Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 22,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Jarecki79

2372

• karoka65

1606

• zawijan

1504

• darase

1326

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A widziałeś Amerykę, może to też tylko kaczka dziennikarska. Ułatw życie innym i wskaż co jeszcze widziałeś, a więc co istnieje?

Widziałem Amerykę.

A Ty widziałeś parametry tego kotła?

Mam taki zwyczaj, że nie piszę o tym, czego nie widziałem, bądź nie wiem. Co nie znaczy, że to neguję.

Ale dobra. Załóżmy, że je zobaczyłem - wtedy z mojego stwierdzenia wyleci tylko wyraz "jedynym". Reszta pozostanie bez zmian.

Dziękuje za potwierdzenie istnienia...

Naiwny uwierzyłem, że za świadectwem 5 klasy - stoją parametry.

Jeśli dobrze rozumiem Twoje intencje - świadectwo - bez podania parametrów to lipa. Gratuluje jedynego (?) istniejącego kotła w 5 klasie.

No dobra. Są dwa.

Potrafisz je porównać bez tych parametrów.

No dobra. Są dwa.

Potrafisz je porównać bez tych parametrów.

Rzecz w tym, że porównanie parametrów z laboratorium a nie w domu (a tylko takie mnie interesuje) jest bezprzedmiotowe. Utrata parametrów w miarę zmniejszania mocy kotła nie jest liniowe i jednakowe w każdym kotle.

Tu mogę się mylić.

Rzecz w tym, że porównanie parametrów z laboratorium a nie w domu (a tylko takie mnie interesuje) jest bezprzedmiotowe. Utrata parametrów w miarę zmniejszania mocy kotła nie jest liniowe i jednakowe w każdym kotle.

Tu mogę się mylić.

A masz chociaż jakieś parametry ze swego domu?

Żeby było do czego porównywać.

A masz chociaż jakieś parametry ze swego domu?

Żeby było do czego porównywać.

Nie mam i nie ma możliwości pomiaru. Dziwna i bardzo rozbudowana instalacja. Kocioł, 3,5 m2 powierzchni wymiennika. Aktualnie spalam 20 l zrębek sosnowych + 5 l węgla groszku (za 510 zł tona bez innych danych - od "przyjaciół". Dodatkowo grzeją solary 96 rur. Ogrzewam CWU dla 4 osób i utrzymuje stałą temperaturę 33 stopnie w basenie ca 20m3 wody. Moim jedynym mierzalnym parametrem jest ile opału idzie na dobę, mierzę pojemnościowo w litrach - pojemność wiader potrzebnych do uzupełnienia podajnika.

Nie widziałem jeszcze nigdzie wyników z badań tego kotła. Jak je zobaczę - to będzie on lepszy. To nie jest niemożliwe.

Zawijan skończ pitolić, skoro Defro ma wpisaną 5-tą klasę dla kotła Sigma 16kW na normę 303-5:2012 to chyba dla Defro badano wg. ten samej normy co i Twoją krowę ?

Oni chyba nie mają innej normy 303-5:2012, co ?

I nikt tam w ciuciubakę ludzi nie ładuje że to kocioł 4,8kW.

Łodź ma większe uprawienia i szerszy zakres w badaniach niż Ty miałeś i wystawiają świadectwo a nie jakieś zaświadczenia.

A tak w ogóle mógłbyś wyjaśnić o co chodzi z tym zaświadczeniem z Zabrza dla M-ki na tą piątą klasę ?

Kiedyś nazywało się to jakoś inaczej, bodajże Świadectwo na Znak Bezpieczeństwa Ekologicznego, na tym z Brna coś po czesku o Certyfikacie pisze a z Twojego Instytutu zaś jakieś zaświadczenie ?

Mógłbyś mnie dokształcić po starej znajomości ?

Mam pytanie: przypuśćmy, że mam nowy dom o powierzchni użytkowej 140m2. Dałem się nabrać manipulacjom Zawijana i kupiłem nowy OEM. Czy ten piec nie będzie miał problemów z peacą i spalaniem w moim domu? Jeśli tak to jakie?

Jeśli to będzie nowy dom jak piszesz, wybudowany wg. obecnych standardów to ten kocioł będzie bardzo dobry na 4 takie domy :)

Taka jest prawda i nie jest to moja prawda :) ale każdego trzeźwo myślącego inwestora.

Zawijan skończ pitolić, skoro Defro ma wpisaną 5-tą klasę dla kotła Sigma 16kW na normę 303-5:2012 to chyba dla Defro badano wg. ten samej normy co i Twoją krowę ?

Oni chyba nie mają innej normy 303-5:2012, co ?

I nikt tam w ciuciubakę ludzi nie ładuje że to kocioł 4,8kW.

Łodź ma większe uprawienia i szerszy zakres w badaniach niż Ty miałeś i wystawiają świadectwo a nie jakieś zaświadczenia.

A tak w ogóle mógłbyś wyjaśnić o co chodzi z tym zaświadczeniem z Zabrza dla M-ki na tą piątą klasę ?

Kiedyś nazywało się to jakoś inaczej, bodajże Świadectwo na Znak Bezpieczeństwa Ekologicznego, na tym z Brna coś po czesku o Certyfikacie pisze a z Twojego Instytutu zaś jakieś zaświadczenie ?

Mógłbyś mnie dokształcić po starej znajomości ?

Dokształcę Cię, Kolego, po starej znajomości. Tylko błagam, zechciej to zrozumieć.

1.

IChPW ma akredytację na badania energetyczno-emisyjne kotłów według PN EN 303-5:2012. Tylko. I na to wydaje zaświadczenie.

Od czasu obowiązywania normy PN EN 303-5:2012 trzeba jednak obowiązkowo robić także te wszystkie badania związane z bezpieczeństwem, które za czasów obowiązywania normy PN EN 12809:2002 wystarczyło robić tylko dla napędów i sterowników (robili je producenci napędów i sterowników). Wynika to z tego, że kocioł przeszedł spod dyrektywy budowlanej pod dyrektywę maszynową. To tak najkrócej. Nie interesują mnie te szczegóły, bo nie produkuję, ani nie sprzedaję kotłów. To zmartwienie producenta. Jarecki Wam to z pewnością potrafi wyjaśnić dokładniej i bardziej szczegółowo.

Takie badania bezpieczeństwa robi instytut w Łodzi i instytut w Brnie, dlatego one wystawiają certyfikaty na zgodność z dyrektywą i tam jeszcze paru innymi normami z tą dyrektywą związanymi. Nie wypowiadam się na temat zakresu prac UDT-CERT w Poznaniu, bo nie mam tej wiedzy.

2.

Tak. DEFRO 16 kW ma certyfikat z Łodzi, więc musiało być badane na mocy do 4,8 kW.

Ale, aby spełnić np. kryterium sprawności w klasie 5 dla tej mocy, wystarczy sprawność nieco ponad 85%. A obiło mi się o uszy (nie wiem tego na pewno, stąd moje oczekiwania na informacje), że instytut w Łodzi nie bierze przy ocenie kryterialnej pod uwagę sprawności na mocy minimalnej, w przeciwieństwie do instytutu z Brna i IChPW.

Dlatego uważam, że dobrze byłoby znać te wyniki i ich interpretację.

3.

Świadectwo "na znak bezpieczeństwa ekologicznego" jest nadal wydawane. To jest świadectwo oparte na kryteriach ustanowionych przez IChPW dla potrzeb dofinansowań proekologicznych modernizacji kotłowni, jeszcze w okresie, kiedy norm europejskich jeszcze u nas nie było. Są tam nieco inne parametry oceny.

A zaświadczenie o zgodności parametrów sprawności i emisji z normą 303-5:2012 to co innego. Wydawane jest zgodnie z akredytacją PCA na takie badania, którą IChPW posiada.

OEPM posiada oba te dokumenty. Na ich stronie internetowej możesz je znaleźć i porównać.

Z tego wnioskuję że każdy h.. na swój strój ?

Zależy kto jak sobie tą znamienitą normę zinterpretuje ?

A ja myślałem że jak norma to norma, jakoś mało konkretnie mi ta norma wygląda skoro każdy robi jak zrozumie.

W każdym bądź razie będąc producentem wolałbym badania z Łodzi bo mam fuul wypas a u Was był tyko jakiś tego wycinek.

Na podstawie tego co napisałeś wiarygodniej wyglądają mi te badania z Łodzi niż od Was, to moje zdanie.

Co do tego Świadectwa na Znak było to już wyjaśnione lat temu kilka, ktoś sobie coś takiego wymyślił jako produkt do sprzedaży tak samo jak cebula, jabłko czy śmietana na targowisku ale klientów się łapało i widzę łapie dalej ale nieświadomi producenci łykają to jak pelikany, w podzięce widzę spokój na forum co niektórzy mają, ale to też do czasu pewnie, dopóki grzecznie na tyłkach siedzą.

Olać normy, nie płacić oszustom. "instytut w Łodzi nie bierze przy ocenie kryterialnej pod uwagę sprawności na mocy minimalnej"

Stosowanie zapisów normy zależy od interpretacji. Wyniki nie mają znaczenia - ważna interpretacja.

Czy jeszcze ktoś uważa, że należy badać kotły, może wystarczy interpretacja. Jest tańsza? i nie wymaga sprzętu. Proponuje wystąpić o udzielenie akredytacji dla interpretatora.

2.

Tak. DEFRO 16 kW ma certyfikat z Łodzi, więc musiało być badane na mocy do 4,8 kW.

Ale, aby spełnić np. kryterium sprawności w klasie 5 dla tej mocy, wystarczy sprawność nieco ponad 85%. A obiło mi się o uszy (nie wiem tego na pewno, stąd moje oczekiwania na informacje), że instytut w Łodzi nie bierze przy ocenie kryterialnej pod uwagę sprawności na mocy minimalnej, w przeciwieństwie do instytutu z Brna i IChPW.

Dlatego uważam, że dobrze byłoby znać te wyniki i ich interpretację.

Mam jeszcze chwilkę czasu i tak sobie dydukuję na chłopski rozum oczywiście, bo jakby inaczej :)

Wydumałem sobie że skoro ten kocioł Defro ma 5 klasę jak ma napisane to musiał trzymać parametry na 30% swojej mocy jak mówi znamienna norma 303-5:2012.

Pisze że musiał wg. tej normy uzyskać sprawność "nieco ponad 85% ?

czyli wiemy tutaj że przy 4,8kW musiał trzymać parametry emisyjne wg. normy jak i Twój kocioł i mieć te "nieco ponad 85% sprawności ?

Czytając inne wpisy dowiadujemy się, a w sumie to nic nie wiemy jak to wygląda na 10 czy 15% mocy jak tutaj tak i Ciebie ?

U Ciebie wiemy że przy chyba 7,7kW czyli też 30% mocy trzyma parametry emisyjne wg. normy i ma sprawność coś tam około 90%.

Tyle że ile spadnie ta sprawność poniżej tych 4,8 i tych 7,7 ?

Nie wiem czy dobrze dedukuję na ten chłopski rozum to lepiej jak ta sprawność i emisje zjeżdżają z 4,8 niż 7,7kW ?

Jak myślisz ?

Tylko znowu mnie nie pytaj bo ja Ciebie pytam bo nie jestem "badaczem", jestem tylko prosty chłop ze wsi który przez przypadek sprzedaje jakieś tam gnioty, czytaj kotły CO.