A l e k 06.06.2007 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Witam Milochwilowców. Jestem wlasnie na etapie wyboru wykonawcy.Mam pytanie do tych , ktorzy juz po tych problemach...Co wykonawca powiedzial o prentach do zbrojenia fi=20 (jest ich cos ok 10). Moj mowi ,ze w szoku jest , ze na taki dom takie prenty ktos wyliczyl i ze roboty z nimi co niemaira, a wiec zyczy sobie odpowiednio wiecej za wykonawstwo. Odpowiednio pytam sie rowniez o krokwie i ich wielkosc. Czy robiliscie płatew kalenicową zgodnie z projektem 16X28 czy zmenialscie na mniejsza? (on twerdzi , ze wlasciwie takich grzmotow to na zamki tylko?)pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabietka 07.06.2007 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Witam Milochwilowców. Jestem wlasnie na etapie wyboru wykonawcy. Mam pytanie do tych , ktorzy juz po tych problemach...Co wykonawca powiedzial o prentach do zbrojenia fi=20 (jest ich cos ok 10). Moj mowi ,ze w szoku jest , ze na taki dom takie prenty ktos wyliczyl i ze roboty z nimi co niemaira, a wiec zyczy sobie odpowiednio wiecej za wykonawstwo. Odpowiednio pytam sie rowniez o krokwie i ich wielkosc. Czy robiliscie płatew kalenicową zgodnie z projektem 16X28 czy zmenialscie na mniejsza? (on twerdzi , ze wlasciwie takich grzmotow to na zamki tylko?) pozdrowienia Cześć!! Faktem jest że krokwie i płatew są duże ale Wiesz przy takich anomaliach pogodowych jakie mamy i jakie mogą jeszcze nadejść cieszę się że mam więżbę wg projektu ) Może nawałnice mi dachu z chałupy nie zedrą ) Oj wykonawca wogóle jakiś grymaśny ) Co te 10 prętów to dla niego aż taki kłopot? Widzę ze szuka dodatkowego zarobku i wymyśla . Spisz z detalami wykonawczymi z nim umowę oby się nie okazało że po jej ukończeniu masz dopłacić kolejne pieniądze ) Zbrojenia mamy takie jak w projekcie przewidziano z uwzględnieniem zmian w projekcie ) Tylko radzę zatrudnijcie dobrego kierbuda-nie czasami w osobie budującego dom:O) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A l e k 09.06.2007 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 Witam.Kabietka dziekuję za odpowiedź i radę. No u mnie jeszcze ta scianka kolankowa + dwa pustaki troche miesza w konstrukcji gotowca i oczywiście również w cenie za robotę. Kiebuda poszukam z prawdzwego zdarzenia, choc wiem ,ze fachowcy sie cenia...Ma to być jednak dom na lata więc nie ma co oszczedzać na nadzorze.Będe w kontakcie z forum i na pewno jeszcze nie raz zapytam o radę.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabietka 09.06.2007 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 13.06.2007 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Hej, Czy ktos z Was myslal lub wprowadzil w zycie zamiane scian zew. na jednowarstwowe ? Prosciej / szybciej i prawdopodobnie taniej wyszloby u mnie zamienienie tego na 44cm bez ocieplenia. Nie wiem tylko czy to wymaga zgody projektanta, czy trzeba tez nanosic do projektu jakies zmiany, czy wystarczy zgoda kierownika budowy ? Ktos to przerabial? pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabietka 21.08.2007 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 A budujących "Miłą chwilę " ani widu ani słychu ??!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karbokon 21.08.2007 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Witam, mam ogromny dylemat - miła chwila jest super ale niestety ma kilka mankamentów . Od samego początku wpadła mi w oko i byłem zdecydowany ale z biegiem czasu, który towarzyszy załatwianiu pozwolenia na budowę pojawiają się dylematy - głównie z salonem. Może ktoś zakończył budowę i posiada fotki? Może to ułatwiłoby podjęcie decyzji. Pozdrawiam karbokon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabietka 23.08.2007 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Witam, mam ogromny dylemat - miła chwila jest super ale niestety ma kilka mankamentów . Od samego początku wpadła mi w oko i byłem zdecydowany ale z biegiem czasu, który towarzyszy załatwianiu pozwolenia na budowę pojawiają się dylematy - głównie z salonem. Może ktoś zakończył budowę i posiada fotki? Może to ułatwiłoby podjęcie decyzji. Pozdrawiam karbokon Fotek wklejać nie będę bo i tak nie odda to obrazu salonu. Jedno co mogę powiedzieć to to że salon jest mały i jeśli oczekujesz przestrzeni w tym pomieszczeniu to musisz wybrać inny projekt ( Wstawisz stół ,wypoczynek,ławę ,szafkę pod tv lub sprzęt -kino domowe itp,kominek i już masz niewiele miejsca na salonowe harce ) Reszta pomieszczeń jest jak dla nas OK. Twoja budowa ,Twoja decyzja ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaulinaPawe 24.08.2007 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Kabietka odebraliśmy pozwolenie na budowę i bedziemy budować Dom pod Modrzewiem z Archonu. Zaczynamy na 99% 3 wrzesnia, bedziemy Was gonić pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabietka 24.08.2007 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Kabietka odebraliśmy pozwolenie na budowę i bedziemy budować Dom pod Modrzewiem z Archonu. Zaczynamy na 99% 3 wrzesnia, bedziemy Was gonić pozdrowionka Gratuluję !!) Gońcie nas ile popadnie ) No ,no ładny dom wybraliście ) Łączy nasze projekty dach cztero i dwuspadowy ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A l e k 09.09.2007 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Witam. Troche mnie nie bylo, praca , praca... Kabietka ja zeby powiekszyc salon wprowadzilem zmiane w postaci azurowych drewnianych schodow i wyciąlem garderobe. Mam nadzieje ze to powiekszy go chociaz wizualnie. Ale wszystko sie wyjasni dopiero w przyszlym roku jak chalupa stanie A jak tam u Ciebie postęp prac. Czy juz grzejecie w nowym domu? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabietka 10.09.2007 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Witam. Troche mnie nie bylo, praca , praca... Kabietka ja zeby powiekszyc salon wprowadzilem zmiane w postaci azurowych drewnianych schodow i wyciąlem garderobe. Mam nadzieje ze to powiekszy go chociaz wizualnie. Ale wszystko sie wyjasni dopiero w przyszlym roku jak chalupa stanie A jak tam u Ciebie postęp prac. Czy juz grzejecie w nowym domu? pozdrawiam Cześć ! Ta zmiana bez wątpienia powiększy Twój salon choć nieznacznie ale zawsze troszkę więcej miejsca będzie ) Wiesz żeby grzać to trzeba mieć czym Póki co gazownie pogrywa sobie z nami -tak to już jest jak nie ma konkurencji Gdyby nie ich obietnice na zebraniu w marcu tego roku ze będzie gaz to byśmy juz mieli założoną pompę ciepła i olali byśmy ich Ale mam kominek bez płaszcza wodnego póki co będziemy nim grzać choć kotłownia w salonie nie uśmiecha mi się Zresztą przeprowadzimy się dopiero za 2 miesiace i może do tego czasu gaz będzie Alku wykańczamy chałupę ,siebie no i nasze skromne fundusze przyznane przez bank ( Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dybciu 10.09.2007 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Witam no więc buduję "Miłą Chwile" aktualnie to stan surowy wyciągnięty w 50% W tym roku robimy jeszcze więźbę no i oczywiście dachówka wybraliśmy ceramiczną mocno czerwoną pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabietka 10.09.2007 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Witam no więc buduję "Miłą Chwile" aktualnie to stan surowy wyciągnięty w 50% jeśli ktoś ma pytania lub chciałby zdjęcia jestem w godzinach wieczornych pod numerem gadu gadu lub na tym forum nr. gg 2508813 W tym roku robimy jeszcze więźbę no i oczywiście dachówka wybraliśmy ceramiczną mocno czerwoną pozdrawiam Witaj!! Miło że jesteś wśród nas ) Powodzenia w dalszym budowaniu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A l e k 11.09.2007 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Witaj Dybciu no to juz kawał roboty za Tobą...chociaż podobno to większy kawał jeszcze mocno przed Tobą...zapytaj Kabietkę - ona coś o tym może już powiedzieć No tak grzanie. Ja mam w projekcie piec na pelety , ale w miedzyczasie urodziła się mozliwość zrobienia przyłącza gazowgo. Zona oczywiście jest za gazem - bezobsługowosć. Ja wolalbym nawet zainwestować wiecej w piec (maja taki nasi sąsiedzi) a pozniej byc niezależnym od podwyzek gazu, a przeciez kazdy wie ze one beda co roku...to tylko kwestia czasu. Przy peletach , no coz trzeba te worki przezucac ale mozna tez uzyc automatyki przy sterowaniu temperatura, a podajnik pozwala na kilka dni pracy bez dorzucania opału...więc co będzie u nas też pewnie zależy od gazowni. Już raz tam byłem, siędzą i nie wiedzą co ze sobą zrobić ale petenta odpychaja jeden od drugiego jak zgniłe jajo Wściekłem sie i powiedziałem żonie , że gazu nie będzie. No ale jak wyszło ze sąsiadowi robią przyłącze za free - wczesniej bylo ok. 6 tys za rurę do nas to troche zmieklem i chyba jeszcze raz tam pojdę. Ech czy w tym kraju kiedyś coś się zmieni? Chyba jak wszyscy wyjadą i przyjadą chinole do roboty Podobno juz niedlugo beda domy budowac w Polsce. pozdrowienia i milego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SIEMIONKOWA 11.09.2007 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 wreszcie się zalogowałam, miałam straszne problemy, my ruszamy pod koniec września z fundamentami, robiliśmy kilka zmian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabietka 12.09.2007 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Witaj Dybciu no to juz kawał roboty za Tobą...chociaż podobno to większy kawał jeszcze mocno przed Tobą...zapytaj Kabietkę - ona coś o tym może już powiedzieć No tak grzanie. Ja mam w projekcie piec na pelety , ale w miedzyczasie urodziła się mozliwość zrobienia przyłącza gazowgo. Zona oczywiście jest za gazem - bezobsługowosć. Ja wolalbym nawet zainwestować wiecej w piec (maja taki nasi sąsiedzi) a pozniej byc niezależnym od podwyzek gazu, a przeciez kazdy wie ze one beda co roku...to tylko kwestia czasu. Przy peletach , no coz trzeba te worki przezucac ale mozna tez uzyc automatyki przy sterowaniu temperatura, a podajnik pozwala na kilka dni pracy bez dorzucania opału...więc co będzie u nas też pewnie zależy od gazowni. Już raz tam byłem, siędzą i nie wiedzą co ze sobą zrobić ale petenta odpychaja jeden od drugiego jak zgniłe jajo Wściekłem sie i powiedziałem żonie , że gazu nie będzie. No ale jak wyszło ze sąsiadowi robią przyłącze za free - wczesniej bylo ok. 6 tys za rurę do nas to troche zmieklem i chyba jeszcze raz tam pojdę. Ech czy w tym kraju kiedyś coś się zmieni? Chyba jak wszyscy wyjadą i przyjadą chinole do roboty Podobno juz niedlugo beda domy budowac w Polsce. pozdrowienia i milego dnia Cześć! Najwięcej kasy idzie przy wykańczaniu Niestety Choć i tak niektóre prace mężuś sam wykonuje(po przyjściu z tej pracy w której zarabia na chlebek ) Wiesz prawda ze ceny gazu idą w górę ale zauważ że cena pelet nie będzie stała w miejscu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SIEMIONKOWA 13.09.2007 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 ALEK a może Ty byś wysłał jakieś zdjęcia z środka domu, Dybciu obiecał i niz tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A l e k 18.09.2007 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Witaj Siemionkowa Jasne , ze chetnie bym wyslal...tylko, ze na razie nie bardzo mam co fotografowac Niestety moje papiery na budowę jeszcze leża w urzędzie Jak tylko wyjdą to startuję z fundamentami...przynajmniej taki mam zamiar wiadomo pogoda robi psikusy. przepraszam więc za brak zdjęc i pozdrawiam jednoczesnie obiecuje,ze jak tylko cos sie pokaze nad lub pod ziemią to zdjecia zamieszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SIEMIONKOWA 18.09.2007 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 ALEK - dzięki za odpowiedź, widocznie źle Cię zrozumiałam, myślałam, że jesteś już w trakcie budowy. My zaczynamy niebawem, tak powiększyliśmy dom, że wyszedł 189 pow. użytkowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts