izat 01.09.2006 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 odebrałam dzisiaj nakaz zapłaty na moją rzeczco mam teraz zrobić????czekać na sprzeciw od pozwanego? ma na to 2 tygodnie od chwili odebrania nakazu lub zapłacenie żądanej kwotynie wiem kiedy odbierze, czy w ogóle odbierze ten nakazmam znaleźc jakiegoś komornika??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anstak 01.09.2006 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Jezeli dłuznik nie złozy sprzeciwu i jednoczesnie nie zapłaci trzeba złozyć wniosek do sądu o doręczenie nakazu wraz z klauzulą wykonalności ( sąd teraz już nadaje takie klauzule z urzędu) Płacimy 6 zł za klauzule plus 6 zł za odpis ( mozna też jednoczesnie przeslać sądowi z powrotem nakaz i oszczędzimy 6 zł) i wtedy biegiem do komornika z wnioskiem aby zająć naszemu dłuznikowi konta. O tym czy wpłynął sprzeciw trzeba dowiadywac sie telefonicznie ( o ile udzielą takiej informacji) lub osobiscie w sekretariacie. Zwykle mija troche czasu nim sie o tym dowiesz, bo zawsze trzeba dodać z extra tydzien na obieg korespondencji .jezeli pozwany nie odbierze sprzeciwu, a jego adres byl prawidłowy, to uznaje sie, ze doręczenie było prawdłowe. Obowiązuje teraz zasada podwójnego awizo, tzn w skrocie, jezeli po dwoch tygodniach pozwany nie odbierze tego nakazu z poczty to przesyłke uwaza sie za prawidłowo doręczoną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 01.09.2006 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 anstak, dzięki serdeczne za wyjaśnienia wszystko jest już jasne dziękuję jeszcze raz może ktoś z wawy może polecić mi komornika?? czy zatrudnić pierwszego lepszego z listy?? bo jak znam życie skończy się to komornikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fidelis 01.09.2006 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 (...) i wtedy biegiem do komornika z wnioskiem aby zająć naszemu dłuznikowi konta. Pod warunkiem, że na tych kontach coś jest. Jeśli nie, dodam kolejny punkt iteracji mojego przedmówcy: nakaz wkładamy w ramkę i wieszamy na ścianie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 04.09.2006 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 dzisiaj mój adwokat poinformował mnie, ze jeżeli kwota z nakazu nie przekracza 50 tys. to nie każdy komornik zechce egzekwować a jedynie ten z terenu zamieszkania pozwanegoo co w tym wszystkim chodzi??????????????co za kraj ............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 07.09.2006 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 co za kraj ............ a na kogo głosowałas w wyborach ?:D :*:* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pol_Paweł 17.09.2006 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2006 Nie do końca rozumiem Twojego adwokata. Komornik, o ile został właściwie wskazany, nie może odmówić wszczęcia postępowania egzekucyjnego:Art. 796. § 1. Wniosek o wszczęcie egzekucji składa się stosownie do właściwości sądowi lub komornikowi. (kpc) w związku z ustawy o komornikach sądowych i egzekucji‘„Art. 8. 1. (4) Komornik działa na obszarze swojego rewiru, z zastrzeżeniem ust. 3.2. (5) Komornik nie może odmówić przyjęcia wniosku o wszczęcie postępowania egzekucyjnego, do którego przeprowadzenia jest właściwy.3. (6) Wierzyciel ma prawo wyboru komornika w granicach właściwości sądu apelacyjnego.4. (7) Z wyłączeniem spraw o egzekucję z nieruchomości komornik może, na pisemny wniosek wierzyciela, prowadzić egzekucję na obszarze właściwości sądu apelacyjnego, jeżeli w zakresie prowadzonych przez tego komornika egzekucji zaległość nie przekracza sześciu miesięcy. Zaległość oblicza się, dzieląc liczbę spraw niezałatwionych w roku poprzednim przez średni miesięczny wpływ spraw w roku poprzednim - z wyłączeniem spraw o egzekucję świadczeń powtarzających się.5. Komornik prowadzący egzekucję według wyboru wierzyciela zawiadomi o wszczęciu i zakończeniu egzekucji komornika, któremu sprawa przypadłaby zgodnie z właściwością lub podziałem czynności. 6. W razie podejmowania czynności, na żądanie wierzyciela poza rewirem komornika, kosztami obciąża się wierzyciela, niezależnie od przysługującego mu zwolnienia od ponoszenia kosztów sądowych. Na pokrycie kosztów wierzyciel wpłaca zaliczkę przed podjęciem czynności. 7. Przez koszty, o których mowa w ust. 6, rozumie się diety, zwrot za przejazdy, transporty specjalistyczne oraz koszty noclegów komornika. 8. Komornik, za zgodą wierzyciela, może przekazać całość lub część sprawy egzekucyjnej innemu komornikowi, jeżeli ten wyrazi na to zgodę. Przekazanie sprawy nie wpływa na wysokość opłat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts