Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łańcuch zamiast rynny spustowej

ppp.j

Recommended Posts

Ja jestem zauroczona łańcuchami (choć o gustach się nie dyskutuje) i takowe planuję u siebie. Nie mogę namierzyć ich w kolorze szarym - gołębim i żeby były z plastiku. wiem, że istotna jest wielkość oczek ale jak je dobrać? Może ktoś podpowie?Buduję emanuelę z Dobrych domów.

Projektanci Dobrych Domów chyba są uzależnieni w zakładaniu w swoich projektach łańcuchów zamiast klasycznych rur spustowych instalacji orynnowania ... - ja wybudowałem Oriona z tej samej pracowni - i oczywiście też łańcuchy ... :evil:

Mam jeden łańcuch do odprowadzenia wody z balkonu - tylko jeden - żonie też sie bardzo podobał to go założyłem - bo nie miałem innego wyjścia - szkoda że wczoraj wieczorem podczas ulewy nie zrobiłem zdjęcia jak taki łańcuch odprowadza / a raczej nie odprowadza / wody z rynien ...

Koszmar - woda wylewając się z leja spustowego siurała wszędzie tylko nie na ten łańcuch - rozchlapywała się dookoła tworząc kałuże i obryzgując elewację - dodatkowo wiatr rozdmuchiwał wodę na wszystkie strony zachlapując wszystko w okolicy metra ... - odprowadzenie wody przez taki wynalazek to fikcja - owszem - jak jest malutki deszczyk i wody jest niewiele - ładnie cieknie po oczkach łańcucha - wystarczy jednak wiekszy wiatr czy więcej wody ...

To wiadomość dla wszystkich "zauroczonych" tym wynalazkiem ... - taki łańcuch katastrofalnie działa przy balkoniku / ca 5m2 / a przy połaci dachu to już bedzie tragedia do kwadaratu ...

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... tyle, że w np. małym patio, to 'poprawne technicznie' rynny spustowe wyglądają jak Dzwon Zygmunta zawieszony na szyi krowy. Czasem się po prostu nie da zastosować rozwiązań 'poprawnych technicznie'. I 'stać' czy nie nie ma tutaj nic do rzeczy (chodź nasza nacja lubi tak sobie wszystko tłumaczyć).

Pozdrawiam

P.R.

adam-mk

Wow cóż za interesująca i jakże wiele wnosząca do tematu opinia. Masz rację nie stać mnie na rynny a dach mam kryty gazetą. Poza tym, wątek nie jest o tym jak komu wisi i jaki ma ogon. A rozwiązanie z łańcuchem jest stare jak świat - bardzo dawno temu stosowano je już w Japonii i Chinach.

... tyle, że w np. małym patio, to 'poprawne technicznie' rynny spustowe wyglądają jak Dzwon Zygmunta zawieszony na szyi krowy. Czasem się po prostu nie da zastosować rozwiązań 'poprawnych technicznie'. I 'stać' czy nie nie ma tutaj nic do rzeczy (chodź nasza nacja lubi tak sobie wszystko tłumaczyć).

Pozdrawiam

P.R.

Zawsze się da - są takie systemy rynnowe i rur spustowych że można je sobie dopasować praktycznie do każdych warunków . Przeróżne rozmiary , kształty - do 50mm w standardzie poniżej tego wymiaru na zamówienie .

A odnośnie działania i jakości odprowadzania wody z rynny przez łańcuch - na deszcz nie trzeba było długo czekać - a aparat miałem w pogotowiu - więc - poniżej na fotce jak takie odprowadzenie wody przez łańcuch w realu wygląda :

http://images41.fotosik.pl/145/1c08fff5465390f5med.jpg

@pablitoo,a Ty myślałeś,że z takiego rzygacza po łańcuchu będzie spływać?!

Czy ja myślałem ? - oczywiście - zwłaszcza że to trzecie czy czwarte rozwiązanie spustu i zamocowania łańcucha do rynny jakie próbowałem/testowałem i jakie zostawiłem ponieważ najlepiej z poprzednich odprowadzało i kierowało wodę na łańcuch ... - a Ty myślałaś czy wydaje Ci się że myślałaś ?? - bo jak na razie to w tej dyskusji ja jeden jestem praktykiem który takie rozwiązanie u siebie testuje - bo wszystkim innym na razie to się tylko mniej/więcej wydaje / ze wskazaniem na mniej / ...

@pablitoo,ale co tak nerwowo?u mnie łańcuchy będą(za miesiąc) nawet jak na boki będzie "dawać" i dołączę do Ciebie w tym praktykowaniu ,bo wszystko zakupione,przewidziane i odwrotu nie ma,tyle że u mnie łańcuchy z wpustu.

A te Twoje z rzygaczy przy skąpym opadzie się nie sprawdzają?Bo wybacz ale z rzygacza inaczej nie idzie...(i cały w tym urok).

Pozdr.

pewnie Pablitoo dzisiejsza pogoda humoru Ci nie poprawi i do tego swoją opinie wyrazi kolejny przyszły praktyk :) ale według mnie połączenie Twojego rzygacza z łańcuchem to nie jest najleprzy pomysł.

Z tego co widać na zdjęciu to Twój rzygacz sprawia, że woda wypływając z rynny nabiera prędkości a później w zwężeniu rzygacza zwiększa ciśnienie. Pewnie dlatego wyskakując z rzygacza nie ma szans zatrzymać się na tym ... no .. łańcuszku (nie mylić z łąńcuchem). Ona (ta woda) pewnie go nawet nie zauważa :roll:.

Generalnie rzygacz ma za zadanie wyrzucenie wody jak najdalej od elewacji i temu musi towarzyszyć zwiększone ciśnienie.

Dużo bardziej przemawiają do mnie zdjęcia zuzolki. Wynika z tego, że strumień wody przed zetknięciem z łańcuchem trzeba "uspokoić".

To tyle z nocnych wynurzeń teoretyka.

pozdrawiam

"stosowano je już w Japonii i Chinach...."

Wiem.

Stamtąd też przyszło origami i bonsai.

Origami - żeby sobie ten dach zrobić, jak kto lubi a bonsai - do sadu...

:roll:

Adam M.

wypraszam sobie lekceważania feng shui.

Mam w pokoju! :evil: :evil: :evil:

Łańcuch powinien wychodzić z leja spustowego (nigdy z rzygacza!) zaopatrzonego w stożkową przedłużkę ukierunkowującą wodę praktycznie pionowo w dół i nadającą jej niewielkie zawirowanie. Zdecydowanie łańcuchy plastikowe bo lekkie. Jakiś wybór kolorów można znaleźć w hurtowniach z plastikowymi wieszakami itp. lub w marketach. Pozdrawiam.

Po obejrzeniu jeszcze kilku zdjęć w necie,

wysnuwam wniosek, że w naszych warunkach pogodowych rynna chyba musi być szersza,

znacznie szersza. Wtedy woda nie nabiera takiej prędkości, ucieka jak z wanny.

chyba

szersze rynny widać na zdjęciach poniżej

http://www.guttersupply.com/uploaded_images/rainchainice-700785.JPG

http://www.yourwatergarden.co.uk/sentin/rain-chain.jpg

ze stron:

http://www.guttersupply.com

http://www.yourwatergarden.co.uk

a Ty myślałaś czy wydaje Ci się że myślałaś ?? - bo jak na razie to w tej dyskusji ja jeden jestem praktykiem który takie rozwiązanie u siebie testuje - bo wszystkim innym na razie to się tylko mniej/więcej wydaje / ze wskazaniem na mniej / ...
@pablitoo,to może jeszcze dodam,że jakbym tylkotak myślała,to trochę inaczej bym zdanie sformułowała. Mój kochany braciszek ma knajpkę w starej chacie z rynnami drewnianymi wysuniętymi na ok.0.6m z spuszczonymi łańcuchami do beczek.A ponieważ często tam przesiaduję(piwko mam za free :D ) wiem,że po łańcuchu spływa tylko przy końcówce deszczu tudzież kapuśniaczku i deszczówka w beczkach.Takie zresztą mają zadanie i dlatego w rzygaczu się je stosuje(jak ktoś chce rzecz jasna), a nazwa jest tak sugestywna...

A żeby cała deszczówka po łańcuchu spływała to tak jak @AW napisał inaczej się nie da,dlatego u mnie z wpustu będzie...no i "plastiki" odpadają :wink:

Pozd.

Drogi panie Andrzeju ...

:oops: :oops: :oops:

W Castoramie nabyłem w kolorze starego mosiądzu, były też brązowe, białe i czerwone. Spotkałem też w hurtowni oferującej plastikowe wyposażenie sklepów z odzieżą (np. wieszaki do ubrań i właśnie plastikowe łańcuchy). Pozdrawiam :wink: .