Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mieszam pod Łodzią. Odwiedziłem w tym roku kilkanaście składów węgla. Wszędzie mniej więcej podobnie. 24-25MJ za 560-600PLN. Ewentualnie wysokokaloryczny 28MJ za 700PLN. Te 8 groszy nijak u moich stronach nie sposób wyciągnąć. Nie wspominam, że to co kupiłem pali się tragicznie, więc pewnie sprawność mniejsza.

...jezeli w nowym, dobrze ocieplonym domu nam na całości podłogówke to jakim groszkiem grzać najlepiej: 25-26MJ czy tym 28MJ - ta temperatura nie musi byc chyba wysoka...

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mieszam pod Łodzią. Odwiedziłem w tym roku kilkanaście składów węgla. Wszędzie mniej więcej podobnie. 24-25MJ za 560-600PLN. Ewentualnie wysokokaloryczny 28MJ za 700PLN. Te 8 groszy nijak u moich stronach nie sposób wyciągnąć. Nie wspominam, że to co kupiłem na próbę, pali się tragicznie, więc pewnie sprawność mniejsza. Janiny o której wspominasz wielokrotnie nie sposób znaleźć.
Sebsa weź se kup ruska np. w Kiełczówce. Ekogroszek albo miał 21 - 22, bo taki też mają. Policz po ile Ci wyszedł kWh.

Moim zdaniem, zresztą tutaj akurat wyjątkowo zgadzam się z Arturo to 17400 jest przeszacowane na potrzeby grzewcze.

Uważam,że powinieneś się zmieścić przy węglu w granicy 2 do 2,5tony.

Ile zużywa prądu-, odpowiedź brzmi zależy....

jedne palniki mają silniki 180W np. ekoenergia, inne np. ewmar czy ardeo mają silniki 90W

palnik w trybie letnim w skali doby pracuje jakieś 8-12minut... w sezonie grzewczym w zależności od ocieplenia domku gdzieś średnio w granicy do 1,5h/24h

dmuchawa pracuje nieco dłużej, w małych kotłach są silniki 36-40W przy dmuchawach. Przyjąłbym czas pracy 2x dłuższy od podajnika jako jakąś wartość średnią.

Pompy - zależy jakie kupisz i ile ich podłączysz, jak będziesz miał energooszczędne, to pracują od ok. 5W.

...wiec, aby wyciągnąć z tej mojej podłogówke dobre parametry grzewcze, jaki kociol mógłbym wybrać, z jakimi pompami i z iloma,

...jakiego ekogroszku używać?

...jezeli w nowym, dobrze ocieplonym domu nam na całości podłogówke to jakim groszkiem grzać najlepiej: 25-26MJ czy tym 28MJ - ta temperatura nie musi byc chyba wysoka...

To Ci wyjdzie "w praniu"

Często jest tak,że te 28-30MJ bywają problematyczne, bo mają wyższą spiekalność.

Łatwiej spalić te od 21 do 26MJ, najlepiej szukac z typu węgla 31.2 i o spiekalności (RI) <15 a najlepiej <10...

Obrazowo w trybie letnim w dobrze zrobionej instalacji przy wykorzystaniu stref czasowych i korzystaniu z prysznica można osiągać widełki spalania dobowego 2 do 3kg

Przy nieco większym chlapaniu pod 5kg, jak się lubujesz w wannach to pod 9kg/24h też idzie podciągnąć. Normalnie jednak 2 do 5kg/24h przyjmij jako realny wynik.

Cieplejszy okres jesieni, wczesna zima, późna wiosna w ocieplonym domku możesz się mieścić w widełkach od minimum jakiś 10kg do góra 20kg/24h

jak dowali mrozem to w ocieplonym budynku powinno to średnio wychodzić pod 30 do może 35kg.

Wyjątkiem jest jeszcze etap budowy czy pierwszy sezon grzewczy. Tutaj przerzucanie większej ilości węgla wliczyć trzeba w koszty budowy domu, podobnie jak większe zużycie każdego innego nośnika (gazu,prądu itd.)

Nie tak szybko :)

Jest coś takiego jak COP,którego nie ujales.

Czyli wynik podziel co najmniej na 2,5. Albo inaczej,cenę kWh podziel przez 2,5.

W dobrych pompach będzie bliżej 3.

To co policzyles to jest wynik przy grzaniu prądem.

...czyli koszt roczny ok 2200zł na pokrycie mojego całego zapotrzebowania na ciepło - bez wody użytkowej...

...wiec, aby wyciągnąć z tej mojej podłogówke dobre parametry grzewcze, jaki kociol mógłbym wybrać, z jakimi pompami i z iloma,

Moim zdaniem im prościej, tym mniej niespodzianek. Starałbym się robić tak, aby pomp było możliwie mało.

Ważne jest poprawne wykonanie instalacji-, to więcej jak połowa sukcesu.

Jak będziesz miał samą podłogówkę, to sama instalacja będzie prostsza, na kotle musi być w widełkach 50 do 60st.C, na podłogówkę musi iść mniej np. przez zawór mieszający. Na podłogówki puszczasz w zależności od tego, co lubią domownicy 28, 32, 33st.C.... tyle wystarcza. To co na kotle np. 50st.C służy natomiast do dogrzewania bojlera.

Ekogroszek kupujesz na próbę 3-4worki z okolicznego składu i sprawdzasz, jest dobrze- kupujesz większą ilość.

Słowo-klucz, wybrać dobry palnik na taki dom.

Edytowane przez Jarecki79

Tak na marginesie - to jest jedna z rzeczy których ja w ludziach nie pojmuję. U nas szukają węgla czeskiego albo ruska. Żadne tłumaczenie że w naszym rejonie się to nie opłaca nie pomaga - chcieliby czecha. Nie dociera że po przejechaniu 500 - 600 km węgiel z taniego robi się drogi. Z kolei w rejonach gdzie czech jest za grosze - ludzie szukają polskiego i chcieliby w podobnych cenach. A tam gdzie taniutki jest rusek - na gwałt chcą palić polskim lub czeskim. Masakra.

Jako "węglowiec" napiszę Ci tylko - nie wchodź. w to. Dla oszczędności 1000PLN rocznie nie warto. Zanin nauczysz się wyciągać wskazane tu wartości trochę tego węgla stracisz;). Dochodzi aspekt rodzaju podajnika. Te żeliwne lubią dać w kość zbiornikom... Przy stalowych bywa, że częściej będziesz musiał wymienić sam ślimak. Dochodzi kurz, konieczność składowania opału, jego jakości itp. Ja mam Brucera. Przy każdym zasypie zakładam czapkę na głowę, roboczą bluzę bo po uchyleniu klapy zasobnika wydobywa się taki żółty śmierdzący dym. Nie ma bata zawsze przechodzę tym zapachem.

Zaraz zaraz - Ty zrozumiałeś że piszę o ekogroszku? Nie. Piszę o gazie, buforze z grzałką czy każdym innym czystym rozwiązaniu. Każde z nich dla małego ciepłego domku będzie droższe w eksploatacji o max 1000 zeta rocznie od pompy PC PW. I tańsze od niej o 15 klocków w inwestycji.
Jedna pompa PW przeżyje dwa kotły z podajnikiem,dodaj sobie jeszcze te ileś zł rocznie zaoszczędzone na paliwie przez 20 lat .Jak się wydaje kasę na raty po trochu to nie widać ile człowiek ma kasy i jakimi sumami obraca.:D

Gość Arturo72
Zaraz zaraz - Ty zrozumiałeś że piszę o ekogroszku? Nie. Piszę o gazie, buforze z grzałką czy każdym innym czystym rozwiązaniu. Każde z nich dla małego ciepłego domku będzie droższe w eksploatacji o max 1000 zeta rocznie od pompy PC PW. I tańsze od niej o 15 klocków w inwestycji.

Na pewno ?

Zeszły sezon to 1900kWh na c.o i 1400kWh na cwu czyli w sumie 3300kWh przy cenie 0,29zl dałoby koszt 957zl.Gdybym grzał prądem zużytym ok.9000kWh co dałoby koszt ok.2700zl.Roznica w rachunkach 1700zl przy różnicy w inwestycji ok.15-17tys.zl przy kospelu,12tys.zl przy buforze z grzalkami i 10tys.zl przy gazie.

Dla mnie 1700zl oszczędności rocznie to 1rata kredytu na dom gratis.

Jako "węglowiec" napiszę Ci tylko - nie wchodź. w to. Dla oszczędności 1000PLN rocznie nie warto. Zanin nauczysz się wyciągać wskazane tu wartości trochę tego węgla stracisz;). Dochodzi aspekt rodzaju podajnika. Te żeliwne lubią dać w kość zbiornikom... Przy stalowych bywa, że częściej będziesz musiał wymienić sam ślimak. Dochodzi kurz, konieczność składowania opału, jego jakości itp. Ja mam Brucera. Przy każdym zasypie zakładam czapkę na głowę, roboczą bluzę bo po uchyleniu klapy zasobnika wydobywa się taki żółty śmierdzący dym. Nie ma bata zawsze przechodzę tym zapachem.

...czyli który podajnik jest lepszy?

...jezeli byłaby to tylko oszczędność rzędu 500zł na paliwie to oczywiście nie ma to znaczenia - lepiej wybrać czyste zródło...

...co jezeli awaryjnosc PW i ich serwis i łączny koszt otrzymania w dłuższej perspektywie przewyższy ten od wielu lat utarty sposób palenia węglem...

...poszukuje sprawdzonego źrodła ogrzewania, z wieloletnim doświadczeniem!

Ja jeszcze zakładam taką maskę na twarz

http://www.natare.pl/files/14464.jpg

nawet węgiel sypiąc do zasobnika a się mocno pyli bo mam suchy .

...czyli który podajnik jest lepszy?

...jezeli byłaby to tylko oszczędność rzędu 500zł na paliwie to oczywiście nie ma to znaczenia - lepiej wybrać czyste zródło...

...co jezeli awaryjnosc PW i ich serwis i łączny koszt otrzymania w dłuższej perspektywie przewyższy ten od wielu lat utarty sposób palenia węglem...

...poszukuje sprawdzonego źrodła ogrzewania, z wieloletnim doświadczeniem!

Ja na dziś szedłbym w kocioł z palnikiem Ardeo. O pompach wiem mało więc się nie wypowiadam. Na serwis swojego kotła nie narzekam - choć akurat wolałbym, żeby sytuacje które powodowały konieczność wzywania u mnie serwisu nie występowały;)

...a jakiś model kotła godnego uwagi możesz polecić?

Ja uważam że zrobiłem już wszystko żeby spróbować odwieźć gościa od tego,ale barany niestety się strzyże .

Kociołek na ekogroszek sobie kup ,

witam w czarnej dopie,Skam-p-a albo Rbr-a . ;)

Edytowane przez animuss