Maggie 03.09.2006 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2006 Przy odbieraniu decyzji o podatku od nieruchomości z gminy okazało się, że starostwo dokonało zmian w danych ewidencyjnych działek bez powiadamiania właścicieli. I tak ponad połowa mojej 1500-metrowej działki została zaklasyfikowana jako działka budowlana (Bi) mimo, że stoi na niej domek letniskowy o powierzchni zabudowy zaledwie 48m2!!!Pozostała część dalej jest działką rolną. Oczywiście ma to kolosalny wpływ na wysokość podatku! Na ile wyczytałam w rozporządzeniu Ministra Rozwoju Regionalnego i Budownictwa z nia 29 marca 2001 w sprawie ewidencji gruntów i budynków, to starostwo nie ma obowiązku powiadamiać właścicieli gruntów o wprowadzonych zmianach ewidencyjnych, ale ma obowiązek wyłożyć do wiadomości m.in. właścicieli nieruchomości projekt operatu geodezyjnego, będącego podstawą dokonania zmian. Żadnego zawiadomienia o wyłożeniu projektu nie otrzymałam. Czy jest to podstawa do zaskarżenia tych zmian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 04.09.2006 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 Postaraj sie dowiedzieć na podstawie jakich dokumentów wprowadzono zmianę w ewidencji gruntów i budynków, a przy okazji zapytaj się tam dlaczego Ciebie nie poinformowano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_w 14.09.2006 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Witam!Prawdopodobnie zmiana klasyfikacji gruntów została dokonana w oparciu o istniejące naniesienia na gruncie.Podobnie dokonano z moją działką, gdzie naniesiony budynek gospodarczy spowodował zmianę oznaczenia części działki jako budowlana, a pozostała część jako sad w związku z naniesieniami drzew owocowych.Podatek płaci sie od naniesionych budynków i od gruntów.Jeżeli działka nie jest rolniczą, jej powierzchnia nie wskazuje na taką to podatek od gruntów jest naliczany na zasadach ogólnych dotyczących działek rekreacyjnych, budowlanych. Trzeba sprawdzić czy działka jest wyłączona jako działka rolnicza, co z reguły jest przeprowadzane z urzedu na klasę gruntu.Tak jak pamiętam grunta powyżej IVkasy wyłączane są jako uprawne.Trzeba zajrzeć do planu zagospodarowania przestrzennego tego terenu, gdzie wyraźnie wskazywane są grunta uważane jako uprawne rolnicze, lub innego przeznaczenia.Kolosalny wpływ na wysokość podatku będzie to miało przy zmianie podatku z gruntowego na katastralny, który będzie wynosił od wartości gruntu i naniesień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts