michalp 02.04.2003 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 To znaczy wydaje mi się, że jest mały, bo obecnie ma 197, co po położeniu paneli podłogowych zrobi ok. 195 cm. Na przykład - skrzydło z Włoszczowej będzie miało niecałe 190 cm wysokości. Jakie są wasze doświadczenia? michalp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 02.04.2003 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 w standardzie 205-207cm, 195 to dość nisko - pamiętaj, że furtuna też ci coś zabierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 02.04.2003 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 OK, ale jedna prośba:nazwę Włoszczowa odmienia się rzeczownikowo:do Włoszczowy, z Włoszczowy (tak jak Częstochowa i Warszawa).Obowiązuje kryterium regionalne a w promieniu 50 km wszyscy tak mówią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Munch 02.04.2003 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Ja chcę wstawić w bloku drzwi PORTA - 2075mm, a mam obecnie niecałe 2 metry; do tego ściana nośna (grubość 20cm). Nie wiem jak się zabrać za powiększanie. Co ze zbrojeniem, co z bezpieczeństwem? Też czekam na pomoc:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 02.04.2003 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 W moim przypadku możliwe jest przycięcie nadproży. Mają ok. 20 cm i można je skrócić o ok. 6 cm. Ale to hnie jest chyba dobre rozwiązanie, bo to jednak naruszenie pewnej kontrukcji. michalp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 03.04.2003 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 A czy mozna miec drzwi do pokoju o szerokosci tylko 70 cm, czy nie sa za waskie, czy sa jakies na ten wymiar przepisy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romano 03.04.2003 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 Najlepszym rozwiązaniem będzie podcięcie skrzydła, każda z firm podaje ile można podciąć skrzydło, Za niewielką dopłatą sami oferują podcięcie np.PORTA za ok 20zł..Co do norm, "70" z tego co sobie przypominam przewidziana jest jako min. do łazienek, pomieszczeń gospodarczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 03.04.2003 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 A czy ktoś ma może w domu albo widział u kogoś krótkie drzwi (ok. 192 cm skrzydło). Ciekaw jestem, czy wizualnie nie są za małe, bo na wysokość to oczywiście wystarczą do przejścia. michalp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.06.2003 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Wyglad takich drzwi zalezy pewnie od proporcji wysokosci drzwi do wysokosci pomieszczen. Im wyzsze pomieszczenia tym drzwi niskie wydaja sie bardziej karlowate.Waskie drzwi i niskie na pewno utrudniaja przejscie z meblami zwlaszcza duzymi i nie rozkladalnymi na czesci. Ja mam wysokie wnetrza ok 290, wysokosc drzwi troszke mala poniewaz wazna jest wysokosc podlogi wlasciwej, a przy ustalaniu otworow nikt o tym nie myslal i ten zapas jest ciut maly. Drzwi beda miec 200 cm. Gorzej jeszcze bedzie to wygladac jesli beda dwuskrzydlowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 11.06.2003 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Wydaje mi się, że widziałem takie drzwi... Zdaje się, że w chałupie Boryny z "Chłopów" Reymonta ) A tak na serio, to musisz być naprawdę niski, ąeby pakować się w takie drzwi. Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 11.06.2003 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 A czy mozna miec drzwi do pokoju o szerokosci tylko 70 cm, czy nie sa za waskie, czy sa jakies na ten wymiar przepisy ? ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz. U. Nr 75, poz. 690) http://www.abc.com.pl/serwis/du/2002/0690.htm § 75 - szerokość drzwi w świetle powinna wynosić min. 80 cm, wysokość min. 200 cm. § 79 - podobnie dla drzwi łazienkowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts