Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M11 MIŁA CHWILA

Recommended Posts

• Odpowiedzi 566
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No ale niestety bocznych "okienek" nie zasłonisz. A przy antywłamnaiowych (a takie z różnych względów muszę mieć zamontowane) jest to kompletny bezsens zostawiania niezabezpieczonej przestrzeni.

Alez oczywiscie ze zaslonisz :)

Ale musza to byc puszki NATYNKOWE, ukryte nad podbitka - wtedy spokojnie zakrywasz calosc, o mniejwiecej tak:

http://szyna.civ.pl/wyk.jpg

Zielona = puszka na przod wykuszu, czerwona = puszka na bok wykuszu. Gdybym mial dwa pustaki na sciance kolankowej byloby super duzo miejsca, mam jeden i jakbym chcial rolety musialbym chyba leciutko podciac krokwie bo zabrakloby doslownie 2-3cm na wysokosc zeby weszla skrzynka ale to drobny szczegol :) Trzebaby jeszcze przemyslec sprawe podbitki ale generalnie spokojnie jest to do zrobienia.

Nie mniej jednak wykusze w tym projekcie są bardzo ładne i z ogromnym żalem z nich zrezygnowałam.

Bez wykuszow to juz nie bedzie to samo :(

IMHO jedno z dwóch niedopatrzeń projektanta to własnie nieszczęsne okno w łazience. Nawet najlepsza wentylacja nie zastąpi możliwości otworzenia okna, zaś światło naturalne to jakby nie było, duża oszczędność prądu w dzień.

Co do oszczednosci to raczej w druga strone - okno to zawsze mostek termiczny przez ktory wydajesz wiecej na ogrzewanie ;) Zarowki energooszczedne biora tak malo pradu ze ten aspekt zupelnie bym pominal. Pozatym i tak zawsze mialbym na tym oknie zaslonieta rolete zeby sasiedzi nie podgladali ;-)

[...]

Drugie niedopatrzenie IMHO to wejście do toalety z salonu.

Owszem. Dlatego ja przesunalem male WC maksymalnie na "zachod", czyli mniejwiecej naprzeciwko wejscia do kuchni w hallu (ktory swoja droga jest ogromny;)

[...]

Daga&Adam - może też wrzuciłabyś fotki? Coś tam od maja z pewnością się wydarzyło :)

Przede wszystkim mam tynki ;-) I zniwelowany teren dookola i domek w koncu jakos wyglada (tylko jeszcze dach musze wyczyscic szczotka i karcherem bo niestety pol roku deszczow mu nie pomoglo :-)

Nowe fotki zrobie lada dzien to wrzuce :)

pozdr.

Witam. Budujemy Miłą Chwilę w Żaganiu. Powoli będziemy wykańczać wnętrza. Może ktoś już mieszka i może pokazać jak wygląda umeblowany salon?

My zamontowaliśmy rolety w wykuszach, ale tylko z przodu. Chcieliśmy mieć kasety z roletami zabudowane i nie dało się ich zamontować na wszystkich stronach wykuszu. Poszliśmy więc na kompromis i są tylko z przodu. Boczne szyby i tak nie są duże więc za wiele się przez nie nie zobaczy. Jeśli mimo wszystko będzie nam to przeszkadzać to zasłonimy je jakoś od środka.

Tak to wygląda z zewnątrz i od środka.

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/w/4/9/9/48509544_d.jpg

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/w/9/9/2/48509587_d.jpg

Monika&Grześ - niestety nie pomogę z widokiem umeblowanego salonu - ale super, że pochwaliliście się fotkami :)

Daga&Adam - jak widać każdy robi takie modyfikacje, które czynią go szczęśliwym. :lol: Czekam niecierpliwie na obiecane zdjęcia. Jak zamontujesz już rolety, to tez proszę obfotografuj opuszczone (na wykuszu) i wklej.

• 3 weeks później...

Witam

Pierwszy raz na forum.

Staliśmy się szczęśliwymi posiadaczami projektu miła chwila. Jesteśmy dopiero po pierwszych kontaktach z naszym porjektantem. Przestudiowaliśmy to forum, i kilka ciekawych pomysłów, które znaleźliśmy bierzemy poważnie pod uwagę.

Mam takie pytanie: czy ktoś z was brał pod uwagę zrobienie na dachu lukarny ?

Mamy taki pomysł i podsuneliśmy go projektantowi - zrobi dal nas taką wstępną wizualizacje z lukarną z przodu nad wykuszem w salonie.

Hmm tylko czy to jest dobry pomysł....

A to się zmieści w zmianach dozwolonych bez zgody autora? Czy będziecie musieli prosić?

Jeśli nie będzie źle wyglądać, to ja bym się poważnie zastanowiła. Zaś do do samej lukarny to warto tez poszperać pośród opinii użytkowników co mają takie ustrojstwo w domku. Możliwe, że są jakieś "kruczki", na które należy zwrócić uwagę.

• 3 weeks później...

Witam:)

I my dołączylismy do grona budujacych Miłą chwile :)Mamy juz tzw stan zero czyli fundamenty,ale martwi Nas wielkosc tego salonu,że jest taki malutki jak Państwo piszecie.Bardzo proszę jeśli ktoś byłby tak miły i przesłał zdjęcia na moj adres na [email protected] i rozwianie naszych wątpliwości to będę wdzięczna !!

• 3 weeks później...

Witam wszystkich,

Ja też wybrałem ten projekt. W zasadzie wybrałem go 3 lata temu i od tego czasu nie znalazłem żadnego innego, który by mi się podobał tak jak EM11.

Budowę planuję rozpocząć wiosną. Teraz koncentruję się na planowaniu i projektowaniu. Zastanawiałem się od jakiegoś czasu nad izolacją termiczną w okolicach wykuszy. W projekcie przewidziana jest 20-centymetrowa warstwa styropianu, dlatego szukam najlepszego sposobu zamontowania bocznych okien w wykuszach. I tu mam pytanie do

Monika&Grześ

Czy ocieplenie nie przysłoni Wam części szyby w bocznych okienkach? Na zdjęciu wygląda to tak, jakby okno dochodziło bezpośrednio do ściany.

I pytanie do wszystkich: Jak Wy rozwiązaliście tę kwestię?

[...]

projektowaniu. Zastanawiałem się od jakiegoś czasu nad izolacją termiczną w okolicach wykuszy. W projekcie przewidziana jest 20-centymetrowa warstwa styropianu, dlatego szukam najlepszego sposobu zamontowania bocznych okien w wykuszach. I tu mam pytanie do

Monika&Grześ

Czy ocieplenie nie przysłoni Wam części szyby w bocznych okienkach? Na zdjęciu wygląda to tak, jakby okno dochodziło bezpośrednio do ściany.

I pytanie do wszystkich: Jak Wy rozwiązaliście tę kwestię?

Bez zadnego problemu. Wypuszczasz z wykuszy na ok 18cm "scianke" - ja ja sobie zrobilem z cegiel. Tak to wyglada:

http://szyna.civ.pl/gallery2/main.php?g2_itemId=1322 (tu jeszcze nie ma wymurowanej ostatniej - trzeciej warstwy porothermu)

http://szyna.civ.pl/gallery2/main.php?g2_itemId=1300

http://szyna.civ.pl/gallery2/main.php?g2_itemId=1381

http://szyna.civ.pl/gallery2/main.php?g2_itemId=1375

Teraz do tego przyjdzie okno z ~1cm szczelina na pianke, czyli od muru do ramy okna masz 19cm. Na to przychodzi styropian 20cm + klej ~1cm = 21cm. Czyli styropian najdzie ladnie 2cm na rame okna (konieczne jezeli chcesz wyeliminowac mostek cieplny - ja potem szpare miedzy styro a rama jeszcze ladnie cala zapiankowalem).

Zwroc tylko uwage gdzie zamocowac "boczki" tego wykusza - ja mam zlicowane z pustakiem od WEWNATRZ (przod z kolei jest zlicowany ze sciana od ZEWNATRZ). Przez to mam duzo ladniej od srodka (bo nie mam glifu tylko sciana odrazu ladnie przechodzi w okno) ale po przyklejeniu 20cm styro do tego "boczka" od zewnatrz, powstaje tam gigant-parapet bo az 40cm, a ten z przodu bedzie mial 25 :)

Nie wiem czy cos z tego rozumiesz - moze cykne jutro fotki to wszystko stanie sie jasne. W kazdym razie przemysl sobie bardzo dokladnie gdzie postawic te "boczki" - bo jak je tez zlicujesz z zewnatrz z murem to od srodka powstanie Ci brzydki glif szerokosci ~17cm. Wyglada to IMHO niefajnie zarowno od srodka jak i od zewnatrz (bo patrzysz przez okno a tam 17cm muru!

pozdr.

Dzięki za zdjęcia i opis. Bardzo mi się podoba Wasze rozwiązanie. Chociaż przesunę chyba boczne ścianki wykuszu do wewnątrz, żeby uniknąć tego bardzo szerokiego parapetu zewnętrznego.

Przeglądnąłem też inne zdjęcia i zauważyłem, że zamontowaliście pojedyncze okna połaciowe w sypialniach mimo, że w projekcie są przewidziane dwa okna na każdy z pokoi. Czy po tej zmianie jest wystarczająco dużo światła.

Widzę, że nie zrezygnowaliście z wykuszy i nie podnosiliście ścianki kolankowej. I moim zdanie dzięki temu dom wygląda naprawdę ładnie. Też nie zamierzam modyfikować projektu pod tym względem. Mam natomiast pytanie o szerokość garażu. Czy nie uważacie, że jest za wąski? Ja postanowiłem poszerzyć go o 90 cm.

Dzięki za zdjęcia i opis. Bardzo mi się podoba Wasze rozwiązanie. Chociaż przesunę chyba boczne ścianki wykuszu do wewnątrz, żeby uniknąć tego bardzo szerokiego parapetu zewnętrznego.

Moja rada (tak zrobilbym po raz drugi) - ustaw okno na srodku pustaka! Bedzie ladnie i z jednej i drugiej strony!

Przeglądnąłem też inne zdjęcia i zauważyłem, że zamontowaliście pojedyncze okna połaciowe w sypialniach mimo, że w projekcie są przewidziane dwa okna na każdy z pokoi. Czy po tej zmianie jest wystarczająco dużo światła.

My mamy wogole troche inaczej. Tam gdzie w oryginale lazienka ze schowkiem mamy duze pomieszczenie (ma chyba z 50m2) i w nim sa 4 okna. W lazience (ktora jest nad kuchnia) jest jedno okno, a w drugim pokoju - dwa. Wszystkie okna to 140x78. W sumie osiem okien :)

Widzę, że nie zrezygnowaliście z wykuszy i nie podnosiliście ścianki kolankowej. I moim zdanie dzięki temu dom wygląda naprawdę ładnie.

I znowu moja rada - daj KONIECZNIE dwa pustaki (w sumie 50cm) na scianke kolankowa! Przy jednym (25cm) poddasze jest naprawde bardzo niskie - wyjdzie w najwyzszym miejscu 2,35! Z jednym wiecej pustakiem byloby idealne 2,6 :( Ale w sumie nie zaluje - my specjalnie wybralismy ten projekt bo na dole sa trzy pokoje i tam bedziemy przesiadywac (tam bedzie sypialnia etc), a gora bedzie dla dzieciakow (a te sa przeciez male!;) hehe

Też nie zamierzam modyfikować projektu pod tym względem. Mam natomiast pytanie o szerokość garażu. Czy nie uważacie, że jest za wąski? Ja postanowiłem poszerzyć go o 90 cm.

Ja mam garaz w srodku 4,5m :-) Zaluje ze nie poszerzylem do 6m bo mialbym dwustanowiskowy. Ale ja buduje na skarpie, mam jeszcze piwnice i drugi taki sam garaz ponizej, z wjazdem od tylu :)

Dzisiaj piekna pogoda - moze uda mi sie cynkac swieze fotki z juz ocieplona chatka - wyglada zupelnie inaczej :-)

pozdr.

• 1 month później...

Witajcie,

czy może ktoś pochwalić swoja instalacją centralnego odkurzacza w projekcie Miła chwila?? Mam kilka pomysłów na zaprojektowanie takiej instalacji, ale chciałbym zasięgnąć rady osób, które już przez to przebrnęły. Będę wdzięczny za każdą opinię i uwagę w związku z ww tematem.

D.

czy może ktoś pochwalić swoja instalacją centralnego odkurzacza w projekcie Miła chwila?? Mam kilka pomysłów na zaprojektowanie takiej instalacji, ale chciałbym zasięgnąć rady osób, które już przez to przebrnęły. Będę wdzięczny za każdą opinię i uwagę w związku z ww tematem.

Ja mam. Instalacja prosta jak drut. Nie mam jej rozrysowanej wiec na szybko i byle jak nabazgram ;) ... oto i wynik:

http://szyna.civ.pl/centralny.jpg

Odkurzacz w garazu, w garazu tez dzieli sie na dwie nitki - jedna idzie do wiatrolapu (tam jest szufelka) i dalej do kuchni (druga szufelka). Druga nitka dzieli sie jak widac w scianie i jedna czesc wchodzi do lazienki i tam zabudowanym szachtem kg idzie w gore na poddasze, a druga - druga strona sciany (bo po scianie w lazience byloby ciezko sie zmiescic z rurami od wod-kan) leci przez pokoj, a potem wchodzi do lazienki i biegnie jak widac do przedpokoju :) Ten przedpokoj to najlepsze miejsce na gniazdo - wezem 9m dojdziesz wszedzie. Poddasza nie wklejam bo mam troche przerobione scianki ale jest tam w sumie tylko jedno gniazdo w centralnym miejscu (tak zeby tez dojsc 9m wezem wszedzie).

Calosc ukryta w styropianie pod posadzka.

pozdr.

• 5 weeks później...

Daga&Adam - faktycznie domek prawie gotowy :)

A jaki ciekawy widok od drugiej strony się zapowiada.

MKolcia - Chodzi Ci o ten projekt?

To chyba nowa wersja, bo jeszcze jej nie widziałam (a nie było jej, jak kupowałam swój projekt). Może się okazać, że będziesz pierwszym budującym na forum :)

Sam projekt bardzo ciekawy - niesamowite, ile miejsca udało się wygospodarować na poddaszu.