Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W sobotę był na "Europa Europa" "Krupier" Mike`a Hodges`a z Clivem Owenem w roli głównej!

Typowy film klimatyczny, Owen doskonały!

Widziałam ten film raz,

teraz niestety nie mogłam obejrzeć,

o jakiejś nienormalnej 15.30 był, czy coś. :evil:

Może ktoś z Was wie, czy było wydanie DVD?

Chciałabym bardzo wejść w jego posiadanie. :D

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dla zainteresowanych - do Glamour jest dołączony Matador. Jeden z pierwszych filmów Almodovar'a. Z pięknymi kobietami i młodziutkim Banderasem. Nie podejmuję się opowiedzieć filmu (tu jest przykładowy opis http://ww2.tvp.pl/View?Cat=1834&id=226954). Ale nic nie odda jego nastroju - trzeba samemu obejrzeć ... I proszę zwrócić uwagę na secesyjną architekurę ... Oglądałem to jeszcze w czasach studenckich a do dziś pamiętam barierkę schodów ...

• 2 weeks później...

Przegięli z radosnym pokazaniem zabawy w której nagrodą jest czołg. :-? To jak stwierdzenie, że za grzeczny pobyt w Oświęcimiu dawali bilet na karuzelę.

Może zbyt dużo nasłuchałam się opowieści z Treblinki , że teraz nie śmieszą mnie dowcipy takiego kalibru i rodzaju przesłania.

Chociaż film ma jeden jedyny sens : ocalić to, co w nas jest niewinne. Za wszelką cenę .

Przegięli z radosnym pokazaniem zabawy w której nagrodą jest czołg. :-? To jak stwierdzenie, że za grzeczny pobyt w Oświęcimiu dawali bilet na karuzelę.

Może zbyt dużo nasłuchałam się opowieści z Treblinki , że teraz nie śmieszą mnie dowcipy takiego kalibru i rodzaju przesłania.

Chociaż film ma jeden jedyny sens : ocalić to, co w nas jest niewinne. Za wszelką cenę .

Ziaba, Ty też tędy?:cry:

Wg. mnie jedyną osobą, którą próbowano rozśmieszać, był kilkuletni chłopiec. Na pewno nie widz. Widzowi miało się robić zimno w krzyżu. Mnie się robiło. Bardziej, chwilami dużo bardziej nawet, niż od dokumentów.

Kiedy czytam recenzje powtarzające w kółko czyjeś niefortunne wyrażenie, że to "oświęcim na wesoło" to mnie skręca. Jeśli w drugiej części filmu komuś się chciało śmiać, to powinien zastanowić się nad sobą, nie nad filmem.

Jak pokazać coś co przekracza ludzkie pojęcie? Tę już nie tylko grozę, ale i absolutny absurd? Niewytłumaczalność. Te środki w moim odbiorze były mocniejsze niż krzyk. Bardziej dojmujące niż niejeden realistyczny film. (Te pytania, jak można się umyć kimś, kto ma imię, jest osobą? - to trafia mocniej niż tablica przy AMG w Gdańsku.)

Tym mocniej działały, im pogodniejszy był zgładzony świat pierwszej części.

A gdybym miała streszczać - to dla mnie był to film o miłości. Choć zgadzam się, że niewinność to też ważny tu trop.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
Ja polecam Człowieka psa - naprawdę dobry film. Z francuskich 13 dzielnicę i Imperium wilków. Ten drugi powinien się spodobać tym, którzy oglądali Purpurowe rzeki i Aniołów apokalipsy.

witam - człowiek pies nawet niezły - nie tylko bijatyka. Purpurowe rzeki i anioły też fajne specyficzne kino.pozdrawiam

dokładnie tak, proroczy, taki paradokumentalny prawie, sprzed 10 lat

kiedy go widziałam kilka lat temu wrzuciłam go do szufladki ot,kolejna opowieœc o sfrustrowanych dzieciakach z blokowisk, bez pracy, bez przyszłoœci etc. czyli gniew pokolenia w narodowoœciowo - religijnym gettcie, ale Mathieu Kassovitz jako prorok - niesamowite

Vincenta i Mathieu mozna też zobaczyć w Dziewczynie na urodziny z Nicole Kidman

film taki sobie, ale goœcie nieŸli, Kidman z akcentem - super :D

lafcadio, a widziałeœ Kassovitza "Purpurowe rzeki" ?

czytałam tylko ksišżkę, straszna mordęga, ale powaliła mnie na łopatki nadmuchana intryga i odgrzewanie nietzscheańskiego kultu nadczłowieka

ciekawi mnie tylko czy Kassovitza wcišgnęła machina Warnera i z buntownika zamienił się w Directora z wielkim budżetem do dyspozycji ( tak jak się stało z Lucem Besonem :-? - acha, jeszcze tego "Człowieka Psa" nie widziałam )

mnie dziœ naszło na muzykę z Braveheart i Robin Hooda

od rana mi tu szkocko - celtyckie plumki szemrzš ( London Symphony Orchestra i Clannad)

z przyjemnoœcia bym sobie obejrzała serialowego Robina w wersji bruneciej ( jak ten aktor się nazywał ?? Pears ? Pearl ? )

kurczę, ależ to był fajny film

ps. czy tylko ja mam te kwadraciki zamiast 's' z kreseczkš i 'a' z ogonkiem ? sie nie dajo zmienic :-?

z przyjemno�cia bym sobie obejrzała serialowego Robina w wersji bruneciej ( jak ten aktor się nazywał ?? Pears ? Pearl ? )

kurczę, ależ to był fajny film

Dobrze prawisz paprotko (coś Cię mało ostatnio, czy mi sie tylko tak zdaje... :wink: ),

a wersja brunecia to Michael Praed. :D

Film miał klimacik, mogliby go odgrzać, na święta na ten przykład.

Obejrzałam "Truposza" Jarmusha, porąbany film, ale polecam,

no i ten Depp. :D :wink:

A jeśli lubicie w skrytości i ukradkiem, w trakcie filmu, ocierać łzy,

to obejrzyjcie "Iris" Richarda Eyre.

piękny, wzruszający film, poruszony w nim temat może dotyczyć każdego z nas...

a wersja brunecia to Michael Praed. :D

Film miał klimacik, mogliby go odgrzać, na święta na ten przykład.

matka ! Ty to masz łeb ! :D

jak mogłam zapomnieć jak się nazywał nosiciel najseksowniejszego krateru po ospie ! :oops:

chociaz syn Connery`ego też był niezły, to do Michaela się nie umywa

ale the best from the best z tego filmu i tak jest Sheriff, u nas ochrzczony, tak jak Szpaku, ksywą : Żabie Oczy - rewelacyjna łajza i szwartz charakter

pisz, matka, na [email protected] - ja już wici po znajomych puściłam , będziemy lobbować - jak raz się chłopaki na następne święta ogarną

Obejrzałam "Truposza" Jarmusha, porąbany film, ale polecam,

no i ten Depp. :D :wink:

Edward Nożycoręki Burtona też walnięty, ale dla Deppa wart męki

marzy mi sie Depp w jakiejś porąbanej, damskiej roli, taaa

od czasów Gilberta Grape`a to się Deppcio trzyma u mnie w ścisłej czołówce ( chociaż ten film mu ukradł młody diCaprio, no i Lewis też chapnęła sporo )

a Jarmush to z powodu tych papierosów :D , no i kawy wart grzechu

(jeny, jak mi się chciało palić na Dymie, no myślałam, że nie wysiedzę, powinni do takich filmow dodawać paczkę Lucky Stricke`ów obowiązkowo z możliwością kopcenia prze cały seans )

Ps. ależ mama, zdaje Ci się - tylko cykl * mi się w tym miesiącu opóźnił, stąd forumowe zaniedbania, ale już doszłam :D , nadrobię solennie średnią, promise :p

* wydawniczy

chociaz syn Connery`ego też był niezły

Ten blondi to synek TEGO Sean`a??? :o :o

W życiu bym nie pomyślała!

Gdzie mu tam do tatusia...

ale the best from the best z tego filmu i tak jest Sheriff

niewątpliwa ozdoba tego filmu, hehe,

ale bardziej diaboliczny był ten od Costnera

http://film.onet.pl/_i/ludzie/r/rickman_alan/b.jpg

Alan Rickman, choć sam film nie umywa się do serialu.

Edward Nożycoręki Burtona też walnięty, ale dla Deppa wart męki

marzy mi sie Depp w jakiejś porąbanej, damskiej roli, taaa

Nożycoręki? Nie takie znowu męki... :D

A oglądałaś "Las Vegas Parano"?

Co prawda nie damska, ale jedna z najbardziej porąbanych ról Deppa.

Chodziłam po tym filmie jak naćpana przez dwa dni, film-odlot, dragi niepotrzebne.

A w "Benny i Joon"? Tylko Deep z takim wdziękiem mógł robić tosty żelazkiem.

A w "Do Juan de Marco"? Wiedział, czego baby potrzebują... :wink:

a Jarmush to z powodu tych papierosów :D , no i kawy wart grzechu

Nooo!!! :D :D :D

p.s. a średnią nadrabiaj, nadrabiaj, weselej będzie! :D :wink:

chociaz syn Connery`ego też był niezły

Ten blondi to synek TEGO Sean`a??? :o :o

W życiu bym nie pomyślała!

Gdzie mu tam do tatusia...

ale the best from the best z tego filmu i tak jest Sheriff

niewątpliwa ozdoba tego filmu, hehe,

ale bardziej diaboliczny był ten od Costnera

http://film.onet.pl/_i/ludzie/r/rickman_alan/b.jpg

Alan Rickman, choć sam film nie umywa się do serialu.

Własnie dla Rickmana zamierzam zakupić sobie ten film. W roli szeryfa był cuuuuudowny :D Bardzo tez mi się podobał w "To tylko miłość" (polecam ten film :D) i w "Dogmie".

A jak Wam się podobał Deep w "Piratach z Karaibów"? Dla mnie bomba :D Ostanio oglądałam go w "Charlie i fabryka czekolady"

A jak Wam się podobał Deep w "Piratach z Karaibów"? Dla mnie bomba :D Ostanio oglądałam go w "Charlie i fabryka czekolady"

"Piraci..." mnie właściwie nie zawiedli...

ale tylko dlatego, że nie spodziewałam się po tym filmie niczego nadzwyczajnego,

obejrzałam go wyłącznie dla Deppa i jeśli chodzi o niego samego, to byłam...

z letka rozczarowana...

Taka... zwykła rola zwykłego awanturnika.

Nie pokazał w filmie swojej najlepszej strony, jako dobrego aktora.

Jedyne, co mi się... na Deppie podobało w tym filmie,

to kostiumy, były wyjątkowo twarzowe! :wink: :D

Miłośnikom (głównie miłośniczkom :wink: ) Deppa polecam również "Marzyciela".

To, moim zdaniem, taki... jego film.

A na "Charliego i fabrykę..." od dawna mam chrapkę...

o, mamo - to ja w temacie deppowatość mam sporo do nadrobienia jak widzę, ten..

tyle filmów natłukł ostatnio ?

muszę zatem depper in Depp :D

widziałam zajawki "Charliego " i tak się zastanawiam, Junior nie popuści ze strachu ? brać go ?

....Dym - właśnie zakupiłem DVD - dołączone do aktualnego numeru czasopisma Play DVD ...

dzięki za info, kupię i będę palić, palić i palić bez restrykcji :D