Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M11 MIŁA CHWILA

Recommended Posts

Witam Milochwilowców.

Jestem wlasnie na etapie wyboru wykonawcy.

Mam pytanie do tych , ktorzy juz po tych problemach...Co wykonawca powiedzial o prentach do zbrojenia fi=20 (jest ich cos ok 10). Moj mowi ,ze w szoku jest , ze na taki dom takie prenty ktos wyliczyl i ze roboty z nimi co niemaira, a wiec zyczy sobie odpowiednio wiecej za wykonawstwo. Odpowiednio pytam sie rowniez o krokwie i ich wielkosc. Czy robiliscie płatew kalenicową zgodnie z projektem 16X28 czy zmenialscie na mniejsza? (on twerdzi , ze wlasciwie takich grzmotow to na zamki tylko?)

pozdrowienia

• Odpowiedzi 566
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Milochwilowców.

Jestem wlasnie na etapie wyboru wykonawcy.

Mam pytanie do tych , ktorzy juz po tych problemach...Co wykonawca powiedzial o prentach do zbrojenia fi=20 (jest ich cos ok 10). Moj mowi ,ze w szoku jest , ze na taki dom takie prenty ktos wyliczyl i ze roboty z nimi co niemaira, a wiec zyczy sobie odpowiednio wiecej za wykonawstwo. Odpowiednio pytam sie rowniez o krokwie i ich wielkosc. Czy robiliscie płatew kalenicową zgodnie z projektem 16X28 czy zmenialscie na mniejsza? (on twerdzi , ze wlasciwie takich grzmotow to na zamki tylko?)

pozdrowienia

Cześć!!

Faktem jest że krokwie i płatew są duże ale Wiesz przy takich anomaliach pogodowych jakie mamy i jakie mogą jeszcze nadejść cieszę się że mam więżbę wg projektu :o)

Może nawałnice mi dachu z chałupy nie zedrą :o)

Oj wykonawca wogóle jakiś grymaśny :o)

Co te 10 prętów to dla niego aż taki kłopot?

Widzę ze szuka dodatkowego zarobku i wymyśla .

Spisz z detalami wykonawczymi z nim umowę oby się nie okazało że po jej ukończeniu masz dopłacić kolejne pieniądze :o)

Zbrojenia mamy takie jak w projekcie przewidziano z uwzględnieniem zmian w projekcie :o)

Tylko radzę zatrudnijcie dobrego kierbuda-nie czasami w osobie budującego dom:O)

Pozdrawiam

:)

Witam.

Kabietka dziekuję za odpowiedź i radę. No u mnie jeszcze ta scianka kolankowa + dwa pustaki troche miesza w konstrukcji gotowca i oczywiście również w cenie za robotę. Kiebuda poszukam z prawdzwego zdarzenia, choc wiem ,ze fachowcy sie cenia...Ma to być jednak dom na lata więc nie ma co oszczedzać na nadzorze.

Będe w kontakcie z forum i na pewno jeszcze nie raz zapytam o radę.

pozdrawiam

Hej,

Czy ktos z Was myslal lub wprowadzil w zycie zamiane scian zew. na jednowarstwowe ? :) Prosciej / szybciej i prawdopodobnie taniej wyszloby u mnie zamienienie tego na 44cm bez ocieplenia. Nie wiem tylko czy to wymaga zgody projektanta, czy trzeba tez nanosic do projektu jakies zmiany, czy wystarczy zgoda kierownika budowy ? Ktos to przerabial? :)

pozdrawiam!

• 2 months później...

Witam,

mam ogromny dylemat - miła chwila jest super ale niestety ma kilka mankamentów :(. Od samego początku wpadła mi w oko i byłem zdecydowany ale z biegiem czasu, który towarzyszy załatwianiu pozwolenia na budowę pojawiają się dylematy - głównie z salonem. Może ktoś zakończył budowę i posiada fotki? Może to ułatwiłoby podjęcie decyzji.

Pozdrawiam

karbokon

Witam,

mam ogromny dylemat - miła chwila jest super ale niestety ma kilka mankamentów :(. Od samego początku wpadła mi w oko i byłem zdecydowany ale z biegiem czasu, który towarzyszy załatwianiu pozwolenia na budowę pojawiają się dylematy - głównie z salonem. Może ktoś zakończył budowę i posiada fotki? Może to ułatwiłoby podjęcie decyzji.

Pozdrawiam

karbokon

Fotek wklejać nie będę bo i tak nie odda to obrazu salonu.

Jedno co mogę powiedzieć to to że salon jest mały i jeśli oczekujesz przestrzeni w tym pomieszczeniu to musisz wybrać inny projekt :o(

Wstawisz stół ,wypoczynek,ławę ,szafkę pod tv lub sprzęt -kino domowe itp,kominek i już masz niewiele miejsca na salonowe harce :o)

Reszta pomieszczeń jest jak dla nas OK.

Twoja budowa ,Twoja decyzja :o)

Pozdrawiam

Kabietka odebraliśmy pozwolenie na budowę :D i bedziemy budować Dom pod Modrzewiem z Archonu. Zaczynamy na 99% 3 wrzesnia, bedziemy Was gonić :lol: :lol: :lol: :lol:

pozdrowionka

Gratuluję !!:o)

Gońcie nas ile popadnie :o)

No ,no ładny dom wybraliście :o)

Łączy nasze projekty dach cztero i dwuspadowy :o)

Pozdrawiam

:D :D :D :D :D

• 3 weeks później...

Witam.

Troche mnie nie bylo, praca , praca...

Kabietka ja zeby powiekszyc salon wprowadzilem zmiane w postaci azurowych drewnianych schodow i wyciąlem garderobe. Mam nadzieje ze to powiekszy go chociaz wizualnie. Ale wszystko sie wyjasni dopiero w przyszlym roku jak chalupa stanie :-? A jak tam u Ciebie postęp prac. Czy juz grzejecie w nowym domu?

pozdrawiam

Witam.

Troche mnie nie bylo, praca , praca...

Kabietka ja zeby powiekszyc salon wprowadzilem zmiane w postaci azurowych drewnianych schodow i wyciąlem garderobe. Mam nadzieje ze to powiekszy go chociaz wizualnie. Ale wszystko sie wyjasni dopiero w przyszlym roku jak chalupa stanie :-? A jak tam u Ciebie postęp prac. Czy juz grzejecie w nowym domu?

pozdrawiam

Cześć !

Ta zmiana bez wątpienia powiększy Twój salon choć nieznacznie ale zawsze troszkę więcej miejsca będzie :o)

Wiesz żeby grzać to trzeba mieć czym :cry:

Póki co gazownie pogrywa sobie z nami -tak to już jest jak nie ma konkurencji :x

Gdyby nie ich obietnice na zebraniu w marcu tego roku ze będzie gaz to byśmy juz mieli założoną pompę ciepła i olali byśmy ich :evil:

Ale mam kominek bez płaszcza wodnego póki co będziemy nim grzać choć kotłownia w salonie nie uśmiecha mi się :evil:

Zresztą przeprowadzimy się dopiero za 2 miesiace i może do tego czasu gaz będzie :evil:

Alku wykańczamy chałupę ,siebie no i nasze skromne fundusze przyznane przez bank :o(

Pozdrawiam

:D

Witam :) no więc buduję "Miłą Chwile" aktualnie to stan surowy wyciągnięty w 50% jeśli ktoś ma pytania lub chciałby zdjęcia jestem w godzinach wieczornych pod numerem gadu gadu lub na tym forum nr. gg 2508813 :) W tym roku robimy jeszcze więźbę no i oczywiście dachówka wybraliśmy ceramiczną mocno czerwoną :) pozdrawiam

Witaj!!

Miło że jesteś wśród nas :o)

Powodzenia w dalszym budowaniu :o)

Witaj Dybciu :) no to juz kawał roboty za Tobą...chociaż podobno to większy kawał jeszcze mocno przed Tobą...zapytaj Kabietkę - ona coś o tym może już powiedzieć :o

No tak grzanie.

Ja mam w projekcie piec na pelety , ale w miedzyczasie urodziła się mozliwość zrobienia przyłącza gazowgo. Zona oczywiście jest za gazem - bezobsługowosć. Ja wolalbym nawet zainwestować wiecej w piec (maja taki nasi sąsiedzi) a pozniej byc niezależnym od podwyzek gazu, a przeciez kazdy wie ze one beda co roku...to tylko kwestia czasu. Przy peletach , no coz trzeba te worki przezucac ale mozna tez uzyc automatyki przy sterowaniu temperatura, a podajnik pozwala na kilka dni pracy bez dorzucania opału...więc co będzie u nas też pewnie zależy od gazowni. Już raz tam byłem, siędzą i nie wiedzą co ze sobą zrobić ale petenta odpychaja jeden od drugiego jak zgniłe jajo :evil: Wściekłem sie i powiedziałem żonie , że gazu nie będzie. No ale jak wyszło ze sąsiadowi robią przyłącze za free - wczesniej bylo ok. 6 tys za rurę do nas to troche zmieklem i chyba jeszcze raz tam pojdę. Ech czy w tym kraju kiedyś coś się zmieni? Chyba jak wszyscy wyjadą i przyjadą chinole do roboty :cry: Podobno juz niedlugo beda domy budowac w Polsce. pozdrowienia i milego dnia

Witaj Dybciu :) no to juz kawał roboty za Tobą...chociaż podobno to większy kawał jeszcze mocno przed Tobą...zapytaj Kabietkę - ona coś o tym może już powiedzieć :o

No tak grzanie.

Ja mam w projekcie piec na pelety , ale w miedzyczasie urodziła się mozliwość zrobienia przyłącza gazowgo. Zona oczywiście jest za gazem - bezobsługowosć. Ja wolalbym nawet zainwestować wiecej w piec (maja taki nasi sąsiedzi) a pozniej byc niezależnym od podwyzek gazu, a przeciez kazdy wie ze one beda co roku...to tylko kwestia czasu. Przy peletach , no coz trzeba te worki przezucac ale mozna tez uzyc automatyki przy sterowaniu temperatura, a podajnik pozwala na kilka dni pracy bez dorzucania opału...więc co będzie u nas też pewnie zależy od gazowni. Już raz tam byłem, siędzą i nie wiedzą co ze sobą zrobić ale petenta odpychaja jeden od drugiego jak zgniłe jajo :evil: Wściekłem sie i powiedziałem żonie , że gazu nie będzie. No ale jak wyszło ze sąsiadowi robią przyłącze za free - wczesniej bylo ok. 6 tys za rurę do nas to troche zmieklem i chyba jeszcze raz tam pojdę. Ech czy w tym kraju kiedyś coś się zmieni? Chyba jak wszyscy wyjadą i przyjadą chinole do roboty :cry: Podobno juz niedlugo beda domy budowac w Polsce. pozdrowienia i milego dnia

Cześć!

Najwięcej kasy idzie przy wykańczaniu :x

Niestety :cry:

Choć i tak niektóre prace mężuś sam wykonuje(po przyjściu z tej pracy w której zarabia na chlebek :) )

Wiesz prawda ze ceny gazu idą w górę ale zauważ że cena pelet nie będzie stała w miejscu :x

Pozdrawiam :D

:D Witaj Siemionkowa

Jasne , ze chetnie bym wyslal...tylko, ze na razie nie bardzo mam co fotografowac :(

Niestety moje papiery na budowę jeszcze leża w urzędzie :wink:

Jak tylko wyjdą to startuję z fundamentami...przynajmniej taki mam zamiar wiadomo pogoda robi psikusy.

przepraszam więc za brak zdjęc i pozdrawiam

jednoczesnie obiecuje,ze jak tylko cos sie pokaze nad lub pod ziemią to zdjecia zamieszczę :D