Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do mocy kotla to jestem użytkownikiem nie sprzedawca , handlowcy ludzia wciskają gówno pozniej płacz i lament.

Słabszy kociol przeciągniesz do góry powietrzem i dawką ale mocnego nie zmniejszysz ani dawką ani powietrzem bo wypadnie z mocy nominalnej.

A dławieniem i zmniejszaniem temperatury na kotle mozna tylko narobić sobie problemow .

Witam.

Jesteś dość świeżym użytkownikiem. Sporo już przeczytałem na forum itp, ale jak wcześniej byłem zdecydowany na jedno to teraz czym więcej czytam tym większy mętlik w głowie.

Dom bliźniak do ogrzania piętro, 2 piętro ok 160 m2, Piwnica /parter nie ogrzewana, garaż w bryle domu. Strych nie ogrzewany dom z lat 80.Ocieplony styropian 10 cm strych ok 5 cm stociny (to będę zmieniać w przyszłości na wełnę 20cm) ogrzewanie tradycyjne same grzejniki plus grube rury. W tej chwili jest stary sas miałowy 17 kw układ zamknięty( zmniejszałem go szamotem bo przegrzewał dom . Teraz palę drzewem i węglem na 62 C i temp w domu 23-25 stopni bo lubimy ciepło. Link z wyliczeń http://cieplowlasciwie.pl/wynik/4io9

Wychodzi 14-16 kw podajnikowy.

W przyszłym roku będę musiał wymieć piec bo tego już reanimowałem bo przerdzewiał ale udało się zespawać i ten sezon przetrwa.

Zastanawiam się nad dotacją i mam też coś na oku parę piecy.

1. zębiec topaz 13 lub 17 kw

2, pereko KSM 17 kw

3. DEFRO KOMFORT EKO LUX 15 kW (tego mnie strasznie namawia sprzedawca okoliczny)

4,Ogniwo Eko Plus M 14kw (to już patrząc po zaczerpnięciu wiedzy z forum).

Co byście radzili polecali? Czy tez może w coś innego isć...

Myślec tez trochę o gazie ale większość ludzi mi odradza bo mówią ze pójdę z torbami, piec gazowy kiedyś był ale bardzo starej daty i został zdemontowany. Doprowadzenie gazu do kotłowni jest...

Edytowane przez krychu34692

• 4 months później...
Po 11 latach pracy muszę pochwalić mój piec 25 KW SGR Walendowscy z podajnikem ARDEO, który ma obrotową retortę zewnętrzną. Przez te 11lat nie wymieniałem ślimaka, nic się mechanicznego nie popsuło, nawet ani razu nie zerwała się zawleczka ( wiem możecie myśleć, że zmyślam ale to prawda!!!). Po 7 latach musiałem wymienić kondensatory w silnikach podajnijka i dmuchawy oraz poamlaować farbą antykorozyjną kosz podajnika. Dzisiaj wziąlbym do mojego domu 220 m2 piec mniejszy, moźe 15-17 kW, to wszystko co bym zmienił. Spalanie na cały rok, bez wygaszania pieca na lato, z grzaniem ciepłej wody cały czas to mniej niż 5 ton "ruskiego" ekogroszku za który w czerwcu 2018 roku płaciłem 620 zł/tona luzem. Zużycie wody u mnie przez trzy panie to 50 m3/miesięcznie!!!! więc wyobrażacie sobie ile one się kąpią!! Polecam retorty obrotowe ARDEO !! Podstawa to SUCHY EKOGROSZEK!!

• 9 months później...

witam

jak czytam ten temat to moj problem jest dosc nietypowy- dom 450m2, zbudowany z porotermu, 2x stryopian 30mm, pustak betonowy 24, tynk goralski

dom sklada sie z 3 pieter po 150m kazde, w piwnicy wszystkie grzejniki pozakrecane srubokretem, jeden otwarty na nie zamarzanie, parter- tu wisi termostat- temperatura ustawiona na 21,8, po poludniu 22.2 i 21 na noc, gora- lazienka, pokoj dzieciecy i sypialnia- grzejniki z termostatem elektrycznym, otwieraja sie kiedy sie budzimy i kiedy idziemy spac, w dzien sie zamykaja, reszta grzejnikow zamkniete na amen.

piec- 37kw tlokowy z 2007r- tona dobreg ekogroszku od 26.12.2019 do 21.01.2020- 800zl poszlo przez komin

okna dwu- szybowe, tez z 2007r

rozumiem, ze dom jest spory, ale jednak polowa grzejnikow pozakrecana, sądzę, ze wina takiego spalania lezy po stronie pieca, mam mozliwosc podlaczenia sie do gazu, jednak sie obawiam, kiedy idziemy w gosci do kogos kto ma gaz to odrazu wiemy, zeby grubiej sie ubrac a nie o to przeciez chodzi

pellet- moim zdaniem za duzy popyt na te piece, przewiduje spore podwyzki tego paliwa, wydaje mi sie, ze jednak ekogroszek wyjdzie mnie najtanie, tym bardziej, ze mam co grzac.

jaki kociol polecicie?

a moze jakies inne rozwiazanie?

dziekuje bardzo i pozdrawiam

Powiem ci dlaczego tyle spalasz , spalasz tyle bo wyłączasz ogrzewanie i potem znów próbujesz to dogrzać , najtaniej wychodzi grzanie nonstop ale na małej mocy wtedy uzupełniasz tylko straty to nie moje widzimisie ale fakt , a druga sprawa to kocioł też swoje potrawi skonsumować jak ma zwalony wymiennik lub źle ustawiony .grzeje 120m2 stale a czasami 160m2 kotłem 10kw ale bez przerw i on spala ok 8kg/doba dom niemłody ale docieplony.