Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WSPÓLNA DZIALKA BUDOWLANA

Recommended Posts

W 2001 r. zakupilem dzialke budowlana na wspolwlasnosc z tesciem - tylko dlatego, aby tesc dostal zwrot podatku i wspomogl w ten sposob moja budowe - jak sie okazalo z tego tytulu bede mial problemy z zaciagnieciem kredytu hipotecznego w banku ( bank zaproponowal mi aby tesc zrobil darowizne na moja korzysc, co wiaze sie ze zwrotem ulgi na zakup dzialki, oraz oplatami notarialnymi - wcale nie najnizszymi, lub przed zaciagnieciem kredytu tesc notarialnie zgodzil sie na obciazenie hipoteki - z tym nie ma problemu ) Nie wiem tylko jak bedzie pozniej po wybudowaniu domu - czy takze tesc bedzie wspolwlascicielem wybudowanego domu, oraz czy jesli po wybudowaniu domu zdecydowalibysmy sie zrobic dorowizne - to czy notarisz pobierze oplate za sama wartosc dzialki, czy razem z czescia domu. Prosze za Waszym posrednictwem o rade, poki jeszcze ni rozpoczalem budowy - jaki wariant bedzie korzystniejszy.

Niestety - współwłasność dotyczy nie tylko działki ale i wybudowanego na niej domu. Nie wiem jak to się ma do regulacji podatkowych, ale można zrobić notarialną umowę o zniesienie współwłasności - na mocy której ty otrzymasz całość działki z obowiązkiem spłaty teścia. Może notariusz coś podpowie. Generalnie współwłasność to nie jest dobry pomysł, wszystko jest dobrze dopóki współwłaściciele żyją w zgodzie - ale co będzie gdy pojawią się spadkobiercy? Może teść spisze testament (własnoręcznie, za zwykłej kartce) i zapisze Ci udział w działce. Podatku od spadków i darowizn nie unikniesz, liczyć się będzie wartość nieruchomości (wraz z budynkiem).

Jak mi się uda znaleźć trochę czasu, to jutro odpowiem dokładniej.

Pozdrawiam,

Gaga2

Zniesienie wspolwlasnosci podobno odpada, bo nie minelo jeszcze 5 lat od chwili zakupu i trzeba by bylo jeszcze placic podatek tak jak od zbycia oprocz oddania ulgi. Generalnie to ja placilem za calosc dzialki - tesc byl tylko figurantem, dzieki ktoremu mielismy miec troche wiecej kasy na budowe - no i jak teraz z tego wybrnac - co sie bardziej oplaca i jakie beda tego konsekwencje w przyszlosci ( madry Polak poszkodzie)

GaGa - dzieki za szybka odpowiedz i pozdrawiam z pochmurnego Gdanska.

Docent - a może pełnomocnictwo notarialne podpisane przez teścia dotyczące dysponowania hipoteką. Trochę czarno to widzę, bo notariusze nawet współmałżonkom nie podpowiadają o takich możliwościach z uwagi na "późniejsze awantury".

Proponuję najpierw wizytę u notariusza.

Ania

ps

Aż taki pochmurny ten Gdańsk dzisiaj nie był.

Docent - Gdańsk: sprawa przedstawia się następująco

Sprawa wygląda tak:

- obowiązek zwrotu podatku odliczonego z tytułu ulgi na zakup działki wynika z art. 6 ust. 2 ustawy z dnia 21 listopada 2001 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz ustawy o zryczałtowanym podatku...Dz. U. z 2001 r. Nr 134, poz. 1509. W przepisie tym jest mowa, że obowiązek ten powstaje w razie „zbycia gruntu lub prawa [użytkowania wieczystego] można się więc kłócić, że zniesienie współwłasności nie jest zbyciem gruntu (powtarzam – to coś innego niż sprzedaż udziału w nieruchomości, gdyż rodzi inne skutki prawne, np. w zakresie odpowiedzialności; przy zniesieniu współwłasności nie ma mowy o odpowiedzialności za wady, obowiązku zapłaty ceny itp.); podstawą do zawarcia umowy o zniesienie współwłasności jest art. 210 k.c. ; w razie sądowego orzeczenia o zniesieniu współwłasności sąd może nieruchomość przyznać jednemu ze współwłaścicieli z obowiązkiem spłaty pozostałych (art. 212 § 2 k.c.). ta interpretacja jest obarczona ryzykiem, że urząd skarbowy a potem NSA nie zechce podzielić tego poglądu;

- podatek w wysokości 10% za zbycie nieruchomości w ciągu 5 lat od jej nabycia (art. 10 ust. 1 pkt. 8 lit. a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych dotyczy wyłącznie odpłatnego zbycia nieruchomości, jej części lub udziału w nieruchomości; oznacza to, że jak zawrzesz umowę z teściem o zniesienie współwłasności bez obowiązku dopłat, to wówczas nie ma elementy odpłatności i nie ma też podatku; umowę możesz zatem zawierać już dziś;

- zgodnie z ustawą o podatku od spadków i darowizn (t.j. 1997 Dz. U. Nr 16, poz. 89 z późn. zm.)- art. 4 ust. 1 pkt. 15 – zwalnia się z podatku od spadków i darowizn nabycie przez osoby zaliczane do pierwszej grupy podatkowej (ty i teść się tam mieścicie) własność rzeczy lub praw majątkowych w drodze nieodpłatnego zniesienia współwłasności.; czyli przy nieodpłatnym zniesieniu współwłasności (bez obowiązku spłaty) nie płacisz podatku od spadków i darowizn.

- w żadnym przypadku nie unikniesz podatku od czynności cywilnoprawnych – 2 % od wartości rynkowej prawa nabytego ponad wartość udziału (po prostu 2% od udziału „przekazanego od teścia”

Jak nie chcesz podejmować ryzyka, o którym piszę powyżej, to lepiej zawrzeć umowę o zniesienie współwłasności nieruchomości już teraz (nie sprzedaż ani darowizna udziału – bo są korzyści podatkowe przy podatku od spadków i darowizn) a teść niech doliczy do zeznania podatkowego za ten rok kwotę odliczonego podatku. Nie widzę innej możliwości niezapłacenia tego podatku – chyba że po śmierci teścia, czego tobie i teściowi nie życzę. Pamiętaj, że przepisy podatkowe zmieniają się jak w kalejdoskopie i za parę miesięcy porada może okazać się nieaktualna. Jeśli masz możliwość skonsultowania tego pomysłu z kimś od podatków – zrób to, ja podatkami zajmuję się amatorsko J.

Zyczę powodzenia,

Gaga2

GaGa 2 - wielkie dzieki - jak na amatora to wiele wiesz. Reasumujac - najkorzystniejsze dla mnie jest zniesienie wspolwlasnosci poprzez akt notarialny ( zaznaczam jeszcze raz - dzialka kupiona w 2001 r. )- zaplace u notariusza tylko 2% podatku od czynnosci cywilnoprawnych oraz oplaty za usluge i wpis do ksiegi wieczystej, oraz odlicze tesciowi w przyszlym roku zwrot podatku ktory otrzymal ( nawiasem mowiac jeszcze nie otrzymal z powodu zbyt malego dochodu) i to by byly wszystkie koszty? - tak. Rozmawialem z notariuszem - polecal darowizne w moim przypadku - ktora niestety jest o 200 zl drozsza od zniesienia wspolwlasnosci - powiedzial takze , ze przy zniesieniu wspolwlasnosci tesc mosialby zaplacic podatek 10% tak jak od zbycia nieruchomosci przed uplywem 5 lat - oczywiscie nie byl przekonany o tym do kanca. W rozmowie z US tez mi polecili darowizne. Co ty na to czy jestes zupelnie pewna?

Docent Gdańsk - jestem pewna, że podatek 10% od nieruchomości zbytej w ciągu 5 lat od zakupu dotyczy wyłącznie ODPŁATNEGO zbycia (przeczytaj dokładnie mój post powyżej), a zniesienie współwłasności bez obowiązku spłaty nie ma elementu odpłatności - to chyba oczywiste. Jest to swego rodzaju quasi - darowizna. Notariusz powinien się na tym znać, chociaż w obrocie samo umowne zniesienie współwłasności nie następuje zbyt często i mało się kto na tym zna. ja się zajmuję prawem cywilnym, ale też potrafię czytać, a ustawa o podatku od osób fizycznych akurat w tym miejscu jest jednoznaczna.

Pozdrawiam,

Gaga2

• 1 month później...