Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

potrzebuję porady w wyborze kotła do mojego domu. Jestem właśnie na etapie przygotowywania się pod instalację CO+CWU. Budynek pod agroturystykę nie będzie użytkowany cały rok- zależy wszystko od obłożenia. Ja będę bywał tam raz na tydzień.

Co do samego budynku:

powierzchnia użytkowa ok 380m2,

maksymalna ilość osób: 30

podłogowe ogrzewanie na części budynku, kolektory słoneczne.

Proszę o pomoc w doborze kotła grzewczego, firma której dałem projekt do analizy zaproponowała mi kocioł: Kocioł Kostrzewa Pellets Fuzzy Logic 2 40KW , niestety jest zbyt dużo negatywnych opinii o tym kotle więc proszę was o pomoc.

Zależy mi na kotle, w którym będę mógł palić zarówno eko-groszkiem jak i drewnem, gdyż mam go pod dostatkiem.

Edytowane przez soupie2

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jak najbardziej nowy dom, powierzchnia użytkowa nie 300 czy 380m2 bo jeszcze jest poddasze gdzie też będą grzejniki,

również zależy mi na podgrzewie CWU.

Z miesiąc temu instalatorzy montowali klientowi kocioł 12kW na 314m2, i nie był to nowy dom, także odpuść sobie te 40kW podobnie jak opowiadania producentów o wszystkopalnych kotłach z podajnikiem a ludzie łykają to jak pelikany a później wielkie rozczarowanie.

Albo kocioł z podajnikiem albo śmiechuch czy zgazowujący na drewno, jeśli chcesz palić drewnem na ruszcie w kotle z podajnikiem to zatrudnij sobie palaczy na 3 zmiany, będzie siedzieć 24/24 i podrzucać non-stop na ruszt, tak to będzie wyglądać w realu, możesz mi wierzyć na słowo i mówi Ci to sprzedawca kotłów CO, użytkownik kotła z podajnikiem od kilku lat, także chyba wiarygodne źródło.

No super...

Odpowiedzi od tyłka strony za przeproszeniem.

35-40kw nie będzie np. błędem, jak nie będzie bufora a obiekt przyjmuje owe 30osób zimą.... wówczas te 30-35kW może być potrzebne.

Szacując (nie licząc) straty ciepła na poziomie 50W/m2 mamy 380m2.. czyli pi razy drzwi 19kW..... woda użytkowa, której się nie docenia to także problem a jak te 30gości w jednym czasie wejdzie pod prysznic, to taki kocioł 12 czy 17kw się usra na amen.... za przeproszeniem ponownie..... 30osób przy prysznicu x 0,25kw to jest pi razy oko dodatkowe 7,5kW (zakładając uzupełnianie), czyli już jesteśmy przy kotle deko powyżej 25kW.....

Teraz pytanie do Was, jak jesteście na wakacjach, to oszczędzacie wodę, czy idzie wanna lub długi prysznic, bo tak jest fajnie...)

Prawidłowo to sie powinno zacząć od pytania:

- gdzie ten obiekt jest (morze, mazury czy góry?)

- max. liczba gości przewidywana jest latem czy zimą?

- jaka liczba gości szacowana jest w sezonie zimowym?

- czy zima przewiduje się wyłączenie części pokoi poprzez zakręcenie termostatów na taki poziom, aby grzejnik nie zamarzł? Ile takich pokoi będzie prawdopodobnie tak zamykanych zimą?

Na koniec do takiego obiektu doradziłbym dobranie odpowiedniej wielkości bufora i wówczas można dobrać być może mniejszy kocioł.....

Właściwy dobór i przeliczenie wykonać można samodzielnie, jeżeli się potrafi, albo zlecić audytorowi (byle nie z allegro za grosze).

tutaj na forum z takim doborem można się zwrócić do kolegi Asolta.

Lokalizację podaje kolega jako Kraków.

Tak usra się jak piszesz ale jak wstawi sobie jakieś badziewie.

Mam kocioł 17kW w Stegnie nad morzem chyba trzeci rok gościu grzeje pensjonat 550m2 do tego CWU, tam też ludzie chyba się myją ?

Pamiętam jak mówił że przy obłożeniu schodzi nawet po 4 tony wody na dobę.

Na jesień wysłałem pod pensjonat do Szczawnicy RBRa 25kW o powierzchni 650m2, do tego podłączone kaskadowe 3 zasobniki CWU po 500L każdy.

Jakoś ludzie korzystali z wody i nie pozamarzali.

Jak podajesz jakieś info, rób to rzetelnie

W pierwszym przykładzie zapomniało Ci sie o buforze

W drugim Ci się zapomniało,że ten user swego czasu pisał,że zimą większość pokoi nie jest grzana...

Nad morzem sezon wczasowy jest głównie latem i w tym okresie jest pełne obciążenie.

Nie wspominając o tym,że ten człowiek ma w zapasie podłączony zapasowy kocioł na inne paliwo...

ale po co o tym pisać, jak takie info fajnie wygląda.... i 3grosze muszą być na wierzchu

Ja Ci podam z drugiego końca pewien kocioł... 25kW, 280m2 i problem z uzyskaniem i utrzymaniem temp. 53st.C, jak dojdzie, chwile postoi i spada na 41-42 a zimy ni ma i to tez nie hotel... a pomp naćpane,że jedna druga pogania... chyba z 6szt. i co?

Zamiast doradzić człowiekowi, aby dobrze policzył to się daje przykłady ni z gruszki ni z pietruszki.

W pierwszym przypadku w Stegnie niema bufora, czy olejak do tej pory nie został wyrzucony na złom nie wiem ale zaraz mogę wiedzieć, w każdym bądź razie Chris, taki ma nick na forum pisał po pierwszym sezonie że nie wspomagał się olejakiem.

Drugi przypadek gdzie 12kW jest na 314m2 jest bufor 2000L.

Trzeci przypadek gdzie 25kW jest na 650m2 + te 3 zasobniki też niema bufora.

Tak żeby było dokładnie, jak sobie życzysz.

Nie neguję obliczeń OZC, kontakt można znaleźć na mojej stronie, majątku to nie kosztuje z tego co wiem.

Nie przekręcaj, najpierw pisałeś o 12kW i >300m i nie zająknąłeś się o buforze.

Stegna- wiadomo. Na co miał się wspomagać jak nad morzem zimą pełnego obłożenia nie ma a sam swego czasu wspominał,że wówczas grzejniki przykręcone...

Też wysyłałem choćby ostatnio 25kW na duży pensjonat, ale to było dobrane z głową a nie na łapu-capu, bo taki przykład się rzuci z kosmosu.

Trochę trzeba myśleć a nie walić bez żadnej chwili zastanowienia.

Podałem wyżej, że 25kW pewnego producenta ma problem na nowym budynku 280m2 czy 260m2, gdzie ja starą budę grzeję swoją 25kW bez żadnego problemu i co?

Edytowane przez Jarecki79
korekta

Nie przekręcaj, najpierw pisałeś o 12kW i >300m i nie zająknąłeś się o buforze.

Stegna- wiadomo. Na co miał się wspomagać jak nad morzem zimą pełnego obłożenia nie ma a sam swego czasu wspominał,że wówczas grzejniki przykręcone...

Też wysyłałem choćby ostatnio 25kW na duży pensjonat w Łagowie, ale to było dobrane z głową a nie na łapu-capu, bo taki przykład się rzuci z kosmosu.

Trochę trzeba myśleć a nie walić bez żadnej chwili zastanowienia.

Podałem wyżej, że 25kW pewnego producenta ma problem na nowym budynku 280m2 czy 260m2, gdzie ja starą budę grzeję swoją 25kW bez żadnego problemu i co?

A co jak jest bufor to kocioł musi wyprodukować mniej energii ?

W Stegnie choć mad morzem i może niema pełnego obłożenia zimą ale nie da się tego wcale niegrzać, pewnie termostaty są przykręcone na niższy zakres ale na pewno pomieszczenia się dogrzewa żeby wilgocią nie śmierdziało.

Szczawnica ? tam są zimy i to takie że Ty ani ja nie widzieliśmy od dwóch lat i tam obłożenie jest właśnie zimą.

I nie czepiaj się gruszek, pietruszek bo napisałem że obliczenia warto zrobić i na pewno kolega się zdziwi jak je zrobi.

Jak 25kW nie może pociągnąć 280m to albo ta chałpa jest taka dziurawa albo ten kocioł wypieprzyć na złom.

Ta chałpa jest nowa a kocioł jest przebadany i wiadomo,że taką moc uzyskuje.

Instalator jednak dokonał wesołego tworzenia i naćpał pompek, zaworów i innych rzeczy, miałem okazję oglądać zdjęcia tej twórczości... ale to nieważne.

Dobra, bo Ty zawsze musisz być najmądrzejszy a reszta to wały, Zawijan się nie zna, minertu z ogniwem nie ma racji, suspenser tez guzik wie i ja baran jestem

Tyś jeden oświecony.

Przepraszam,że zwróciłem uwagę, już więcej nie będę. Obiecuję.

A co Ty mi tu o zawijanie, Minertu czy suspenserze ?

Pisałem z Minertu o układzie zamkniętym przy Ogniwie, gdybym tam nie dzwonił nie zabierałbym głosu nie będąc pewnym, zaznaczyłem że możliwe że zmienili zdanie w tej sprawie ale dwa lata temu jak Grzesiek pisał takiej możliwości nie było.

Z suspenserem wymieniliśmy poglądy na temat wykresów, czy Tobie też wykres temp. zewnętrznej jest potrzebny do ustawienia parametrów spalania ?

Mi nie jest potrzebny, i kocioł nie spali mniej kiedy będę znał tą temperaturę, spali dokładnie tyle ile strat wygeneruje budynek przy jakiejś tam temperaturze.

To moje zdanie, Ty żeby być solidarnym możesz napisać co innego.

Wiem że Wam brużdżę ale ja ludzi w ciu..a nie mam zamiaru robić przyklaskując jeden drugiemu.

Nigdzie Ci nie napisałem że baran jesteś, nie lubię właśnie tego nachalnego poklaskiwania.

I może faktycznie zakończmy tutaj tą dyskusję bo jeden i drugi możemy za dużo sobie napisać.

Witam,

potrzebuję porady w wyborze kotła do mojego domu. Jestem właśnie na etapie przygotowywania się pod instalację CO+CWU. Budynek pod agroturystykę nie będzie użytkowany cały rok- zależy wszystko od obłożenia. Ja będę bywał tam raz na tydzień.

Co do samego budynku:

powierzchnia użytkowa ok 380m2,

maksymalna ilość osób: 30

podłogowe ogrzewanie na części budynku, kolektory słoneczne.

Proszę o pomoc w doborze kotła grzewczego, firma której dałem projekt do analizy zaproponowała mi kocioł: Kocioł Kostrzewa Pellets Fuzzy Logic 2 40KW , niestety jest zbyt dużo negatywnych opinii o tym kotle więc proszę was o pomoc.

Zależy mi na kotle, w którym będę mógł palić zarówno eko-groszkiem jak i drewnem, gdyż mam go pod dostatkiem.

Tak jak koledzy napisali najlepiej zlecić obliczenie OZC.

Kotła na pellety nie polecam bo pellety są bardzo drogie, a porządny na ekogroszek także może je spalać [nie polecam w takim palenia 100% pelletami choć ostatnio ustawiałem jeden w którym tak robią, lepiej w domieszce pół na pół z węglem].

Drewno TYLKO SUCHE, SEZONOWANE możesz współspalać z ekogroszkiem wrzucając je bezpośrednio na palnik albo na rusztodeflektor, nie ma potrzeby palenia samym drewnem co jest uciążliwe i czasochłonne.

Jarek

nowy dom nie będzie potrzebował więcej niż 50W/m2

obłożenie nie będzie zawsze 100% podobnie jak 100% powierzchni nie będzie grzane cały sezon.

dodatkowo dom piętrowy więc rozkład strat nieco mniejszy niż w przypadku parterówki.

podejrzewam również że w łazienkach raczej prysznice niż wanny się znajdą a więc i zużycie wody nie będzie tragicznie duże

zakładam również odpowiednio duże zbiorniki CWU oraz właściwie zaprojektowaną i działającą cyrkulacje, która nie będzie generować zbyt dużych strat.

poprawnie zaprojektowana instalacja pozwalająca sterować się tak aby np grzać piętrami i tylko wtedy kiedy trzeba równiez będzie miała znaczenie.

skoro jednak kolega zmienił powierzchnię z 300 n 380m to przyznam że szacunek o 20KW był złym szacunkiem i podniósłbym moc do 25-27KW przy takiej powierzchni oczywiście z uwzględnionym już zapasem na CWU

oczywiście jesli inwestor zadba ab dom spełniał wymagania nie tylko na papierze,

jeśli tego nie zrobi to może się okazać że i 40KW będzie za mało

poprawnie zaprojektowana instalacja pozwalająca sterować się tak aby np grzać piętrami i tylko wtedy kiedy trzeba równiez będzie miała znaczenie.

skoro jednak kolega zmienił powierzchnię z 300 n 380m to przyznam że szacunek o 20KW był złym szacunkiem i podniósłbym moc do 25-27KW przy takiej powierzchni oczywiście z uwzględnionym już zapasem na CWU

Ja także obstawiam 25 kW z buforem.

Jarek

podniósłbym moc do 25-27KW przy takiej powierzchni oczywiście z uwzględnionym już zapasem na CWU

oczywiście jesli inwestor zadba ab dom spełniał wymagania nie tylko na papierze,

jeśli tego nie zrobi to może się okazać że i 40KW będzie za mało

O to właśnie chodzi.

By nie dawać dziwnych przykładów z kosmosu, tylko policzyć i dopiero dobrać.

Nie jest dobrze dać za duży np. 40kW, ale jeszcze gorzej będzie za mały np. 10kW w obiekcie pełniącym funkcje hotelowe, gdzie goście potrzebują ciepłej wody.

Nie popadać z jednej skrajności w drugą.

- czyli miejsce budowy obiektu

- sposób jego obłożenia w zależności od pory roku

- czy zimą grzany cały, czy raczej spora część pokoi wówczas nieczynna i grzejniki na "gwiazdkę"

Policzyć po takim wywiadzie i mądrze dobrać, do obiektu o charakterze hotelowym uważam,że wskazane jest stosowanie bufora. To jednak moje zdanie.

Z suspenserem wymieniliśmy poglądy na temat wykresów, czy Tobie też wykres temp. zewnętrznej jest potrzebny do ustawienia parametrów spalania ?

Mi nie jest potrzebny, i kocioł nie spali mniej kiedy będę znał tą temperaturę, spali dokładnie tyle ile strat wygeneruje budynek przy jakiejś tam temperaturze.

Pomijasz tu dopasowanie maksymalnej mocy nastawionej na sterowniku do faktycznego zapotrzebowania w danych warunkach, a ma to istotny wpływ na zużycie węgla.

W każdym razie mi także ta dana się przydaje i wolę ją mieć niż nie mieć.