Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana zewnętrzna nośna z silikatu 12 cm - czy można?

Majster Klepka

Recommended Posts

Witam po raz pierwszy,

Chcę wybudować altankę na ogródkach działkowych.

Budować można bez pozwoleń i bez planu.

Mogę postawić podwójną altankę na granicy dwóch działek.

Wymiary 8 x 6 m, wysokość 5 m w kalenicy, dwuspad.

Czy mogę wybudować taki domek z silikatu 12 cm?

Teoretycznie wytrzymałość większa niż BK 24, jak to jest w praktyce.

Strop ma być drewniany, blachodachówka na oszczędnej więźbie.

Chciałbym to postawić na płycie betonowej zbrojonej, 30 cm pod ścianami i reszta 10 cm.

Czekam na rady.

Widzę takie niebezpieczeństwo, że jak ktoś dla żartu odpowie Ci, że można, to zagrożone może być Twoje życie.

Nie chcę przez to powiedzieć że nie można budować ścian o grubości 12 cm. Chciałem Ci po prostu zwrócić uwagę, że nie wszystkie rady udzielone na tym forum muszą być dobre.

O pewnych sprawach powinien zadecydować fachowiec o odpowiedniej (udokumentowanej) wiedzy. W tym przypadku jest to konstruktor.

Pozdrawiam serdecznie.

Dlatego właśnie pytam tutaj, by otrzymać kilka odpowiedzi od różnych osób.

Po wcześniejszych doświadczeniach budowlanych nie demonizowałbym wiedzy konstruktorów. Oni przewymiarowują elementy konstrukcyjne o 300 %. Bo przecież nie oni potem płacą.

To takie kupowanie swojej polisy za cudze pieniądze.

Czekam raczej na wiedzę praktyków i tych co budowali domki podobnej wielkości.

Na teraz chodzi mi o to, żeby ściana wytrzymała boczny wiatr i inne naprężynia boczne (np. kopnięcie od środka) .

Wytrzymałość na nacisk ma 12 cm silikat taką jak 30 cm BK (wg producenta).

Planuję zrobić dwa wieńce: na wys, 2,2m oraz 4,1 metra co zepnie całą konstrukcję. Bloczek p+w murowany na cienką zaprawę klejową.

Budynek w środku ma ścianę działową, tak więc największa rozpiętość ściany to 6 m szer i 5 wys.

Z góry wygląda tak:

| 3m | 5m |

| | |

| | | 6m

| | |

|_______|________________|

<------------8m----------------->

Jak ktoś uważa że plan jest głupi to proszę pisać.

Witam,

osobiście odradzałbym12 cm. Jeżeli już to decyduj się na 18 cm.Możesz mieć problemy z belkami stropowymi, a przede wszystkim z wieńcami. Prawidłowe wykonanie wieńca wymaga aby prety były rozmieszczone w okreslonym odstepie, otulone betonem. nie wyobrażam sobie aby mozna było wykonac to prawidłowo przy grubosci 12 cm. Także murłata wypadnie szersza niz ściana. Najlepiej jednak skonsultuj to z kierownikiem budowy.

Wymiar 12 cm wydaje sie dobry dla małego domku letniskowego, ale na domek jednorodzinny to raczej troche mało. Wytrzymałosciowo będzie ok producenci okreslaja cegłę 12 cm jako konstrukcyjna ale te wymiary...

powodzenia!!!

Nie ma kierownika budowy, nie ma projektanta, nie ma konstruktora.

To ma być altanka na działce, a nie wieżowiec.

Z silki 18 można wybudować chyba 4 piętra w górę = ponad 12 m, tutaj ma być 5 metrów w kalenicy.

Murłata ma mieć 12 x 12 cm, rozpiętość dachu 3 metry, podparcie krokwi w kalenicy, metr o d niej i na murłacie.

Pytam o wytrzymałość boczną: na wiatr, uderzenia taczką, kopnięcia, ciosy karate, itp.

Nacisk jest minimalny - cały budynek określam na ok. 30 ton + śnieg (spadek dachu 25 st.). Teoretycznie nacisk 30 ton wytrzymałaby jedna cegły (w klasie 15), a nie 2 tysiące sztuk składających się na domek.

15 to przecież nacisk 15 ton na sześcian 10x10x10.

Dolny wieniec chcę zrobić 20x20 i na wypuście oprzeć belki stropowe (drewniane)

Z BK 24 można wybudować bodajże 3 piętra z żelbetowymi stropami, a taki bloczek ma ok 5-6M, a taki silikat 12 cm nawet po uwzględnieniu różnicy w szerokości jest wytrzymalszy.

Chodzi mi o niższą cenę i grubość ściany zabierającą miejsce w środku.

Gdyby nie to, budowałbym z BK 24 cm.

Nikt z forumowiczów nie budował niczego z cienkiego materiału?

Przecież gdybym wybudował szkieletowca z ramiaka 8 na 8 i wypełnił bloczkiem to byłoby OK, a przecież ramiak taki ma chyba mniejszą wytrzymałość na ściskanie?

Myślałem o tym i częściowo planowane są wzmocnienia w pionie (na giętkość.

Te dłuższe ściany będą rozdzielone ścianą działową z tej 12-stki w proporcji 5m-3m.

Jedna z krótszych ścian będzie wzmocniona również ścianką działową 12 cm, a na środku drugiej idzie komin.

Tak więc największa płaska ściana to 5 na 4 metry i to podzielona wieńcem i zakończona wieńcem.

A do tego planuję potem zrobić elewację z drewnianej szalówki na ramiaku 5x3cm z 5cm waty.

Do domku zapraszam - powinien być gotowy pod koniec 2007 r. - wolno, bo to będzie własna produkcja :)

Witam.

Jeœli chodzi o napory wiatru i obcišzenia œniegiem, to mozna skorzystać z reklamówek dowolnego producenta płyt warstwowych. Oni w tabelach podajš rozstaw podpór obowišzujšcych w różnych rejonach kraju (chodzi i o œciany i o dachy). Tak, że problem, czy œciany oprš się wiatrowi możesz rozwišzać przez porównanie.