Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Borowik ponury, zbieracie?

Recommended Posts

Jak to jest w Waszych stronach? Zbieracie borowiki ponure, czy nie?

Witam

Ci którzy zbierają już się nie odezwą . A tak na powarznie to dlaczego pytasz czy zbieramy -to chyba jasne ze jest to grzyb niejadalny i nie należy go zbierać . Podobno po ugotowaniu traci większość trujących substancji ,ale ja nie eksperementuję z grzybami . A najbardziej mnie Smieszą opowieści z telewizji typu : ten "grzybiarz" zbieral grzyby od 30 lat i zatruł się sromotnikiem myląc go z kanią :lol: . Trzeba byc kompletnie ślepym i nie mieć pojęcia o grzybach ,aby zrobić cos takiego . A wracając do tematu zasadniczego ja bym nie zbierał "ponuraka"

pozdro D.RZ

Och, żeby tak jak Ty Majko robiła choć połowa grzybiarzy...

U nas jesień w lasach objawia sie głównie rozdeptanymi, połamanymi, zniszczonymi grzybami...

I jeśli są odłamane czerwone, żółte, fioletowe kapelusze, to trudno chyba uznać, że ktoś sądził, że to borowik szlachetny?

Przecież część grzybów niejadalych przez nas, stanowi pożywienie dla zwierząt...

Genaralna zasada zachowania się w lesie podczas grzybobrania:

Jeśli nie wiesz co to za grzyb, nie niszcz go (kopanie, zrywanie, deptanie, itp.) Piękno grzyba nie jest ograniczone koszykiem.

zrywaj pożądane grzyby ukręcając ich nóżkę u nasady.

W razie niepewności co to za grzybek - dotknij go palcami pod kapeluszem a w ostateczności ułam niewielką ilość kapelusza.

Gdy to nie da odpowiedzi, zapomnij o nim i potraktuj jako uzupełnienie przyrody tego lasu.

Po takim zachowaniu się w lesie nikt się o tym nie dowie ale TY będziesz miał pełną satysfakcję, że byłeś w lesie a nie na imprezce.

• 2 weeks później...
Podejrzewam, że osoby które w Polsce spotkały borowika szatańskiego to na palcach można policzyć.

Nie myl... Borowik ponury Boletus luridus

http://www.pilzgalerie.de/Boletus_luridus.jpg

to nie to samo co borowik szatański Boletus satanas.

http://www.destracrati.it/Museo%20Fungo/boletus%20satanas.jpg[/img]

Jest pioruńsko gorzki, chyba taki jak piołun, albo jeszcze bardziej.

Aaaa, to w takim razie ten, którego wyrzuciłam jako szatana był prawdziwym borowikiem :-? Ale jakoś tak się lekko przebarwił od spodu. Spróbowałam, nie był gorzki, ale i tak wyrzuciłam :-?

A o tym ponurym to w ogóle nie słyszałam. W pierwszej chwili też myślałam, że to szatan.

Aaaa, to w takim razie ten, którego wyrzuciłam jako szatana był prawdziwym borowikiem :-?

Nie koniecznie mogl to byc :

Borowik ceglastopory Boletus erythropus - jadalny po przegotowaniu

Borowik ponury Boletus luridus - jadalny po przegotowaniu

Borowik rudopurpurowy Boleus purpureus - niejadalny

Borowik grubotrzonowy Boleus calopus - niejadalny

Borowik szatański Boletus satanas - trujący

Wszystkie przebarwiaja sie na czerwono na ogonkach i/lub gąbkach a nie wszystkie są gorzkie.

Wszystkie przebarwiaja sie na czerwono na ogonkach i/lub gąbkach a nie wszystkie są gorzkie.

Ten mój miał bardzo ładny, jasnobrązowy kapelusz, od spodu był biały, nóżka też biała. Jak go zerwałam byłam pewna, ze to prawdziwek, ale później od spodu zrobił się lekko jasnobrązowy. Spanikowałam, że może to wpada w róż i go wyrzuciłam, spróbowawszy uprzednio, był całkiem niezły...

U nas mylnie szatanem nazywany jest goryczak żółciowy.

Jest to grzyb łudząco podobny do prawdziwka, ale ma biały ( wpadający w róż) miąższ pod spodem kapelusza i nieco inny ogon. No i jest gorzki.

A borowiki ceglastopore zbieramy, są b. smaczne, wymagają jednak dłuższego gotowania (40 min., jak podają atlasy ).

Borowika ponurego nie spotkałam, ale chyba bym go nie zbierała. ( jedni piszą, że niejadalny, inni, że wymaga długiego gotowania)

Podejrzewam, że osoby które w Polsce spotkały borowika szatańskiego to na palcach można policzyć.

Nie myl... Borowik ponury Boletus luridus

http://www.pilzgalerie.de/Boletus_luridus.jpg

to nie to samo co borowik szatański Boletus satanas.

http://www.destracrati.it/Museo%20Fungo/boletus%20satanas.jpg[/img]

Nie mylę, odpowiedziałem na post o borowiku szatańskim. Wskazana umiejętność czytania ze zrozumieniem. Tenże borowik gorzki nie jest, a dlaczego nie trującego goryczaka nazywa się szatanem to już nie wiem