Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kol. Jarecki

Wiele lat temu zostałem poproszony prze firmę L. (obecnie w J.Z.) o rozwiązanie problemu w pewnym miejscu (niedaleko Częstochowy). Wstawili 2 duże kotły. I doopa. Dostawili trzeci. Dalej doopa. A co się okazało? Że aby nagrzać naraz ponad 10 ton wody w zładzie trzeba by było walnąć pod 1,2 MW.

Jak z tego wybrnąłem? Prosto.

Ustawiłem kotły na ponad 80 st.C. Kazałem zamknąć po kolei obwody. Nagrzałem jeden, pompowałem kolejny. Nagrzałem wszystkie, ztrymowałem i .... układ pracuje prawidłowo. Do dzisiaj.

Podobnie prawdopodobnie było u B. gdzie zład ma ponad 500 l. i w cholerę rozgałęzień.A na dodatek... ster.

To taka lekcja (za frico) dla was wszystkich na przyszłość.

Bo oprócz kotła jest jeszcze instalacja.A woda ma najwyższe ciepło wł.

Edytowane przez boluslolusj23

Tzn. np., że tylko retorta > 20kW wchodzi w rachubę, a rynna juz nie (jeśli chodzi o kl 5)? Bo np. Defro Sigma Uni ma chyba rynnę i 24kW. I klasę 5 ma.

Dobrze to zrozumiałem? Jak to jest? Ja nie jestem fachowcem.

Jaki kocioł byłby dla mnie lepszy?

5 klasa jakości środowiskowej i sprawności energetycznej kotłów c.o. według normy PN EN 303 – 5:2012 odchodzi właśnie do lamusa. Teraz kierunek rozwoju urządzeń wyznacza nowa dyrektywa Ecodesign.

Wszystkie w klasie piątej ale ecodesign czyli np.

Defro

http://www.defro.pl/logo,oferta,1002,183,188.jpg

http://www.defro.pl/logo,oferta,995,183,188.jpg

Sas.

http://www.sas.busko.pl/pl/images/stories/sas/produkty/ikony/PL/klasa_5.png

http://www.instalacjebudowlane.pl/obrazki3/eco_kotly_sas_280417.jpg

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/24325-zestawienie-kot%C5%82%C3%B3w-z-podajnikiem-klasy-ecodesign/#entry313430

Edytowane przez animuss

Gość Konto usunięte_1*
Ale te najlepsze kotły węglowe cenowo podchodzą pod pompy ciepła więc logicznie myślący powie a po jakiego uja mi to potrzebne , tym bardziej że teraz nawet normalnie węgla nie da się kupić , sam czekam na orzech 3 tygodnie i facet powiedział abym szukał gdzieś bo on nie ma a mieszkam 50km od większości kopalni i węgiel po 840zł a co będzie za rok ? ,,,, pompa ciepła i do widzenia

rbr-k nie ma jeszcze ECOdesing bo nie widziałem go na liście i w małopolsce nie dostanie się na niego dofinansowania.

a to co za brednie?

pomijam idiotyzmy jakie sa tam wypisane, ale ta lista nie jest wyrocznią, ona zawiera tylko takie kotły, które ktos w danym czasie zgłosił i nic więcej.

Nie ma obowiązku zgłaszania kotła na jakieś listy pod dotacje to nie oznacza,że dany produkt papieru nie ma.

I jeszcze całkiem spora grupa innych, oprócz tych dwóch.

A certyfikat stosowny dla RBR-K jest dostępny? Czy tak jak zawsze... dopiero po kupnie? Co, Mineru?

a choćby Sztokery+ z Ecodesignem a mały 12kW okazał się na tyle dobry i innowacyjny,że występuje na tej liście pod 3nazwami.....

Konstrukcja Sztoker+12kW jest na tyle fajna,że inny duży producent ją kupił i produkuje pod swoją nazwą w swoich kolorach w dwóch poziomach wyposażenia w sterowniki

W liście w małopolsce masz:

oryginalne Sztoker+ 12kw oraz 24kW

masz też Termo-Tech Eco Logic 5+ o mocy 12kW oraz pod inna nazwa z innym sterem Herkules 5+ o mocy 12kW

itd.

nie mniej pod ecodesign to jeszcze nam w Polsce paliw handlowych brakuje, takowe (miks węglowy) oficjalnie ma ponoć niebawem produkowac khw

z groszków handlowych po sprawdzeniu ok. 10najlepszych jedynie na jednym jestesmy w stanie pracować na pograniczu wymogów, reszta wesołych, pieklorzy i spółki ma taką strukturę,że NOxy po przeliczeniu na 10%tlenu są grubo powyżej 400

tu uważam,że śladem motoryzacji należy wprowadzić testy w warunkach domowych. W samochodach od września muszą być też testy drogowe w warunkach normlanych, gdzie zakłada się,że może wyjść wynik gorszy do granicy 1:2 czyli jak np. emisja CO ma byc 80mg, to w teście drogowym może wychodzić do 160mg jak dobrze temat pamiętam, z czasem do jakiegoś roku współczynnik rozbieżności ma się zmniejszyć. Podobnie to powinno wyglądac w kotłach norma mówi np. max. 500mg/m3 emisji CO, to w teście domowym niech będzie max. granica 1000 i ewentualnie w przeliczeniu na 13%tlenu. Wówczas do czegoś dojdziemy, bo tak to tylko fikcja badawcza z innym przeliczaniem jest robiona. Mieszanki opałowe, sztuczki z deflektorami, kombinacje alpejskie. Nie ma retort, które w realu trzymają V-kę, to wszystko na obecnie dostępnych opałach jest przy bdb pracy w klasie III

a to co za brednie?

pomijam idiotyzmy jakie sa tam wypisane, ale ta lista nie jest wyrocznią, ona zawiera tylko takie kotły, które ktos w danym czasie zgłosił i nic więcej.

Nie ma obowiązku zgłaszania kotła na jakieś listy pod dotacje to nie oznacza,że dany produkt papieru nie ma.

Jakby RBR-K miał klasę ECO DESING to byłby na tej liście, na liście kotły są dodawane na bieżąco, jak producentowi nie zależy na sprzedaży kotłów w województwie małopolskim i śląskim i pewnie w najbliższych latach w reszcie polski to już jego sprawa (nikt mądry nie kupi kotła z którym nie odbierze nowego domu i będzie go musiał zezłomować w 2025 roku dla odebranych domów. Już nie wspomnę o dotacjach z których można niedużym kosztem wymienić sobie kocioł na nowy, a jak wyżej pisałem mógłbym polecić kilku sąsiadom jakiś sprawdzony kociołek i pewnie sam będę musiał się rozglądać za nowym kotłem w najbliższym czasie ( na razie RBR 11KW działa prawidłowo po za zasobnikiem na węgiel który po 3 latach praktycznie przerdzewiał na wylot mimo suchego opału), bo szkoda nie skorzystać z dotacji i jak zrobią tak jak w mieście Krakowie że z każdym rokiem dotacja będzie niższa to będę musiał przyspieszyć zakup.

Jakby RBR-K miał klasę ECO DESING .........................................

Masz w wątku świstki: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181350-Rbr-Ekouniwersal&p=7508440&viewfull=1#post7508440

Kiedyś były od wujka Staśka teraz są od wujka Sławka.

Przeczytaj co Kobra napisał, to nie jest tak że chop na krowę i ciele jest :)

Maher jak zawsze znafca. Jak kocioł ma Ecodesign, to producent może wystąpić o dopisanie go do listy. Wtedy Urząd Marszałkowski analizuje papiery, a to trwa. Po weryfikacji kocioł trafia na listę. Rozumiesz kolejność zdarzeń znafco?

Będę prawdopodobnie w tym tygodniu w Urzędzie Marszałkowskim to dopytam czy RBR był zgłoszony i ile trwa procedura wpisania na listę, bo z tego co rozmawiałem wcześniej to coś kręcisz tak jak z cenami ekogroszku.

Edytowane przez Maher

, jak producentowi nie zależy na sprzedaży kotłów w województwie małopolskim i śląskim.

Czy Ty zanim cos palniesz możesz się choć chwilę zastanowić i pomyśleć?

Co ma piernik do wiatraka? tj małopolska do śląskiego?

W śląskim pierwsze skamp-pv o mocy 20kW pod dotacje jechały we wrześniu 2016roku, czyli równo rok temu

Jeden z pierwszych trafił do kolegi udzielającego sie jak pamiętam w rybnickim alarmie przeciwsmogowym i trafił w miejsce ogniwa plus m 20kW, które wówczas jeszcze atestu nie miało. Także jeden z pierwszych trafił jak kojarze do urzędnika pracującego w jednym z urzędów przyznających dotacje. Jak mnie pamięc nie myli obie te sprawy załatwiał minertu. Na terenie śląska modele pv 20kw i 13kW sa zgłoszone w szeregu miast i gmin prowadzących programy dotacyjne, tu znowu kolejny do minertu jedzie po połowie przyszłego tygodnia.

W śląskim tak się układa,że idą na wymiany głównie jednostki 20kW, na terenie innych woj., gdzie także są dotacje częściej wybierane są 13-ki

Masz w wątku świstki: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181350-Rbr-Ekouniwersal&p=7508440&viewfull=1#post7508440

Kiedyś były od wujka Staśka teraz są od wujka Sławka.

Przeczytaj co Kobra napisał, to nie jest tak że chop na krowę i ciele jest :)

Wiesiu, wiem kogo masz na myśli (nie nie mnie) ino środek Polski, ale pisząc to co napisałeś, po prostu narżnąłeś S.P. w papiery. To jak się chłop wkurzy, to po wujki Ryśku. Kumasz? No to dowiedz się co pies robi, jak nie ma co robić. Leży i worek sobie liże. Bierz może z niego przykład.

Czy Ty zanim cos palniesz możesz się choć chwilę zastanowić i pomyśleć?

Co ma piernik do wiatraka? tj małopolska do śląskiego?

W śląskim pierwsze skamp-pv o mocy 20kW pod dotacje jechały we wrześniu 2016roku, czyli równo rok temu

Jeden z pierwszych trafił do kolegi udzielającego sie jak pamiętam w rybnickim alarmie przeciwsmogowym i trafił w miejsce ogniwa plus m 20kW, które wówczas jeszcze atestu nie miało. Także jeden z pierwszych trafił jak kojarze do urzędnika pracującego w jednym z urzędów przyznających dotacje. Jak mnie pamięc nie myli obie te sprawy załatwiał minertu. Na terenie śląska modele pv 20kw i 13kW sa zgłoszone w szeregu miast i gmin prowadzących programy dotacyjne, tu znowu kolejny do minertu jedzie po połowie przyszłego tygodnia.

W śląskim tak się układa,że idą na wymiany głównie jednostki 20kW, na terenie innych woj., gdzie także są dotacje częściej wybierane są 13-ki

Kol. Jarecki

gwoli ścisłości: O. miało potwierdzenie, a że papierki w UDT CERT idą przez W-wę, to trochę trwa. Na temat tego "mądraska" z R. się nie wypowiadam, bo szkoda moich nerwów. Taki ucony, taki szkolony, a .... dolony.