Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na pewno ?

Zeszły sezon to 1900kWh na c.o i 1400kWh na cwu czyli w sumie 3300kWh przy cenie 0,29zl dałoby koszt 957zl.Gdybym grzał prądem zużytym ok.9000kWh co dałoby koszt ok.2700zl.Roznica w rachunkach 1700zl przy różnicy w inwestycji ok.15-17tys.zl przy kospelu,12tys.zl przy buforze z grzalkami i 10tys.zl przy gazie.

Dla mnie 1700zl oszczędności rocznie to 1rata kredytu na dom gratis.

3300 x COP 2,5 daje 8250 kWh. Czyli koszt u Ciebie 2475 PLN - tyle zjadłby bufor z grzałkami. Z kolei sam pisałeś wielokrotnie że u Ciebie koszt kWh w dwutaryfowym wyniósłby dla pompy około 40 groszy - tak Ci wychodziło z podziału zużyciea pomiędzy drogą i tanią taryfę. Więc 3300 kWh x 0,4 daje 1320 PLN. Co znaczy że zaoszczędziłeś 1150 PLN. Różnica w cenie bufor - pompa ( bez brania pod uwagę wszelkich machlojek wykonanych przy ustalaniu ceny Twojej pompy, tylko biorąc pod uwagę jej realną cenę do zapłaty przez normalnego inwestora ) zwróci się po około 15 latach. Jeżeli założyć że te dodatkowe 15 klocków sfinansowałeś kredytem - pompa nie zwróci się nigdy, rozsądniej było założyć bufor i wziąć 15 klocków kredytu mniej.

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

weź przykład Artura 72 WI wskazówki Bis arczi 721. Pompa jak jego - circa 25 klocków. Bufor z grzałkami - między 7 a 10 klocków na gotowo. Różnica - nie mniej niż 15 klocków. Zysk roczny - 1150 PLN. Czas zwrotu - teoretycznie 13 lat. Biorąc pod uwagę fakt budowy na kredyt - koszt dodatkowej kwoty 15 klocków kredytu między 90 a 110 PLN miesięcznie ( według typowych kryteriów kredytów hipotecznych sprzed 3 lat - wtedy Arturo kredyt zaciągał i zakładając okres kredytowania 30 lat ). Czyli - rocznie można założyć 1200 PLN kosztu tej dodatkowej kwoty. Zysk z posiadania pompy wynosi - ( minus ) 50 PLN rocznie. Amen.

Gość Arturo72
weź przykład Artura 72 WI wskazówki Bis arczi 721. Pompa jak jego - circa 25 klocków. Bufor z grzałkami - między 7 a 10 klocków na gotowo. Różnica - nie mniej niż 15 klocków. Zysk roczny - 1150 PLN. Czas zwrotu - teoretycznie 13 lat. Biorąc pod uwagę fakt budowy na kredyt - koszt dodatkowej kwoty 15 klocków kredytu między 90 a 110 PLN miesięcznie ( według typowych kryteriów kredytów hipotecznych sprzed 3 lat - wtedy Arturo kredyt zaciągał i zakładając okres kredytowania 30 lat ). Czyli - rocznie można założyć 1200 PLN kosztu tej dodatkowej kwoty. Zysk z posiadania pompy wynosi - ( minus ) 50 PLN rocznie. Amen.

Niezłe naciąganie faktów.

Jaką moc pompy w jakiej cenie proponujesz do domu z obciążeniem cieplnym 3,5kW ?

Mój górny pulap na pompę to było max.20tys.zl.

Gdybym miał płacić więcej grzalbym prądem ale nie buforem tylko kospelem.

Kospel+bojler to koszt ok.4,5tys.zl.

I to nie względu na zwrot tylko na wartość inwestycji.

Bo nie ma mowy o zwrocie czegokolwiek. Bo gdybym miał tak myśleć to musiałbym dalej mieszkać w M bo dom się nie zwróci nigdy mimo tego że kosztuje mniej w eksploatacji niż M.

A syfu ekogroszkowego i gazu nie przewidywalem od początku planów budowy.

Edytowane przez Arturo72

Ja uważam że zrobiłem już wszystko żeby spróbować odwieźć gościa od tego,ale barany niestety się strzyże .

Kociołek na ekogroszek sobie kup ,

witam w czarnej dopie,Skam-p-a albo Rbr-a . ;)

...rozumiem ze kociol na węgiel to problem, dziękuje za propozycje alternatywnych rozwiązań - nie podjąłem jeszcze decyzji...

Szukam źrodła ogrzewania sprawdzonego, które działa w domach od np 10 lat...i w miarę taniego...

Oczekuje, iż w niezbyt dalekiej przyszłości przylacze sie do miejskiego cieplociagu za 300zł / m-c

...jaki kociol polecisz mi na moja podłogówke 200m ?

Gość Arturo72

Oczekuje, iż w niezbyt dalekiej przyszłości przylacze sie do miejskiego cieplociagu za 300zł / m-c

Do tej pory mieszkałem w 52m2 mieszkaniu ogrzewanym z sieci miejskiej.

Na rok za ogrzewanie płaciłem 2tys.zl a teraz za 118m2 chcę zamknąć zużyciem za ogrzewanie ok.2000kWh czyli 600zl,rok temu było 1900kWh i ok.1000zl.

Powodzenia ;)

Edytowane przez Arturo72

Bo nie ma mowy o zwrocie czegokolwiek. Bo gdybym miał tak myśleć to musiałbym dalej mieszkać w M bo dom się nie zwróci nigdy mimo tego że kosztuje mniej w eksploatacji niż M.

....

Oczywiście że rozważa się zwrot poniesionych nakładów. Wymierny - wyrażany konkretnymi kwotami konkretnych oszczędności, dających w określonej perspektywie zwrot poniesionego nakładu i wymierny zysk. Albo dający zysk w postaci innych korzyści typu bezobsługowość, czystość itepe. Kiedy porównuje się dwa równie bezobsługowe i czyste systemy pozostaje tylko kwestia ekonomiczna. A ekonomicznie Twoja pompa jest absolutną porażką - co zostało przedstawione wcześniej. Jest inwestycją która nigdy nie przyniesie żadnej wartości dodanej.

Do tej pory mieszkałem w 52m2 mieszkaniu ogrzewanym z sieci miejskiej.

Na rok za ogrzewanie płaciłem 2tys.zl a teraz za 118m2 chcę zamknąć zużyciem za ogrzewanie ok.2000kWh czyli 600zl,rok temu było 1900kWh i ok.1000zl.

Powodzenia ;)

mieszkałem w 50m mieszkaniu w bloczku ocieplonym 5cm styro (nie wiem skąd ta grubość styro) płaciłem za ogrzewanie gazem ziemnym ok 400zł w sezonie grzewczym - żaden rarytas...

...za to mój znajomy płaci niewiele więcej za domek 130m tez ogrzewany gazem...nie wiem jak z zywotnoscia kotła gazowego...

Teraz mieszkam w 200m domu pietrowym, 30 letnim i nieocieplonym i płace 400, 500 i nawet 850zł za miesiąc ogrzewania miejskiego - ale to sa skrajności - kolega ocieplony ma domek 140m i płaci ok 300-400

Decyzja nie jest dla mnie prosta i jasna! Pompa mnie interesuje ale jak długo będzie mi tak bezobslugowo służyła i co przy mrozach powyżej -15oC

kociol na ekogroszek wiadomo - trzeba obsługiwać, ale wiem na co sie pisze, wiem czego moge sie spodziewać...i kosztuje mniej niż polowe ceny PW

Zwracać ma się różnica w wielkości inwestycji. Pompa kontra bufor z grzałką na przykład. Liczysz nakład, koszt eksploatacji i okres zwrotu. Jeżeli budowę finansujesz kredytem - doliczasz koszt dodatkowej kwoty tego kredytu. Bezobsługowość jest identyczna.

Jaki masz kociol i jaki kupiłbyś teraz?