jacek--m 04.09.2006 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 Mam na działce drzewo które jest naniesione na mapkę a chciałbym je usunąć. Oczywiście chcę to zrobić po cichu. Kolejnym minusem jest to że gałęzie zaczynają nachodzić na linie wysokiego napięcia. Proszę o podanie nazw jakiś substancji które skutecznie spowodują uschnięcie drzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 04.09.2006 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 Mam na działce drzewo które jest naniesione na mapkę a chciałbym je usunąć. Oczywiście chcę to zrobić po cichu. Kolejnym minusem jest to że gałęzie zaczynają nachodzić na linie wysokiego napięcia. Proszę o podanie nazw jakiś substancji które skutecznie spowodują uschnięcie drzewa. jak drzewo nachodzi na linie wysokiego napiecia to zglos to do UM lub energetyki i niech oni zajma sie drzewem i je zetna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hos 04.09.2006 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 jezeli jest naniesione na mapke to nie radzę Ci tego robić po cichu bo mozesz słono za to zapłacic.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 04.09.2006 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 Zezwolenie na wycinkę drzewa kosztuje 25 zł a kara kilatysięcy lub więcej, więc po co kombinować z wycinką po cichu . a to że jest naniesione na mapę to świadczy jedynie o tym że jakiś geodeta przy inwentaryzacji działki zrobił ją sumiennie. Ty po wycince robiąc kiedyś następną inwentaryzacje powykonawczą dasz mu decyzję na wycinkę przedmiotowego drzewa i on na tej podstawie usunie je z mapy. Więc po co tyle kombinacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 04.09.2006 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 Zezwolenie na wycinkę drzewa kosztuje 25 zł Ja nie płaciłem nic. Po prostu złóż wniosek w Urzedzie Gminy ,odpowiednio umotywuj np. że drzewo koliduje z wjazdem na posesję, odczekaj urzędowe 30 dni i po kłopocie. To prawda ,kara za samowolne wycięcie drzewa kosztuje kilka tyś zł więc po co ryzykować tym bardziej ,że drzewo jest naniesione na mapie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 04.09.2006 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 Ja nie płaciłem nic. Po prostu złóż wniosek w Urzedzie Gminy ,odpowiednio umotywuj np. że drzewo koliduje z wjazdem na posesję, odczekaj urzędowe 30 dni i po kłopocie No to bardzo dziwna sprawa lub twój wniosek gdzieś przepadł! Ustawa o ochronie przyrody ewidentnie określa wymóg posiadania zezwolenia na wycinkę drzewa [jest parę przypadków gdy nie trzeba np.: drzewa owocowe, na plantacjach, młodsze niż 5 lat] oraz ustawa o opłacie skarbowej wskazuje: 5 zł za złożenie wnioskau [+ 0,50 zł za każdy ewentualny załącznik] oraz 20 zł za wydanie zezwolenia - decyzji. W twoim przypadku D'arku ktoś w urzędzie nie zaniedbał swoje obowiązki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymasek 04.09.2006 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 przy czym na oba drzewa złóż jeden wniosek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 04.09.2006 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 No to bardzo dziwna sprawa lub twój wniosek gdzieś przepadł! Sorka, wniosek nie przepadł - sprawdziłem - mam urzędowe pozwolenie na wycinkę drzewa ale spytałem żony i rzeczywiście płaciła 80 zł. No cóż może nie chciała mnie stresować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 04.09.2006 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 NIE WYCINAJ drzewa samowolnie.Zawsze znajdzie się "dobry" sąsiad który cię podkabluje.A o takim drzewku mogą sobie urzędnicy przypomnieć nawet po 3 latach.A kary są wysokie, oj wysokie.Możesz sobie sprawdzić w internecie.Znajomy za wycięcie 3 rosłych drzew dostał tylko 80 - 90tyś kary, już kiedyś o tym pisałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts