Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

... Za to przed chwilą skończyliśmy oglądać bardzo dobry film:

"Dolina wilków: Irak"

Polecam gorąco. Film bardzo na czasie. Niestety tytułu oryginalnego nie pamiętam.

tytuł oryginalny /Turcja/- to Kurtlar vadisi - Irak, w tłumaczeniu na angielski - Valley of the Wolves Iraq

ja znów( w rewanżu :)) polecę Enemy at the Gates czyli Wróg u bram ...

a w związku z tym ze nasz rzad chce "osłonic" tarczą ameryke, odciązyc, przyjąc pierwsze uderzenie atomowe na nasz kraj - tytuł również na czasie ...

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja znów( w rewanżu :)) polecę Enemy at the Gates czyli Wróg u bram ...

a w związku z tym ze nasz rzad chce "osłonic" tarczą ameryke, odciązyc, przyjąc pierwsze uderzenie atomowe na nasz kraj - tytuł również na czasie ...

Mąż usilnie usiłuje mi przypomnieć a mi coś tam świta. W każdym bądź razie mąż stwierdził, że jeden z lepszych :D

Pozostając w klimacie Rosji to nie wiem, czy widziałeś już 9 Kompania

Swołocz - oby dwa to dobre filmy. Na pewno się nie zanudzisz/cie. Ale jakby się komuś bardzo nudziło to Idź i patrz ma podobną tematykę tylko akcją się wolno dzieje i jak dla mnie to za bardzo psychologiczny (no dobra nudny). Niesie jakieś przesłanie, ale ja opowiadam się za tymi pierwszymi.

Jakaś insza inszość - rosyjski filmik :D :D

Jakaś insza inszość - rosyjski filmik :D :D

dzięki Monika ze podrzucenie paru fajnych tytułów :)

ja ostatnio przypomniałem sobie "Żądło" i "Frantic" a moge polecic jeszcze "Iluzjoniste"

takie filmy z "zagadkami"

• 1 month później...

dobra, polska komedia sensacyjna to wyjątkowa rzadkość

dziś, kolejny już raz polecam jedną z lepszych - "Wielka wsypa", TVP 1, 23:35

reż. Jan Łomnicki

w obsadzie Englert, Benoit, Wakuliński, Pazura, Ścibakówna i plejada innych ;)

sam to obejrzę..

EDIT:

gotów byłem się założyć, że tam epizod zagrał Himilsbach.. ;)

ale jako że film pochodzi z 1992 roku, a pana Jana już wtedy od 4 lat nie było..

to było raczej niemożliwe..

o filmie tutaj >>> http://www.filmpolski.pl/fp/index.php/123707

"nie palimy w bibliotece" :lol:

Gość elutek

wczoraj na ARTE obejrzałam ciekawy film, taki z klimatem :)

"Obsession - Besessene Seelen" z 1997 roku

lubię takie filmy, gdzie nie wszystko jest powiedziane do końca

ciekawa rola Heike Makatsch i trochę śmieszny :wink: /ale b. męski 8) / Daniel Craig

bardzo lubię amerykańskie filmy obyczajowe i komedie z lat 60/70

a Shirley MacLaine to po prostu uwielbiam :D

• 3 weeks później...

w publicznej albo nie ma NIC, albo są same łakocie :)

dziś - po północy, a jakżeby inaczej - dobre walczy z lepszym ;)

w TVP 1 ok. 01:30:00 "Niewinni czarodzieje" [PL 1960] Andrzeja Wajdy z muzyką Krzysztofa Komedy [Łomnicki, Cybulski, Polański i nie tylko]

a w TVP 2 10 minut wcześniej, po koncercie muzyki żydowskiej*, "Buena Vista Social Club" [koprodukcja 1999] Wima Wendersa z nieżyjącym już Ibrahimem Ferrerem; który być może nie dotknąłby słońca i po zarzuceniu muzyki nadal pucował buty, by dorobić do emerytury, gdyby nie Ry Cooder.. wiecej o Cooderze pewnie - jak zwykle - w Minimaxie, za to już niekoniecznie dziś.. ;)

* może być super ciekawie, to z GW:

"Noc klezmerów ('Warszawa Singera' - 4. Festiwal Kultury Żydowskiej w Warszawie)

Relacja z koncertu, który odbył się 8 września 2007 roku w ramach 4. Festiwalu Kultury Żydowskiej w Warszawie. Wystąpiły dwa zespoły klezmerskie: jedyna na świecie orkiestra grająca żydowski hip-hop SoCalled Orchestra oraz folkowo-punkowy zespół z Europy Wschodniej, Golem. Imprezę poprowadzili Jolanta Fajkowska i Dawid Szurmiej."

A ja lubię filmy z Robertem Redfordem :oops: :roll: Wiem, wiem, starocie. Pożegnanie z Afryką oglądałam 2..... razy (liczba dwucyfrowa :wink: ) lubię tego faceta w każdej roli czy to drobny cfaniaczek czy milioner. Czasem wystarczy że pojawi się w kadrze i nie musi nic robić, wystarczy że tam jest, nie musi grać. Od wielu lat jestem pod jego urokiem choć odbiega od mojego ideału mężczyzny :lol: Wiele by mówić o jego filmach. Ja oglądam je z fascynacją i wielką przyjemnością.

• 4 weeks później...

dziś w Teatrze Telewizji w TVP 1 ciekawe, nowe spojrzenie na "Wyzwolenie" Wyspiańskiego w reż. Macieja Prusa

a o 22:45 porządne kino - europejska koprodukcja "Człowiek bez przeszłości" spod ręki >>> Aki Kaurismäki

jakieś motto ?

każdego dnia możesz stracić absolutnie wszystko, co masz... i co dalej ?

a na dokładkę późną nocą w TVP 2 od 1.30 godzinny dokument o Janie Himilsbachu ;)

a masz może jakiś sposób żeby dotrwac 22.30, nie mówiąc o 1.30 :o , tak w tygodniu pracy? i jeszcze ze zrozumieniem? :roll:

ja nie Napoleon - mi 4 godziny snu nie wystarczą... :roll:

i jak tu sie "ukulturniać" ?... proza życia czyni swoje... :roll:

wiem wiem ...Tv publiczna ma swoją misję... :roll:

joan zacznij nagrywać. :wink:

• 3 weeks później...
a masz może jakiś sposób żeby dotrwac 22.30, nie mówiąc o 1.30 :o , tak w tygodniu pracy? i jeszcze ze zrozumieniem? :roll:

mam :D

ja nie oglądam prawie NIC z filmów, widowisk teatralnych "na żywca", wszystko nagrywam ;)

dzięki temu nikt i nic mi nie przeszkodzi w oglądaniu

i choć bardzo często w TV nic nie ma, to muszę przyznać, że czasem jednak brakuje tego trzeciego magnetowidu, co byl dokonał żywota - tyle dobra upychają jednego wieczoru :D

w dzisiejszej "Gazecie" za marne 6 zł jest "Czerwony smok" - prequel "Milczenia owiec"

pewnie lada dzień będzie w TV :D

do dziś pamiętam emocje przy czytaniu książki.. ;)