Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Podam jeszcze jeden przykład pensjonatu nad morzem:

- zastosowano 2 duże PPC Dimplex z zasobnikami po 300 litrów każda - okazało się, że często zbyt wiele osób chce jednocześnie korzystać z prysznica i jest problem, do tego czasem bywa tam zimno nad ranem wiosną i trzeba trochę dogrzać domki a na to już w ogóle nie ma co liczyć z tych PPC, więc właściciel musiał dokupić kocioł na ekogroszek.

Tak się niestety kończy nie doszacowanie potrzebnej mocy, dlatego najlepiej zrobić OZC żeby płacić raz i mieć z głowy.

Druga sprawa - lepiej mieć lekki zapas mocy, bo palenie kotłem dobranym na styk uda się tylko przy niewielu rodzajach węgla o niskiej spiekalności którymi palenie jest drogie, lub dają sporo popiołu, przy innych będzie przy okazji spalania spora produkcja koksu.

• Odpowiedzi 22,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bufor ok, ale czy w tamtym domu każde "mieszkanko" jest jednoosobowe, że istnieje takie prawdopodobieństwo? Jak żyje takiego nie spotkałem.

Pewnie nie, raczej bym szacował 3 osobowe więc 10 pryszniców jednocześnie maksymalnie i w krótkim okresie czasu będzie kąpać się np. 20-30 osób bo jedna po drugiej [np. wieczorami i rano gdy kobitki okupują łazienki przez niezrozumiałą dla chłopaków ilość czasu] ;)

Co do lokalizacji do Góry , okolice Gorlice - Beskid Niski, budynek położony na południowym stoku :)

Co do samego budynku to:

10mx14m,

położony na zboczu, sutereny, poziom 0, poziom 1 i poddasze użytkowe

7 łazienek- w każdej prysznic, brak wanny.

budynek ocieplony będzie styropianem 15 cm ,ściany z pustataka termopor 25

budynek podzielony na 3 oddzielne apartamenty.

Edytowane przez soupie2

Witam,

potrzebuję porady w wyborze kotła do mojego domu. Jestem właśnie na etapie przygotowywania się pod instalację CO+CWU. Budynek pod agroturystykę nie będzie użytkowany cały rok- zależy wszystko od obłożenia. Ja będę bywał tam raz na tydzień.

Co do samego budynku:

powierzchnia użytkowa ok 380m2,

maksymalna ilość osób: 30

podłogowe ogrzewanie na części budynku, kolektory słoneczne.

Proszę o pomoc w doborze kotła grzewczego, firma której dałem projekt do analizy zaproponowała mi kocioł: Kocioł Kostrzewa Pellets Fuzzy Logic 2 40KW , niestety jest zbyt dużo negatywnych opinii o tym kotle więc proszę was o pomoc.

Zależy mi na kotle, w którym będę mógł palić zarówno eko-groszkiem jak i drewnem, gdyż mam go pod dostatkiem.

Ja bym proponował ,kocioł na drewno z komorą szamotową dolniak i do tego spory buforek,

albo dwa kotły mniejszej mocy jeden z podajnikiem węglowym drugi na drewno

Jeżeli drewna jest pod dostatkiem to kocioł zagazowujący drewno będzie najtańszym rozwiązaniem ,bufor i tak jest potrzebny do kolektorów a zimą będzie stal praktycznie bezczynnie .

Co do mocy kotła to OZC ze specyficznym zapotrzebowaniem CWU dla gości,są same prysznice? czy jacuzzi itd.......

Spalając drewno szybciej można zareagować na większe chwilowe zapotrzebowanie na moc .

Kocioł z podajnikiem węglowym nie nadaje się do palenia drewna zwłaszcza na takie powierzchnie .

Ja bym proponował ,kocioł na drewno z komorą szamotową dolniak i do tego spory buforek,

albo dwa kotły mniejszej mocy jeden z podajnikiem węglowym drugi na drewno

Jeżeli drewna jest pod dostatkiem to kocioł zagazowujący drewno będzie najtańszym rozwiązaniem ,bufor i tak jest potrzebny do kolektorów a zimą będzie stal praktycznie bezczynnie .

Co do mocy kotła to OZC ze specyficznym zapotrzebowaniem CWU dla gości,są same prysznice? czy jacuzzi itd.......

Spalając drewno szybciej można zareagować na większe chwilowe zapotrzebowanie na moc .

Kocioł z podajnikiem węglowym nie nadaje się do palenia drewna zwłaszcza na takie powierzchnie .

Uważam, że jeśli spalać drewno to tylko w kotle zgazowujacym z dużym buforem. Doskonałe kotły produkuje Atmos. Do tego duży bufor (spalania drewna nie należy zatrzymywać) i .......nastawic się na częste podkładanie do kotła.

Gość Arturo72
Uważam, że jeśli spalać drewno to tylko w kotle zgazowujacym z dużym buforem.

Aż normalnie jestem w szoku,że coś takiego piszę ale zgadzam się z tym.

Jeśli ktoś chce,to ekosyfem niech se pali na zadupiach,gdzie psy dupami szczekają a tam gdzie ludzie i cywilizacja niech będzie kultura i brak sadzy i syfu na parapetach sąsiadów.

Aż normalnie jestem w szoku,że coś takiego piszę ale zgadzam się z tym.

Jeśli ktoś chce,to ekosyfem niech se pali na zadupiach,gdzie psy dupami szczekają a tam gdzie ludzie i cywilizacja niech będzie kultura i brak sadzy i syfu na parapetach sąsiadów.

Ty z tymi ambicjami naprawdę daleko zajdziesz. Szkoda ,że nie zrobiłem fotki jak byłem na nartach w Szklarskiej Porębie. Tam na Hali właściciel schroniska w samo południe nieźle czymś z łopaty dołożył. Co lepsze wcale się tym nie przejmował zbytnio. Zapewne nie był to kocioł z podajnikiem. No chyba ,że źle ustawiona szuflada.

Ty z tymi ambicjami naprawdę daleko zajdziesz. Szkoda ,że nie zrobiłem fotki jak byłem na nartach w Szklarskiej Porębie. Tam na Hali właściciel schroniska w samo południe nieźle czymś z łopaty dołożył. Co lepsze wcale się tym nie przejmował zbytnio. Zapewne nie był to kocioł z podajnikiem. No chyba ,że źle ustawiona szuflada.

Widziałem to kilka razy, to samo widziałem w Wiśle. Raz tylko się zdziwiłem. W Rokietnicy jedziesz kanapą dokładnie nad kominem (można do niego napluć) i nigdy nie widziałem, żeby z niego wydobywał się jakiś syf. Czesi są o pięć kroków przed nami. Smutne ale prawdziwe.

Edytowane przez Liwko

Widziałem to kilka razy, to samo widziałem w Wiśle. Raz tylko się zdziwiłem. W Rokietnicy jedziesz kanapą dokładnie nad kominem (można do niego napluć) i nigdy nie widziałem, żeby z niego wydobywał się jakiś syf. Czesi są o pięć kroków przed nami. Smutne ale prawdziwe.

Widocznie właściciel kupił kocioł z podajnikiem od Witkowskiego:)

w Czechach są jakieś konkretne wymagania dotyczące klasy kotła. chyba koniec sprzedaży kotłów III klasy do 2016 r, wymiana kotłów III klasy do 2022 r.

a plany unijne wyglądają tak:

Najważniejszą zmianą będzie wycofanie ze sprzedaży urządzeń grzewczych 3 i 4 klasy do roku 2020. Na tę zmianę będą musieli przygotować się rodzimi producenci. Dyrektywa wejdzie w życie tylko po przyjęciu jej przez wszystkie kraje członkowskie UE.

Ciekawe które kraje się na to nie zgodzą? zawijan przecież gdzieś w sąsiednim wątku podnieca się, że wyprodukowali kocioł czwartej klasy. Gdyby jakiekolwiek normy wprowadzić w Polsce 10-15 lat temu, to powietrze dzisiaj wyglądałoby zupełnie inaczej. Dodatkowo:

W niektórych krajach Europy Zachodniej każdy właściciel instalacji grzewczej na paliwo stałe musi podpisać umowę z zakładem kominiarskim, a kominiarze oprócz czyszczenia i kontrolowania stanu instalacji kominowej, sprawdzają również świadectwa jakości stosowanego paliwa. W naszym kraju – zgodnie z obowiązującą ustawą – kominy dymowe muszą być kontrolowane 4 razy do roku, w przypadku kotłów gazowych i olejowych – dwa razy. Jednak te przepisy są właściwie martwe, bo nikt ich nie egzekwuje. Przysłowiowy Kowalski jest bardzo często zdania, że sam sobie najlepiej wyczyści komin we własnym domu.

Witam, chciałabym zasięgnąć języka w sprawie kotła z podajnikiem. Zdecydowana jestem na Skam P plus 12 KW. Znalazłam instalatora do całej instalacji co, cwu + podłogówka i cała kotłownia. Niestety instalator się upiera, że lepszy będzie kocioł Defro Duo Mini 14 KW. Pan twierdzi, że jest to piec profesjonalny, cokolwiek to oznacza. Przyznam, że trochę zgłupiałam. Chciałabym prosić o ocenę pieca, sytuacji a nawet instalatora ;) Nie wiem czy ma rację, nie chciałabym się wpakować w kłopoty. Nie mam pojęcia czym się charakteryzuje "profesjonalizm" pieca na ekogroszek, a czym jego brak.

Defro duo mini sprawność kotła ok.87% i w dodatku ruszt wodny,co niekorzystnie wpływa na całkowite dopalenie gazów.

Powoduje ich schłodzenie i wtedy zachodzi zwiększone osadzanie się sadzy wewnątrz kotła(częściej trzeba czyścić)

Skam P plus sprawność powyżej 90% bez wodnego rusztu.

Profesjonalizm kotła Defro i instalatora to zwykła ściema pod kątem zysku.

Zawsze możesz zrezygnować z usług obłudnika i zatrudnić innego.

Witam, chciałabym zasięgnąć języka w sprawie kotła z podajnikiem. Zdecydowana jestem na Skam P plus 12 KW. Znalazłam instalatora do całej instalacji co, cwu + podłogówka i cała kotłownia. Niestety instalator się upiera, że lepszy będzie kocioł Defro Duo Mini 14 KW. Pan twierdzi, że jest to piec profesjonalny, cokolwiek to oznacza. Przyznam, że trochę zgłupiałam. Chciałabym prosić o ocenę pieca, sytuacji a nawet instalatora ;) Nie wiem czy ma rację, nie chciałabym się wpakować w kłopoty. Nie mam pojęcia czym się charakteryzuje "profesjonalizm" pieca na ekogroszek, a czym jego brak.

A wie kolega jakiej mocy kotła potrzebuję, było liczone OZC, może chociaż jakiś kalkulator, np. http://cieplowlasciwie.pl/ ?

Napisz może co chcesz grzać.