Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zaczyna mnie to męczyć...:bash:

Jak czytam to forum to mam ochotę zlikwidować kocioł, całe CO, rozwalić dach, zrobić "kurną chatę" i rozpalić ognisko.

Może w końcu ktoś napisze coś konstruktywnego...?

Zamiast się dzielić uwagami mogącymi poprawić WSZYSTKIE konstrukcje i rozwiązania żrecie się o pierdoły i zaszłości.

A jak widać użytkownicy mają zupełnie inne problemy i pytania. Może czasami banalne ALE TO PRZYSZŁY WASZ KLIENT!

Czy Wasze firmy tak "cienko" stoją, że trzeba zbesztać konkurencję aby zyskać 2, 3 nabywców właśnie TWOJEGO kotła, sterownika, palnika?

A może właśnie charyzma, chęć poprawy istniejącego rozwiązania będzie decydująca w wyborze właśnie TEGO rozwiązania?

P.s.

Jeden cieszy się, że ma fiata a drugi narzeka na mercedesa - który samochód jest lepszy...?

https://forum.murator.pl/topic/60908-ranking-kot%C5%82%C3%B3w-na-eko-groszek/page/285/#findComment-4696100

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja ciągle czekam na wyjaśnienie, dlaczego ta informacja ma takie kluczowe znaczenie?

Panie Zawijanie, jako potencjalny klient mam prawo zapytać o różne rzeczy, choćby o kolor bielizny spawacza, który spawał kocioł, który chcę zakupić. Rolą dobrego sprzedawcy jest udzielenie odpowiedzi jak dobry polityk, myślę, że wszyscy wiedzą czym się cechuje dobry polityk ;) Ja wiem, że nie jesteś sprzedawcą, ale uprawiasz tutaj ostry marketing wyrobów Ogniwa, więc wybacz, że użyłem takiego porównania.

Aby nie uchylać się od prostej odpowiedzi na proste pytanie, jak niektórzy tutaj praktykują, powiem, że wzbudziło moje podejrzenie, że nie chcesz podać tych danych, widzę teraz, że te temperatury nie odstają od innych wyrobów. Czułbym się już zupełnie usatysfakcjonowany, gdybyś zechciał opublikować wyniki badań eksploatacyjnych.

Ja jako potencjalny klient, nie znający się podobnie jak wielu innych na szeroko pojętym "kotlarstwie", z uznaniem przyjąłbym taki gest. Jak myślisz, mając do wyboru dwa produkty, z których jeden jest dobrze zbadany oraz wyniki badań opisane w sposób pozwalający takiemu lajkonikowi jak ja zrozumieć najistotniejsze parametry i drugi, który ma tylko badania atestacyjne, który wybiorę? Myślę, że ludzi myślących podobnie jak ja jest wielu. Nie piszę ile % bo zaraz mnie zastrzelisz pytaniem: a jak policzyłeś, że to XX% a nie XX+1 %? :)))

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź i życzę Ci więcej uśmiechu.

https://forum.murator.pl/topic/60908-ranking-kot%C5%82%C3%B3w-na-eko-groszek/page/285/#findComment-4696408

Zawijan,

mam pytanie:

jaka jest dolna granica temp. spalin dla mocy znamionowej tak aby nie trzeba było montować wkładu kominowego?

W normie PN-EN 303-5 "Kotły grzewcze Część 5: Kotły grzewcze na paliwa stałe z ręcznym i automatycznym zasypem paliwa o mocy nominalnej do 300kW - Terminologia, wymagania, badania i oznakowanie" pisze dokładnie tak - cytat dosłowny:

"W przypadku kotłów pracujących z nominalną mocą cieplną i temperaturą spalin nie wyższą niż 160K od temperatury otoczenia, wytwórca kotła, w celu zabezpieczenia komina przed zawilgoceniem i ograniczeniem ciągu, powinien podać informacje dotyczące wykonania układu odprowadzenia spalin."

To wszystko, co na ten temat mówi norma.

https://forum.murator.pl/topic/60908-ranking-kot%C5%82%C3%B3w-na-eko-groszek/page/285/#findComment-4696426

Wierzę w Twój rozsądek. Gdybyś miał taki wynik, zmniejszyłbyś wymiennik. To obniża koszt produkcji, a takie spaliny to tylko

kłopot, bo w kominie popłyną strugi wody.

A na jakiej mocy kotła była taka temperatura?

Czyli - jednak jest możliwa temperatura spalin 136st.C przy mocy 25kW, ale nie jest rozsądne (według Ciebie).

A ta moc była dokładnie 25,7kW.

https://forum.murator.pl/topic/60908-ranking-kot%C5%82%C3%B3w-na-eko-groszek/page/285/#findComment-4696438

Jeżeli chodzi o projektowanie części wymiennika, to sugestia prof.Jana Helmana oraz dr. Wojciecha Mokrosza z Politechniki Śląskiej Gliwice, była z grubsza taka:

"Kwasowy punkt rosy determinuje końcową temperaturę spalin, która może wynosić 90-120st.C, zwykle jednak z uwagi na częstą pracę kotła przy niższych wydajnościach lub na tzw. podtrzymaniu kotły projektuje się przy założeniu końcowej temperatury spalin za kotłem na poziomie 180-200st.C"

Brakuje tu tylko jednej uwagi. Badania atestacyjne kotła (w których określa się tę temperaturę) wykonuje się na kotle "dziewiczo" czystym (powłoki wodne nie mają jeszcze grama narostów pyłowych.

A ja podam dla przykładu, że kocioł 16kW, który w badaniach atestacyjnych miał temperaturę spalin 152st.C, po miesięcznej eksploatacji miał już tę temperaturę 177st.C (przy regularnym czyszczeniu).

Mowa tu oczywiście o pracy na mocy 16kW.

Edytowane przez zawijan
https://forum.murator.pl/topic/60908-ranking-kot%C5%82%C3%B3w-na-eko-groszek/page/285/#findComment-4696454

Czyli - jednak jest możliwa temperatura spalin 136st.C przy mocy 25kW, ale nie jest rozsądne (według Ciebie).

A ta moc była dokładnie 25,7kW.

Jak widać, muszę się jeszcze dużo uczyć. A co z wodą

w kominie?

Pozdrowienia,

Włodek

https://forum.murator.pl/topic/60908-ranking-kot%C5%82%C3%B3w-na-eko-groszek/page/285/#findComment-4696493

Panie Zawijanie, jako potencjalny klient mam prawo zapytać o różne rzeczy...

...Czułbym się już zupełnie usatysfakcjonowany, gdybyś zechciał opublikować wyniki badań eksploatacyjnych...

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź i życzę Ci więcej uśmiechu.

Każdy ma prawo pytać o wszystko. Każdy – także ja – ma prawo odpowiedzieć lub nie. Ani Ty nie musisz się usprawiedliwiać, że zapytałeś, ani ja nie muszę się usprawiedliwiać, że nie odpowiedziałem. To są wyłącznie nasze osobiste sprawy. Zgadzasz się z tym?

Nie wiem, kim jesteś i „z kim trzymasz”, dlatego zapytałem, czy to rzeczywiście TY potrzebujesz tej odpowiedzi. Odpowiedziałeś. Przyjąłem to za dobrą monetę i odpowiedziałem. Jak widzisz, Twoje podejrzenia nie sprawdziły się.

A tu przecież nie chodziło o Ciebie. To nie Ty zadałeś to pytanie. Ty je tylko powtórzyłeś. A to pytanie miało określone intencje, dlatego podroczyłem się trochę z pytającymi. Przecież znaleźć te informacje nie jest tak znowu trudno. Dlaczego mam ułatwiać im sprawy?

Zresztą – jak widzisz – w końcu odpowiedziałem a pytający co na to? Nagle przestali już się interesować tą niesłychanej wagi sprawą?

Moją misją na tym forum nie jest uczenie Jareckiego i Włodka_PID technologii. Mój partner zawijan_2 mówi w takich sytuacjach, że „szkoły były otwarte dla wszystkich, kto chciał to się nauczył, kto się nie uczył, to jego strata”. Jak chyba widzisz, chętnie odpowiadam, jeśli ktoś pyta w dobrych intencjach. Ale czy muszę odpowiadać, jeśli pytanie zwiastuje awanturę?

Jakiś czas temu obiecałem, że opublikuję wyniki badań eksploatacyjnych kotłów OGNIWO. Dalej podtrzymuję tę obietnicę. Opublikuję. Nie musisz mnie poganiać.

Chyba, że masz tu także jakieś podejrzenia? Jeśli tak, to je po prostu sformułuj.

Wyniki badań publikuje się wtedy, kiedy są kompletne, ale na jakieś pojedyncze pytania z tego obszaru będę – być może – mógł odpowiedzieć nie czekając na ich zakończenie.

Uśmiecham się bardzo dużo. Więcej chyba nie można, bo mogłoby to przejść w skurcz i wyglądałbym głupio.

https://forum.murator.pl/topic/60908-ranking-kot%C5%82%C3%B3w-na-eko-groszek/page/285/#findComment-4696617

Po pierwsze.

Jak już napisałem - badania atestacyjne kotła (w których określa się temperaturę spalin, o której tyle się tu mówi) wykonuje się na kotle "dziewiczo" czystym (powłoki wodne nie mają jeszcze grama narostów pyłowych, które gromadzą się na nich w trakcie eksploatacji, zmniejszając efektywność wymiany ciepła).

Po drugie.

Według normy PN-EN 12809 „Kotły grzewcze na paliwa stałe. Nominalna moc cieplna do 50kW. Wymagania i badania.” punkt pomiaru temperatury spalin znajduje się w odległości 1,5m od czopucha, w tym 330mm stanowi łącznik nieizolowany.

Rzeczywiste temperatury spalin wchodzących do komina w trakcie rzeczywistej eksploatacji kotła są więc o kilkadziesiąt stopni wyższe od tych wykazanych w raportach z badań atestacyjnych.

Nadal nie rozumiem, dlaczego akurat temu parametrowi przypisuje się takie kluczowe znaczenie. Według mnie ważna jest sprawność kotła, niezależnie od temperatury jaką mają w tym czasie spaliny wylotowe. Temperatura spalin jest - w pewnym sensie – pochodną wielkości i stanu wymiennika ciepła. Przy tych samych temperaturach spalin różne kotły mogą mieć różną sprawność. Przy tej samej sprawności różne kotły mogą mieć różną temperaturę spalin.

Kocioł OGNIWO EKO PLUS 16kW w badaniach eksploatacyjnych wykonanych po jednym miesiącu eksploatacji kotła (przy regularnym czyszczeniu wymiennika) wykazywał temperatury spalin wylotowych (sterownik eCoal.pl mierzy temperaturę spalin w czopuchu):

przy mocy 17,3kW - 178°C

przy mocy 16,3kW - 177°C

przy mocy 13,3kW - 167°C

przy mocy 9,0kW -156°C

przy mocy 7,5kW - 137°C

https://forum.murator.pl/topic/60908-ranking-kot%C5%82%C3%B3w-na-eko-groszek/page/285/#findComment-4696737

Zgodnie z wymogami norm i przepisów t.spalin dla 100%mocy nie powinna przekroczyć podczas badania średniej 300st.C

Zatem patrząc pod tym kątem wszystkie wyniki, które się mieszczą w tym przedziale są prawidłowe.

Czy mogę prosić o źródło, z którego zaczerpnąłeś tę informację?

Ja znalazłem w jednej z norm stwierdzenie takie: "Należy sprawdzić, czy w czasie cieplnego pomiaru bilansowego podczas pracy kotła z mocą nominalną chwilowe wartości temperatury spalin w czopuchu nie przekraczają 300st.C

CHWILOWE - nie ŚREDNIE.

To duża różnica, więc sprawdź proszę to źródło, bo być może ja go nie znam, a ono istnieje.

https://forum.murator.pl/topic/60908-ranking-kot%C5%82%C3%B3w-na-eko-groszek/page/285/#findComment-4696754

Brakuje tu tylko jednej uwagi. Badania atestacyjne kotła (w których określa się tę temperaturę) wykonuje się na kotle "dziewiczo" czystym (powłoki wodne nie mają jeszcze grama narostów pyłowych.

A ja podam dla przykładu, że kocioł 16kW, który w badaniach atestacyjnych miał temperaturę spalin 152st.C, po miesięcznej eksploatacji miał już tę temperaturę 177st.C (przy regularnym czyszczeniu).

Mowa tu oczywiście o pracy na mocy 16kW.

Nie mam ochoty na dalsze przepychanki, dyskusje z Tobą przechodzą zawsze w jakieś dziwne przepychanki, bo nie potrafisz odpowiedzieć na czas i krótko na pytanie.

Odpowiadasz pokrętnie, nie w temacie lub tak późno,że do niczego już odpowiedź nie jest potrzebna.

Swoim stylem pisania podpalasz atmosferę. Ciekawe,że zupełnie normalnie na podobne sprawy i pytania odpowiadasz na innym wątku.

1. Nie chodzi o temp. na 100%mocy w przypadku mojego cytatu i doskonale o tym wiesz.

W cytacie chodzi o to,że poleca się projektowanie wymienników na 180-200st.C, aby przy małym odbiorze ciepła uniknąć zjawiska wykraplania.

ps. np. Kostrzewa Pellets Fuzzy Logic ma 118st.C temp. spalin na mocy 25kW, ale ma też więcej wentylatorów, w tym wyciągowy z tego, co kojarzę.

2. Wcześniej podawany był przykład zawartości tlenu oraz CO2 dla pełnej mocy a TY oczywiście w odpowiedzi podałeś przykład na mocy 6kW, bo tak Ci lepiej pasowało.

3. Chcesz znać źródło n/t max. temp. spalin - kontaktuj się z instytutem konkurencyjnym, może zamiast wojowania coś pozytywnego ze współpracy takich ośrodków wyniknie

4. Jakimi badaniami chcesz się dzielić, owe wyniki eksploatacyjne będą z kotła z 6, 5 , 4 czy 7-ma kanałami spalinowymi? Będzie to palnik z 4,5cioma członami i z jaką ilościa otworów. Jak te wyniki będą się miały do prototypów oraz obecnie sprzedawanych, uproszczonych kotłów?

Na to nie odpowiadaj, bo pewnie uznasz to za atak, rozpoczniesz następne 2-3strony wojowania.

Najlepiej nie odpowiadaj wcale na ten post, tylko go na spokojnie przetraw.

Ja za dalsze oftopy dziękuję, wolę komuś pomóc niż dyskutować o niczym.

https://forum.murator.pl/topic/60908-ranking-kot%C5%82%C3%B3w-na-eko-groszek/page/285/#findComment-4697006

Biorąc pod uwagę ostatnie zdanie sugeruję wybór kotła o mocy 12kW wyposażonego w wymienne głowice spalające, na 80-90%dni zimowych założona mniejsza, aby spalało się dobrze a w razie "wojny" zamiana na większą skutkującą zwiększeniem mocy kotła.

Jarecki, dziękuję za odpowiedź.

Zanim zadam jeszcze jedno pytanie przypomnę krótko co mam do ogrzania:

Dom dobrze docieplony (20cm styropianu), okna z potrójną szybą.

powierzchnia 140m2 + garaż 20m2 lekko ogrzewany.

Potrzebuję kotła, który dobrze pracuje na bardzo niskich mocach.

Zakładam dłuższe okresy utrzymywania temperatury tylko ok. 10stopni.

Przyznam, że trochę się nastawiłem na Sztokera, no i wolałbym uniknąć wymiany głowicy spalającej w trakcie sezonu.

Czy Sztoker dla mnie to raczej za duży kocioł?

Mógłbyś krótko podać za i przeciw Skam-p 12kW - Sztoker w moich warunkach?

Pozdrawiam

Jarek

https://forum.murator.pl/topic/60908-ranking-kot%C5%82%C3%B3w-na-eko-groszek/page/285/#findComment-4697041

Sztoker-25 jest polecany przez producenta na pow. od 80 do 250m2

Sam uważam,że najlepiej spisywał się będzie na pow. od ok.120-140 do 180m2 (to mówię na podstawie doświadczenia z tłokami)

Palnik ma małe opory podawania, to jest na plus, ryzyko zerwania zawleczki jest znikome.

Gabarytowo ten typ kotła tez można porównać do tłoka, palnik jest z tyłu kotła, wzdłuz konstrukcji. Szer. to 50cm a długość 119cm

Choć go nie produkuję, to mogę powiedzieć,że jest to bardzo dobrze wykonana konstrukcja.

Skam-P 12kW to natomiast propozycja z nowym typem palnika na miał (do 30mm) oraz ekogroszek, można stosowac miksy z ziarnem owsa czy pelletu do 40%

Mała głowica ma 15kW mocy, duża 25kW. Wymiana nie jest trudna, jest dziecinnie prosta. Wygaszam kocioł, czekam jak przestygnie, podnoszę w górę tylko ostatni człon odlewu, nakładam większy i po zabawie. Przypuszczam jednak,że nie będziesz potrzebował wymienić tej głowicy na większą a na małej zdecydowanie lepiej będzie utrzymać temp. +10st.C przy pow. 140m2, zachowasz większą sprawność.

Ten kocioł to pod względem gabarytów typowy ślimak, czyli palnik z lewej lub prawej strony.

Na głębokość 85cm, szerokość z podajnikiem 130cm, wysokość korpusu 131cm, czyszczony od przodu.

To takie podstawowe różnice.

https://forum.murator.pl/topic/60908-ranking-kot%C5%82%C3%B3w-na-eko-groszek/page/285/#findComment-4697095

Jarecki, dziękuję za odpowiedź.

Zanim zadam jeszcze jedno pytanie przypomnę krótko co mam do ogrzania:

Dom dobrze docieplony (20cm styropianu), okna z potrójną szybą.

powierzchnia 140m2 + garaż 20m2 lekko ogrzewany.

Potrzebuję kotła, który dobrze pracuje na bardzo niskich mocach.

Zakładam dłuższe okresy utrzymywania temperatury tylko ok. 10stopni.

Przyznam, że trochę się nastawiłem na Sztokera, no i wolałbym uniknąć wymiany głowicy spalającej w trakcie sezonu.

Czy Sztoker dla mnie to raczej za duży kocioł?

Mógłbyś krótko podać za i przeciw Skam-p 12kW - Sztoker w moich warunkach?

Pozdrawiam

Jarek

Sztoker ma moc 25 kW i będzie mocno przewymiarowany na Twój metraż. Ponadto jest to nowy model, nie ma za wielu użytkowników niestety. Wejdź na strony producentów kotłów - niektórzy maja kalkulatory do obliczania mocy kotła, sam się przekonasz.

https://forum.murator.pl/topic/60908-ranking-kot%C5%82%C3%B3w-na-eko-groszek/page/285/#findComment-4697277

Nie mam ochoty na dalsze przepychanki…

… wolę komuś pomóc niż dyskutować o niczym.

Jarecki

Ty to jesteś taki pływak, który umie pływać tylko z głową nad powierzchnią wody. Umiesz pływać. Nie zaprzeczę. Daleko Ci jednak do tego, abyś mógł nazywać siebie asem w tej dyscyplinie.

A wiedza znajduje się pod powierzchnią. Aby ją zdobyć, trzeba – niestety – wsadzić łeb pod wodę i w dodatku trzymać jeszcze otwarte oczy. Próbowałem parę razy wcisnąć Ci łeb pod powierzchnię, ale Ty wtedy zaczynałeś krzyczeć, że chcę Cię utopić. I tak jest dalej i chyba będzie już do końca naszych kontaktów.

Nic jednak – moim zdaniem – nie stoi na przeszkodzie, abyś ciągnął do końca rozpoczęte dyskusje, przynajmniej te, które sam rozpocząłeś. A Ty, jak tylko trzeba wsadzić łeb pod powierzchnię i pogłębić temat, uciekasz z wody, krzycząc, że to przeze mnie.

Mnie to jednak – wybacz – wcale nie rusza. Tematy, które uznam za ważne, będę ciągnął do końca – niezależnie od Twoich dąsów czy wrzasków. Nie dla Ciebie. Ty jesteś niereformowalny. Dla innych, którzy mogą mieć z tego określone pożytki.

https://forum.murator.pl/topic/60908-ranking-kot%C5%82%C3%B3w-na-eko-groszek/page/285/#findComment-4697530

Jarecki

Ty to jesteś taki pływak, który umie pływać tylko z głową nad powierzchnią wody. Umiesz pływać. Nie zaprzeczę. Daleko Ci jednak do tego, abyś mógł nazywać siebie asem w tej dyscyplinie.

A wiedza znajduje się pod powierzchnią. Aby ją zdobyć, trzeba – niestety – wsadzić łeb pod wodę i w dodatku trzymać jeszcze otwarte oczy. Próbowałem parę razy wcisnąć Ci łeb pod powierzchnię, ale Ty wtedy zaczynałeś krzyczeć, że chcę Cię utopić. I tak jest dalej i chyba będzie już do końca naszych kontaktów.

Nic jednak – moim zdaniem – nie stoi na przeszkodzie, abyś ciągnął do końca rozpoczęte dyskusje, przynajmniej te, które sam rozpocząłeś. A Ty, jak tylko trzeba wsadzić łeb pod powierzchnię i pogłębić temat, uciekasz z wody, krzycząc, że to przeze mnie.

Mnie to jednak – wybacz – wcale nie rusza. Tematy, które uznam za ważne, będę ciągnął do końca – niezależnie od Twoich dąsów czy wrzasków. Nie dla Ciebie. Ty jesteś niereformowalny. Dla innych, którzy mogą mieć z tego określone pożytki.

Bardzo Cię przepraszamy, że musisz się z nami męczyć.

Niedouczeni

https://forum.murator.pl/topic/60908-ranking-kot%C5%82%C3%B3w-na-eko-groszek/page/285/#findComment-4697546

Chcąc choćby w części zaspokoić Waszą niecierpliwość podam cząstkowe wyniki badań kotła OGNIWO EKO PLUS 16kW po okresie 1-miesięcznej eksploatacji. Badany był kocioł z wymiennikiem 4-rurowym (2+2) oraz palnikiem 4-członowym z 3 rządkami otworów nadmuchowych i ruszto-deflektorem żeliwnym (według najnowszego wariantu). W trakcie okresu eksploatacji kocioł był regularnie czyszczony w sposób – jak bym go określił – nie nadmiernie staranny.

1. Kocioł sterowany sterownikiem eCoal.pl:

przy mocy 20,5kW – temp.spalin: 206°C; sprawność: 76,1%; tlen: 7,3%

przy mocy 16,3kW – temp.spalin: 177°C; sprawność: 80,1%; tlen: 10,5%

przy mocy 13,3kW - temp.spalin: 167°C; sprawność: 75,3%; tlen: 12,4%

przy mocy 8,7kW - temp.spalin: 154°C; sprawność: 66,4%; tlen: 14,3%

przy mocy 7,5kW - temp.spalin: 137°C; sprawność: 66,0%; tlen: 14,9%

2. Kocioł sterowany przez badacza, za pomocą sterownika bruli.pl:

przy mocy 24,0kW - temp.spalin: 236°C; sprawność: 80,0%; tlen: 6,7%

przy mocy 17,3kW - temp.spalin: 178°C; sprawność: 80,3%; tlen: 9,2%

przy mocy 9,0kW - temp.spalin: 156°C; sprawność: 74,0%; tlen: 11,1%

To na razie tyle.

Więcej wyników wraz z wykresami z testów badawczych przedstawię niebawem na blogu http://zawijan.wordpress.com/

https://forum.murator.pl/topic/60908-ranking-kot%C5%82%C3%B3w-na-eko-groszek/page/285/#findComment-4697941