Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

no tak ci z "de" z przodu to prawie w całości do zjedzenia :lol:

zdecydowanie ząbki sobie ostrzyłam na di Caprio po "Chłopiecym świecie" ale tak jakoś, apetyt mi przeszedł , natomiast deN - uchu huu, ( że też Frycz się nie przyznał do pierwowzoru :wink: )

obowiązkowo też "Łowca jeleni" (kiedys myślałam, że to taki ekologiczny film :o :lol: ) - ładny duet z Meryl Streep, pociagniety pózniej w "Falling in Love"

no jak Meryl to po sznurku dojdziemy do "Co sie zdarzyło w Madison Country ?" Eastwooda, a tu juz blisko do "Million Dollars Baby" - i się chyba popłaczę :-?

do tego zestawu pasuje mi jeszcze "Lenny" Boba Fossa z Hoffmanem

pozdrowienia :)

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ładnie, ładnie :D

Dzisiejszej nocy w TVP 3 Dział przesyłek niedoręczonych [ino późno], a zaraz po nim w TVP 1 Szczur [jeszcze później] - drugi film z dyptyku Jana Łomnickiego; nie dorównuje rewelacyjnej pierwszej części ["Wielka wsypa"], ale niesie pewną myśl [choć na tacy bez beszamelu :lol:]. Ciepła rola Mariusza Benoit, kilka fajnych obserwacji obyczajowych.

w tym tygodniu polecam :) , gdzieś zabłąkany pózną porą ( chyba HBO ?) film dla nortonmaniaków 8) - "25th Hour" - cudny, depresyjny :wink: film Spike`a Lee chyba pierwszy raz "na biało"

tutaj zajawka

Norton do schrupania bez popitki :lol:, Miss Rosario - Naturelle absolutnie boska dla wzrokowców, muzyka mocno treściwa, obrazki darkowe, spokojna ręka i fabuła = smaczek na długi wieczór 8)

W najnowszym numerze "Przekroju", za jedyne 11,90 PLN-ów, jest film "Wrzeszczący faceci" pana Miki Ronkainena.

To film "o władzy, nacjonalizmie, bezkompromisowości i mocnej wierze w potęgę sztuki, którą się tworzy" [źródełko].

Recenzje także tutaj oraz tutaj.

Film w wersji 'pudełkowej', z napisami i lektorem. 72 minuty.

Aja to najbardziej lubie filmy z Alem PACINO, Robertem De Niro, Sean Penn(?), Nikolas Cage, Antoni Hopkinsem. Moje bezwzgledne faworyty to Dzikosc serca z Nikolasem , Ojciec chrzestny i Milczenie owiec , ale zawsze tez Dzien swistaka , Glupi i glupszy , pare jeszcze innych

No to mamy... dziś w TVP 1 o 22.45 Szpital 'Królestwo' w wersji hamerykańskiej.

O serialu tutaj oraz tutaj.

Wspomnienie po oryginale...

Teren pod szpitalem "Królestwo" to dawne mokradła. Były tu stawy przy których bielono płótno. Ludzie moczyli wielkie płachty tkanin w płytkiej wodzie i rozkładali do bielenia. Woda parująca z płócien zasnuwała całą okolicę mgłą. Później zbudowano tu szpital państwowy. Bielarzy zastąpili lekarze i naukowcy. Najlepsze mózgi w kraju i najdoskonalsza technologia. Dla ukoronowania dzieła nazwali szpital "Królestwem". Mieli zgłębiać tajniki życia, a przesądy nie powinny już nigdy zachwiać bastionów nauki. Być może pycha ich była zbyt wielka i nazbyt odżegnywali się od spraw duchowych, gdyż z czasem chłód i wilgoć zaczęły powracać. Drobne oznaki zmęczenia z wolna objawiały się w tym dość solidnym i nowoczesnym budynku. Nikt z żywych jeszcze nie wie, ale brama "Królestwa" na powrót się otwiera. [ * ]

W najnowszym numerze "Przekroju", za jedyne 11,90 PLN-ów, jest film "Wrzeszczący faceci" pana Miki Ronkainena.

To film "o władzy, nacjonalizmie, bezkompromisowości i mocnej wierze w potęgę sztuki, którą się tworzy" [źródełko].

Recenzje także tutaj oraz tutaj.

Film w wersji 'pudełkowej', z napisami i lektorem. 72 minuty.

no, niestety, mam limit na przyjemności :( i wewnetrzny barometr wydatków na tzw. prasę i zdradziłam tych Wrzeszcących dla Czułych Słowek ( nie wiem jaka to gazeta :-? ) i Przygód Sinbada ( Mamo jestem ? :-? )

ale chrapkę mam nadal, bo wprost uwielbiam północne klimaty ( Kochankowie z kręgu polarnego dajmy na to)

co do ksiażek i filmów - ja tak mam z "Zieloną milą" - film fanstastyczny, a ksiązka nuuuudna :(

zasiadałam do "Zielonej Milii" - smarki do tej pory sie walają po podłodze, choc juz trochu minęło

boszsze, jaki to łzawogenny film :-?

a !!!! i Młodego strażnika gra tam Barry Pepper - kumpel Brogana z 25 godziny - no no no - podoba mi sie gościu :o

NO co Wy????

"Zielona mila" jest boska, zarówno w wersji filmowej jak i książkowej.

Ja najpierw czytałam książkę i wyłam jak bóbr, przez nią zawaliłam jakieś durne kolokwium, a dopiero po roku czy dwóch oglądałam film.

W obu przypadkach - wrażenie piorunujące.

Co do filmów, jestem po senasie "Siły strachu" z De Niro (tyt. org. Hide and seek).

Wrazenia mam mieszane, coś dla fanów trillerów, raczej warte obejrzenia.

Więcej info tu: http://www.filmweb.pl/FilmDescriptions?id=106029#106029

http://gfx.filmweb.pl/f/106029/po.6961574.jpg

ja dopiero zamierzam się na to wybrać, ale nie dla filmu, ale dlatego, że muzykę robił do niego wg mnie najlepszy kompozytor na świecie - Harry Gregson-Williams

pewnie wejdę do kina zamknę oczy i będę słuchał, a pooglądam sobie w domu na kompie ;)