Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam coś innego, bardziej działającego na wyobraźnię niż pompy ciepła: http://tinyurl.com/punhbj4. Kilo tego wykonanego z stali chirurgicznej 18/10 wyrobu to też ok. 30 zł. No i kuferek, odmiennie niż paleta na której przyjechał baniak nie jest zwrotny ani nie wymaga kaucji.

Naprawdę te sztućce ważą w sunie 4 kg, czyli średnio 55 gramów sztuka ?

Palety od kotłów u mnie nie są zwrotne i nie wymagają kaucji, a się przydają podczas budowy i nie tylko [np. pod budę dla psa].

napisał apap5:

Ta lodówka ma ciekawą właściwość, - bez poboru energii utrzymuje zadaną temperaturę przez 21 godzin!

Jeśli Twój baniak też utrzyma zadaną temperaturę przez podobny czas - bez podawania paliwa, to wtedy będziemy mogli porównać te dwa produkty. W innym przypadku ten Twój kowalsko-ślusarsko wymordowany baniak, będzie się miał nijak, do wykonanej z stali chirurgicznej, nafaszerowanej elektroniką bardziej niż niejeden pecet, wymagającej do wyprodukowania kilkunastu kooperantów i parku maszynowego lepszego niż dla karoserii Porsche lodówki. Mimo iż są w podobnej cenie.

Wypchana aerogelem więc musi być słono. ;)

Słono? Przecież ta kosmiczna lodówka kosztuje tyle co te nasze siermiężne kociołki, wypchane w dniu sprzedaży powietrzem!

Inny przykład: kilogram równie skomplikowanego jak baniak z podajnikiem urządzenia, o nazwie "klin do rozłupywania drewna", to nie 30 a 15 zł!!! I też stal z której jest zrobiony to nie St0.

klin.jpg

No i w tych 15 zł/kg ma wliczoną podróż prawie 20 tyś. kilometrów.:eek:

Gość Arturo72
Żart jest szyty zbyt grubymi nićmi! Ta lodówka ma ciekawą właściwość, - bez poboru energii utrzymuje zadaną temperaturę przez 21 godzin!

[ATTACH=CONFIG]323030[/ATTACH]

Jeśli Twój baniak też utrzyma zadaną temperaturę

I cały spam lodowkowy zaczął się jak zwykle od karoki ;)

Mój baniak dostarczy energii przez 7h a po odcieciu "paliwa" od niego temp.w domu po 24h spadnie o max.1st.C przy -18st.C :)

SUSPENSER,lodówka która zapodales odpowiada raczej twojej pompie made in china za 4tys.zl

Edytowane przez Arturo72

I cały spam lodowkowy zaczął się jak zwykle od karoki ;)

Mój baniak dostarczy energii przez 7h a po odcieciu "paliwa" od niego temp.w domu po 24h spadnie o max.1st.C przy -18st.C :)

SUSPENSER,lodówka która zapodales odpowiada raczej twojej pompie made in china za 4tys.zl

Cena pompy ciepła Panasonic:

10% ceny - cena części . elektroniki , obudowy

90% ceny - marża , marketing , reklama

I tyle ...

Pompy Panasonica to jedne z NAJTAŃSZYCH markowych pomp.

Najdroższe w tych pompach jest marketing , reklama i olbrzymie narzuty ...

Podobnie jak w rekuperatorach ...

Rekuperator warte 2000 zł i to z dobrym już zyskiem producenta , ale producent wpada na pomysł że lepiej w cenniku wystawić ten rekuperator za 10 tys zł i dać sprzedawcy nawet 70% upustu :)

I zrobić z dość taniego produktu produkty niemalże luksusowy dla "nielicznych" ...

I tak samo jest z pompa ciepła ...

Jeśli tak nie jest to ile kosztuje NAJDROŻSZA część pompy ciepła , czyli sprężarka ?

Przy tych cenach kotły są sprzedawane niemalże za bezcen , bo dzięki super taniej robociźnie w PL te produkty są tak naprawdę BARDZO tanie.

A ceny niemalże dumpingowe ...

Gość Arturo72
Cena pompy ciepła Panasonic:

10% ceny - cena części . elektroniki , obudowy

90% ceny - marża , marketing , reklama

I tyle ...

Pompy Panasonica to jedne z NAJTAŃSZYCH markowych pomp.

Najdroższe w tych pompach jest marketing , reklama i olbrzymie narzuty ...

Podobnie jak w rekuperatorach ...

Rekuperator warte 2000 zł i to z dobrym już zyskiem producenta , ale producent wpada na pomysł że lepiej w cenniku wystawić ten rekuperator za 10 tys zł i dać sprzedawcy nawet 70% upustu :)

I zrobić z dość taniego produktu produkty niemalże luksusowy dla "nielicznych" ...

I tak samo jest z pompa ciepła ...

Jeśli tak nie jest to ile kosztuje NAJDROŻSZA część pompy ciepła , czyli sprężarka ?

Przy tych cenach kotły są sprzedawane niemalże za bezcen , bo dzięki super taniej robociźnie w PL te produkty są tak naprawdę BARDZO tanie.

A ceny niemalże dumpingowe ...

Kolejne posty nie w temacie ;)

Wg SUSPENSERA sprężarka w pompie to 5000zl a to już 30% ceny ;) Faktycznie najdroższy element to sprężarka i koszt chyba 2000zl.

Producent nie jest instytucją charytatywną to sądzę,ze ma jakiś tam procent i nie jest to 1% + podatki.

Reszta procentów to inne części czyli parowniki,pompa obiegowa,która też jest na wyposażeniu(u mnie Wilo stratos za 1500zl),skraplacze,elektronika i inne pierdoly jak gaz,wymiennik,bufor itd.

Koszt wytworzenia gliwickiej Astry to 36tys.zł a w salonie 70tys.zl :)

Czemu jej nie sprzedają za 40tys.zł ? Może będzie obniżka ;)

Edytowane przez Arturo72

Pieklorz kolego to być nie mógł - biorąc pod uwagę datę badania. Otóż Pieklorz obecnie to wyłącznie Chwałowice. A Chwałowice typ węgla mają 32.1 a nie 31.2 jak podano na świadectwie z badań. Nie ma już Pieklorza z Piekar ani Pieklorza Bytomskiego. Po przejęciu Piekar i Bobrka przez Węglokoks ekogroszki z tych kopalni nazywają się Skarbek. A i tak tylko Skarbek z Piekar jest węglem typ 31.2. Tyle ze nie osiąga wartości opałowej o jakiej pisał Zawijan.

Proszę pana

tak jak napisałem: PIEKLORZ.

Zadzwoniłem dzisiaj do tej jednostki i osoba z którą rozmawiałem powiedziała, że jeśli klient nie deklaruje swojego węgla, to oni robią badania na węglu rynkowym. Takim, który odpowiada jakimś tam wymaganiom zapisanym w normach.

Robią dokładne badania laboratoryjne węgla i przechowują go w jakiś takich warunkach, że nie zmienia swoich właściwości.

przekazuje tylko to, czego się dowiedziałem

Proszę pana

tak jak napisałem: PIEKLORZ.

Zadzwoniłem dzisiaj do tej jednostki i osoba z którą rozmawiałem powiedziała, że jeśli klient nie deklaruje swojego węgla, to oni robią badania na węglu rynkowym. Takim, który odpowiada jakimś tam wymaganiom zapisanym w normach.

Robią dokładne badania laboratoryjne węgla i przechowują go w jakiś takich warunkach, że nie zmienia swoich właściwości.

przekazuje tylko to, czego się dowiedziałem

Przed chwilą dzwoniłem znowu do Zabrza. Od pana z którym rozmawiałem, dowiedziałem się że norma mówi o wartościach paliwa do badania kotłów.

Z tego co zanotowałem wynika tak:

wartość opałowa w stanie suchym więcej niż 28000 kJ/kg

wilgotność w stanie roboczym do 11%

popiół w stanie roboczym do 7%

części lotne w stanie roboczym do 30%.

No i jeszcze raz mi potwierdził, że dopóki mają zapasy paliwa do badań to jest PIEKLORZ.

Zanim kupią paliwo to żądają próbki z papierami kopalni. Potem robią swoje badania laboratoryjne. Jeśli paliwo odpowiada próbce to kupują jakąś tam porcję (zawsze fabrycznie workowaną i zamkniętą) i z papierem, że ta dostawa odpowiada wartościom próbki.

Co się dowiedziałem, to przekazuję.

Edytowane przez bolek&lolek

- ->Do bolka i lolka

Masz rację,tu jest wątek o kotłach.

O rodzajach węgla piszemy w wątku "Ranking paliwa typu ekogroszek".

Ma pan rację. To jest wątek o kotłach. Na ekogroszek.

Ponieważ w treściach wcześniejszych niektórzy z panów twierdzili, że kotły są badane na jakiś super hiper paliwach, dlatego postanowiłem to sprawdzić u źródła.

Jeśli kogoś tym uraziłem, to najmocniej przepraszam.

Amerykę odkryłeś! Ludzie, skąd Wy się bierzecie? Zadzwoń do Paryża, sprawdź; tam podobno jedzą żaby!

Proszę pana,

jeśli to nie narazi pana na zbytni stres i popsucie humoru, to proszę o zapoznanie się z treścią mojego wpisu, który tak pana ZBULWERSOWAŁ.

Chodziło o to jakimi cechami musi się charakteryzować węgiel do badań kotłów.

Pan to wiedział? To szkoda, że się tą wiedzą z innymi nie podzielił.

Przepraszam pana i wszystkich, których mój wpis tak zbulwersowal, że i obiad nie będzie dzisiaj smakował.

Przed chwilą dzwoniłem znowu do Zabrza. Od pana z którym rozmawiałem, dowiedziałem się że norma mówi o wartościach paliwa do badania kotłów.

...

No i jeszcze raz mi potwierdził, że dopóki mają zapasy paliwa do badań to jest PIEKLORZ.

Zanim kupią paliwo to żądają próbki z papierami kopalni. Potem robią swoje badania laboratoryjne. Jeśli paliwo odpowiada próbce to kupują jakąś tam porcję (zawsze fabrycznie workowaną i zamkniętą) i z papierem, że ta dostawa odpowiada wartościom próbki..

Podaję link do opisu Pieklorza z Chwałowic

http://www.kwsa.pl/o_firmie/oddzialy/Oddzia%C5%82+KWK+%22Chwa%C5%82owice%22

Czy w Brnie też badali na tym węglu ?

wartość opałowa w stanie suchym więcej niż 28000 kJ/kg

wilgotność w stanie roboczym do 11%

popiół w stanie roboczym do 7%

części lotne w stanie roboczym do 30%.

Zanim kupią paliwo to żądają próbki z papierami kopalni. Potem robią swoje badania laboratoryjne. Jeśli paliwo odpowiada próbce to kupują jakąś tam porcję (zawsze fabrycznie workowaną i zamkniętą) i z papierem, że ta dostawa odpowiada wartościom próbki.

Co się dowiedziałem, to przekazuję.

W parametrach brakuje jednego. Mianowicie typu węgla - a to o ten typ właśnie się z lekka pospieraliśmy. Na świadectwie z badań OEPM jest podany typ węgla 31.2. Z kolei zawijan podał że kocioł OEPM w trakcie badań był opalany węglem o wartości opałowej blisko 28 MJ. Tam bodaj 27,8 Mj? Dokładnie nie pamiętam. Więc może kolego zadzwoń jeszcze raz i zapytaj, jaki to polski węgiel typ 31.2 posiada wartość opałową 27,8 MJ ( czyli według klas handlowych Qir 27 Mj ). Bo ponoć na takim właśnie węglu zbadano kocioł OEPM. Z Pieklorzy kwalifikowałby się Chwałowicki, no i z dawnych ( sprzed przejęcia Bobrka przez Węglokoks ) Bytomski. No ale obydwa są węglami typ 32.1. Ja nie znam żadnego polskiego węgla 31.2 z taką wartością opałową. Chętnie poznam i liczę na to że wykonasz jeszcze jeden telefon - skoro się już tak zaangażowałeś w te telefoniczne dociekania. PS. A gdybyś już się zdecydował zadzwonić, to może jeszcze odnośnie tej normy na węgiel używany do badań się upewnij czy te jak piszesz " w stanie suchym więcej niż 28 000 kJ/kg " to na pewno wartość opałowa.

Edytowane przez kobra64
dopisek