Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z możliwością spalania drewna i węgla np dla podgrzania wody

Pozdrawiam

Te opisy producentów bierz raczej z przymrużeniem oka.

Jeśli coś jest do wszystkiego, jest do niczego :)

Raz napalisz tym drewnem, zapierdzielisz kocioł i będziesz biegał tam jak poparzony co chwila dokładać, tak to wygląda w praktyce, możesz mi wierzyć.

Grzeję wodę kotłem z podajnikiem chyba 7 lat ( również latem z palnika ) i nie przyjdzie mi już do głowy żeby zapalić kiedykolwiek na ruszcie.

Gość Arturo72
To tak z reguły zapytał byś się na wstępie czego przyszły inwestor oczekuje bo uwierzy w to co piszesz a później będzie zonk.

Najpierw to niech inwestor wie jak się odczuwa temperaturę w domu przy podłogówce,potem niech decyduje bo nawet Ty nie masz o tym zielonego pojęcia.

Bo powyzej 23st.C na wys.1m,na calej powierzchni domu a nie tylko przy kaloryferze byś wyzionął ducha.

U mnie grzejnik grzeje na całej powierzchi 125m2 a nie tylko pod oknami i na całej powierzchni 125m2 mam 23st.C a nie przy grzejniku 27st.C a w kącie 20st.C

Edytowane przez Arturo72

Najpierw to niech inwestor wie jak się odczuwa temperaturę w domu przy podłogówce,potem niech decyduje bo nawet Ty nie masz o tym zielonego pojęcia.

Bo powyzej 23st.C na wys.1m,na calej powierzchni domu a nie tylko przy kaloryferze byś wyzionął ducha.

U mnie grzejnik grzeje na całej powierzchi 125m2 a nie tylko pod oknami i na całej powierzchni 125m2 mam 23st.C a nie przy grzejniku 27st.C a w kącie 20st.C

Wiem jak się ją odczuwa bo mam podłogówkę w domu i pouczać mnie nie musisz! I piszę o temp wewnętrznej nie ważne skąd ona się bierze!

A tak proforma to pomiaru dokonuję w centralnym miejscu a nie przy grzejniku.

Gość Arturo72
Wiem jak się ją odczuwa bo mam podłogówkę w domu i pouczać mnie nie musisz! I piszę o temp wewnętrznej nie ważne skąd ona się bierze!

A tak proforma to pomiaru dokonuję w centralnym miejscu a nie przy grzejniku.

Pomiaru dokonuje się w kazdym miejsu,nie w centralnym,bo przy grzejniku inaczej rozchodzi się ciepło,przy podłogówce w każdym miejscu domu na wys.1,7m masz ok.24st.C,przy grzejnikach tego nie ma,bo ciepłe powietrze rozchodzi się jak chce a nie od dolu do góry,równomiernie.