Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No cóż jeśli ktoś pisze ,że można samemu złożyć pompę ciepła , powołuje się na elektrodę to cena w/g takich stwierdzeń samodzielnego złożenia pompy panasonika musi być niższa niż zakup u instalatora.

Z chęcią bym kupił markowe podzespoły i złożył sam taką pompę nawet bez bajeranckich wyświetlaczy i obudowy .

Ale widzisz czasami naprawiam różne sprzęty i sprawdzając ceny części zamiennych biorąc pod uwagę ORYGINALNE MARKOWE podzespoły i złożenie kompletnego urządzenia wychodzi to co najmniej 50% więcej niż kupno nowej .

Ale co tam ,ja nie mam takiej zdolności negocjacji jak Ty przy kupnie sprężarki lub wymiennika .

Nie mam czasu siedzieć Tu i pisać wyszukując ceny po sieci , mam zbyt dużo spraw na głowie by tracić czas na głupie przepychanki (dzisiaj muszę siedzieć i czekać z dziećmi na księdza ) .

Jeśli masz jakieś namiary na dobre tanie pompy w cenie do 10 000 które mają dobrą wydajność do 12 kW z gwarancją to jako wyrocznia od tanich pomp napisz tu linki dla wszystkich którzy się napalili na pompy po twoich postach.

Jeśli nie to nie pisz o pompach po 10 000 , bo tylko takie są odpowiednikami piecy 12 -15kW .

Edytowane przez gryf66

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No cóż jeśli ktoś pisze ,że można samemu złożyć pompę ciepła , powołuje się na elektrodę to cena w/g takich stwierdzeń samodzielnego złożenia pompy panasonika musi być niższa niż zakup u instalatora.

Z chęcią bym kupił markowe podzespoły i złożył sam taką pompę nawet bez bajeranckich wyświetlaczy i obudowy .

Ale widzisz czasami naprawiam różne sprzęty i sprawdzając ceny części zamiennych biorąc pod uwagę ORYGINALNE MARKOWE podzespoły i złożenie kompletnego urządzenia wychodzi to co najmniej 50% więcej niż kupno nowej .

Ale co tam ,ja nie mam takiej zdolności negocjacji jak Ty przy kupnie sprężarki lub wymiennika .

Nie mam czasu siedzieć Tu i pisać wyszukując ceny po sieci , mam zbyt dużo spraw na głowie by tracić czas na głupie przepychanki (dzisiaj muszę siedzieć i czekać z dziećmi na księdza ) .

Jeśli masz jakieś namiary na dobre tanie pompy w cenie do 10 000 które mają dobrą wydajność do 12 kW z gwarancją to jako wyrocznia od tanich pomp napisz tu linki dla wszystkich którzy się napalili na pompy po twoich postach.

Jeśli nie to nie pisz o pompach po 10 000 , bo tylko takie są odpowiednikami piecy 12 -15kW .

Po pierwsze mam pompę 8kW i o takiej piszę jakbyś nie zauważył.

A po drugie pompę złożysz samemu na pewno taniej niż kupując markową na identycznych podzespołach. Nie wierzysz? Popytaj na Elektrodzie a się nie wymądrzaj. Pompa ciepła to raptem kilka podzespołów, ale żeby zbudować ją dobrze trzeba nieco wiedzy. A jak nadal nie wierzysz zapytaj Adama mk, zbudował taką bardzo tanio.

Coś ci powiem dla przykładu.

Mam stację uzdatniania wody Viessmanna. dałem za nią 2400zł i się cieszyłem że mało. Okazało się, że dokładnie te same stacje tylko w innych obudowach i pod innymi markami są sporo tańsze, a te "wieśka" instalator mógł od nich kupować po, uwaga! 700zł!!! Myślisz że z pompami jest inaczej?

Jak budowałem dom, to rabaty (armatura, okna itp.) rzędu 20-25% były na porządku dziennym, ty bierzesz wszystko jak leci?

Jak przyjdzie ksiądz to się pomódl, żeby nic złego rodzinie się nie stało od tego twojego potwora w kotłowni :)

Wiesz ile związków zawiera dym z drewna a ile z węgla? Porównaj też skalę mojego i twojego palenia. Moje to ułamek procenta w porównaniu do twojego!

Drewno nie jest tak ekologicznym paliwem ja Ci się wydaje. W kominku na pewno nie spalisz go czysto. Masz jakiś papier że twój kominek jest urządzeniem ekologicznym i spełnia jakiekolwiek normy emisji? W dodatku Ty trujesz sąsiadów dla przyjemności bo jak sam twierdzisz kominek nie jest Ci potrzebny do ogrzewania.

Za Ciebie ktoś inny spala węgiel w elektrowni i z kiepską sprawnością przetwarza go na prąd.

Jesteś tego pewien? Poczytaj Elektrodę :)

Na elektrodzie jak na każdym forum troli jest pełno. Też tam się udzielasz?

Panowie i Panie. Po co dyskutować z trollem? Nie będziecie dyskutować, sam zdechnie z głodu.

Jakby ktoś się zastanawiał nad kociołkiem, to z czystym sumieniem mogę polecić kotły Heiztechnik, lub te same pod marką RED. Od 4 lat użytkuję, kompletnie żadnych problemów. Nawet zawleczka nie chce się zerwać :)

Drewno nie jest tak ekologicznym paliwem ja Ci się wydaje. W kominku na pewno nie spalisz go czysto. Masz jakiś papier że twój kominek jest urządzeniem ekologicznym i spełnia jakiekolwiek normy emisji? W dodatku Ty trujesz sąsiadów dla przyjemności bo jak sam twierdzisz kominek nie jest Ci potrzebny do ogrzewania.

Za Ciebie ktoś inny spala węgiel w elektrowni i z kiepską sprawnością przetwarza go na prąd.

Drewno jest paliwem odnawialnym, a drzewo podczas swojego życia wytwarza tyle samo tlenu, ile ubywa podczas jego spalania. Nie uczyli w szkole?

Z tym też się nie zgadzasz?

http://www.instalator.pl/images/stories/2013/201312/MI/kubica_wykrm.jpg

http://www.instalator.pl/images/stories/2013/201312/MI/kubica_rys1m.jpg

Malina o palnikach już Ci trochę pisałem, on tym w teraz pokazywanym linku też (mam na myśli palnik).

W innym kotle ten sam palnik ma te same minusy... tu się nic nie zmienia. Zobacz jak nisko jest ruszt wodny, n-dziesiąt razy na tym wątku się o tym pisze... rozumiem,że w tym spamie to znika, ale Ty też już te wiadomości miałeś podawane.

Powtórzę w skrócie raz jeszcze:

- unikaj tłoków, rynnowych, rusztów wodnych nisko nad palnikiem mocowanych, jak jeszcze wysoko nad palnikiem i większy mocowo kocioł, to ostatecznie może być skoro tak bardzo chcesz...

- z palnika opartego o fajkę- wybierz fajkę i pal w niej ekogroszkiem, bo obrotówka oparta o fajkę to już inna para kaloszy

Edytowane przez Jarecki79

Przestań zasłaniać się tabelkami tylko pokaż wyniki badań emisji swojego kominka.

Wszystkie nasze produkty są testowane zgodnie

z najnowszymi europejskimi wymogami oraz

norweskimi normami NS 3058 i NS 3059, które

obejmują testy emisji cząstek stałych.

http://nordpeis.pl/Pol/Dokumenty-do-pobrania/Mediabank

A norm sobie sam poszukaj :p

an2lec, przeczytaj post pionana, daj sobie spokój, szkoda klawiatury, to taki sam sowiżdżoł co Arturek.

ku..wie plujesz w oczy a ona mówi że to deszcz pada :)

Schował się za monitorem i podryguje bo go nikt nie widzi, dlatego myśli że jest taki mundry i ma wszystko najmojsze.

Widać u niektórym pompka to przedłużenie fujarki, hehe

Zastanawiam się jaka będzie sprawność tego kotła w wykonaniu z rusztem żeliwnym. Producent pewnie tego nie badał, ale podejrzewam że może być niższa od tej deklarowanej na stronie.

To się nie zastanawiaj, na pewno nie spadnie ,

ku..wie plujesz w oczy a ona mówi że to deszcz pada :)

Schował się za monitorem i podryguje bo go nikt nie widzi, dlatego myśli że jest taki mundry i ma wszystko najmojsze.

Widać u niektórym pompka to przedłużenie fujarki, hehe

:lol2:

Edytowane przez animuss

Karoka65 co racja to racja.

To się nie zastanawiaj, na pewno nie spadnie ,

No właśnie tego nie jestem pewny dlatego się zastanawiam. Z jednej strony ruszt wodny pogarsza spalanie, ale z drugiej strony umiejscowiony tak blisko palnika przejmuje lwią część ciepła.

W tym konkretnym przypadku to może być istotny element wymiennika ciepła.

Karoka65 co racja to racja.

No właśnie tego nie jestem pewny dlatego się zastanawiam. Z jednej strony ruszt wodny pogarsza spalanie, ale z drugiej strony umiejscowiony tak blisko palnika przejmuje lwią część ciepła.

W tym konkretnym przypadku to może być istotny element wymiennika ciepła.

To wsadź sobie wężownicę nad palnik :lol2:

Kocioł DUOX jest dobrze zbudowany wymiennik jest duży

http://kolton.pl/work/duox/

a z rusztami żeliwnymi {8} będzie dopalał prawidłowo gazy

http://i.imgur.com/TqIBCdP.png

Edytowane przez animuss

To wsadź sobie wężownicę nad palnik :lol2:

Nie rozumiem co w tym śmiesznego. Spójrz na konstrukcję Sztokera w którym palnik obudowany jest płaszczem wodnym. Nie jestem zwolennikiem takich rozwiązań, ale są stosowane przez producentów.

Ruszt wodny jest częścią wymiennika ciepła. Dlaczego twierdzisz że usunięcie części wymiennika nie zmieni sprawności kotła?