundamenty wylane ale juz ponad dwa lata temu. Mysle ze pozwolenie stracilo waznosc.

Jeżeli przez dwa lata nic się nie dzieje to rzeczywiście pozwolenie wygasa. Ale tak naprawdę liczy się to co jest w dzienniku budowy.

Więc poproś swojego kierownika, albo nawet sama jako inwestor wpisz z odpowiednimi datami do dziennika: "porządkowanie terenu budowy", "niwelacja terenu", itp inne prace... i już możesz dalej legalnie budować.