kabietka 03.07.2006 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2006 Kabietka Witaj!! Jednostka droga fakt Ale i tak na poczatek kupimy wszystkie elementy by rozłożyć je na chudziaku. Koszt ok 300zł. A z czasem kupić jednostkę centralną i zawiesić albo w garażu albo w pom.gosp. Z tymi wykuszami to wymyśliłeś Może i dobre posunięcie ale i za ten klinkier trzeba też zapłacić a i robocizna to następne koszty. Wykusz ten od frontu mozesz dac jako fix i tu już masz taniej Co do kolorystyki to warta przemyślenia Ściany jednowarstwowej moim zdaniem sie nie opłaca stawiać W dwuwarstwowej jak masz jakieś mostki cieplne to je przykryjesz ocieplając dom albo wełną albo styropianem A tak nawiasem mówiac u mnie dzisiaj kopią fundamenty pod domek Pozdrawiam Życzę wszystkim pracującym aby pierwszy dzień pracy Wam szybko minął Witam, Mimo wszystko jestem za 1-warstwówką (kuzyn właśnie zamyka stan surowy i jest ok) jest ona jednak nieco tańsza ( wsumie) niż 2W i jakoś mi lepiej leży ale to jeszcze do rozstrzygnięcia. Obłożenie 1W płytką klinkierową na wykuszach nie jest taką drogą inwestycją (jeszcze gdy się samemu obkłada) Fundamenty - łopatologia czy koparkologia? Zdążysz w tym roku zamknąć stan surowy czy przestój fundamentów do wiosny? Pozdrowienia Cześć!! Właśnie przyjechałam z placu budowy Kopią ręcznie i pewnie w duchu przeklinają jak diabli Ziemia u nas gliniasta i twarda,tak że dziobią pomalutku Jeden pożytek z tego gruntu to brak szalowania My budujemy tak jak w projekcie -dwuwarstwówke. Jesteś szczęściażem że sam potrafisz obłożyć elewację płytkami My niestety musielibyśmy zapłacić fachowcom W tym roku ma byc wybudowany stan surowy otwarty z dachem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabietka 11.07.2006 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Wczoraj zalano betonem ławy a dzisiaj murują ścianę fundamentową. Do 16.00 wymurowali do pełnej wysokości fundamenty frontowe i ścianę tą z tarasem Chłopaki idą jak burza choć ja w tym skwarze nie pracowałabym za żadne pieniądze Murują dokładnie i zgodnie ze sztuką budowlaną Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 13.07.2006 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 Witam,Dojrzałem w końcu do zakupienia tego projektu, wprowadziłbym jednak w nim niewielkie zmiany,które już były poruszane na forum. Zrobiłbym także bezwzględnie niezależne, niekrępujące wyjście na ogród z dużej sypialni na stronę północną (mam wjazd od strony południowej). Dodatkowa zaleta tego rozwiązania to słońce w sypialni na przywitanie dnia. Minus, to oprócz dodatkowych kosztów, mniej ustawny pokój.Poza tym darowałbym sobie zupełnie wykańczanie góry, zostawiając to dla przyszłych pokoleń (dzieci mamy już odchowane i tylko patrzeć jak pójdą na swoje). Projekty na przyłącza energii i wody terenu budowy już mamy łącznie z pozwoleniami. Największy problem to jak zwykle kasa, ale od czego są kredyty.Chętnie podyskutował bym w niedalekiej przyszłości na temat cen robocizny za poszczególne etapy robót ale to już inny temat (poruszany zresztą na innym forum Muratora). Kończę bo się za bardzo rozpisałem. Pozdrawiam wszystkich miłośników "Miłej chwili" i życzę samych sukcesów w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabietka 13.07.2006 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 Witam, Dojrzałem w końcu do zakupienia tego projektu, wprowadziłbym jednak w nim niewielkie zmiany,które już były poruszane na forum. Zrobiłbym także bezwzględnie niezależne, niekrępujące wyjście na ogród z dużej sypialni na stronę północną (mam wjazd od strony południowej). Dodatkowa zaleta tego rozwiązania to słońce w sypialni na przywitanie dnia. Minus, to oprócz dodatkowych kosztów, mniej ustawny pokój. Poza tym darowałbym sobie zupełnie wykańczanie góry, zostawiając to dla przyszłych pokoleń (dzieci mamy już odchowane i tylko patrzeć jak pójdą na swoje). Projekty na przyłącza energii i wody terenu budowy już mamy łącznie z pozwoleniami. Największy problem to jak zwykle kasa, ale od czego są kredyty.Chętnie podyskutował bym w niedalekiej przyszłości na temat cen robocizny za poszczególne etapy robót ale to już inny temat (poruszany zresztą na innym forum Muratora). Kończę bo się za bardzo rozpisałem. Pozdrawiam wszystkich miłośników "Miłej chwili" i życzę samych sukcesów w budowie. Witamy w gronie Miłej chwili Szczęściaż z Ciebie Dzieci odchowane to skarb Ja górę zagospodaruje -wykończe jak już będziemy mieszkać aby moje dwa diamenty-Filip-5 lat i Agnieszka-8 lat miały każdy swój kąt Póki co będą pomoeszkiwać wspólnie . Ale do tego czasu mieni pewnie z rok Pozdrawiam i zyczę szybkiej realizacji projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 13.07.2006 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 Witamy w gronie Miłej chwili Szczęściaż z Ciebie Dzieci odchowane to skarb Ja górę zagospodaruje -wykończe jak już będziemy mieszkać aby moje dwa diamenty-Filip-5 lat i Agnieszka-8 lat miały każdy swój kąt Póki co będą pomoeszkiwać wspólnie . Ale do tego czasu mieni pewnie z rok Pozdrawiam i zyczę szybkiej realizacji projektu Cześć, Jestem pełen uznania i podziwu dla Ciebie przy realizacji tej budowy. Widać duże zaangażowanie i chęć działania, a to najważniejsze. Koncepcję uważam Masz bardzo słuszną, zwłaszcza jak rodzina jest rozwojowa. W moim przypadku jest nieco inaczej. Mamy trzech dorosłych synów w wieku 24,23 i 18 lat, którzy na pewno się nie garną aby mieszkać z rodzicami w okolicach Warszawy, bo tam zamierzamy się budować. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabietka 13.07.2006 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 Witamy w gronie Miłej chwili Szczęściaż z Ciebie Dzieci odchowane to skarb Ja górę zagospodaruje -wykończe jak już będziemy mieszkać aby moje dwa diamenty-Filip-5 lat i Agnieszka-8 lat miały każdy swój kąt Póki co będą pomoeszkiwać wspólnie . Ale do tego czasu mieni pewnie z rok Pozdrawiam i zyczę szybkiej realizacji projektu Cześć, Jestem pełen uznania i podziwu dla Ciebie przy realizacji tej budowy. Widać duże zaangażowanie i chęć działania, a to najważniejsze. Koncepcję uważam Masz bardzo słuszną, zwłaszcza jak rodzina jest rozwojowa. W moim przypadku jest nieco inaczej. Mamy trzech dorosłych synów w wieku 24,23 i 18 lat, którzy na pewno się nie garną aby mieszkać z rodzicami w okolicach Warszawy, bo tam zamierzamy się budować. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi. Hej!! To poddasze przerobisz jak się wnuki pojawią Jaka tam rodzinka rozwojowa?? Człowiek już z 40 na karku tak że dzieci te co są i wiecej koniec Niech się młodzi rozwijaja Pozdrawiam ) U mnie dzisiaj skończyli murować ścianę fundamentową.Orapowali ją od środka i pokryli dysperbitem Tyle z frontu robót nad Miłą chwila !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 14.07.2006 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 Witamy w gronie Miłej chwili Szczęściaż z Ciebie Dzieci odchowane to skarb Ja górę zagospodaruje -wykończe jak już będziemy mieszkać aby moje dwa diamenty-Filip-5 lat i Agnieszka-8 lat miały każdy swój kąt Póki co będą pomoeszkiwać wspólnie . Ale do tego czasu mieni pewnie z rok Pozdrawiam i zyczę szybkiej realizacji projektu Cześć, Jestem pełen uznania i podziwu dla Ciebie przy realizacji tej budowy. Widać duże zaangażowanie i chęć działania, a to najważniejsze. Koncepcję uważam Masz bardzo słuszną, zwłaszcza jak rodzina jest rozwojowa. W moim przypadku jest nieco inaczej. Mamy trzech dorosłych synów w wieku 24,23 i 18 lat, którzy na pewno się nie garną aby mieszkać z rodzicami w okolicach Warszawy, bo tam zamierzamy się budować. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi. Hej!! To poddasze przerobisz jak się wnuki pojawią Jaka tam rodzinka rozwojowa?? Człowiek już z 40 na karku tak że dzieci te co są i wiecej koniec Niech się młodzi rozwijaja Pozdrawiam ) U mnie dzisiaj skończyli murować ścianę fundamentową.Orapowali ją od środka i pokryli dysperbitem Tyle z frontu robót nad Miłą chwila !! Hej, Muszę przyznać, że coraz bardziej mi imponujesz. Sypiesz fachową terminologią jak z rękawa, niczym majster na budowie. Twój mąż to prawdziwy szczęściarz mając tak wspaniałą i zaradną żonę. Jak Ty u licha znajdujesz na to wszystko czas ?. Nie zapominajcie tylko w ferworze walki budowlanej i natłoku spraw, starannie i umiejętnie oszlifować te dwa diamenty, które tylko wtedy będą przedstawiały prawdziwą wartość. Z tymi wnukami to widzę że czytasz w moich myślach. Ja niestety jak narazie nie mam czym się pochwalić z frontu robót i na gadaniu się tylko kończy. Być może i ja jeszcze w tym roku jak Bóg da, wykopię dołek i zacznę coś rzeźbić. Przy robotach fundamentowych (prawda znana nie od dzisiaj) szczególną uwagę należy zwrócić na izolacje pionowe i poziome. A propos, na jakiej głębokości macie ławy fundamentowe. U mnie niestety jest stosunkowo wysoki poziom wód gruntowych. Czy wymagano od Was badań geologicznych? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabietka 14.07.2006 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 witaj!! ławy są wykonane zgodnie z projektem. Badań geologicznych nie robiliśmy.Wystarczyło że mąż sam wykopał studnię co prawda tylko na 6 kręgów ale już widzieliśmy jak się rozkładają warstwy ziemi. Co do fachowości to zobaczysz jak będziesz dłużej na forum sam się sobie będziesz dziwił że znasz terminy budowlane Jeszcze 1 1/2 roku nie wiedziałam co to rapowanie ścian I guzik mnie to obchodziło Teraz jak śledzę forum to co nieco wiem Diamenty szlifowane pod moim okiem gdyż nie pracuje i mogę te moje maleństwa przypilnować Zresztą czas pokaże czy nauka i przestrogi nie poszły w las Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppiioottrr 17.07.2006 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Witam wszystkich forowiczów,właśnie dołączam do grona zainteresowanych budową Miłej chwili.Projektu jeszcze nie kupiłem, czekam na decyzję w sprawie warunków zabudowy, ale wstępne ustalenia pozwalają mi już teraz wybrać ten projekt. Tak jak większość będę nieco przerabiał ten projekt, aby dostosować do własnych upodobań. Najważniejsze zmiany dotyczą wykuszy, ponieważ chcę na kazdym oknie zamontować rolety zewnętrzne. Mam działkę z wjazdem od południa. Wybrałem wariant I, czyli z dwoma garażami.Co do innych zmian, to chcę w pomieszczeniu nad garażem dodać po dwa okna połaciowe, tam urządzimy pralnię i suszarnię. Jak Wasze dotychczasowe wrażenia z budowy? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabietka 17.07.2006 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Witam wszystkich forumowiczów, właśnie dołączam do grona zainteresowanych budową Miłej chwili. Projektu jeszcze nie kupiłem, czekam na decyzję w sprawie warunków zabudowy, ale wstępne ustalenia pozwalają mi już teraz wybrać ten projekt. Tak jak większość będę nieco przerabiał ten projekt, aby dostosować do własnych upodobań. Najważniejsze zmiany dotyczą wykuszy, ponieważ chcę na kazdym oknie zamontować rolety zewnętrzne. Mam działkę z wjazdem od południa. Wybrałem wariant I, czyli z dwoma garażami. Co do innych zmian, to chcę w pomieszczeniu nad garażem dodać po dwa okna połaciowe, tam urządzimy pralnię i suszarnię. Jak Wasze dotychczasowe wrażenia z budowy? Pozdrawiam Witaj!! Im nas będzie wiecej tym więcej porzemyśleń ,nowych rozwiązań... Napisz coś wiecej na temat zmian w wykuszach Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppiioottrr 19.07.2006 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 Dziękuję za miłe powitanie. Też tak uważam, że im nas więcej tym lepiej Co do wykuszy to będę w najbliższy weekend rozmawiał z arcjitektem, który zaadaptuje mój projekt. Zobaczymy, czy to co wymyśliłem wogóle nadaje się do realizacji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolecik 21.07.2006 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Ja zamierzam zakupić projekt w odbiciu lustrzanym (z dwoma garażami z lewej strony). Widzę już parę przeróbek: - na górze dać parę cegieł więcej lub/i zwiększyć kąt dachu; - przerobić strych na suszarnię z wejściem z łazienki; - zwykłe okno w mniejszym pokoju na dole; - większe okno i wejście na taras; Na tą chilę to chyba wszystko. Co sądzicie o tych zmianach??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabietka 21.07.2006 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Ja zamierzam zakupić projekt w odbiciu lustrzanym (z dwoma garażami z lewej strony). Widzę już parę przeróbek: - na górze dać parę cegieł więcej lub/i zwiększyć kąt dachu; - przerobić strych na suszarnię z wejściem z łazienki; - zwykłe okno w mniejszym pokoju na dole; - większe okno i wejście na taras; Na tą chilę to chyba wszystko. Co sądzicie o tych zmianach??? Pozdrawiam Witaj!! Każda zmiana która Tobie odpowiada jest dobra Przy niektórych z nich trzeba liczyć się z wyższymi kosztami budowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabietka 21.07.2006 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Wiadomość z frontu robót Jutro przychodzi hydraulik by rozprowadzić odpływy, rurę doprowadzającą powietrze do kominka no i oczywiście niebieską rurke do wody We wtorek mają zasypywać i ubijać piasek przygotowując powierzchnię pod chudziak A na strop bedzie teriva z bloczkami betonowymi. Taniej od keramzytowych a swoje funkcje spełni w 100% Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppiioottrr 01.08.2006 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Cały czas trwają prace nad zaadaptowaniem projektu do naszych indywidualnych potrzeb. Prawdopodobnie nie będzie pralni i suszarni w pomieszczeniu nad garażem tylko mała pracownia - po dodaniu okien połaciowych oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabietka 04.08.2006 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 Witajcie No ja juz mogę napisać że stan 0 skończony (no może poza ociepleniem fundamentów z zewnątrz-ale to zrobia pózniej). Od 2 dni murarze murują na zaprawę klejową ściany z BK.Co prawda robią to z doskoku bo wykańczają chałupe sąsiada ale wszystko jest OK!! Dzisiaj juz zamawiałam strop Terivę i beton na strop -niestety albo stety trzeba to zamawiać z wyprzedzeniem ok 2 tygodni Po podliczeniu dotychczasowych kosztów wyszło że założenie Muratora 28.800zł wyniosło nas ok 17.000tyśzł (brutto)D . W tym 4000tyś zł robocizna Z zaznaczeniem ze : -nie dawaliśmy podkładu betonowego B10 pod ławy -nie deskowalismy- ławy lane w grunt - bloczki betonowe tzw.oszczedne Wszystko skonsultowane z kierbudem Tak więc budujcie,budujcie bo i materiały i robocizna idą ciągle w górę. A doszliśmy do wniosku że okno w sypialni owszem bedzie opierało się na wykuszu ale w miejscu tych bocznych szybek bedzie ścianka pomalowana tak jak elewacja a sam wykusz pod oknem będzie z klinkieru tak jak pierwotnie przewidziano w projekcie. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabietka 04.08.2006 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 Witajcie No ja juz mogę napisać że stan 0 skończony (no może poza ociepleniem fundamentów z zewnątrz-ale to zrobia pózniej). Od 2 dni murarze murują na zaprawę klejową ściany z BK.Co prawda robią to z doskoku bo wykańczają chałupe sąsiada ale wszystko jest OK!! Dzisiaj juz zamawiałam strop Terivę i beton na strop -niestety albo stety trzeba to zamawiać z wyprzedzeniem ok 2 tygodni Po podliczeniu dotychczasowych kosztów wyszło że założenie Muratora 28.800zł wyniosło nas ok 17.000tyśzł (brutto)D . W tym 4000tyś zł robocizna Z zaznaczeniem ze : -nie dawaliśmy podkładu betonowego B10 pod ławy -nie deskowalismy- ławy lane w grunt - bloczki betonowe tzw.oszczedne Wszystko skonsultowane z kierbudem Tak więc budujcie,budujcie bo i materiały i robocizna idą ciągle w górę. A doszliśmy do wniosku że okno w sypialni owszem bedzie opierało się na wykuszu ale w miejscu tych bocznych szybek bedzie ścianka pomalowana tak jak elewacja a sam wykusz pod oknem będzie z klinkieru tak jak pierwotnie przewidziano w projekcie. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabietka 11.08.2006 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Witam Donoszę iz dzisiaj położyli część stropu nad garażem Jutro podciagną kominy a w przyszłym tygodniu rozłożą resztę stropu i zbrojenia. Zalewanie stropu-grucha zamówiona na 21.08.br Tak to u mnie wygląda Co u reszty budujących Miłą chwilę Chetnie poczytam z czym sie obecnie borykacie w zwiazku z budową Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaulinaPawe 14.08.2006 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 My dopiero kupilimy dzialke. Mielismy ja kupic duzo wczesniej ale jak to w zyciu bywa okazalo sie ze jeszcze trzeba bylo dopelnic roznych dziwnych formalnosci no ale jest w reszcie nasza Teraz siedzimy wspolnie i myslimy nad przerobkami. Przede wszystkim oprocz tego co pisalismy na poczatku, to chcemy troche to wszystko powiekszyc. Dokladnie o pol metra z kazdej strony. Kabietka do Ciebie pytanie, bo widzialam ze budujesz z BK. Jaka one maja dlugosc? Bo to tez istotne z tym powiekszeniem. Zeby nie wyszlo ze bedziemy musieli ciac bloczki. Poza tym to dobrze, ze wyczytalam ze do zielonego jest doplata, bo juz sie zastawialam czy elewacji nie zostawic takiej jaka jest w projekcie. No na nic nie moge sie zdecydowac. Pdobaja mi sie dachy czerwone ale rowniez podoba mi sie wykonczenie takim klinkierem jaki jest w projekcie a nie wiem czy przy czerwonym dachu bedzie to do siebie pasowac. Hmmmm genearlnie jeszcze sie na dobre nei zaczelo a juz mam niezly metlik w glowie . Pisz Kabietko jak tam prace na Twojej budowie to bede o tyle madrzejsza A u nas na gorze zamieszaja dwaj mezczyni. Jedne 5 latek-Wiktor jeden jak na razie mocno nieletni Witu 6 msc Ale poki co bedziemy mieszkac razem na dole. Chlopaki w tym pokoju z garderoba, a my w tym mniejszym. pozdrawiamy i jak bedziesz mogla to wyslij mi na priva makiete domku, moj adres: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabietka 14.08.2006 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Witam Cieszę się że pozałatwialiście sprawy z działką-trochę Wam zeszło Zdjęcia makiety poszły na podany adres Co do wymiarów BK to : -bloczki na ściany nośne:590x240x240 mm -bloczki na ścianki działowe:590x240x120mm Z docinaniem bloczków nie ma problemu to akurat łatwa robota Ponieważ są te dopłaty do dachówek ok 30% więcej to kupimy brązową Braasa-celtycka Lumino- tak mężus postanowił a ze czasem postanowienia zmienia to sprawa dachówki jest jeszcze otwarta Podoba mi sie pierwotna kolorystyka domu jak i wyprawek z klinkieru ale niestety trzeba to bedzie zweryfikować Na pewno nie damy ceramiki-brak kasy Mętlik w głowie to i ja mam bo strop zalewają w poniedziałek no i czas rozejrzeć się za klinkierem na wykończenie kominów Wybrać tak aby i elewacja i kominy miało ręce i nogi No to się Wam udało 2 chłopaków-super Bedziesz miała obstawę jak się patrzy Co do zmian to jeszcze w trakcie stawiania murów zauważyliśmy że wykusz ten w jadalni wychodzi na wysokości kolan no i postanowiliśmy dołożyc pustak tak że okno -wykusz będą na tej samej wysokości co okna w kuchni i w salonie Mężuś stwierdził że nikt z ulicy nie będzie zaglądał mu pod stół Fakt troche nisko a jak jeszcze dojdzie podłogówka to ścianka wykuszu wyjdzie jeszcze niżej Pozdrawiam cała Waszą rodzinkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts