mika30 02.04.2003 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Mam problem z kaloryferami do łazienek, dom ma centralne ogrzewanie - olej- ale system otwarty, podobają mi się ozdobne grzejniki z rurek -jakich pełno w sklepach, ale one są tylko do systemu zamkniętego. Może ktoś zna jakąś firmę robiącą takie do systemu otwartego? Ogrzewanie podłogowe odpada ze względu na koszt, sądzę że kaloryfer to tańsza wersja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 02.04.2003 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Z tego co wiem oprócz grzejników conwektorowych wszystkie pozostałe mogą pracowac w układzie otwartym .Jedynym kryterium będzie fachowe podłączenie,ale to każdy instalator wie jak podłączyć grzejnik łazienkowy typu suszarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika30 03.04.2003 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 może jednak jest tu ktoś kto zna się na systemie otwartym????????????czas ucieka, dzwoniłm nawet do 2 producentó i 1 dystrybutora kaloryferow łazienkowych i niestety są tylko do systemów zamknietych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aesacus 03.04.2003 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 ja mam u siebie grzejniki purmo i grzeją bez problemu, a system mam otwarty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_45 03.04.2003 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 Mikaspokojnie, nie denerwuj sięZlecenia producentów, aby ich grzejniki pracowały w systemie zamkniętym, wynikają z ich asekuracyjności - w systemie otwartym woda zawiera znacznie więcej tlenu i z tego powodu jest o wiele bardziej korozyjna w stosunku do elementów instalacji CO, a korozja bezlitośnie ujawni błędy produkcyjne w nowoczesnych grzejnikach ( są one zgrzewane i/lub spawane i jeżeli dobrano złe parametry tych operacji bądź źle przygotowano powierzchnie łączone to takie połączenie bardzo szybko skoroduje i producent będzie musiał się przyznać do fuszerki i uznać reklamację ) popatrz na stronę f-my Purmo: oni zalecają stosowanie swoich grzejników w instalacji zamkniętej ale też dopuszczają stosowanie w instalacji otwartej pod pewnymi warunkami; popatrz tam, jeżeli Twoja instalacja spełnia tamte wymagania to grzejnik drabinkowy porządnego producenta wytrzyma długo i będzie dobrze grzał 3maj się ciepłoPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika30 04.04.2003 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 Pablo 45 -dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek_S 07.04.2003 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2003 Kupiłem niedawno dwa "rurkowe" grzejniki łazienkowe z Instal-Projektu. W instrukcji montażu podają:" ... grzejniki przeznaczone sa do instalacji systemu otwartego i zamkniętego, z wymuszonym obiegiem ..."Jedymym ograniczeniem jest wymuszony obieg i norma PN którą musi spełniać woda w istalacji.Pozrd.ZS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika30 07.04.2003 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2003 Dziekuję za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagho 08.04.2003 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2003 Zbyszek_S, czy możesz podać więcej danych na temat tej normy, może jakiś link ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek_S 08.04.2003 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2003 Siedzę teraz w pracy - przynisę jutro z domu tę instrukcję i podam dokładnie treść i numer PN.Pozdr.ZS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_45 08.04.2003 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2003 Witam Ta norma to PN-93/C-04607 Woda w instalacjach ogrzewania - Wymagania i badania dotyczące jakości wody numer wg Międzynarodowej Klasyfikacji Norm ICS - 13.060.25 oraz 91.140.10 Treści norm to w sieci oficjalnie (tzn legalnie) chyba nie ma PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek_S 09.04.2003 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 On 2003-04-08 14:20, Jagho wrote: Zbyszek_S, czy możesz podać więcej danych na temat tej normy, może jakiś link ? W instrukcji grzejników Instal-Projektu jest podana dokładnie ta sama norma o której pisze Pablo, dla porzadku podam całą treść wymagań z instrukcji: "Grzejniki przeznaczone sa do stosowania w instalacjach wodnych z wymuszonym obiegiem systemu zamkniętego lub otwartego, w których woda oraz stykające się z wodą materiały są zgodne z wymaganiami normy PN-93/C-04607." Co do tej normy to określa ona wskaźniki jakości wody (twardość ogólną, odczyn pH, zawartość tlenu i jonów agresywnych) w zależności od rodzaju materiałów użytych w instalacji. Treści niestety nie znalazłem. Poniżej link z ogólnymi informacjami o grzejnikach: http://www.multimex.com.pl/poradygrz.htm Pozdr. ZS [ Ta wiadomość była edytowana przez: Zbyszek_S dnia 2003-04-09 08:38 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts