Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M11 MIŁA CHWILA

Recommended Posts

Ja płytki pierwszy raz na żywo zobaczyłam dopiero w garażu po rozładunku.... BAAAAAARDZO mi się spodobały.... W katalogu nie oddają całego swojego uroku.... Nie bardzo jestem przekonana co do mojej wizualizacji łazienki.... Ale mam jeszcze 1,5 miesiąca aby wszystko przemyśleć.... A wasza łazieneczka super.... Dziękuję za zdjęcia.... W chwili wolnego czasu jakbym mogła prosić to chciałabym jeszcze zdjęcie całej łazienki zrobionej przy drzwiach. Abym mogła zobaczyć jak jest rozłożona kolorystycznie na całości. Chciałabym być już na waszym etapie budowy.... :) pozdrawiam...

• Odpowiedzi 566
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Potrzebuję opinii na temat ogrzewania podłogowego.... Mam założone w przedsionku korytarzykach kuchni i salonie.... Brak jakichkolwiek kaloryferów. Był u mnie wczoraj wujek co niedawno się pobudował i mówił że "szybko zakładaj kaloryfery dopóki nie masz płytek na podłodze" bo cytuję "gorszego gówna to nie widział i już nigdy tego nie włączy" Gadał coś o latającym kurzu który widać gołym okiem, duchotą i gorączką nie do wytrzymania.... Mówiłam że może za ciepłą wodę ma w podłodze i trzeba zmniejszyć ale upierał się i mówił szybko zakładaj grzejniki... Ratujcie lada dzień przychodzi majster od płytek a ja nie wiem co robić....

Mieszkamy juz w Miłej chwili. I podłogówkę mamy w łazience dolnej i górnej, tych dwóch przedpokojach dolnych, kuchni i salonie, w przedsionku nie mamy. W salonie dodatkowo pod oknem wykuszowym mamy grzejnik, w przedsionu grzejnik i w łazienkach oczywiście. Przeżylismy tu pierwszą zimę i było gorąco mozna powiedziec, bez kominka bo nie robiliśmy go jeszcze. Od podłogówki sie kurzy ale bez przesady

Co za mit z tym kurzem od podłogówki? Kurzy się niezależnie jakie ma się ogrzewanie - przecież podłogówka kurzu nie produkuje.

Jak człowiek sprząta to kurzu nie ma. Jak nie sprząta to ma.

U nas podłogówka jest na całym dole poza pokojami. Super rozwiązanie - ogromnie żałuję, ze zrobiłam w pokojach grzejniki.

Podłoga całą zimę była delikatnie ciepła - i tak rewelacyjnego grzania w miejscu gdzie mieszkam jeszcze nie miałam.

Nie było żadnego problemu z suchym powietrzem, które zawsze było zmorą przy grzejnikach.

Jeśli będzie kolejny dom - tylko podłogówka i nic więcej (poza grzejnikami w łazienkach których jedynym zadaniem jest wysuszyć ręczniki).

Moim zdaniem wujek podłogówkę ma źle wyregulowana.

Potrzebuję opinii na temat ogrzewania podłogowego.... Mam założone w przedsionku korytarzykach kuchni i salonie.... Brak jakichkolwiek kaloryferów. Był u mnie wczoraj wujek co niedawno się pobudował i mówił że "szybko zakładaj kaloryfery dopóki nie masz płytek na podłodze" bo cytuję "gorszego gówna to nie widział i już nigdy tego nie włączy" Gadał coś o latającym kurzu który widać gołym okiem, duchotą i gorączką nie do wytrzymania.... Mówiłam że może za ciepłą wodę ma w podłodze i trzeba zmniejszyć ale upierał się i mówił szybko zakładaj grzejniki... Ratujcie lada dzień przychodzi majster od płytek a ja nie wiem co robić....

Paranoiczny wujek :-) :-) Juz trzy sezony grzewcze przezylem w milej chwili - 100% podlogowka, zasilana pompa ciepla. Wszystko super. Kurzenie to MIT. Jak cos co ma 26stC moze podniesc kurz? Kaloryfer ma 60-80stC - ten to dopiero wir w powietrzu stwarza. Kaloryfery? Przezytek. Podlogowka to super komfort - dawaj wszedzie gdzie mozesz - ja mam nawet w brodziku (z kafelek) pod prysznicem.

Objawy opisywane przez niego moga sie pojawic - przy kompletnie skopanej instalacji grzewczej - moze mu jakis mastah od CO wpial rownolegle podlogowke do grzejnikow? Wtedy to sam bym wylaczyl czym predzej - ale nikt normalny nie wpuszcza 80stC w podlogi :-)

Miałabym pytanie do osiedlających już miłą chwilę. To znaczy do tych którzy już mają firanki w oknach. :) W którym miejscu mocowaliście karnisz na oknie wykuszowym.... Zdjęcie mile widziane...

Nie mam (mam ladne rolety w prowadnicach w kolorze / strukturze jak okno - orzecha). Ale jakbym dawal to szyny, gdzie sa tez luki 90st i inne, tego TYPU:

http://pl.pl.allconstructions.com/f/image/filename/0/0/9262/szyna.jpg

Podkreslam "tego typu" bo te z tego zdjecia sa jakies dziwne i brzydkie ;)

Nie mam (mam ladne rolety w prowadnicach w kolorze / strukturze jak okno - orzecha). Ale jakbym dawal to szyny, gdzie sa tez luki 90st i inne, tego TYPU:

http://pl.pl.allconstructions.com/f/image/filename/0/0/9262/szyna.jpg

Podkreslam "tego typu" bo te z tego zdjecia sa jakies dziwne i brzydkie ;)

Uffff.... No bo już myślałam że z takim ładnym domu takie paskudne karnisze założyliście..... Właśnie czegoś takiego chciałabym uniknąć....

Uffff.... No bo już myślałam że z takim ładnym domu takie paskudne karnisze założyliście..... Właśnie czegoś takiego chciałabym uniknąć....

Znajdziesz na pewno ladniejsze. Niektore maja panele (w roznych kolorach / wzorach) do nalozenia od czola - tak ze praktycznie widac tylko ten panel, a mechanizmu / szyn / zabek nie. Moim zdaniem nic bardziej funkcjonalnego do naszych wykuszow nie znajdziesz :) A jak znajdziesz to bede wdzieczny za podzielenie sie linkiem :-) My mamy zamontowany b. duzy parapet przy wykuszu (45cm szerokosc) i zrobiony "busz" z kwiatkow. W salonowym wykuszu w 99% mamy spuszczone rolety (polecam rolety z kup-rolety.pl HELIOS w okleinie) i wyglada to ladnie, nad firankami narazie nie myslimy :)

• 2 weeks później...
[ATTACH=CONFIG]103781[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]103777[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]103778[/ATTACH]

Witam,

Załączam fotki kuchnia + salon, (kominek jeszcze nie dokończony) zrobione wczoraj. Nie są najlepszej jakości bo robione telefonem.

Czy mogłabym wiedzieć jakie masz drzwi w domku? Wpadły mi bardzo w oko. Jakiej firmy i ile kosztował cały komplet z futryną?

• 2 weeks później...

Witam,

chciałabym się podzielić w następnym postach naszymi zdjęciami z budowy miłej chwili.

My wybraliśmy Miłą Chwilę wariant z 2 garażami, odbicie lustrzane.

Zmian specjalnie dużych nie robiliśmy.

Jedynie co to:

- dodaliśmy okna do łazienki na górze i pomieszczenia na garażem, które ma służyć jako pralnio-suszarnia

- póki co zrezygnowaliśmy z kominka (ale wszelkie odprowadzenia zrobilyśmy)

- zmieniliśmy trochę garderobę w sypialni (ściana jest przesunięta na środek, tak, żeby po jej lewej i prawie stronie były drzwi przesuwne, które będą się za nią chowały)

- zrezygnowaliśmy z osobnej toalety na dole, tym samym komandor w korytarzu i łazienka będą większe

- w łazience dolnej mamy prysznic, a w górnej tylko wannę

Za chwilę postaram się zamieścić pierwsze zdjęcia naszego domku.

Pozdrawiam

Julita

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam. Dopiero się zarejestrowałam na stronie, więc muszę zobaczyć, jak się ją obsługuje,bo chciałabym wkleić zdjęcia z wnętrza domku "Miła chwila". Mieszkam w tym domku od września 2011 r.Jest to bardzo przytulny i ciepły domek. Rozmieszczenie pomieszczeń pozwala na super komunikację i wcale wnetrze nie jest takie małe, jak się wydaje z zewnątrz. Moje zmiany w projekcie:

> zamiast spiżarni w kuchni (tam akurat przechodzi komin, więc dla słoików to chyba za ciepło :)) - okrągły stolik o śr.80 cm + 4 krzesła (nie wyobrażam sobie jedzenia kanapki czy picia kawy rano nosząc to do salonu.

> ściana między kuchnią a salonem (przy wykuszu) zredukowana o 40 cm - powstała przestrzeń optycznie powiększająca kuchnię, bo wchodząc do kuchni od korytarza widzi się od razu duże okno w wykuszu

> okna na poddaszu po dwa na korytarzu i w pokojach; jedno w łazience

> okna na poddaszu większe niż w projekcie

> schody z salonu ażurowe, odkryte, z drewna sapelia - kolor bardzo ładny, więc schody stają się elementem dekoracyjnym

> na dole w łazience przesuwamy ścianę (kosztem pokoju za łazienką) i wstawiamy okno o szer. 40 cm. Łazienka ma możliwość wietrzenia się, a powstała wnęka jest idealna na meble, w których schowała się też pralka.

> z tyłu domu zamiast wykusza okno balkonowe do podłogi - za jakiś czas zrobimy tam ogród zimowy (pokój zmniejszył się trochę po zabraniu 1,5 m na okno w łazience, więc ogród zimowy byłby świetnym uzupełnieniem).

Spróbuję dodać zdjęcia to może komuś ułatwi to aranżację (ja miałam problem głównie z wykuszami i karniszami do nich - zamawiałam na wymiar tzw. apartamentowe). Pozdrawiam. A Miła chwila jest naprawdę miła.