Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wykonawca nie wywiązał się z Umowy

doli

Recommended Posts

Jesli negocjacje nie pomogą, to wyslac do niego pisemne wezwanie do zaplaty i natychmiast blyskawicznie złożyć pozew do sądu. jezeli dochodzisz roszczenia z umowy i wartosć przedmiotu sporu nie przekroczy 10.000 zł bedzie to postepowanie uproszczone. Powinnas szybko dostac nakaz zapłaty ( o ile nie mieszkasz w warszawie:))

wcale nie pisz nakazu zapłaty do wykonawcy, bo to nic nie da

napisz pozew i złóż go w sądzie

ja tak zrobiłam i właśnie dzisiaj odebrałam po miesiącu!!!!!!!!! nakaz zapłaty

i dodam, że jestem z wawy :)

czekam 2 tygodnie na zapłatę lub sprzeciw

jesli nie zapłaci to idę do komornika

Moim zdaniem zawsze lepiej wysłac pisemne przedsądowe wezwanie do zapłaty bo czesto bywa, że dłuznik sie przestraszy i zapłaci. I wtedy unika sie niepotrzebnych kosztów sądowych. W takim wezwaniu wyznacza sie termin np 7 dni do zapłaty pod rygorem skierowania sprawy do sadu. Jesli to nie poskutkuje natychmiast trzeba składac pozew i wtedy sąd przysle nakaz zapłaty. Dłuznik może wtedy złożyc w terminie 2 tygodni sprzeciw. jezeli tego nie zrobi i nie zapłaci, to trzeba złozyć wniosek do sądu o doręczenie nakazu wraz z kauzulą wykonalności (( sąd teraz już nadaje takie klauzule z urzędu) Płacimy 6 zł za klauzule plus 6 zł za odpis ( mozna też jednoczesnie przeslać sądowi z powrotem nakaz i oszczędzimy 6 zł) i wtedy biegiem do komornika z wnioskiem aby zająć naszemu dłuznikowi konta.

Co do szybkosci sądów warszawskich to bardzo sie ciesze, że teraz tak szybko, tylko dlaczego ja korespondując z tym wspaniałymi warszawskimi sądami czekałam na nakaz 7 miesięcy??? Może swoich traktują lepiej??? A na moje pytanie telefoniczne, ze dzwonie z Poznania i czy jest już nakaz odpowiadają" "informacji telefonicznych nie udzielamy niech se Pani przyjedzie sprawdzić"

swoją drogą to ciekawe jak długo można apelować do ludzi, żeby jednak nie dawali żadnej kasy PRZED.... a oni i tak patrząc w rozmarzone oczy fachowca, wyciągną rączkę z gotówką...... a potem rozpacz i zgrzytanie zębów.....albo przynajmniej wędrówki po sądach...... śmieszni ci ludzie :lol: