Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hehe to Minetru błysnełeś:) chciałeś sie pochwalić :D i czego to dowodzi? że nie badają?- pewnie niczego... wniosek jest taki że nie badają kotłów w Polsce:)

Nie chce mi sie szukać w necie , pewnie Zawijan By wiedział co mówi norma EN 303-5:2012 w klasie IV oraz V. to wiadomo by było czego dotyczy...

Edytowane przez Piotrek42

OJ...............biję się w piersi....

Czytaj dokładnie. Dobra?

Udzieliłem Ci odpowiedzi technicznej, na Twoje stwierdzenie dot. normy EN 303-5:2012 - "zapomnij że jakikolwiek kocioł na węgiel ją spełni".

Metodyka badań wg normy EN 303-5:2012 nie różni się zasadniczo od metodyki badań wg normy PN EN 303-5:2002, więc kotły, które spełniały określone kryteria wcześniej, nadal będą je spełniać. Co, owszem, nie znaczy, że nie będą musiały przejść nowych badań, właśnie zgodnie z wymaganiami normy EN 303-5:2012. Niemniej jednak te kotły spełnią wymagania klasy 3 tej normy. Bez względu na to, kto te badania będzie wykonywał. Kryteriów klas 4 i 5 - nie spełni obecnie chyba żaden z kotłów węglowych obecnych na rybku (napisałem "chyba", bo nie chce mi się dokładnie sprawdzać parametrów uzyskanych przez kilkaset badanych u nas kotłów). Tych kryteriów nie spełnią także występujące aktualnie na naszym rynku kotły na pelet. Ale - póki co - klasa 3 jeszcze w tej normie jest.

Zrozumiałeś to dobrze, czy dalej będziesz się mądrzył?

Z doświadczenia po przeliczeniu kilkunastu,różnorodnych domów w jakimś tam okresie ;)

:)

i to doświadczenie pozwala ci pisać że jego dom ma zapotrzebowanie 6-7KW pomimo iż nie napisał z czego i jak był stawiany???

nie wiesz nic o tej konstrukcji nie znasz jej kubatury, nie widziałeś jak budowano z jakich materiałów i ile błędów popełniono, nie wiesz jak izolowana i jak wentylowana a rzucasz cyframi jak pan lotto podczas losowania

twoje doświadczenie jest zerowe również w dziedzinie określania zapotrzebowania na ciepło

nie wiesz nawet ile tego ciepła twoja chałupa potrzebuje a próbujesz pisać bez podstawowych danych o domach innych ludzi???

jesteś totalnym ignorantem który na powierzchni 118m2 ma położone 120m2 podłogówki (naucz nas układać warstwami proszę :rotfl:)do tego nakupione pomp ciepła i kominków a chcesz ludziom pisać ile potrzebują by im tyłek nie zamarzł?

idź sprzedawać wodę w proszku albo turlać baterie bo tylko do tego się nadajesz

tutaj nie masz czego szukać - no chyba że idziesz na rekord postów

Ufff, Timon ale dołożyłeś do pieca :)

bo ja wiem naprawdę niewiele ale już na tyle dużo aby takie głupoty tępić bez litości

kolega napisał dom 170m2 a ten mu strzela 6-7KW

a może on potrzebuje 12KW gdyż uznał że stac go tylko na dom ktory spełni wymagania minimalne i nie zejdzie poniżej parametrów granicznych???

do tego ekipa sie nie spisała a OZC kupione na alledrogo dla sztuki bo z kasą w kryzysie krucho(proszę aby się kolega TRUPEK nie obrażał gdyż chodzi mi tylko o przejaskrawione pokazanie bezmiaru niewiedzy arturka o życiu w realnym świecie z różnymi problemami)

i co ?

kupi czajnik 7KW a jak przyjdzie mróz to sobie ognisko napali z wydrukowanych postów niejakiego arturo72 żeby mu tyłek nie zamarzł???

no chyba że mu arturek swojego drewna do kominka podeśle jako rekompensatę za pisane głupoty o ile go sam wcześniej nie spali w swoim kominku dla klimatu:bash::bash::bash::bash::bash:

Gość Arturo72
i to doświadczenie pozwala ci pisać że jego dom ma zapotrzebowanie 6-7KW pomimo iż nie napisał z czego i jak był stawiany???

nie wiesz nic o tej konstrukcji nie znasz jej kubatury, nie widziałeś jak budowano z jakich materiałów i ile błędów popełniono, nie wiesz jak izolowana i jak wentylowana a rzucasz cyframi jak pan lotto podczas losowania

twoje doświadczenie jest zerowe również w dziedzinie określania zapotrzebowania na ciepło

nie wiesz nawet ile tego ciepła twoja chałupa potrzebuje a próbujesz pisać bez podstawowych danych o domach innych ludzi???

jesteś totalnym ignorantem który na powierzchni 118m2 ma położone 120m2 podłogówki (naucz nas układać warstwami proszę :rotfl:)do tego nakupione pomp ciepła i kominków a chcesz ludziom pisać ile potrzebują by im tyłek nie zamarzł?

idź sprzedawać wodę w proszku albo turlać baterie bo tylko do tego się nadajesz

tutaj nie masz czego szukać - no chyba że idziesz na rekord postów

Jeśli dom jest stawiany dzisiaj tzn. musi spełniać normę na przenikalność cieplną ścian czyli 0,3 W/m2K, a to powoduje obciążenie cieplne domu ok.200m2 na poziomie 6-7kW...

Ja przy moich 118m2 mam obciązenie cieplne 3kW.

Gość Arturo72
To raczej było na życzenie, jak włazi między tryby.

.

Tutaj nieświadomy inwestor jest dobrym inwestorem ;)

Bo by kotły pow.10kW nie były sprzedawane na forum,gdzie 99% buduje nowe domy :)

Wciskane są kotły 100% przewymiarowane a zielony inwestor łyka...

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Jak jesteś taki mądrala, to po co wstawiłeś sobie pompkę ponad 9kW ? a o kominku nie wspomnę, dla klimatu oczywiście.

Fachura a przewymiarował nośnik o 300%

Ech.

Miała być zwykła 8kW,która przy -20st.C dysponuje mocą 5,5kW a to już dobra moc do systemu dwutaryfowego ale z różnych powodów "zawodowych" wziąlem 9kW z parametrami bez zmian do -15st.C,też jest ok pod system dwutaryfowy gdzie jest tylko 10h grzania czyli 3kW*24h=72kWh/10h=7,2kW i taką optymalną moc przy parametrach -20st.C +21st.C pompy lub innego systemu grzewczego na prąd powinienem mieć,zeby nie wchodzić w I taryfę.

Edytowane przez Arturo72

z różnych powodów "zawodowych" wziąlem 9kW .

Przy zapotrzebowaniu 6 cz 7kW ja proponuję kociołek 10 czy 11kW czyli o 50% więcej jak potrzeba "z różnych powodów zawodowych"

Ty bierzesz pompę 300% większą.

Naśmiewasz się ze mnie przy każdej okazji że robię to na oko.

Jak to się ma do Twoich precyzyjnych wyliczeń ?

Śmiem twierdzić że Timon bardzo trafnie podsumował Twoją fachowość.