Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gość Kacperek

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 164
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A co sądzicie o tym: bateria umywalkowa z wyciąganą wylewką, zamontowana w bidecie? Takie baterie są w Praktikerze, nieduże , zgrabne, kosztują około 350-360 pln. To trochę miej niz rasowa bidetta Oras. Można by wtedy bidet zainstalować w dowolnym miejscu- niekoniecznie obok umywalki. Moim laickim zdaniem doskonale zastępuje to proponowane juz na Forum rozwiązanie w postaci zwykłej baterii prysznicowej lub mieszacza podtynkowego, do którego podłancza się wężyk ze słuchawką.

A może ktoś gdzieś widział typowe baterię bidetowe z wyciąganą wylewką?

• 1 year później...

Proszę o opinię wyłącznie użytkowników tych urządzeń lub urządzenia.

Myślę o zamontowaniu bidetty, jednak nie w sposób tradycyjny (czyt.przy

umywalce, co słyszałam że jednak nie jest rewelacyjne w 100%), ale na

prostopadłym do wc murku, na którym byłaby słuchawka od bidetty oraz

mieszalnik wody, czyli koniec z sięganiem do umywalki w celu uruchomienia

tegoż urządzenia - nie ukrywam że pomysł ewidentnie zaczerpnięty od anna99 za co kieruję w Jej stronę niskie ukłony :D

Czy jednak mimo tego udogodnienia lepiej wybrać bidet?

Mam jedno i drugie . Do używania zgodnie z przeznaczeniem bidet jest zdecydowanie wygodniejszy . Bidetta jest natomiast niezastąpiona np. przy nalewaniu wody do wiaderka czy miski . Ale jak nie ma zbyt wiele miejsca bidetta spełni również funkcję podstawową zwłaszcza że chcesz ją zrobić bez angażowania baterii umywalkowej .

kasienka bo w bidecie masz jedna reke zawsze zajeta na trzymanie wylewki prysznicowej i albo mokra reka siegasz po recznik chlapiac wszystko dookola, albo musisz zakrecic i odlozyc prysznic :wink:

Uwazam ze bidetta jest dobra jak sie nie ma miejsca na bidet, ale ma swoje wady jak kazde rozwiazanie zastepcze...

kasienka bo w bidecie masz jedna reke zawsze zajeta na trzymanie wylewki prysznicowej i albo mokra reka siegasz po recznik chlapiac wszystko dookola, albo musisz zakrecic i odlozyc prysznic :wink:

Uwazam ze bidetta jest dobra jak sie nie ma miejsca na bidet, ale ma swoje wady jak kazde rozwiazanie zastepcze...

Mohag to bardzo obrazowo opisała ale z tym chlapaniem aż tak źle nie jest . U mnie rączka bidetty zaczyna działać dopiero jak nacisnę taki przycisk na niej i działa tak długo jak go trzymam ( nie ma blokady co jest zaletą ale i wadą , bo ten przycisk trzeba cały czas naciskać ) .

A w kwestii techniki użytkowania zgodnie z pierwotnym przeznaczeniem bidet jest po prostu wygodniejszy ( spróbuj sobie wyobrazić mycie w bidecie i w muszli za przeproszeniem klozetowej )

Obawiam się że 130 to może być ciut mało do wygodnego użytkowania .

Najlepiej wytnij sobie z papieru zarys obydwu urządzeń i przyłóż do podłogi . Da Ci to jako-takie wyobrażenie . Przeciętnie takie urządzenia mają 35-40cm szerokości . U mnie mają dokładnie po 35cm a odległość między nimi wynosi 40cm i jest wystarczająca . Gdyby wynosił 30cm prawdopodobnie też nie byłoby źle .

• 2 weeks później...

Przepraszam że się wtrącam ale nie trzeba być użytkownikiem, choć jestem okazjonalnym, aby wypowiedzieć się rozsądnie.

Jeżeli chodzi o wymiary to spoko bidety mają od 35 do 36 cm szerokości (wyjątkowo duże do 42) miski od 35 do 40 czyli zostaje ci 50 cm luzu do podzielenia na 3, powinno starczyć miejsca na oba rozwiązania (aczkolwiek w tym przybadku ważna jest fizjologia tzn gabaryt).

Jeżeli chodzi o wygodę to musisz z cieplutkiej wysiedzianej deski przeniść się na zaimną deskę sąsiedniego urządzenia a jezeli nie masz deski na bidecie to wykonać szpagat nad bidetem :oops: . Średnio wygodne. Proponuję ci inne roswiązanie: "deska bidetowa" najtańsz kosztuje ok 800 PLN anajlepsze do 3.500 sprobuj policzyc ile cie bedzie kosztowal bidet - mysle ze z robocizną z 1500 może sie warto zastanowic??

W najlepszych deskach maż jeszcze suszenie ciepłym powietrzem i podgrzewanie deski.

Mam zamontowaną bidettę i teraz widzę, że powinnam mieć większą muszlę klozetową, szczególnie w kierunku do przodu, żeby zmieścić się z rączką prysznica. Mam malutki kibelek, taki raczej krótki i okrągły i trochę problem i przez to chlapie woda. Lepszy by był dluższy i ogólnie większy.