Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Smartcat. Wielka nadzieja - takie niebo, nie?

I chyba bardziej boję się takiej samozsyłki niż wszelkich ogni piekielnych, którymi nas kaznodziej straszą.

W pracy zakupili nam z funduszu bilety na ... Papieża.

Kto widział? warto? Ponoć polska wersja zupełnie inna niż zachodnia? O co chodzi? Bali sie o nasze ucczucia religijne? Mam dylemat, czy iść.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Moniko B jak pójdziesz, to nie zapomnij nam o tym filmie opowiedzieć :wink: Ja oglądałam wersie włoską i powiem szczerze, że dla mnie pierwsza część filmu upływa na przedstawiamiu martyrologii narodu żydowskiego. Nie podobało mi się to, a dlaczego? Tak sobie pomyślałam, że gdzieś w świecie, ktoś, kto nie zna historii II wojny światowej, może odnieść mylne wrażenie dotyczące ofiar tej wojny. Bo przecież nie tylko żydowskie dzieci ginęły, polskie też...

A tak ogólnie film do obejrzenia, zwłaszcza druga część.

pozdrawiam

Witam

Moniko B jak pójdziesz, to nie zapomnij nam o tym filmie opowiedzieć :wink: Ja oglądałam wersie włoską i powiem szczerze, że dla mnie pierwsza część filmu upływa na przedstawiamiu martyrologii narodu żydowskiego. Nie podobało mi się to, a dlaczego? Tak sobie pomyślałam, że gdzieś w świecie, ktoś, kto nie zna historii II wojny światowej, może odnieść mylne wrażenie dotyczące ofiar tej wojny. Bo przecież nie tylko żydowskie dzieci ginęły, polskie też...

A tak ogólnie film do obejrzenia, zwłaszcza druga część.

pozdrawiam

Mnie tam martyrologia żydowska nie przeszkadza, ale wogóle jestem mało martyrologiczna i nie wiem jescze czy pójdę. :o

Ale jakby co, to skrobnę.

Byłam za to na Czerwonym Kapturku ...i bez zachwytu.

Shrek wyznaczył nowe standardy i teraz trzeba się wykazać. A tu nie wiadomo - dla dzieci to, czy dla starych? W sumie na 4-

w weekend byliśmy z Miśkiem na "Francuskim numerze" - strasznie ostatnio reklamowanej polskiej komedii z Fryczem i Stuhrem.

W skali od 1 do 10 - oceniam na 6 :-?

Podobnie oceniam ten film :roll: :-?

Byłam tez ostatnio na Czerownym Kapturku, myslałam,że sie poœmieje jak na Shreku, a to lipa :( :-? . Nie polecam - ocena w skali od 1 do 10 = 2

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Dołączę się do tych recenzji filmowych.

Z najnowszych polecam "Wszyscy jestesmy Chrystusami". Chyba nikt jeszcze o nim nie wspomninał.

Gorzki, ironiczny, osobisty, głęboki i trudny.

Dla mnie przygnębiający i niestety prawdziwy :(

To prawda... niemniej rewelacyjny. Jak dla mnie.

Oglądałam z osobą, która w dziciństwie napatrzyła sie w domu na wódkę i pijanego ojca. Ciskała sie na fotelu niesamowicie, momentami zamykała oczy. ale - jak powiedziala - było to dla niej bardzo oczyszczajęce.

• 4 weeks później...
  • 4 weeks później...

Jest tu kto?

ostatnio obejrzałem sporo filmów i oto co polecam:

" Przed wschodem słońca" i "Przed zachodem słońca" z Julie Delpy i Ethanen Hawke - świetne, szczególnie ten drugi

"Marzyciele" Bertlucciego - taki sobie, kino raczej kontemplacyjne

"Office" - serial BBC, polecam, dawno się tak nie uśmiałem

"Bezdroża" - amerykański, ale z pomysłem i humorem

"21 gram"

Natomiast NIE polecam: "Inwazja barbarzyńców" i "5x2" i "2x5" - kino francuskie jest nie dla mnie :wink:

dla 1/2 kinomanów (tylko dla połowy bo druga połowa go nie znosi :) ) polecam Petera Greenaway'a (Kucharz, złodziej, jego żona, jej kochanek; Księgi Prospera, Kontrakt rysownika, Pillow Book i dużo innych dla chętnych :) ) Ponadto Petera Weira (cała fura, najbardziej znany Pinknik pod Wisząca Skałą), Wima Wendersa (Lisbon Story, Paris-Texas i inne), duet Jeunet i Caro (Delicatessen), braci Coen (znowy fura), Jima Jarmuscha (też fura choć najbardziej lubię Noc na Ziemi)

Oczywiście polecam cały tryptyk Quatsi (Koyaanisquatsi, Powaqqatsi i Naqoyqatsi) Godfreya Reggio z powalającą muzyką Philipa Glassa.

Z moich ulubionych pojedynczych mniej znanych filmów to:

Po godzinach - Martin Scorsese

Płytki grób - Danny Boyle

A i zapomniałbym: uwielbiam całą filmografię Akira Kurosawy :)

pozdrawiam